Konwergencja za górą

Latanie bezsilnikowe
Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Konwergencja za górą

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 17 lipca 2017, 19:18

O zjawisku usłyszałem zaledwie kilka lat temu. Niby logiczne. Wiatr opływa samotny szczyt i za górą dwa strumienie powietrza zderzają się ze sobą tworząc noszenie. To zjawisko tłumaczy mewy które obserwowałem na Korsyce gdy krążyły przy dość silnym wietrze na zawietrznej góry. Nie miałem wtedy pojęcia dlaczego one tam latają i to w obszernych słabych noszeniach które nie pochodziły od termiki. Żeby zilustrować zjawisko nagrałem krótki film pokazujący jak fale opływają skałę.
https://photos.app.goo.gl/g6mbE7dCz6f9fmLG3
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
starry
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Kontakt:

Re: Konwergencja za górą

Postautor: starry » 17 lipca 2017, 21:52

Jeden mały szczegół z tym przykładem, jeśli porównywać wodę z powietrzem, to szczyt tej góry musiałby być w kosmosie.
Darecki -starry
------------------------------
http://glajtem.pl

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 17 lipca 2017, 21:59

starry pisze:Jeden mały szczegół z tym przykładem, jeśli porównywać wodę z powietrzem, to szczyt tej góry musiałby być w kosmosie.

I tak i nie. Powietrze układa się warstwami i każda warstwa żyje swoim życiem. To jest podstawowy warunek dzięki któremu występują zjawiska falowe za łańcuchami górskimi przy silnym wietrze.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
starry
Kontakt:

Postautor: starry » 17 lipca 2017, 22:06

Ale zjawiska falowe powstają mówiąc trywialnie od szczytów górskich, a nie w przypadku opływania powietrza wokół samotnych kopiastych pagórów.
Darecki -starry

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Latam: Swobodnie i z Napędem
Kontakt:

Postautor: uriuk » 17 lipca 2017, 22:18

I o tym wlasnie jest ten watek :)
Jednak powstaja.
Zreszta interferencja fal to szalenie ciekawy temat. Np na oceanie stanowi potezne zagrozenie (malo nie zabila mi dwoch klientow w Maroku)

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 17 lipca 2017, 22:23

starry pisze:Ale zjawiska falowe powstają mówiąc trywialnie od szczytów górskich, a nie w przypadku opływania powietrza wokół samotnych kopiastych pagórów.

Sam szczyt jest powodem występowania żagla, natomiast zafalowanie na przykład za Tatrami potrafi się ciągnąć jeszcze kilkaset kilometrów powtarzając szczyty i doliny fal. To jest chyba powodem, że przy południowym wietrze na Klonówce cyklicznie zmienia się prędkość wiatru gdy szczyty i doliny fal powoli przesuwają się względem ziemi.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
starry
Kontakt:

Postautor: starry » 17 lipca 2017, 22:34

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Sam szczyt jest powodem występowania żagla, ...

Mam wrażenie, że nie do końca piszesz to o czym myślisz ;) a tematem jest chyba powstawanie noszenia za pojedyńczą owalną góra ... czy jednak o wszystkim ...
Darecki -starry

Awatar użytkownika
starry
Kontakt:

Postautor: starry » 17 lipca 2017, 23:04

Wracając do filmiku to na widoczny efekt wypiętrzenia wody za kamieniem ( i to mocno okresowy ) ma duży wpływ fakt, że woda opływająca kamień ma strukture fali. Jak popatrzmy na kamień opływany przez wodę w nurcie rzeki ... jest już zupełnie inaczej.
Darecki -starry

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 17 lipca 2017, 23:09

starry pisze:Wracając do filmiku to na widoczny efekt wypiętrzenia wody za kamieniem ( i to mocno okresowy ) ma duży wpływ fakt, że woda opływająca kamień ma strukture fali. Jak popatrzmy na kamień opływany przez wodę w nurcie rzeki ... jest już zupełnie inaczej.

Konwergencja za górą jest faktem. Czyli da się to zjawisko wymodelować także w strumieniu wody. Na tum filmiku chodziło jedynie o pokazanie że zderzają się dwie fale za kamieniem co powoduje podniesienie poziomu wody w miejscu zderzenia.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 18 lipca 2017, 11:21

starry pisze:Jeden mały szczegół z tym przykładem, jeśli porównywać wodę z powietrzem, to szczyt tej góry musiałby być w kosmosie.
Gdyby tak było to nie występowało by w naszym środowisku tak popularne pojęcie "dyszy", odpowiednio ukształtowany teren ( pojedynczy pagórek to zbyt skromny przykład ) może skierować powietrze "dyszami" na siebie żeby wystąpiło zjawisko falowe.
Łukasz Prokop

ciacholot
Doświadczenie: Były Pilot

Postautor: ciacholot » 18 lipca 2017, 22:10

jak się "górę"-przedmiot przeciągnie przez wodę bez fali to się za nią zrobi dołek a dalej górka. Nie tak jest?
Fakt, że powietrze jest rzadszym płynem od wody pozwala na wydatniejsze-bardziej widoczne efekty tego zjawiska.
Mariusz Kilian

Awatar użytkownika
calhal
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: calhal » 18 lipca 2017, 22:55

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Konwergencja za górą jest faktem. Czyli da się to zjawisko wymodelować także w strumieniu wody. Na tum filmiku chodziło jedynie o pokazanie że zderzają się dwie fale za kamieniem co powoduje podniesienie poziomu wody w miejscu zderzenia.

Swoją drogą, coś w ten deseń występuje w przyrodzie i da się na tym latać. Np. w masywie Les Aravis, mamy bryzę dolinową (czy tam od jeziora Annecy), która wpływa od północy (Thones) i od południua (Faverges) do masywu, po wschodniej stronie La Tournette. I występuje konwergencja gdzieś między la Tournette a Sulens. Więc teoretycznie można by przyjąć, że ten Twój kamień w wodzie to la Tournette ;) I pewnie takich miejsc jest mnóstwo.

Natomiast jeśli mówimy o wietrze meteo (barycznym), który faktycznie wieje na tyle, żeby za górą była konwergencja, to ja osobiście się tam pchać nie będę, bo podejrzewam, że nad górą też będzie "spływać". Więc zgaduję, że zanim znajdę noszenie na szmacie to mnie pozamiata ;)

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 18 lipca 2017, 23:18

To jest największy problem konwergencji za górą. Bo pomiędzy konwergencją a górą mogą być normalne rotory oraz duszenie wynikające z opływu za górą. Góra powinna mieć kształt stożka i wtedy powinna działać najlepiej. A sama konwergencja powinna być dość daleko od góry, ale nie.wiem czy to kilometr czy więcej.
Zbyszek Gotkiewicz

Dziubdzius
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: Dziubdzius » 19 lipca 2017, 23:13

a tu widać jak to działa :)

Za wzniesieniem bezpośrednio jest strefa rotorów a od niej odrywają się w sinusoidalnym falowym takcie górki i doliny ze tak powiem.

Pozdrawiam Pawel Cypel

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 20 lipca 2017, 07:04

Dziubdzius pisze:a tu widać jak to działa :)
mimo, że tytuł sugeruje 3D to pokazane tylko w 2D a to dość kluczowa sprawa w tym temacie (nie dano nam szansy zobaczyć jak ta górka wygląda z innej perspektywy) - nie za bardzo o to chodzi.
Łukasz Prokop

Awatar użytkownika
Chrzaszczu
Kontakt:

Postautor: Chrzaszczu » 20 lipca 2017, 22:48

Zdecydowanie może (lecz nie musi) mieć znaczenie to, że głaz na filmie nie jest całkowicie zanurzony w wodzie. Również istotne w konwergencji i w lataniu na zawietrznych jest chwiejność powietrza (tak samo jak podczas zafalowań).
Nie taka sama zawietrzna wystąpi przy "Żaglu termicznym" jak podczas dynamicznie wymuszonego wzniesienia się masy przez czynnik orograficzny.
Paweł Chrząszcz

Zbyszek Opole
Doświadczenie: Sympatyk

Postautor: Zbyszek Opole » 21 lipca 2017, 01:18

Tu jest przykład wykorzystania konwergencji z 19.07.2017 na płaskim okolice Opola.I raczej na glajcie nie próbowałbym odmian powiązanych z opływem orograficznym.W tym konkretnym przypadku warunki były do przyjęcia przez paralotnie wiatr w warstwie zaburzenia wiał 33 km/h a przejście od nawietrznej w strefie noszeń było praktycznie bez turbulencji.Zaburzenie wywołało lokalnie powstały wycinek frontu chłodnego kierujący powietrze przez bramę morawską z południa i napływ strefowy powietrza z północy.Zaburzenie trwało prawie 5 godz umozliwiając latanie w spokojnym powietrzu nad chmurami do wysokości 2600m przy podstawach na 1300m.

ZK

JaroXS
Doświadczenie: Akrobata

Postautor: JaroXS » 24 lipca 2017, 08:04

Zbyszek Gotkiewicz pisze:O zjawisku usłyszałem zaledwie kilka lat temu. Niby logiczne. Wiatr opływa samotny szczyt i za górą dwa strumienie powietrza zderzają się ze sobą tworząc noszenie. To zjawisko tłumaczy mewy które obserwowałem na Korsyce gdy krążyły przy dość silnym wietrze na zawietrznej góry. Nie miałem wtedy pojęcia dlaczego one tam latają i to w obszernych słabych noszeniach które nie pochodziły od termiki. Żeby zilustrować zjawisko nagrałem krótki film pokazujący jak fale opływają skałę.
https://photos.app.goo.gl/g6mbE7dCz6f9fmLG3

Hej,

ja też o tym zjawisku dowiedziałem się kilka lat temu mogę pokazać nawet na przykładzie Krippensteinu gdzie ono występuje. Faktycznie górą musi mieć kształt stożkowy, a wiatr nie może być zbyt silny inaczej jest bardzo niebezpiecznie. Gdyby nie akro lokalesi z Krippensteinu prawdopodobnie nigdy bym się tam pod same skały z tym kierunkiem wiatru który oznaczyłem na zdjęciu nigdy nie zapuścił. Parę razy jednak spróbowałem i latałem tam bardzo długo, zupełnie jak na żaglu. Samo zjawisko budziło we mnie mieszane uczucia bo w głowie wiedziałem że jestem na zawietrznej przy samych skałach a mimo wszystko było całkiem spokojnie i wyjeżdżałem nawet do góry. Według mnie aby wystąpiła taka Konwergencja za górą teren musi być odpowiednio ukształtowany a niezmiernie ważny jest kierunek i siła wiatru gradientowego.

Nie można stosować zasady że za wszystkimi górami w kształcie stożka to tak działa i że zawsze będzie w miarę bezpiecznie.

Pozdrawiam,

Jarek Borowiec
Załączniki
Screenshot_23.png
Screenshot_23.png (804.07 KiB) Przejrzano 11063 razy
Jarek Borowiec | www.flyordie.info

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 24 lipca 2017, 10:10

przydało by się zadymić okolicę i wszystko było by jasne :)
Łukasz Prokop

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 24 lipca 2017, 16:29

To jak już rozmawiamy o konwergencji, to wyczytałem kiedyś, że konwergencję wynikającą ze zderzenia dwóch mas powietrza na płaskim można rozpoznać po specyficznych chmurach, które wyglądają jak odwrócone piramidy. Czy to może być coś takiego?
https://photos.app.goo.gl/EzTXjcoEgSFD9RLN2
https://photos.app.goo.gl/a0VnOYrA4Mq7ePG63
Te ładniejsze zdjęcia były zrobione przez Wojtka Kocota :)
Zbyszek Gotkiewicz

Wróć do „PG”