Jaka pogoda jest dobra na tatry

Latanie bezsilnikowe
SP8EBC
Latam: Nie latam
Doświadczenie: Były Pilot
Kontakt:

Jaka pogoda jest dobra na tatry

Postautor: SP8EBC » 11 września 2021, 16:08

Cześć,
Tak patrzę sobie na ilość osób na livetrackingu z Tatr i zastanawiam się na co zwracać uwagę w prognozach pogody, żeby wyczaić że są tam warunki do latania. Ludzie generalnie nie chwalą się nigdzie publicznie, że jest warun i trzeba się szykować. Od trzech lat sobie obiecuję, że w końcu tam polatam i za każdym razem jest 'coś'. Nie umiem też sobie odpowiedzieć kiedy jest dobrze a kiedy jest źle a to są wysokie góry a nie nasze Skrzyczne.
Mateusz Lubecki
tel: +48 660 43 44 46

Dziubdzius
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Re: Jaka pogoda jest dobra na tatry

Postautor: Dziubdzius » 11 września 2021, 19:55

Najlepsza pogoda to taka gdy jest nad danym obszarem równowaga chwiejna. Mam nadzieję że pomogłem :) Żeby być jeszcze większym kutasem powiem że dobre warunki są wtedy gdy zachodzi przemiana adiabatyczna suchego powietrza do wysyconego czyli jego saturacja.

http://www.plar.pl/szyb/metszyb/metszyb.htm

Pozdrawiam

Wysłane z mojego SM-G988B przy użyciu Tapatalka
Pozdrawiam Pawel Cypel

szymon.strus

Postautor: szymon.strus » 11 września 2021, 20:19

Specu,

Koniec sierpnia, wrzesien, poczatek pazdziernika. Im pozniej tym trudniej bo bardziej inwersyjnie. Wyz, slaby wiatr z blizej nieokreslonego poludnia na 2-3k (ale delikatna polnoc nie szkodzi), inwersja powyzej 2k. Z tego moze urodzic sie rzezba tylkiem po kosodrzewinie albo sufit powyzej 3k jak dzisiaj :) Gwarancji nie ma, trzeba probowac :) A i z Tatrami jest o tyle spoko ze w zaleznosci od skilla albo grzecznie wisisz sobie nad Lomnica, albo wieziesz sie przodem do Krywania i nazad, albo... (tam jeszcze nie bylem :D)
pzdr,
/Szymon

AndRand

Postautor: AndRand » 11 września 2021, 21:28

Dziubdzius pisze:Najlepsza pogoda to taka gdy jest nad danym obszarem równowaga chwiejna. Mam nadzieję że pomogłem :)

No właśnie nie bardzo.

Za wysoka inwersja przez całe lato prowadzi równowagę chwiejną do Over Developmentu.
Dopiero od września jest na tyle nisko, że kończy się sezon codziennych burz.
A zaraz będzie poniżej grani i będzie się można wozić na żaglu.

W sumie proste - prognoza na Tatry bez burzy, z podstawą/inwersją najlepiej powyżej grani. Tyle, że zdarza się przez jakiś miesiąc, jak napisał Szymon.
Czasem jeszcze na wiosnę jak podstawy są wystarczające i nie prognozują burzy.

SP8EBC
Kontakt:

Postautor: SP8EBC » 11 września 2021, 21:51

szymon.strus pisze:Specu,

Koniec sierpnia, wrzesien, poczatek pazdziernika. Im pozniej tym trudniej bo bardziej inwersyjnie. Wyz, slaby wiatr z blizej nieokreslonego poludnia na 2-3k (ale delikatna polnoc nie szkodzi), inwersja powyzej 2k. Z tego moze urodzic sie rzezba tylkiem po kosodrzewinie albo sufit powyzej 3k jak dzisiaj :) Gwarancji nie ma, trzeba probowac :) A i z Tatrami jest o tyle spoko ze w zaleznosci od skilla albo grzecznie wisisz sobie nad Lomnica, albo wieziesz sie przodem do Krywania i nazad, albo... (tam jeszcze nie bylem :D)

Jak by co to ja w tej sprawie dzwoniłem na komórkę do Ciebie. Pytanie gdzie sprawdzać pogodę ? Bo np na dzisiaj wszystkie modele na windy pokazywały słabszą bądź mocniejszą ale północ albo zachód (im wyżej tym więcej N widzę). Pytanie też gdzie sprawdzać podstawę chmur albo mówiąc wprost w jakich tajnych grupach na FB trzeba być żeby się dowiadywać takich rzeczy.
Mateusz Lubecki

AndRand

Postautor: AndRand » 11 września 2021, 21:55

Modele windy nie pokażą pracującej termicznie Łomnicy :)

SP8EBC
Kontakt:

Postautor: SP8EBC » 11 września 2021, 22:03

Racja ale jest jakiś poziom siły wiatru z W którego nawet termika nie wyprostuje. Tak to działa na Skrzycznem ale ja Łomnicy nie znam a nie chcę żeby mnie przez własne gamoństwo wyskładało nisko nad skałami.
Mateusz Lubecki

AndRand

Postautor: AndRand » 11 września 2021, 22:36

SP8EBC pisze:Racja ale jest jakiś poziom siły wiatru z W którego nawet termika nie wyprostuje. Tak to działa na Skrzycznem ale ja Łomnicy nie znam a nie chcę żeby mnie przez własne gamoństwo wyskładało nisko nad skałami.

To już jest rozkmina na starcie czy lecieć, a nie czy jechać na Łomnicę.

Tam się lata na dość dużych odchyłkach bo to czoło gór.
Na W leci się do grzędy na pierwsze noszenia, więc wiatr W powinien jej pomagać. Nartostrada też w tamtą stronę. Jak termika nie wyrówna to znaczy, że jest za słaba albo wiatr na żagiel.
Teoretyzowanie.

SP8EBC
Kontakt:

Postautor: SP8EBC » 11 września 2021, 22:37

A można wiedzieć gdzie jest ta 'grzęda' ?
Mateusz Lubecki

Awatar użytkownika
prokopcio
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Postautor: prokopcio » 12 września 2021, 10:09

Przede wszystkim poszukałbym na Twoim miejscu grupy whatsaap/messenger tych co tam latają.
Wtedy nie musisz mocno się napinać z analizą prognoz danej miejscówki bo oni to po prostu wiedzą ;)
Jadąc pierwszy raz wg swojej analizy wg mnie nie jest dobrym pomysłem.
Pojedziesz raz czy dwa, zamienisz słowo i już będziesz coś tam wiedział na co w pogodzie zwrócić uwagę.
SP8EBC pisze:Pytanie też gdzie sprawdzać podstawę chmur

Nie wiem czy w górach się sprawdzi ale na płaskim w mojej okolicy windy całkiem znośnie prognozuje chmurki co najczęściej wykorzystuję przy potach PPG nad nimi.
Łukasz Prokop

szymon.strus

Postautor: szymon.strus » 12 września 2021, 11:04

Ja w zasadzie korzystam z 3ch serwisow, i sprawdzaja sie w naszych pagorach, tatrach i alpach. Pierwszy rzut oka na paraglidable.com a potem to windy i xcmeteo i masz pelen poglad.

Na sobote windy pokazywalo wiatr na 3k taki jak w zalaczniku czyli akceptowalny, zobacz ze izobary sa mega oddalone od siebie. XCmeteo dla Lomnickego Sedla narysowalo zabek inwersji na prawie 3k co tez sie sprawdzilo (z reguly zaniza wysokosc) no i wiatr tez zaden do wys 3k.

A co do jechania szczegolnie weekendem na Lomnice 'na slepo'. Jak bedziesz na starcie sam to znaczy ze nie trafiles w prognozy, inaczej bedzie co najmniej kilkanascie glajtow. Na whatsappowej grupie SPBW jakas 'tatrzanska aktywnosc' od ok. tygodnia jest ale nie oszukujmy sie, kazdy kisi warun dla siebie bo mu inni wylatajo :D I to niezaleznie od miejscowki w PL, na grupie ustawia sie 5 osob na starcie jest 50 :) Taki sport
Załączniki
Screenshot_20210911-221208_Chrome.jpg
Screenshot_20210911-221208_Chrome.jpg (28.8 KiB) Przejrzano 3058 razy
Screenshot_20210911-220958_Windy.jpg
Screenshot_20210911-220958_Windy.jpg (56.45 KiB) Przejrzano 3058 razy
pzdr,
/Szymon

Awatar użytkownika
der
Latam: Swobodnie i z Napędem

Postautor: der » 13 września 2021, 07:08

Prognozy na wczoraj wychujały co najmniej kilkadziesiąt osób, które się zawinęły po pięknej sobocie. W tym i ja.
Wszystkie wskazywały na silniejszy wiatr, szybki mega zakit, a dzień był warunowo kopią soboty. Wysokie góry są nieprzewidywalne.

JakubM
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Postautor: JakubM » 13 września 2021, 09:36

der pisze:Prognozy na wczoraj wychujały co najmniej kilkadziesiąt osób, które się zawinęły po pięknej sobocie. W tym i ja.
Wszystkie wskazywały na silniejszy wiatr, szybki mega zakit, a dzień był warunowo kopią soboty. Wysokie góry są nieprzewidywalne.

Dzięki temu było kameralnie, spokojnie i bez tłoku :-)
A zakit przyszedł i deszcz też co nie zmienia faktu, że można było fajnie polatać.

Wróć do „PG”