Niezwykłe ptaki

Latanie bezsilnikowe
Awatar użytkownika
prokopcio
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Zrozmieć ptaki - Dudek

Postautor: prokopcio » 24 lutego 2020, 20:46

Nie wiem jak na tym forum w temacie ptaków nikt nie wspomniał o tym gatunku
Dudek - (ur.1970 r.), konstruktor sprzętu paralotniowego, skoczek spadochronowy (513), pilot i instruktor paralotniowy. Nalot ponad 1000 godzin. Współautor książki "Paralotniarstwo".

Lub Dudek
(Upupa epops) – gatunek średniej wielkości ptaka wędrownego z rodziny dudków (Upupidae). Wyróżnia się gliniastopomarańczowym ubarwieniem z czarno-biało pręgowanym grzbietem i skrzydłami oraz czarnym ogonem z białą przepaską. Pstre ubarwienie jest szczególnie rzucające się w oczy u ptaka w locie, gdy wygląda jak ogromny motyl. Na głowie ma długi ruchliwy czub z czarno zakończonych piór, który rozpościera wachlarzowato w chwilach zaniepokojenia. Odzywa się donośnym, niskim „upupup”. Długi dziób służy do wyszukiwania zdobyczy w ziemi. Młode dudki w gnieździe, by przegonić intruza posługują się niezwykłą bronią w postaci cuchnącej cieczy wystrzykiwanej w kierunku wroga. Z tego powodu gniazda dudka czasem nieprzyjemnie pachną.

Pokrewnie gatunkowo można dorzucić Wronę i Kawę ( większa odmiana Kawki w bocianie, puchaczu albo jeszcze innych szybowcach )
;)
Łukasz Prokop

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Re: Mewy, rybitwy

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 13 lutego 2022, 12:15

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Dla mnie to wszystko mewy, ale podobno czymś się różnią. najczęściej można je spotkać nad morzem, choć są wszędzie gdzie jest jakaś woda. Pięknie latają na żaglu pokazując czy jest dla nas za słabo czy za mocno. Jak jest za słabo, to zlizują z krawędzi klifu każde, najsłabsze noszenie pokazując co mamy robić jak trochę się wzmocni. Potem latają razem z nami zaglądając ciekawie we wloty komór, a gdy jest dla nas za mocno latają nadal, ale skrzydła są już złożone do szybszego lotu. Bardzo ładnie też wykręcają kominy i jest to dobrze widoczne gdyż robią to wielkimi stadami krążąc w jedną stronę. Dobrze to było widać na Lijaku, gdy funkcjonowało jeszcze wysypisko śmieci znajdujące się naprzeciwko startowiska. Mimo tego ładnego farbowania kominów dla mnie mewy i rybitwy to ptaki przede wszystkim pokazujące mistrzostwo na żaglu. Do tego mistrzostwa dochodzą poprzez wielogodzinne ćwiczenia na klifach co jest dobrą wskazówką, że nikt nie rodzi się doskonałym pilotem. Być może nie dochodziły by do takich rezultatów, gdyby nie traktowały latania jako zabawy i ambitnego wyzwania, co też jest dobrą wskazówką dla pilotów paralotniowych, szczególnie tych gardzących żaglem, jako gorszym w ich mniemaniu sposobem latania. To co piszę o ptakach opieram na obserwacjach. Na przykład w Alicante na zamku, podczas silnego wiatru obserwowałem mewę, która postawiła sobie zadanie, żeby na turbulentnym żaglu dotknąć dziobem do szczytu pręta z flagą. Obserwowałem z jakim trudem oraz samozaparciem podchodzi do szczytu pręta aby dotknąć go dziobem. Gdy się udało podchodziła jeszcze raz i jeszcze raz. W końcu wyciągnąłem aparat fotograficzny i nagrałem filmik jak ona to robi:

Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Żagiel na masce auta.

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 22 grudnia 2022, 15:52

Delfiny też wykorzystują to zjawisko żeby płynąć przed statkiem.

Zbyszek Gotkiewicz

Wróć do „PG”