Nowy Soul - uprząż od Dudka.
-
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Re: Nowy Soul - uprząż od Dudka.
No właśnie wyniki protektora w Soulu są słabe (przynajmniej na papierze) 37 i 45G przy granicy 50, choć nie odstaje od innych uprzęży "czołowych producentów". Wg mnie protektor powinien być jak najlepszy, bez lipy. Jestem na etapie poszukiwania nowej uprzęży i jedeno z głównych kryteriów to jak najmniejsze G przy upadku, przynajmniej w tescie. Jak ktoś chce sprawdzić producentów to strona to: para-test.com. Niestety jeden raz na jakieś 180h latania miałem okazję sprawdzić swoimi 4 literami ile to testowe 34G jest warte w Dudku Pogo 2 lądując w rotorze. Skrzydło zanurkowało, podkuliłem nogi i przywaliłem z dużą prędkością protektorem i... nic. Odbiłem się raz i koniec, zero bólu d..y Teraz wiem że protektor to podstawa. Wiem, że ciężko stworzyć coś lekkiego i bezpiecznego ale to jest kierunek, który trzeba obrać. Poszperajcie sobie na para-test jakie wyniki mają inni producenci aż strach latać.
Czy Soul2 i Pogo3 będą w wersjach z frontkontenerem?
Pozdro Paweł
Czy Soul2 i Pogo3 będą w wersjach z frontkontenerem?
Pozdro Paweł
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Soul z frontkontenerem nazywa się techno i z pewnością będzie. A w Pogo 3 będziesz mógł sobie zamontować zapas we frontkontenerze a w tym pod deską możesz wozić poduszkę, bo jak napisałem uprząż może mieć dwa zapasy ale nie musi.
Zbyszek Gotkiewicz
- der
- Latam: Swobodnie i z Napędem
Dziękuję sprawdziłem. Wygląda na to, że moja dmuchana lala ma 26G. Od razu moje 4 litery poczuły się lepiej.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
To nie jest tajemnica że najlepszą amortyzację dają airbagi, ale nie wiem.nic o kokonach z airbagami.
Zbyszek Gotkiewicz
-
Nova Somnium - hybryda piankowego protektora i airbaga. Do tego mozna latac bez kokona.
pzdr,
/Szymon
/Szymon
- marek mastalerz
- Kontakt:
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Szymon. Jak tylko będę w fabryce to zrobię podobną prezentację. Układ taśm i siedzisko takie jak w nowym Soulu, deski węglowe, grubsza tapicerka i lepsze materiały, kokon z neoprenu, odpływ za pilotem dmuchany przez wloty powietrza po bokach, możliwość zamontowania drugiego zapasu zamiast kokpitu. Kontener będzie uformowany nas kształt kokpitu. Prorektor chyba taki sam jak w Soulu, ale on dawał dobre wyniki w testach. Wysokości podwieszenia nie znam. W nowym Soulu w rozmiarze M jest 43 cm.
HOHO! Brzmi nieźle. Już się napaliłem Tylko czy na pewno przy neoprenowym kokonie da się zejść z wagą do około 4 kg?
pozdr.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Kilogram więcej poprzez zastosowanie mocniejszych materiałów i wykończenie dające lepszy komfort użytkowania to i tak niezły kompromis. Przy dwóch zapasach już tak lekko nie będzie.
Zbyszek Gotkiewicz
-
A kiedy Pogo 3 będzie w sprzedaży?
Pozdrawiam
Jarek
Pozdrawiam
Jarek
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Jarek pisze:A kiedy Pogo 3 będzie w sprzedaży?
Pozdrawiam
Jarek
Ponieważ miesiąc temu była na ukończeniu to sądzę że będzie na początku przyszłego roku w ofercie.
Zbyszek Gotkiewicz
-
Mamy drugi kwartał 2018, a nowe uprzęże Dudka ciągle się certyfikują i trudno powiedzieć kiedy będą w sprzedaży (info od producenta). A szkoda, bo sezon się rozkręca, a po tak interesujących zapowiedziach aż szkoda inwestować w stare modele. Z niecierpliwością czekam na Techno 2 (interesuje mnie frontkontener).
- calhal
Troche off topic, bo nie Soul. Ale Dudek i protektor.
Mam F*gravity (które, zdaje się, w Polsce jeszcze nie jest w sprzedaży).
W porównaniu do referencji w kategorii, czyli SupAir Acro3 : zdecydowanie mniejsza i lepiej się pakuje do plecaka, wygodna, lepiej się czuję "opakowany", oparcie mi sięga wyżej. Lepiej mi się steruje ciałem i w ogóle lepiej mi się pilotuje niż w acro3.
Ale protektor...co tu dużo mówić, prawie go nie ma. Jakiś taki krótki kawałek w odcinku lędźwiowym jest. Uderzenie plecami w cokolwiek może nie być zbyt przyjemne. W Acro 3 to jednak konkretny ten protektor jest, no i dodatkowo ma wzmocnienie za oparciem, czego F*ck Gravity brakuje.
Inny minus to aż trzy taśmy "konstrukcji" uprzęży zaczepione na karabinkach - trochę to upierdliwe jest. No ale można się przyzwyczaić.
Niemniej uprzęże Dudkowe są całkiem fajne, wygodne, dobrze wykonane.
Pozdro
Mam F*gravity (które, zdaje się, w Polsce jeszcze nie jest w sprzedaży).
W porównaniu do referencji w kategorii, czyli SupAir Acro3 : zdecydowanie mniejsza i lepiej się pakuje do plecaka, wygodna, lepiej się czuję "opakowany", oparcie mi sięga wyżej. Lepiej mi się steruje ciałem i w ogóle lepiej mi się pilotuje niż w acro3.
Ale protektor...co tu dużo mówić, prawie go nie ma. Jakiś taki krótki kawałek w odcinku lędźwiowym jest. Uderzenie plecami w cokolwiek może nie być zbyt przyjemne. W Acro 3 to jednak konkretny ten protektor jest, no i dodatkowo ma wzmocnienie za oparciem, czego F*ck Gravity brakuje.
Inny minus to aż trzy taśmy "konstrukcji" uprzęży zaczepione na karabinkach - trochę to upierdliwe jest. No ale można się przyzwyczaić.
Niemniej uprzęże Dudkowe są całkiem fajne, wygodne, dobrze wykonane.
Pozdro
-
Zbyszek Gotkiewicz pisze:To nie jest tajemnica że najlepszą amortyzację dają airbagi, ale nie wiem.nic o kokonach z airbagami.
Zbyszku, gdzie jest takie zestawienie?
Miałem okazje kilka lat temu czytać artykuł nt protektorów.
Autor negatywnie się na temat airbagów wypowiedział, dlatego, że:
- zaraz po starcie ( np Cię podbije i zaraz odpuści) nie napełnia się
- działają tylko, gdy sa idealnie pionowo, gdy jesteś lekko z boku- nie spełnia swojej roli ( piankowy znacznie lepiej działa)
- w przypadku lekkiego zarysowania/ uszkodzenie uprzęży, tam gdzie jest protektor w momencie twardego lądowania - tam własnie pęknie
( miałem okazję rozmawiać z pilotem, który uszkodził sobie kręgosłup w ten sposób..)
Ale może się mylę i obecne airbagi są pozbawione tych wad...?
pzdr
Art
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Art pisze:Zbyszek Gotkiewicz pisze:To nie jest tajemnica że najlepszą amortyzację dają airbagi, ale nie wiem.nic o kokonach z airbagami.
Zbyszku, gdzie jest takie zestawienie?
Miałem okazje kilka lat temu czytać artykuł nt protektorów.
Autor negatywnie się na temat airbagów wypowiedział, dlatego, że:
- zaraz po starcie ( np Cię podbije i zaraz odpuści) nie napełnia się
- działają tylko, gdy sa idealnie pionowo, gdy jesteś lekko z boku- nie spełnia swojej roli ( piankowy znacznie lepiej działa)
- w przypadku lekkiego zarysowania/ uszkodzenie uprzęży, tam gdzie jest protektor w momencie twardego lądowania - tam własnie pęknie
( miałem okazję rozmawiać z pilotem, który uszkodził sobie kręgosłup w ten sposób..)
Ale może się mylę i obecne airbagi są pozbawione tych wad...?
pzdr
Art
Źródeł nie pamiętam. Trzeba by poszukać na stronie DHV, bo na stronie Air Turqua mogą być tylko zaliczenia testu bez danych pomiarowych, ale to też trzeba by sprawdzić. Co do tej wady z brakiem ochrony przy starcie, to wiele airbagów jest już pozbawione tej wady gdyż posiadają konstrukcję wymuszającą napełnienie jeszcze przed startem. Co do uderzeń bocznych to ich skuteczność według mnie jest taka sama jak piankowych, czyli żadna. Możliwość uszkodzenia tkaniny i rozerwania protektora w czasie uderzenia jest też pewnym realnym problemem. Nie wiem, czy to ten sam przypadek o którym piszesz, ale jedyny jaki znam z rozerwaniem airbaga był spowodowany niefachową naprawą i ukryciem tego faktu przy odsprzedaży. Reasumując uważam, że piloci przykładają zbyt wielką wagę do protektorów, gdyż wypadki w których są one potrzebne wynikają najczęściej z powodu braku umiejętności pilotażowych podczas startu i lądowania. Czyli im pilot lepiej lata, tym mniejszą wagę przykłada do protektora.
Zbyszek Gotkiewicz
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Nowe uprzęże są po testach i będą dostępne od początku czerwca. To info od Sławka.
Zbyszek Gotkiewicz
-
- Doświadczenie: Sympatyk
już w ofercie Soul wersja 2018, cena 3490zl
https://www.dudek.eu/produkty/soul.html
https://www.dudek.eu/produkty/soul.html
- Załączniki
-
- soul-2018--2.JPG (32.93 KiB) Przejrzano 8616 razy
-
- soul-2018.JPG (115.26 KiB) Przejrzano 8616 razy
Kris
-
Czy ktoś wie gdzie można na Śląsku przymierzyć taką uprząż w rozmiarze "L" ?? Kurcze człowiek się wlecze na ParaRudniki 200km. żeby se przymierzyć taką uprząż i okazuje się ,że na stoisku Dudka mają aż jedną sztukę w rozmiarze M Nie wiedzą gdzie można przymierzyć "L-kę" nie wiedzą ile się czeka- generalnie obsługa jak za komuny.
Z jednej strony zaczynam rozumieć dlaczego tak mało swobodnych lata w Polsce na dudku, a z drugirj chyba robią zajebiste rzeczy jeśli firma jeszcze istnieje.....
Z jednej strony zaczynam rozumieć dlaczego tak mało swobodnych lata w Polsce na dudku, a z drugirj chyba robią zajebiste rzeczy jeśli firma jeszcze istnieje.....
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Taka jest polityka fabryki że nie ma działu handlowego i całą sprzedaż realizuje przez swoich przedstawicieli. A że u nas firma ma wielu przedstawicieli ale mało sprzedających to też trudno zobaczyć całą ofertę w jednym miejscu. Skąd jesteś?
Zbyszek Gotkiewicz
- der
oj tam oj tam. Jak kiedyś chciałem pogo przymierzyć to nie mieli wcale. Dopiero Zbyszek mi swoje z bagażnika użyczył. Zupełnie nie pojmuję celowości obecności stoiska Dudka na jakichkolwiek targach. W celach towarzyskich przecież nie potrzeba żedngo stoiska stawiać. A jednak to stoi. Po co. Nie wiem.Jędrek QŃ pisze:Czy ktoś wie gdzie można na Śląsku przymierzyć taką uprząż w rozmiarze "L" ?? Kurcze człowiek się wlecze na ParaRudniki 200km. żeby se przymierzyć taką uprząż i okazuje się ,że na stoisku Dudka mają aż jedną sztukę w rozmiarze M Nie wiedzą gdzie można przymierzyć "L-kę" nie wiedzą ile się czeka- generalnie obsługa jak za komuny.
Ostatnio zmieniony 31 maja 2018, 11:01 przez der, łącznie zmieniany 1 raz.
- calhal
Zgadzam się, że trochę ciężko przymierzyć uprzęże Dudka i dobrać w ten sposób rozmiar.
jak już to sensu stricto, a najlepiej to nie używać wyrazów, których znaczenia się ledwie domyślamy ;P
der pisze:Zupełnie nie pojmuję celowości obecności stoiska Dudka na jakicholwiek targach senso stricte
jak już to sensu stricto, a najlepiej to nie używać wyrazów, których znaczenia się ledwie domyślamy ;P
- der
Napisałem co napisałem, ale już usunąłem, skoro w oczy kole.
E questo, con tutto il rispetto, non ha senso.
Nigdy nie jadłeś hotdoga z kabanosem ?
E questo, con tutto il rispetto, non ha senso.
Nigdy nie jadłeś hotdoga z kabanosem ?