Rywalizacja endomondo.
- ogrodowy
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Rywalizacja endomondo.
Od tego roku endomondo do swoich rywalizacji(po wielu @ do nich) dodało paralotniarstwo. Ustaw na endomondo paralotniarstwo i sprawdź ile polatałeś w 2017 r. Od kilku lat używam endomondo jako dzienika lotów i jest znacznie łatwiejsze w obsłudze niż paralotniowe aplikacje.
https://www.endomondo.com/challenges/32236124
pozdro
https://www.endomondo.com/challenges/32236124
pozdro
- Chrzaszczu
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
- Kontakt:
Re: Rywalizacja endomondo.
Nie daje takich możliwości i nie jest tak proste jak xcontest połączony z xc track. Jako użytkownik endomondo i xcontest nie mam wątpliwości, że nie jest wciąż konkurencją dla portali jakie powstały w tym celu.
Polecam nadal xcc, leonardo, xc portal, wxc i wiele innych
Polecam nadal xcc, leonardo, xc portal, wxc i wiele innych
Paweł Chrząszcz
- Chrzaszczu
- Kontakt:
Dodatkowo ponownie teraz sprawdziłem i nadal nie czyta plików igc. Szybciej i z lepszymi statystykami udokumentujesz lot na papierze niż na endomondo...
Paweł Chrząszcz
- Adam
- Latam: Swobodnie i z Napędem
A ja korzystam z Xcsoar, i do tego ICG Browser mam w telefonie zapis wszystkich lotów od pierwszego razu
- Chrzaszczu
- Kontakt:
Xcsoar jest generacyjnie już mało atrakcyjny. Dodatkowo do dokumentowania xc track wysyła loty automatycznie z aplikacji na platformę xcontest. Nie trzeba sie logować, dodawać paralotni, startowiska, ładować pliku w wyszukiwarce. Wszystko idzie w parę sekund do naszej książki lotów.
Endomondo podaje dystans tak jak nabił gps, czas, kalorie, wysokość uzyskaną i utraconą. Mi to nie wystarcza. Rywalizacja licząca km na żaglu też jest mało przydatna, lepiej już mierzyć czas w powietrzu.
Endomondo podaje dystans tak jak nabił gps, czas, kalorie, wysokość uzyskaną i utraconą. Mi to nie wystarcza. Rywalizacja licząca km na żaglu też jest mało przydatna, lepiej już mierzyć czas w powietrzu.
Paweł Chrząszcz
- ogrodowy
Ale to jest endomondo i nie jest portalem dla lataczy co jest dla mnie zaletą Dużą zaletą jest że jest dużo bardziej funkcjonalne i intuicyjne niż portale dla glajciarzy. Korzystam z xc portal, ale z puktu widzenia żony(czy innego wsparcia naziemnego) które ma mnie odebrać z miejsca gdzie wylądowałem endomondo jest dużo bardziej intuicyjne. A to nie ty czasem organizujesz zimowy puchar biegowy na endomondo? Może łatwiej by to było na papierze Dużą zaletą też że wrzuty na endomondo są luźniejsze niż rywaliacje na xccontest i xcportal. (trochę tam jest lotów w strefach co jest conajmniej dziwne No i przedewszystkim endomondo jest bez napinki
nikt nie broni ci wrzucać tu i tu
i tak zapraszam chrząszu
nikt nie broni ci wrzucać tu i tu
i tak zapraszam chrząszu
Ostatnio zmieniony 20 marca 2017, 14:50 przez ogrodowy, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Były Pilot
Jeśli ktoś uprawia kilka sportów to przy Endomondo może mieć wszystko w jednym miejscu...
Mariusz Kilian
- Chrzaszczu
- Kontakt:
Polatasz trochę i zmieni Ci się zdanie
Do zwózki lepiej też działa airtribune. Do stref mnie nie przekonałeś. Xcportalu też unikam bo jest mało czytelne ale jest wiele alternatyw. Organizuje puchar, używam endomondo od 3 lat i je lubie, portale xc od 9 lat i dlatego mam zdanie wyrobione. No i nie mów mi, że paralotniarstwo traktujesz jak inne sporty, chyba, że szachistą jesteś?
Te drzwi są już otwarte.
Fajnie, że się bawicie, jeśli endomondo przyjmie pliki igc dołącze do Was!
Do zwózki lepiej też działa airtribune. Do stref mnie nie przekonałeś. Xcportalu też unikam bo jest mało czytelne ale jest wiele alternatyw. Organizuje puchar, używam endomondo od 3 lat i je lubie, portale xc od 9 lat i dlatego mam zdanie wyrobione. No i nie mów mi, że paralotniarstwo traktujesz jak inne sporty, chyba, że szachistą jesteś?
Te drzwi są już otwarte.
Fajnie, że się bawicie, jeśli endomondo przyjmie pliki igc dołącze do Was!
Paweł Chrząszcz
- ogrodowy
Zapraszam. Endomondo ma przewagę nad innymi apkami że nie trzeba ładować plików i szukać map po sieci.
Jasne że to nie jest tak profesjonalne jak dedykowane portale ale właśnie o ten nieformalny wymiar chodzi
Jasne że to nie jest tak profesjonalne jak dedykowane portale ale właśnie o ten nieformalny wymiar chodzi
- Chrzaszczu
- Kontakt:
ogrodowy pisze:Zapraszam. Endomondo ma przewagę nad innymi apkami że nie trzeba ładować plików i szukać map po sieci.
Nie zamykaj się ze swoimi przekonaniami i sprawdz jak działa xc track z xcontest. To jest to czego szukasz. Wybierasz obszar jaki Cie interesuje i pobierasz jednym kliknieciem mapy OFFLINE co ma przewagę na endomondo. Nie ładujesz plików, działa to lepiej i tak samo szybko jak endomondo. Sprawdz!
Paweł Chrząszcz
- Chrzaszczu
- Kontakt:
Dla uproszczenia xctrack to aplikacja mobilna xcontest. Po wylądowaniu masz okno "statystyki" klikasz "xcontest" i "prześlij". Nic nie ładujesz. Dodatkowo aplikacja jest przydatna podczas latania, zdecydowanie endomondo do latania jest jak 5 koło.
- Załączniki
-
- Prześlij
- Screenshot_2017-03-21-15-25-24.png (61.59 KiB) Przejrzano 11278 razy
-
- Okno po wylądowaniu
- Screenshot_2017-03-21-15-24-52.png (131 KiB) Przejrzano 11278 razy
Ostatnio zmieniony 21 marca 2017, 15:33 przez Chrzaszczu, łącznie zmieniany 1 raz.
Paweł Chrząszcz
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
- Chrzaszczu
- Kontakt:
Muszę uprząż zmienić bo jest tak twarde, że latam jak worek ziemniaków. Super osiągi, ale po 5 lotach wiem, że nie jest to jeszcze moje ulubione skrzydło. Trzeba się przyzwyczaić i koniecznie latać w ciężkim traktorze
Paweł Chrząszcz
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Co to znaczy że twarde? Nie słucha sterowania ciałem, czy też profil ma dużo samostateczności i skrzydło nie gada?
Zbyszek Gotkiewicz
- Chrzaszczu
- Kontakt:
Wydaje mi się, że profil ma duzo samostateczności i w tym przypadku uprząż bez deski zbyt bardzo się rusza co przeszkadza. Ogólnie styl ozonowy, solidna czasza nad głową i ozonowe sterowanie. Tego właśnie nie lubie
Paweł Chrząszcz
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
- calhal
Chłopaki, dyskusja o Zeno, IMHO, nie w temacie, a dwa, na tyle może interesować ludzi (w tym mnie), że może wypadałoby wątek założyć? Dzięki
- Chrzaszczu
- Kontakt:
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Latasz bez deski? Współczuję
Na ip6, kingu i m4 nie przeszkadzało mi to wcale, tylko przez kilka sekund przez 180h nalotu na ip7pro jak gust front pod annapurną mnie dorwał . W wyczynówkach jest to zdecydowanie bardziej szkodliwe, ale to dosyć uniwersalne rozwiazanie do xc i chodzenia, trudno, nadszedł wreszcie czas na kolejną uprząż, ale nadal zostane przy bezdeskowej w góry
Artur, zeno to nie jest glajt na poziomie konkurencji w klasie d, może łagodniejsza wyczynówka, która co ciekawe nie jest w stanie przejść certyfikacji ccc. Zobaczymy jak mnie poskłada, ale dobrze to leci Nic innego nie bylo do wyboru...
Paweł Chrząszcz
- calhal
Chrzaszczu pisze:Artur, zeno to nie jest glajt na poziomie konkurencji w klasie d, może łagodniejsza wyczynówka
Masz na myśli, że jest dużo bardziej wymagające niż "normalne" D jak King, Peak 4 etc?
- Chrzaszczu
- Kontakt:
Tak mi się wydaje. Wszystko wyjdzie przy froncie na beli...
Paweł Chrząszcz