Prędkość holu w bezwietrzu
- prokopcio
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Prędkość holu w bezwietrzu
Mam ogromną prośbę - czy ktoś może udostępnić ( podać link do) tracklog z holu w bezwietrzu ?
Potrzebuję oszacować / policzyć prędkość zwijania liny podczas holu bez udziału wiatru.
Potrzebuję oszacować / policzyć prędkość zwijania liny podczas holu bez udziału wiatru.
Łukasz Prokop
- micro
- Latam: Tylko Swobodnie
- Kontakt:
Re: Prędkość holu w bezwietrzu
Nie wiem czy podanie linku wystarczy, ale...
https://leonardo.pgxc.pl/lot/488
Jeden wieczornych z lotów na kursie w bezwietrzu.
https://leonardo.pgxc.pl/lot/488
Jeden wieczornych z lotów na kursie w bezwietrzu.
Roman Michalak
- prokopcio
Zapomniałem dodać że kurs się nie liczy - przynajmniej ten początkowy - wznoszenie max = 1,5m/s i hol poniżej 100m to nie hol 
ale dziękuję za chęci Romuś,
analizuję loty i historyczną pogodę
dużo tego przeglądania ale zarys już mam - zostanie liczenie. Niestety nie cieszą mnie wstępne wyniki 

analizuję loty i historyczną pogodę

Łukasz Prokop
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
prokopcio pisze:Zapomniałem dodać że kurs się nie liczy - przynajmniej ten początkowy - wznoszenie max = 1,5m/s i hol poniżej 100m to nie hol
analizuję loty i historyczną pogodędużo tego przeglądania ale zarys już mam - zostanie liczenie. Niestety nie cieszą mnie wstępne wyniki
Prędkość przy większym ciągu nie będzie większa, może wzrosnąć w drugiej połowie holu gdzie wektor od liny dociąża skrzydło. To samo zjawisko jest z napędem. Zwiększanie ciągu nie powoduje wzrostu prędkości i największa jest na zniżaniu.
Zbyszek Gotkiewicz
- micro
- Kontakt:
Roman Michalak
- prokopcio
Czy ktoś może wie czy w tych przeglądarkach prędkość jest podawana tylko w osi poziomej ( GPS 2D ) czy realna - brana wypadkowa ze składową pionową która nie jest pomijalna ( 10 - 20km/h )
mimo wszystko wychodzi mi że moje wyliczenia sprzed dwóch lat są dobre.
mimo wszystko wychodzi mi że moje wyliczenia sprzed dwóch lat są dobre.

Łukasz Prokop
Przeglądarka moim zdaniem nie ma nic do rzeczy.
Prędkość w pliku igc pochodzi z odbiornika GPS (czy innych glonasów), a te o ile dobrze pamiętam obliczają prędkość na podstawie dwóch punktów z wysokością, czyli w trybie 3D.
Prędkość w pliku igc pochodzi z odbiornika GPS (czy innych glonasów), a te o ile dobrze pamiętam obliczają prędkość na podstawie dwóch punktów z wysokością, czyli w trybie 3D.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Pomiar wysokości w systemie gps jest mało precyzyjny. Dokładność to chyba 50 metrów. Nie wiem jak zmiany wysokości mogą wpływać na prędkość. Można zrzucić odbiornik gps z wysokości kilkuset metrów jakoś zabezpieczony i sprawdzić jaki był zapis prędkości.
Zbyszek Gotkiewicz
- prokopcio
Jeśli dokładność GPS była 50m to nie było by możliwości chyba zapisania takich ładnych tracklogów. Tzn. może i ma jakieś błędy i to spore ale w miarę stałe albo bardzo wolno zmienne co da się korygować.
Gościu - dzięki. Myślałem że zapisywana jest tylko pozycja GPS (i czas oczywiście) a resztą zajmuje się aplikacja
Obsługująca.
Gościu - dzięki. Myślałem że zapisywana jest tylko pozycja GPS (i czas oczywiście) a resztą zajmuje się aplikacja
Obsługująca.
Łukasz Prokop
-
- Doświadczenie: Były Pilot
A dlaczego potrzebujesz takiej dokładności w pomiarach skoro do liny można przypiąć skrzydła o różnej prędkości ?
Mariusz Kilian
-
- Kontakt:
prokopcio pisze:Potrzebuję oszacować / policzyć prędkość zwijania liny podczas holu bez udziału wiatru.
Bardzo ciężko będzie znaleźć hol w zupełnym bezwietrzu - chyba nie często trafia się stojące powietrze na pełnym zakresie wysokości holu. A jak już się pojawi, to może okazać się że pilot np zaciągał sterówki lub popełniał inny błąd. Może łatwiej byłoby znaleźć wyciągarkowego, który będzie w stanie powiedzieć z jaką prędkością zwijana jest lina w maślanych warunkach?
- prokopcio
ciacholot pisze:A dlaczego potrzebujesz takiej dokładności w pomiarach skoro do liny można przypiąć skrzydła o różnej prędkości ?
nie potrzebuję dokładnie tylko orientacyjnie

Przeanalizowałem sporo holi i musi wydolić do 30km/h

Łukasz Prokop
-
- Latam: Nie latam
Skuter z liną zamiast opony nie rozwiązał by Twoich problemów

Przypomniało mi się i sprawdziłem dokładną datę, kiedy w Borsku był super warun bez wiatru.
Idealny na trójkąty.
Sprawdź sobie logi z Borska z dnia 06/06/2018.
Idealny na trójkąty.
Sprawdź sobie logi z Borska z dnia 06/06/2018.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
prokopcio pisze:ciacholot pisze:A dlaczego potrzebujesz takiej dokładności w pomiarach skoro do liny można przypiąć skrzydła o różnej prędkości ?
nie potrzebuję dokładnie tylko orientacyjniew poprzednim projekcie miałem za słaby silnik ( oszukany ) dla bezwietrza więc doświadczalnie zmniejszyłem bęben bo zawsze coś tam wieje i było ok. ale to na czuja. W bezwietrzu brakowało prędkości zwijania. Teraz mam troszkę mocniejszy silnik i chcę żeby mógł pracować również w bezwietrzu czy w duszeniu.
Przeanalizowałem sporo holi i musi wydolić do 30km/ha to dam rady
Mierzyłem prędkości w locie poziomym względem powietrza z napędem skrzydło 28 m czyli masa startowa wtedy około 105 kg wynosiła 32 km/h. Myślę że możesz potraktować to jako wartość wyjściową.
Zbyszek Gotkiewicz
- prokopcio
Nie do końca rozumiem o czym piszesz ale pewnie masz rację czyli te ok 30km/h pasuje.
Ja z napędem w locie poziomym lecę z prędkością jaką chcę
.
Zauważyłem, że zadaję zbyt wiele osobnych pytań do tej wyciągarki przez co zaśmiecam forum. Nie wiem czy będzie zainteresowanie ale może założę wątek z fotorelacją od podstaw z budowy wyciągarki ( zakładam czas pół roku więc będzie się ciągnęło
). Jeszcze nie zacząłem więc wszystko bym opisywał krok po kroczku
może ktoś coś podpowie, może ktoś zbuduje równolegle
może komuś kiedyś przydadzą się takie materiały, może ktoś nie będzie popełniał błędów jakie ja popełnię 
poprzedni temat przedstawiający moja wyciągarkę już gotową ma ponad 27 000 odsłon co na tle innych tematów wzbudziło spore zainteresowanie.
Ja z napędem w locie poziomym lecę z prędkością jaką chcę

Zauważyłem, że zadaję zbyt wiele osobnych pytań do tej wyciągarki przez co zaśmiecam forum. Nie wiem czy będzie zainteresowanie ale może założę wątek z fotorelacją od podstaw z budowy wyciągarki ( zakładam czas pół roku więc będzie się ciągnęło

poprzedni temat przedstawiający moja wyciągarkę już gotową ma ponad 27 000 odsłon co na tle innych tematów wzbudziło spore zainteresowanie.
Łukasz Prokop
-
Zakładaj następny temat. Jeśli chcesz konkretnych rad, to pierwsze napisz co budujesz, jakie masz założenia projektowe, najlepiej jak najwięcej szczegółów. Ze skuterem pozwoliłem sobie zażartować, ale taka przekładnia chyba by rozwiązała większość Twoich problemów, choć zupełnie nie mam pomysłu, żeby to było małe, lekkie, proste, i niezawodne 

- prokopcio
Ale przecież skuter bez opony miałem poprzednio i nie zmieniam założeń bo to jest wybitnie dobre rozwiązanie.
Łukasz Prokop
- prokopcio
żółty27 pisze:Zakładaj następny temat. Jeśli chcesz konkretnych rad, to pierwsze napisz co budujesz, jakie masz założenia projektowe, najlepiej jak najwięcej szczegółów. ......
Tak właśnie zrobię
Łukasz Prokop
-
No i widzisz Prokopcio... czytałem trochę poprzedni temat, ale nie miałem pojęcia jak to zrobiłeś