PSP - ubezpieczenie

Latanie bezsilnikowe
tadd
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Przelotowiec

PSP - ubezpieczenie

Postautor: tadd » 05 czerwca 2020, 21:25

Cześć, jestem nowym latającym i przeglądam ubezpieczenia dla glajciarzy (OC, NNW). Trafiłem na stronę Polskiego Stowarzyszenia Paralotniowego, które ogłasza, że ma atrakcyjne warunki ubezpieczeń.
Czy ktoś mógłby przybliżyć, czym jest to stowarzyszenie (większość informacji na ich stronie pochodzi sprzed dobrych kilku lat (a nawet kilkunastu). Czym zajmuje się to stowarzyszenie, czy opłacenie składki jest równoważne z przyjęciem do grona członków, no i najważniejsze pytanie, czy PSP zajmuje się tylko pośrednictwem w ubezpieczeniach i za to trzeba płacić składki - 40 zł rocznie? Czy członkostwo daje jakieś korzyści? I równie ważne, czy opłacając składki dokładam się np. do utrzymania startowisk lub w inny sposób wpływa na uprawianie tego sportu.
A może ktoś ma porównanie - zależy mi na dobrej polisie NNW, czy PSP to dobry adres?
Dzięki za wszelkie informacje

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Re: PSP - ubezpieczenie

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 05 czerwca 2020, 22:06

PSP ogólnopolskie stowarzyszenie które powstało aby reprezentować interesy pilotów szczególnie na styku z instytucjami. Dzięki temu udało się stworzyć ubezpieczenia których wcześniej wogóle nie było. Pieniądze z opłaty członkowskiej idą na startowiska i wspieranie zawodników. Członkowstwo w PSP daje na przykład możliwość startów na Żarze albo legalną możliwość korzystania z częstotliwości radiowej. Poza tym możesz też wykorzystać struktury stowarzyszenia do rozwiązywania problemów indywidualnych czy swojego klubu.
Zbyszek Gotkiewicz

tadd
Doświadczenie: Przelotowiec

Postautor: tadd » 06 czerwca 2020, 16:34

czyli to ci dobrzy :)
dziękuje za informację

Andrzejt
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: Andrzejt » 06 czerwca 2020, 21:56

Na chwilę obecną to dają to że przesyłają fajny kalendarz paralotniowy końcem roku na kolejny sezon. Raz mi się udało załapać na "legitymację" czlonkowska na zasadzie karty jak kredytowa z pozwoleniem na częstotliwości. Fajnie to wygląda jako jako tabliczka informacyjna w plecaku. I chyba tyle z osobistych korzyści. Ale ponoć działają np w kwestiach stref powietrznych które chcą nam gdzieś zamykać, z dobrymi efektami więc warto wspierać.

Wróć do „PG”