Przewiewność glajta -jak wpływa na latanie i dlaczego ? Przecież dolne poszycie zwykle jest OK

Latanie bezsilnikowe
ciacholot
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Były Pilot

Re: Przewiewność glajta -jak wpływa na latanie i dlaczego ? Przecież dolne poszycie zwykle jest OK

Postautor: ciacholot » 30 listopada 2021, 12:40

uriuk pisze:Ja mam motoszybowiec. On może latać z silnikiem lub bez. Bez jest drożej. Liczyłem wielokrotnie i nie chce być inaczej.
.

autor: prokopcio » 30 listopada 2021, 11:16

Drogo, ale się opłaca.

Bo i tak taniej niż glajcenie :lol:
Swoją drogą rozumiem, że czekasz Uriuk na pytanie:
Jak to? Możesz nam to wytłumaczyć?
Mariusz Kilian

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Re: Przewiewność glajta -jak wpływa na latanie i dlaczego ? Przecież dolne poszycie zwykle jest OK

Postautor: uriuk » 30 listopada 2021, 13:17

Jak latam z napedem to wykorzystuje cala swoja wiedze o termice do... omijania kominow. Po co mam sie meczyc z centrowaniem, skoro docisne manetke i mam to samo w locie po prostej, Zwiekszam predkosc, a wiec wydluzam przelot.
W samolotach dochodzi cos takiego jak resurs. Kazda godzina w powietrzu kosztuje i nie sa to tanie rzeczy. Kiedy mam zyczenie doleciec np do Wloclawka, to potrzebuje na to 2 h, co mnie kosztuje jakies 720 PLN. Moge leciec bez silnika, przez co godzina mnie kosztuje o 110 PLN mniej, ale bede lecial 4 h zamiast 2, wiec moj koszt wyniesie 1000 PLN.
Dokadnie z tego samego powodu bierze sie balast w lotach termicznych. Zeby leciec szybiej pieprzac drobne oszczednosci z powodu mniejszego opadania.

matgaw
Doświadczenie: Przelotowiec

Postautor: matgaw » 30 listopada 2021, 14:21

uriuk - rozumiem że w tych obliczeniach bierzesz pod uwagę resurs na overhaul silnika? Bo wielu pilotów to pomija i traktuje jako "koszt zakupu/sprzedaży samolotu" i nie wlicza jako koszt godzinowy - bo wychodzą z założenia że i tak nie dolatają do tylu godzin.

Jeżeli tak - nadal z silnikiem wychodzi taniej? Bo w trakcie lotu bez silnika - nie lecą też przeglądy silnikowe :)

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 30 listopada 2021, 14:34

Resurs silnka odliczylem, bo go wystarcza na jakies 3 lata dzialnosci. Wasnie mam do zaplacenia kolejne 25 kE za nastepny okres rozliczeniowy ;(.
Dalej twierdze, ze z silnikiem taniej

Piotr Domański
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: Piotr Domański » 30 listopada 2021, 15:23

uriuk pisze:Resurs silnka odliczylem, bo go wystarcza na jakies 3 lata dzialnosci. Wasnie mam do zaplacenia kolejne 25 kE za nastepny okres rozliczeniowy ;(.
Dalej twierdze, ze z silnikiem taniej

W przypadku R912 jest to ok 80zł/h, w przypadku Lycominga podejrzwam, że nieco ( ze dwa razy) więcej. Ja bym tego nie pomijał. Tyle że, bez sensu porównywać kajak do łodzi podwodnej;) Więć dysputa kompletnie bez sensu.

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 30 listopada 2021, 15:39

Dlatego podałem że na ppg omijam kominy bo się robocizna nie zwraca

Piotr Domański
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: Piotr Domański » 30 listopada 2021, 16:56

Jak robiłem tandemy kiedy miałem jeszcze ich dużo to zaczynałym wczesnym popołudniem i omijanie kominów raz że się nie opłaciło, dwa było mało przyjemne. Innych zastosowań PPG czy PPGG (poza szkoleniem) do zarabiania nie widzę. W czasach przed dronowych jakieś 12 lat temu jeszcze była fotografia lotnicza, ale robienie zdjęć w termice byłoby nieporozumieniem, wiec nie wiem o jakiej robciźnie dyskutujemy? To co bez napędu może użytkowo być wykorzystane tylko do lotów widokowych.

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 30 listopada 2021, 22:32

Pilot przemieszcza sie od punktu A do punktu B. Jak cos wisi w jednym miejscu, to przypuszczalnie jest to zyrandol.
Ja latam zeby sie przemieszczac. Zwis mnie nudzi po okolo minucie.
Krecenie kominow zdecydowanie skraca przeleciany dystans. Zwlaszcza na PPG.
Jesli mam inne mozliwosci niz termika, to chetnie z tego skorzystam.
Zblizamy sie do pytania, po co latamy.
Kiedys wynajalem pokoj w domu na klifie niedaleko mostu Golden Gate. W poblizu bylo startowisko. Ktoregos dnia, podczas lotu zauwazylem, ze wisze praktycznie obok swojego balkonu. Zaczalem sie zastanawiac po jaka cholere to robie, poniewaz na balkonie mialem wygodniejszy fotel, piwo i orzeszki. Na dodatek, zeby posiedziec na balkonie, nie musialbym sie palowac ze startem i taszczeniem glajta. Gdzie tu sens i logika?
Na fotce rzeczony pokoj, a podczas wspomnianych przemyslen dyndalem ciut na lewo od okna.

IMG_0005.jpg
IMG_0005.jpg (149.79 KiB) Przejrzano 2699 razy

Awatar użytkownika
prokopcio
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Postautor: prokopcio » 01 grudnia 2021, 05:17

uriuk pisze:po co latamy.

Pytnie powinno zawierać "ja" a nie "my".
Jedni będą patrzyli ns Ciebie z góry jak na idiotę bo taki piękny żagielek do powiszenia jak wspomniany żyrandol, a Ty z wygodnego fotela pijąc piwo zastanawiasz się po co oni to sobie robią ?

Żaglowe "wiszenie" swobodne dostarcza mi znacznie wiecej frajdy niż PPG przelotowe.
Boeing jest niezły w przemieszczaniu się ale żeby dostarczyć mi emocjii większych niż lot paralotnią, balonem czy szybowcem to musiał by być tym moim ulubionym z Gimli :)

https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Szybowiec_z_Gimli
Łukasz Prokop

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 01 grudnia 2021, 09:57

Jeden z moich najpiekniejszych przelotow to bylo 15 km zagla na "niczym", a konkretnie nad porzucona baza wojskowa nad Pacyfikiem. Brzeg mial od 2 do 20 m wysokosci, plazy praktycznie nie bylo. Lot tak niski, ze czasem fale moczyly mi dupe. Ale to byl lot, a nie zyrandolowanie nad jednym punktem.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 01 grudnia 2021, 10:14

uriuk pisze:Jeden z moich najpiekniejszych przelotow to bylo 15 km zagla na "niczym", a konkretnie nad porzucona baza wojskowa nad Pacyfikiem. Brzeg mial od 2 do 20 m wysokosci, plazy praktycznie nie bylo. Lot tak niski, ze czasem fale moczyly mi dupe. Ale to byl lot, a nie zyrandolowanie nad jednym punktem.

A mogłeś siedzieć na werandzie i miałbyś to samo.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 01 grudnia 2021, 10:20

Zyrandol slabo sie przemieszcza. Wolisz samochodem jechac, czy stac w korku?

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 01 grudnia 2021, 10:29

uriuk pisze:Zyrandol slabo sie przemieszcza. Wolisz samochodem jechac, czy stac w korku?

Czyli w lataniu wędrówka jest najważniejsza. Powiedz to tym, co całe życie latają za swoją stodołą.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 01 grudnia 2021, 10:34

Moze nie maja balkonu?

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 01 grudnia 2021, 10:38

A może pole za stodołą to ich balkon?
Gdzie idziesz?
Na pole zapalić :)
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
prokopcio
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Postautor: prokopcio » 01 grudnia 2021, 11:35

uriuk pisze:Jeden z moich najpiekniejszych przelotow to bylo 15 km zagla na "niczym", a konkretnie nad porzucona baza wojskowa nad Pacyfikiem. Brzeg mial od 2 do 20 m wysokosci, plazy praktycznie nie bylo. Lot tak niski, ze czasem fale moczyly mi dupe....
No widzisz taki piękny lot, a od ciacholota punktów byś zbyt wiele nie dostał.
I o to chodzi - niech każdy robi to co lubi, latasz dla siebie a nie dla kogoś.
Stojąc w korku można spokojnie przejrzeć forum :lol:
Łukasz Prokop

Pomysłowy

Postautor: Pomysłowy » 02 grudnia 2021, 06:29

A może by tak zaimpregnować górną powierzchnię impregnatem do obuwia, kosztuje kilkanaście złotych, nawet z 5 flaszek to nie wielki koszt, a może się okazać, że glajt będzie jak nowy.

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 02 grudnia 2021, 10:18

Pomysłowy pisze:A może by tak zaimpregnować górną powierzchnię impregnatem do obuwia, kosztuje kilkanaście złotych, nawet z 5 flaszek to nie wielki koszt, a może się okazać, że glajt będzie jak nowy.

Nie chcialbym nosic butow, ktore nie przepuszczaja powietrza. Ten impregnat do obuwia ma za zadanie nie przepuszczac wody. To sa dwie rozne rzeczy. Prosimy o troszke bardziej dopracowany pomysl :)

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 02 grudnia 2021, 10:34

Był swojego czasu na naszym rynku taki środek pod nazwą glajtoszczel. Nie wiem jaką miał wartość. Dudek jeden ze swoich pierwszych glajtów zaimpregnował Caponem bo uszył skrzydło z tkaniny przepuszczającej powietrze.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 02 grudnia 2021, 10:54

Domorośli mechanicy powinni wiedzieć, że przewiewność nie jest takim bardzo ważnym parametrem starzenia się skrzydła. Dużo ważniejsze są długość i wytrzymałość lin, oraz rozciąganie i kurczenie się tkaniny. Dopiero potem jest przepuszczalność powietrza i wytrzymałość tkaniny na rozerwanie. Czyli dyskusja jest na poziomie jak zakleić pianką i papierem toaletowym dziury w karoserii.
Zbyszek Gotkiewicz

Wróć do „PG”