Lot albatrosa
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Lot albatrosa
Albatrosy potrafią wykorzystać pionowy gradient prędkości wiatru do lotów szybujących bez machania skrzydłami. Ich lot przebiega nisko nad woda w strefie, gdzie powietrze zwalnia na skutek tarcia o powierzchnię wody, a tor lotu przypomina nieco nasze wingowery, z tym, że ptak nurkuje z wiatrem w strefę gdzie prędkość powietrza jest mniejsza, na dole robi zwrot pod wiatr i uzyskaną prędkość z wiatrem zamienia na wysokość po zwrocie pod wiatr. Na szczycie gdy energia jest wytracona robi zwrot z wiatrem, nurkuje i cykl się powtarza. Czy ktoś wie jakie zjawisko jest tu wykorzystywane, że ptakom opłaca się tak latać? Ja nie wiem.
Zbyszek Gotkiewicz
- uriuk
- Site Admin
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Kontakt:
Re: Lot albatrosa
Prad elektryczny wykorzystuje roznice potencjalow. Napedy pneumatyczne i hydrauliczne, roznice cisnien, moze wiec ptaszydla nauczyly sie wykorzystywac roznice predkosci? Jest roznica jest suma odejmowania. Mozna ja przytulic.
- prokopcio
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Albatrosy potrafią wykorzystać pionowy gradient prędkości wiatru do lotów szybujących bez machania skrzydłami. Ich lot przebiega nisko nad woda w strefie, gdzie powietrze zwalnia na skutek tarcia o powierzchnię wody, a tor lotu przypomina nieco nasze wingowery, z tym, że ptak nurkuje z wiatrem w strefę gdzie prędkość powietrza jest mniejsza, na dole robi zwrot pod wiatr i uzyskaną prędkość z wiatrem zamienia na wysokość po zwrocie pod wiatr. Na szczycie gdy energia jest wytracona robi zwrot z wiatrem, nurkuje i cykl się powtarza. Czy ktoś wie jakie zjawisko jest tu wykorzystywane, że ptakom opłaca się tak latać? Ja nie wiem.
Najpierw tłumaczysz dość precyzyjnie jak to działa a później pytasz jak to działa.. nie nadążam
http://wol.jw.org/pl/wol/d/r12/lp-p/102013290
bardzo ciekawe zjawisko
Łukasz Prokop
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
Mnie fascynuje podobne zjawisko. Kiedy narciarz wodny jedzie dokladnie za motorowka, to posiada dokladnie predkosc motorowki. Teraz robi skret o dajmy na to 45 st i gwaltownie przyspiesza (musi, bo lina sie nie rozciaga, droge do pokanoania ma dluzsza. To samo zjawisko ubija kiepskich pilotow podcza lockoutu.
- Lucjan Piekutowski
- Latam: Nie latam
prokopcio pisze:http://wol.jw.org/pl/wol/d/r12/lp-p/102013290
Fajne źródło . "Puk puk, czy chciałby pan porozmawiać o aerodynamice albatrosa ? "
-
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
To zjawisko przystosowania w drodze ewolucji. Swoją drogą taki albatros nie bez powodu ma takie " wydłużenie"
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- prokopcio
uriuk pisze:Mnie fascynuje podobne zjawisko. Kiedy narciarz wodny jedzie dokladnie za motorowka, to posiada dokladnie predkosc motorowki. Teraz robi skret o dajmy na to 45 st i gwaltownie przyspiesza (musi, bo lina sie nie rozciaga, droge do pokanoania ma dluzsza. To samo zjawisko ubija kiepskich pilotow podcza lockoutu.
to zjawisko wykorzystuje żeglarstwo, "kajtostwo" i wszystkie pochodne - pływasz dużo szybciej niż prędkość wiatru.
gdy płyniesz z wiatrem to zawsze wolniej niż jego prędkość.
a wracając do albatrosów to chyba właśnie Ty uriuk opisywałeś przypadki przeciągnięcia szybowców lecących blisko prędkości minimalnej gdy prędkość wiatru gwałtownie ulega zmianie bo prędkość względem powietrza może spaść poniżej minimum zanim się szybowiec zdąży rozpędzić. Tutaj jest dokładnie odwrotnie dla przykładu:
prędkość wiatru górą 10m/s
prędkość wiatru dołem 5m/s
prędkość optymalna albatrosa względem powietrza 10m/s
1. z tego co doczytałem względem ziemi leci sobie albatros z wiaterem ok 80km/h ( 20m/s ) i tyle względem ziemi rozpędzona jest jego masa (bezwładność)
2. obniża lot gdzie wieje 5m/s więc jego prędkość względem powietrza robi się 15m/s ( ma 5m/s * masa nadmiaru energii )
3. Pożytkuje tą energię ( kosztem prędkości względem ziemi do 5m/s ) na uzyskanie wysokości + obrót
3a. znacznie zwiększa wysokość bo wpada w podmuch pod wiatr 10m/s ( czyli większy o 5m/s ) bo "cofał się" z wiatrem 5m/s )
4. Traci znacznie prędkość postępową względem wiatru ( ciężko u ptaków mówić o przeciągnięciu ) ale uzyskał sporo wysokości
5. Leci względem ziemi ogonem do przodu z wiatrem a względem wiatru prędkość znacznie spada ( energia kinetyczna zamieniona na potencjalną )
6. Obraca się z wiatrem i rozpędza się względem powietrza, cykl się powtarza i tak sobie leci tracąc niewielką energię jedynie na sterowanie.
troszkę poprawiłem opis bo jak czytałem to był mało zrozumiały
Ostatnio zmieniony 03 stycznia 2017, 20:09 przez prokopcio, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz Prokop
- Chrzaszczu
- Latam: Tylko Swobodnie
- Kontakt:
Nie znam się na albatrosach ale myślę, że bez znaczenia nie jest efekt przypowierzchniowy znany w lotnictwie i w konstrukcji ekranoplanów, samochodów, czy szybkich pociągów.
Ciekawa była historia pierwszego kontaktu z efektem w trakcie wojny.
Znalazłem tylko po angielsku: http://www.flaps2approach.com/journal/2 ... ation.html
Ciekawa była historia pierwszego kontaktu z efektem w trakcie wojny.
Znalazłem tylko po angielsku: http://www.flaps2approach.com/journal/2 ... ation.html
Ostatnio zmieniony 03 stycznia 2017, 20:23 przez Chrzaszczu, łącznie zmieniany 1 raz.
Paweł Chrząszcz
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
prokopcio pisze:Zbyszek Gotkiewicz pisze:Albatrosy potrafią wykorzystać pionowy gradient prędkości wiatru do lotów szybujących bez machania skrzydłami. Ich lot przebiega nisko nad woda w strefie, gdzie powietrze zwalnia na skutek tarcia o powierzchnię wody, a tor lotu przypomina nieco nasze wingowery, z tym, że ptak nurkuje z wiatrem w strefę gdzie prędkość powietrza jest mniejsza, na dole robi zwrot pod wiatr i uzyskaną prędkość z wiatrem zamienia na wysokość po zwrocie pod wiatr. Na szczycie gdy energia jest wytracona robi zwrot z wiatrem, nurkuje i cykl się powtarza. Czy ktoś wie jakie zjawisko jest tu wykorzystywane, że ptakom opłaca się tak latać? Ja nie wiem.
Najpierw tłumaczysz dość precyzyjnie jak to działa a później pytasz jak to działa.. nie nadążam
http://wol.jw.org/pl/wol/d/r12/lp-p/102013290
bardzo ciekawe zjawisko
Zacytowałem artykuł z National Geographic. Nie wiedziałem w czym się zawiera korzyść która powoduje że gradient wiatru da się wykorzystać do lotów szybowcowych. Paralotniarzy pewnie ma zbyt małą doskonałość żeby zysk był zauważalny.
Zbyszek Gotkiewicz
- prokopcio
do wykorzystania tego zjawiska potrzeba bezwładności której glajciarz niema.
poza tym za dużo tracimy w zakrętach
Łukasz Prokop
-
- Doświadczenie: Przelotowiec
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Albatrosy potrafią wykorzystać pionowy gradient prędkości wiatru do lotów szybujących bez machania skrzydłami. Ich lot przebiega nisko nad woda w strefie, gdzie powietrze zwalnia na skutek tarcia o powierzchnię wody, a tor lotu przypomina nieco nasze wingowery, z tym, że ptak nurkuje z wiatrem w strefę gdzie prędkość powietrza jest mniejsza, na dole robi zwrot pod wiatr i uzyskaną prędkość z wiatrem zamienia na wysokość po zwrocie pod wiatr. Na szczycie gdy energia jest wytracona robi zwrot z wiatrem, nurkuje i cykl się powtarza. Czy ktoś wie jakie zjawisko jest tu wykorzystywane, że ptakom opłaca się tak latać? Ja nie wiem.
Niestety po en:
http://spectrum.ieee.org/aerospace/robo ... -albatross
https://en.wikipedia.org/wiki/Dynamic_soaring
Pozdrowienia
Marek
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
Nasuwaja mi sie dwa pytania:
-Jakie wydluznie ma albatros?
-czy ktos probowal juz tak latac szybowcem?
-
uriuk pisze:Nasuwaja mi sie dwa pytania:
No ma wydłużenie . Wspomniałem o tym wcześniej .
Ptaki z natury latają od prawie 150 mln lat .
Człowiek nie lata z natury w ogóle.
Biorąc pod uwagę czsookres można powiedzieć że poleciał po raz pierwszy kilka godzin temu.
Owszem można dyskutować o albatrosach itd itp.
Sprawy poszły jednak w innym kierunku.
Mnie osobiście zawsze intrygowało jakim cudem taki " grubas " jak trzmiel tak wymiata.
Pozdrawiam
-
prokopcio pisze:do wykorzystania tego zjawiska potrzeba bezwładności której glajciarz niema.
Powiedziałbym że nie bezwładność bo nie jest tu potrzebna lecz zwinność coś jak emergency turn.
Pozdrawiam
- Chrzaszczu
- Kontakt:
uriuk pisze:-czy ktos probowal juz tak latac szybowcem?
Jeśli się da to Kawa pewnie wie. Koniec tego filmu dużo o tym mówi- w szczególności albatros za sterami szybowca
Paweł Chrząszcz
- micro
- Kontakt:
Paralot pisze:uriuk pisze:
Mnie osobiście zawsze intrygowało jakim cudem taki " grubas " jak trzmiel tak wymiata.
Pozdrawiam
To musiałbyś zapytać Projektanta, ale widzę, że go nie uznajesz .
Roman Michalak
- Lucjan Piekutowski
- Latam: Nie latam
Gdzieś było o tym, że trzmiel wytwarza wir który daje mu ekstra siłę nośną.
-
micro pisze:Paralot pisze:uriuk pisze:
Pozdrawiam
To musiałbyś zapytać Projektanta, ale widzę, że go nie uznajesz .
Czy możesz doprecyzować co masz na myśli żebym nie musiał zgadywać ?
Pozdrowiam
- baton
uriuk pisze:Nasuwaja mi sie dwa pytania:
Nie wiem jak w "full-scale", ale modelem zdecydowanie tak. I modele zaprojektowane pod tego typu latanie osiągają niebotyczne wręcz prędkości:
Bartosz Wawrzacz
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
To jest lot na normalnym zaglu. Mi chodzi o taka kacje na plaskim