Z nieznanych mi powodów straciłem możliwość edycji pierwotnego posta który miał gromadzić wszystkie informacje w jednym miejscu. Czy ktoś może to "naprawić"? Chciałem naskrobać kilka słów na temat sprzętu biwakowego.
NamiotBardzo ciekawą opcją jest podpowiedziane przez Toosha
ponch-namior polskiej marki Arizzon Wolverine. Poncho o wadze 460g można użyć zarówno jako peleryny osłaniającej także plecak jak i w pełni zamknięty namiot. Dla bardziej wymagających za kolejne 400g można dokupić do poncha
zamkniętą sypialnię. Cena jak na ultra lekki namiot też atrakcyjna: 440 zł za poncho + 440 zł za sypialnię.
MateracWg mojego rozeznania następujące opcje są warte uwagi (od najlżejszej):
- folia nrc (bardzo tanio i bardzo lekko, ale mało wygodnie, cena ok. 10zł)
- materac
SeaTooSummit UltraLight (ok. 400g, kompaktowy, ale słaba izolacja termiczna R=0.7, cena ok. 330zł)
- materac
Klymit Static V lub V2 (waga w okolicach 480g, izolazja wystarczająca na lato i jesień R=1.7, zajmuje bardzo mało miejsca, cena ok. 330zł)
- materac
SeaTooSummit UltraLight Insulated (waga w okolicach 480g, ciepły R=3.3, zajmuje trochę więcej miejsca ale w zestawie jest wygodny worek do nadmuchiwania, niestety materac trochę "skrzypi", cena ok. 420zł)
ŚpiwórBardzo polecam super śpiwory puchowe polskich marek jak Cumulus np.
X-Lite 200 lub Pajak np.
Radical X. Niestety taka przyjemność kosztuje od 1000zł wzwyż. Do takiego śpiwora warto dokupić wkładkę jedwabną (w
Decathlonie można kupić za ok. 120zł), bo pranie takich śpiworów jest dość kłopotliwe.
WodaPodstawowe filtrowanie zapewni mały, wygodny i wszechstronny proponowany wyżej
Sawyer Mini za ok. 110zł.
Do noszenia wody warto rozważyć bukłak którzy można przytroczyć do pasa jako przeciwwagę dla plecaka np.
2L water belt lub
2 albo 4L water bag. Ceny ok. 80zł. Z ciekawostek, można do nich dokupić za kilkanaście złotych końcówkę prysznicową
KuchniaDla tych co nie boją się sadzy komin/osłonę na wiatr
Jolmo Lander można znaleźć na AliExpress za $13 (bez "grila") $20 (z "grilem").
Czystszą opcją jest tytanowy palnik gazowy np.
BRS-3000T ale do tego trzeba jeszcze mieć butlę z gazem.
Ja na początek zamierzam korzystać jedynie z kuchni barowych i restauracyjnych.