Wygodny plecak

Latanie bezsilnikowe
asia
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Wygodny plecak

Postautor: asia » 20 lutego 2016, 21:17

Czy możecie mi polecić jakiś naprawdę wygodny plecak? Mam w tej chwili plecako-uprząż Swinga, z sytemem nośnym Deutera - który według mnie jest świetny i bardzo dobrze się go nosi. Zamierzam jednak zmienić uprząż na trochę wygodniejszą, więc i plecak będzie potrzebny. Znalazłam taki: http://www.swing.de/details-en/items/1425.html, z tym samym systemem nośnym, obawiam się jednak że 85L nie wystarczy na skrzydło, normalną uprząż i resztę sprzętu. Na zdjęciach dobrze wygląda też https://www.nova.eu/en/shop/product/nova-rucksack/ ale to tylko zdjęcia... może ktoś z Was taki ma i może coś o nim powiedzieć? Albo doradzić coś jeszcze innego?

Winger

Re: Wygodny plecak

Postautor: Winger » 21 lutego 2016, 00:47

Zgadaj się z ludźmi z BW (znasz chyba? a może nawet Ty to TY? A./D.K.? :P ) i od praktycznej strony sprawdź - Ty komuś wniesiesz, ktoś Tobie, przetestujesz trochę plecaków. Chociaż, szczerze, to każdy plecak chyba może być wygodny, to kwestia sposobu pakowania i regulacji...
Pozdrawiam,
Arkadiusz 'Winger' Ślusarczyk

Awatar użytkownika
tooosh

Postautor: tooosh » 21 lutego 2016, 01:26

asia pisze:obawiam się jednak że 85L nie wystarczy na skrzydło, normalną uprząż i resztę sprzętu.

Jak Winger dobrze trafił i latasz w Wyspowym to kojarzysz ten plecak:

http://www.flybubble.co.uk/articles/page/1296

Ma 85L, Normalny 24m2 glajt i 2kg uprząż mieszczą się do niego na styk, normalnej nie wciśniesz do plecaka o tej pojemności.

Konrad w Krakowie miał do sprzedania Advance Comfortpack 2, 100L:

Jak w temacie, nowy, ze wszystkimi metkami Advance Comfort Pack 2 100 litrów. Cena 430zl
Kontakt 516 665 77 pięć
http://www.SRUdoChmury.pl

Marcin Duszyński

Awatar użytkownika
sto

Postautor: sto » 21 lutego 2016, 02:51

Z niemałych, to nowe plecaki gradienta są wygodne.

Obrazek

Tomo
Doświadczenie: Przelotowiec
Kontakt:

Postautor: Tomo » 21 lutego 2016, 08:52

Winger pisze:Ty komuś wniesiesz, ktoś Tobie

Trochę OT choć ciągle o plecakach:
Wg. starych glajciarskich wierzeń nie nosi się cudzych plecaków bo można spaść.
Sam się z tego śmiałem póki pewnego pięknego dnia, podczas SLO Open 2005 nie zamieniłem się plecakami. Kilka godzin później leciałem z Polovnika do Tolminu... śmigłowcem :-)

Tomo

asia

Postautor: asia » 21 lutego 2016, 14:27

Winger pisze:Zgadaj się z ludźmi z BW (znasz chyba? a może nawet Ty to TY? A./D.K.? :P ) i od praktycznej strony sprawdź - Ty komuś wniesiesz, ktoś Tobie, przetestujesz trochę plecaków. Chociaż, szczerze, to każdy plecak chyba może być wygodny, to kwestia sposobu pakowania i regulacji...

Ja to zdecydowanie ja ;) ale z inicjałami to już się trochę pogubiłam...
I zdecydowanie odmawiam wnoszenia cudzych plecaków :) ledwo jestem w stanie sobie poradzić z moim, a jest lekki w porównaniu z innymi. Nie zgadzam się też z tym że każdy plecak może być wygodny. Jak dla mnie, jeśli chodzi o plecaki paralotniowe, to większość po dobrym spakowaniu i regulacji może być jedynie mniej niewygodna :D (ale widziałam też takie, którym nawet i to nie pomaga).

Z resztą, w Wyspowym właśnie latam (za) mało, bo przeraża mnie wchodzenie z plecakiem pod górę ;)

toosh pisze:Jak Winger dobrze trafił i latasz w Wyspowym to kojarzysz ten plecak:
http://www.flybubble.co.uk/articles/page/1296
Ma 85L, Normalny 24m2 glajt i 2kg uprząż mieszczą się do niego na styk, normalnej nie wciśniesz do plecaka o tej pojemności.

No więc, jak wyżej - i dobrze, i źle trafił ;) - w związku z tym, na tego Kortela patrzyłam tylko wirtualnie... ale ok, to przynajmniej dobrze wiedzieć co do tych 85L wchodzi (mój glajt ma 22m2, ale i tak może być słabo z upchnięciem tam wszystkiego).

A tego Advance Comfortpack 2 (Advance nawet zdjęć nie zamieścił na stronie) albo tego Gradienta ktoś z Was używa i może coś powiedzieć?

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: uriuk » 21 lutego 2016, 14:54

asia pisze:Ja to zdecydowanie ja ;)

Jakby co to mam nieuzywany plecak Dudka. Waga 1200 g
Cena 180 PLN
dudek-plecak-delinovy-4-d.jpg
dudek-plecak-delinovy-4-d.jpg (26.64 KiB) Przejrzano 13068 razy

Awatar użytkownika
marek mastalerz
Kontakt:

Postautor: marek mastalerz » 21 lutego 2016, 16:36

Asia, przede wszystkim zastanów się jakiej wielkości plecaka szukasz. Noszenie zbyt dużego plecaka w którym przewala się luźny ładunek jest cholernie niewygodne. Czyli odpowiednia pojemność - to raz. Druga rzecz to długość pleców. Jeśli plecak ma za długie plecy to nie jesteś w stanie użyć pasa biodrowego i plecak wisi nisko = niewygodnie jak cholera. Plecak zaproponowany przez uriuka jest spoko, ale jest on dla dość wysokiej osoby i jest dość duży (ok. 160 l.). W ogóle lepsze do spakowania (zwłaszcza ciasnego) są plecaki z długim zamkiem biegnącym dookoła plecaka, a nie z krókim przez środek. Im bliżej plecak trzyma się pleców tym wygodniej się go nosi. Na to też warto zwrócić uwagę.
Te plecaki Nova i Swinga, które podlinkowałaś są całkiem fajne. O Swinga trzeba pytać Waltera. O plecak Nova spróbuję się dowiedzieć ile by kosztował (nowy). Fajne są jeszcze plecaki Advance Comfortpack 2 w rozmiarach od 100 do 145l. To dość popularny plecak.
http://www.advance.ch/en/products/bags/comfortpack/

Na to jak duży potrzebujesz plecak ma wpływ głównie wielkość uprzęży. Ja po przesiadce na uprząż Dudek Soul, przesiadłem się też na mniejszy plecak. Normalne skrzydło (pakowane bez specjalnego ścisku), uprząż Soul, kask otwarty, buty, kokpit i jakieś ciuchy mieszczą się na luźno w 135l plecaku Ozone'a. Pewnie jakbym się uparł to wcisnąłbym to w plecak 110-120 l.
Optymalnie by było jakbyś miała już tą nową uprząż i mogła się przymierzyć do wybranego plecaka.

pozdrawiam
marek mastalerz
szkoła paralotniowa cloudbase
http://cloudbase.pl/

asia

Postautor: asia » 21 lutego 2016, 18:58

Dzięki Marek. To co mówisz zamyka też moje gdybania że może jednak by się udało do 85l ;) Podejrzewam że powinnam celować właśnie w jakieś 110-130l (nowa uprząż to też Soul), ale, tak jak napisałeś, pewnie najlepiej będzie przymierzyć (i rozmiar - ze sprzętem, i plecy).

Tomo
Doświadczenie: Przelotowiec
Kontakt:

Postautor: Tomo » 21 lutego 2016, 19:03

Zgadza się, szpej powinien wchodzić bez walki i na styk.
Mam na zbyciu Ozone 130l. To wygodny plecak (chodziłem z nim na Grente poniżej 15 min/km to wiem co mówię) ale dla zbyt pojemny na moje Ozium i glajta w rozm. S.
Na zwykłą małą uprząż albo coś wielkości iMpress3 idealny.

Tomo

Awatar użytkownika
marek mastalerz
Kontakt:

Postautor: marek mastalerz » 21 lutego 2016, 21:48

asia pisze:Dzięki Marek. To co mówisz zamyka też moje gdybania że może jednak by się udało do 85l ;) Podejrzewam że powinnam celować właśnie w jakieś 110-130l (nowa uprząż to też Soul), ale, tak jak napisałeś, pewnie najlepiej będzie przymierzyć (i rozmiar - ze sprzętem, i plecy).

Soul to uprząż, która po odpięciu kokpitu i złożeniu zajmuje bardzo mało miejsca. W dodatku miękki protektor daje się ścisnąć przy dopinaniu plecaka.
Dlatego jeśli będzie Ci się chciało przyłożyć do dokładnego i ciasnego składania skrzydła, to i w 100 litrach się zmieścisz. Zwróć tylko uwagę na to że niektóre małe i lekkie plecaki są z delikatnej tkaniny, a to może być problemem np. podczas podróży samolotem.

pozdrawiam
marek mastalerz

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 21 lutego 2016, 22:09

W przypadku plecaka dudkowego, to wygodnie się go nosi po maksymalnym ściągnięciu górnych i dolnych regulacji taśm barkowych. Wtedy też, przynajmniej u mnie pas biodrowy jest w dobrym miejscu, ale plecak na tyle dobrze leży na plecach że nie jest potrzebny. Dobrze jest też ściągnąć zawartość za pomocą bocznych regulacji tak aby ciężar był bliżej pleców. Poza tym polecam startowiska gdzie można dojechać samochodem. Do chodzenia z glajtem po górach trzeba by poszukać jeszcze lżejszy sprzęt, a każdy plecak z normalnym sprzętem będzie trudny do noszenia.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
tooosh

Postautor: tooosh » 22 lutego 2016, 00:37

asia pisze:(nowa uprząż to też Soul)

Arek ma soula, spróbuję go zaraz zapakować do tego 85L Kortela razem z 24m2 glajtem.

Marcin Duszyński

Awatar użytkownika
tooosh

Postautor: tooosh » 22 lutego 2016, 02:29

85L Kortel Kolibri, w środku Dudek Soul M, Mentor 26m2, normalny zapas, kask ze szczęką - weszło bez upychania. Zostaje w środku miejsce na bukłak i kurtkę. Z plecakiem jest mały worek, który pasuje pod paski kompresyjne na plecach plecaka, 22m2 skrzydło wejdzie bez problemu i w środku będzie jeszcze więcej miejsca.

Obrazek

Na 4h w Tatrach, hike&fly od świtu do zmierzchu w Wyspowym czy zbieganiu truchtem z górek z 13kg w środku jest super wygodny. Do obejrzenia/wymiany pod Żarem/w Wyspowym.

Marcin Duszyński

DawidKrol

Postautor: DawidKrol » 22 lutego 2016, 12:45

Do nowego glajta dostałem nowy plecak Skywalka 80l. Myślałem, że nie ma szans się do tego zapakować, ale bez upychania kolanem wszedł do tego plecaka glajt 26m^2, Soul XL + zwykły zapas. Będzie trochę problem ze komfortowym zmieszczeniem kasku, kokpitu i zapasu wody/jedzenia. Wg mnie idealny dla mojego zestawu byłby plecak 90-100l. No i tak jak wspomniał Marek - plecak jest lekki, ale materiał cienki, że strach używać :)

Kluczem do małej objętości poza małą uprzężą jest wg mnie jest pakowanie glajta do kiszki. Wcześniej do ww zestawu używałem plecak Ozona 130l, ale bez kiszki. Przez to miałem na plecach średnio wygodną 130 litrową bańkę. Teraz po założeniu na plecy 80l człowiek ma wrażenie, że przegoni Pawła w X-Alps :) Z opinii kolegów wynika, że obecnie najfajniesze są Advancowe plecaki ok. 90-100l.

Awatar użytkownika
Domin
Latam: Swobodnie i z Napędem
Kontakt:

Postautor: Domin » 22 lutego 2016, 21:13

Tooosh napisał "85L Kortel Kolibri, w środku Dudek Soul M, Mentor 26m2, normalny zapas, kask ze szczęką - weszło bez upychania."
Soul ma spory kokpit - zmieści się z przyrządami do środka?

Sent from my iPhone using Tapatalk
Dominik Kapica
https://fastcamper.eu - Szybkie kampery od paralotniarzy dla paralotniarzy.

asia

Postautor: asia » 22 lutego 2016, 21:53

Dzięki, spróbuję się w takim razie przymierzyć też do tych mniejszych.

Awatar użytkownika
tooosh

Postautor: tooosh » 23 lutego 2016, 00:50

Domin pisze:Soul ma spory kokpit - zmieści się z przyrządami do środka?

Siedział w kasku. Wypełniony na max, z przyrządami wejdzie pewnie obok kasku, ale w środku zostanie miejsce na koszulkę i butelkę wody.

Marcin Duszyński

Awatar użytkownika
marek mastalerz
Kontakt:

Postautor: marek mastalerz » 23 lutego 2016, 13:08

Oryginalny kokpit Soula nie lubi jak się go deformuje mocno. Odkształca się i i jest potem taki pognieciony. Jest to pewnie kwestia pianki użytej do usztywnienia go. Najlepiej jest go otworzyć, klapkę wsunąć do środka i spłaszczyć, ale wtedy musi być pusty, co trochę mija się z ideą kokpitu.

pozdr.
marek mastalerz

Chicago
Doświadczenie: Sympatyk

Postautor: Chicago » 18 marca 2016, 19:41

Witam ja pakuje Codena , Impresa 3, kask ze szczęką kurtkę Puchową zimowa i wszystkie potrzebne gadżety do plecaka 115l i mam LUZ szukam plecaka advanca 105l do 90 L też się mieszcze ale musze się mocno napracować i Swing Core 2 z Impresem do 90 L ,nie wejdzie ,
Mysle ze dla ciebie to optymalnie też, 105l będzie OK .
Pozdrawiam Chicago

Wróć do „PG”