Przesyłanie koordynat za granicą, zwózka lub akcja ratunkowa
- uriuk
- Site Admin
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Przesyłanie koordynat za granicą, zwózka lub akcja ratunkowa
Wróciłem przed chwilą z Bassano, gdzie zauważyłem potrzebę napisania tego tekstu. Na każdym wyjeździe powstaje taki problem, że ktoś wylądował w środku czarnej niedoli i woła przez radio hilfunku. Żeby wysłać po niego samochód, albo rzut pieszy z piłą i liną, potrzebne są koordynaty.
Ale w jaki sposób je przekazać, żeby nie zrobił się z tego epopej? (przepisywanie ręczne do gpsa połączone niejednokrotnie z wprowadzeniem do urządzenia zmiany formatu zapisu).
O tym właśnie będzie ten wykład.
Jeszcze w Polsce (bo wifi na zachodzie mają prędkość wydmy pchanej wiatrem) ściągamy całą ekipą aplikację Osmand. Jest to bezpłatna nawigacja off line obejmująca cały świat, robiona przez wolontariuszy (taka mapowa wikipedia). Znaczy ona jest bezpłatna pod warunkiem, że nie ściągniemy więcej niż 10 map. Jakbyśmy chcieli więcej, to ją kupujemy (jest w cenie dżemu), ale jeśli np nie umiemy kupić czy skonfigurować sobie kupowania to podpowiem, że po wykorzystaniu tego limitu da się go odnowić przez powtórne zainstalowanie aplikacji (ściągnięte mapy nie znikają po deinstalacji aplikacji).
Najpierw klikamy tutaj i zaznaczamy do ściągnięcia mapę bazową świata
Później zaznaczamy region w który się udajemy (możemy go wskazać paluchem na mapie bazowej, albo wybrać z listy).
Mamy już mapy, jedziemy na latanie i lądujemy w czarnej d...
Wyjmujemy telefon, odpalamy Osmanda i czekamy aż się zaloguje. Żeby się odnaleźć na mapie klikamy taki śmieszny celownik na dole.
Pokazuje nam nasze położenie (i to bez żadnych komentarzy jakie to jest położenie )
Celujemy paluchem w ten nasz punkt i produkujemy "dymka". Oznaczyłem go czerwoną strzałką.
Pokazuje nam się na dole ekranu menu, gdzie wybieramy to coś zaznaczone niebieską strzałką i wybieramy opcję SMS. Dalej już łatwizna, wysyłamy SMSa do naszego wybawiciela i grzecznie czekamy.
Jak łatwo zauważyć, tam jest jeszcze niebieski znaczek (który zaznaczyłem fioletową strzałką). Ten przycisk będzie potrzebny ekipie poszukiwawczej, która odebrała SMSa z linkiem. Jak klikną na link, to otworzy im się Osmand, dymek i menu. Wystarczy kliknąć na ten znaczek zaznaczony prze mnie fioletową strzałką, wybrać czy jedziemy autem, czy dymamy na piechotę i program nas poprowadzi do nieszczęśnika. Da się to zrobić nawet jedną ręką prowadząc samochód.
Dla pewności radzę całą procedurę przećwiczyć, w ramach zwalczania nudy, w aucie jadącym na latanie.
Ale w jaki sposób je przekazać, żeby nie zrobił się z tego epopej? (przepisywanie ręczne do gpsa połączone niejednokrotnie z wprowadzeniem do urządzenia zmiany formatu zapisu).
O tym właśnie będzie ten wykład.
Jeszcze w Polsce (bo wifi na zachodzie mają prędkość wydmy pchanej wiatrem) ściągamy całą ekipą aplikację Osmand. Jest to bezpłatna nawigacja off line obejmująca cały świat, robiona przez wolontariuszy (taka mapowa wikipedia). Znaczy ona jest bezpłatna pod warunkiem, że nie ściągniemy więcej niż 10 map. Jakbyśmy chcieli więcej, to ją kupujemy (jest w cenie dżemu), ale jeśli np nie umiemy kupić czy skonfigurować sobie kupowania to podpowiem, że po wykorzystaniu tego limitu da się go odnowić przez powtórne zainstalowanie aplikacji (ściągnięte mapy nie znikają po deinstalacji aplikacji).
Najpierw klikamy tutaj i zaznaczamy do ściągnięcia mapę bazową świata
Później zaznaczamy region w który się udajemy (możemy go wskazać paluchem na mapie bazowej, albo wybrać z listy).
Mamy już mapy, jedziemy na latanie i lądujemy w czarnej d...
Wyjmujemy telefon, odpalamy Osmanda i czekamy aż się zaloguje. Żeby się odnaleźć na mapie klikamy taki śmieszny celownik na dole.
Pokazuje nam nasze położenie (i to bez żadnych komentarzy jakie to jest położenie )
Celujemy paluchem w ten nasz punkt i produkujemy "dymka". Oznaczyłem go czerwoną strzałką.
Pokazuje nam się na dole ekranu menu, gdzie wybieramy to coś zaznaczone niebieską strzałką i wybieramy opcję SMS. Dalej już łatwizna, wysyłamy SMSa do naszego wybawiciela i grzecznie czekamy.
Jak łatwo zauważyć, tam jest jeszcze niebieski znaczek (który zaznaczyłem fioletową strzałką). Ten przycisk będzie potrzebny ekipie poszukiwawczej, która odebrała SMSa z linkiem. Jak klikną na link, to otworzy im się Osmand, dymek i menu. Wystarczy kliknąć na ten znaczek zaznaczony prze mnie fioletową strzałką, wybrać czy jedziemy autem, czy dymamy na piechotę i program nas poprowadzi do nieszczęśnika. Da się to zrobić nawet jedną ręką prowadząc samochód.
Dla pewności radzę całą procedurę przećwiczyć, w ramach zwalczania nudy, w aucie jadącym na latanie.
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
Re: Przesyłanie kordynat za granicą, zwózka lub akcja ratunkowa
Zapomniałem dodać, że na srajfona też jest Osmand, ale ma zupełnie inny układ menu. Może ktoś się poświęci i zrobi wykładzik uzupełniający.
-
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Sympatyk
Jest prostszy sposób sciagamy sobie wszyscy aplikacje np. whats up na wyjeździe robimy tymczasowa grupę i każda wysłana wiadomość jest do wszystkich w grupie i wysyłamy położenie do wszystkich .Opcja druga odpalamy sobie googlemap wbijamy pinezkę i wysyłamy położenie sms . Ale ta opcja Uriuka jest też fajna .
Pozdrawiam Grzegorz
Pozdrawiam Grzegorz
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
Whats up i google maps wymagaja zasiegu internetu mobilnego. Jakis wlasny BTSik na kolkach, i to w kazdym jarze?
O kosztach roamingu danych nie wspomne. W Afryce czy Azji taniej byloby pozostawic glajta na drzewie niz zaplacic za transfer danych
O kosztach roamingu danych nie wspomne. W Afryce czy Azji taniej byloby pozostawic glajta na drzewie niz zaplacic za transfer danych
-
- Doświadczenie: Przelotowiec
uriuk pisze:Whats up i google maps wymagaja zasiegu internetu mobilnego. Jakis wlasny BTSik na kolkach, i to w kazdym jarze?
Fajne toto. Proste w obsludze i wytlumaczone jak krowie na granicy. Dzieki masz plusika u mnie.
Pozdrawiam.
Alan
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
Tak na marginesie, to jest to normalna nawigacja samochodowa, ktora nie potrzebuje transferu danych i ma rozbudowane informacje typu POI. Uzywam od poczatku istnienia i zjezdzilem z tym kawal swiata, bo sa dokladne mapy najdziwniejszych zakamarow cywilizacji. Zaznaczone sa nawet osle sciezki.
- micro
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
- Kontakt:
Re: Przesyłanie koordynat za granicą, zwózka lub akcja ratunkowa
Osmand to chyba nie jest aplikacja.
Może instalowałeś FreeNavigatora ?
Roman Michalak
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
micro pisze:Osmand to chyba nie jest aplikacja.
https://play.google.com/store/apps/deta ... mand&hl=pl
- micro
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
- Kontakt:
No to jest na smarkfona (na razie nie mam msc. ) i chciałem ściągnąć na WCE . Mój Lark jest trochę większy i głośniejszy .
Roman Michalak
-
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Fajne, trzeba będzie przetestować.
Natomiast do wydostania się z ostępów (niestety nie całego świata a tylko Europy:) polecam aplikację mapy.cz. Latając na pograniczu polsko-czeskim i lądując nie zawsze blisko przystanku autobusowego można dzięki niej sprawnie nawigować się (także offline - też pobiera się mapy wybranych krajów) po szlakach turystycznych, ścieżkach, leśnych szutrówkach itd. Właśnie nałożyli poziomice na polską stronę więc jest coraz lepiej, ale prace wciąż trwają i co jakis czas udostępniają aktualizacje. W smartfonie przełączać można między mapą turystyczną, lotniczą i zimową z naniesionymi nartostradami (można porównać "zatrzęsienie" karkonoskich nartostrad po polskiej stronie w porównaniu do strony czeskiej:) Tutaj natomiast większy wybór wersji mapy (lewy górny róg):
https://mapy.cz/letni?x=15.7010644&y=50 ... 9&z=13&l=0
Pozdrawiam
Zbig
Natomiast do wydostania się z ostępów (niestety nie całego świata a tylko Europy:) polecam aplikację mapy.cz. Latając na pograniczu polsko-czeskim i lądując nie zawsze blisko przystanku autobusowego można dzięki niej sprawnie nawigować się (także offline - też pobiera się mapy wybranych krajów) po szlakach turystycznych, ścieżkach, leśnych szutrówkach itd. Właśnie nałożyli poziomice na polską stronę więc jest coraz lepiej, ale prace wciąż trwają i co jakis czas udostępniają aktualizacje. W smartfonie przełączać można między mapą turystyczną, lotniczą i zimową z naniesionymi nartostradami (można porównać "zatrzęsienie" karkonoskich nartostrad po polskiej stronie w porównaniu do strony czeskiej:) Tutaj natomiast większy wybór wersji mapy (lewy górny róg):
https://mapy.cz/letni?x=15.7010644&y=50 ... 9&z=13&l=0
Pozdrawiam
Zbig
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
micro pisze:No to jest na smarkfona (na razie nie mam msc. ) i chciałem ściągnąć na WCE . Mój Lark jest trochę większy i głośniejszy .
Z tableta slabo sie wysyla smsy/
-
Całkowicie darmowa alternatywa dla OSMAND jest aplikacja Nokii o nazwie HERE Maps. Jest dostępna chyba na większość platform mobilnych. No i nie ma żadnego limitu na ściąganie map offlineowych. Na androidzie działa dokładnie taka sama procedura przekazywania swoich namiarów jak napisał Uriuk. Na Gejfonach już nie za bardzo bo niestety inteligenci ze stanów domyślnie każą korzystać ze swojej nawigacji i bez popsucia (jailbrake) sie nie da.
Swoją droga to zerknijcie na bardzo fajna androidowa apke XC Retrieve. Co prawda jest ona tylko na androida ale dla własnego bezpieczeństwa warto ja mieć. Na określony typ smsa potrafi włączyć gps i odesłać ustalona pozycje. W razie W może to znacznie ułatwić namierzenie poszkodowanego. Poza tym sama apka wysyła współrzędne które da sie otworzyć bezpośrednio w Google Maps lub HERE.
Pozdrawiam,
MaQ
Swoją droga to zerknijcie na bardzo fajna androidowa apke XC Retrieve. Co prawda jest ona tylko na androida ale dla własnego bezpieczeństwa warto ja mieć. Na określony typ smsa potrafi włączyć gps i odesłać ustalona pozycje. W razie W może to znacznie ułatwić namierzenie poszkodowanego. Poza tym sama apka wysyła współrzędne które da sie otworzyć bezpośrednio w Google Maps lub HERE.
Pozdrawiam,
MaQ
Pozdrawiam, MaQ
-
- Latam: Nie latam
- Doświadczenie: Były Pilot
- Kontakt:
Akurat tutaj zgadzam się z MaQ. Gejfony są robione pod poziom inteligencji statystycznego amerykanina i np. dla mnie ich prostota aż przeszkadza. Poza tym nie pasuje mi cały model biznesowy nadgryzionego jabłka i wciskanie wszystkiego po jakichś kosmicznych cenach.
Mateusz Lubecki
tel: +48 660 43 44 46
tel: +48 660 43 44 46
-
- Doświadczenie: Sympatyk
Wszystko fajnie, ja bym jednak polecał opanować przesyłanie współrzędnych z GPS-a. Służby ratownicze mogą nie mieć zainstalowanej aplikacji i może im to utrudnić poszukiwania. Dodatkowo warto nauczyć się zmieniać układy współrzędnych bo dla jednych standardem będzie UTM dla innych WGS
-
Panowie, zwrotem ...fony nie chciałem nikogo urazić. Chodziło mi wyłącznie o przedstawienie suchego faktu iOS nie pozwoli na automatycznie otwarcie linku wysłanego SMS'em w dowolnej aplikacji. I to jest fakt. To czy komuś to przeszkadza, czy odpowiada to już wyłącznie indywidualne preferencje i nie ma się co nawzajem przekonywać że moje podejście jest lepsze czyjegoś.
Zgadzam się w 100% z cieniasem i dlatego polecam użytkownikom androida XCRetrieve (https://play.google.com/store/apps/deta ... xcretrieve). Wyświetla on koordynaty i umożliwia ich wysłanie w różnych formatach. Dodatkowo autor tego programu jest z Polski i bardzo szybko reaguje na wszystkie uwagi i sugestie wysyłane mailem.
Szukając linku do XCRetrieve znalazłem jeszcze coś takiego: https://play.google.com/store/apps/deta ... t.Retrieve z tego co widać też można wysyłać koordynaty w różnych formatach.
P.S.
Tak na marginesie to akurat jestem użytkownikiem srajfona, gejfona i ajfona. I wyobraźcie sobie że to wszystko mieści się w jednym urządzeniu
Pozdrawiam, MaQ
Zgadzam się w 100% z cieniasem i dlatego polecam użytkownikom androida XCRetrieve (https://play.google.com/store/apps/deta ... xcretrieve). Wyświetla on koordynaty i umożliwia ich wysłanie w różnych formatach. Dodatkowo autor tego programu jest z Polski i bardzo szybko reaguje na wszystkie uwagi i sugestie wysyłane mailem.
Szukając linku do XCRetrieve znalazłem jeszcze coś takiego: https://play.google.com/store/apps/deta ... t.Retrieve z tego co widać też można wysyłać koordynaty w różnych formatach.
P.S.
Tak na marginesie to akurat jestem użytkownikiem srajfona, gejfona i ajfona. I wyobraźcie sobie że to wszystko mieści się w jednym urządzeniu
Pozdrawiam, MaQ
Pozdrawiam, MaQ
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
cienias pisze:Wszystko fajnie, ja bym jednak polecał opanować przesyłanie współrzędnych z GPS-a. Służby ratownicze mogą nie mieć zainstalowanej aplikacji i może im to utrudnić poszukiwania. Dodatkowo warto nauczyć się zmieniać układy współrzędnych bo dla jednych standardem będzie UTM dla innych WGS
Cienias, mi chodzilo o format zapisu cyferek, Np xx.xxxxx, xx'xx''xx, xx'xx.xx itd
Zeby je zmienic, trzeba najpierw ustawic gpsa na format w ktorym koordynaty dostalismy, zrobic waypointa, pozniej przestawic gpsa w format ktory potrzebujemy i odczytac od nowa pozycje
Witam,
Polecam BTF_SMS tutaj można pobrać i poczytać na jego temat. Generalnie rozwiązuje wszystkie problemy opisane powyżej.
http://www.borntofly.pl/aktualnosci/btf ... jacyzwozki
Polecam BTF_SMS tutaj można pobrać i poczytać na jego temat. Generalnie rozwiązuje wszystkie problemy opisane powyżej.
http://www.borntofly.pl/aktualnosci/btf ... jacyzwozki
-
- Kontakt:
U nas (w teamie) to działa tak, że mamy z góry ustalony format w jakim przesyłamy koordynaty.
Wysyłamy na SMS, urządzenie i aplikacja dowolna. Liczy się efekt a nie narzędzia.
T.
Wysyłamy na SMS, urządzenie i aplikacja dowolna. Liczy się efekt a nie narzędzia.
T.
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
Tomo pisze:U nas (w teamie) to działa tak, że mamy z góry ustalony format w jakim przesyłamy koordynaty.
T.
Oczywiscie. Ale zauwazylem, ze duza czesc jadacych za granice nie potrafi sensownie przekazac swojego polozenia. Przeslanie np linku do google maps nic nie dalo z powodu braku zasiegu 3G. Poza tym reczne przepisywanie koordynat jest czasochlonne i grozi pomylkami.
- arekgarbacz
- Kontakt:
uriuk pisze:Oczywiscie. Ale zauwazylem, ze duza czesc jadacych za granice nie potrafi sensownie przekazac swojego polozenia. Przeslanie np linku do google maps nic nie dalo z powodu braku zasiegu 3G. Poza tym reczne przepisywanie koordynat jest czasochlonne i grozi pomylkami.
A który z formatów zapisu współrzędnych jest najbardziej popularny (najbardziej zjadliwy dla służb/najbardziej oczekiwany przez ratujących), jesli można taki format wytypować? We Flymasterze mam do wyboru chyba z 5 rożnych, a specjalnie zrobiłem sobie taki oddzielny ekran, gdzie jest tylko mapka i współrzędne u góry.
Pozdr!
ArekG
ArekG