Czy można wyskoczyć ponad chmurę, czyli jak sie układa komin i tworzy chmura
-
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Sympatyk
- Kontakt:
Czy można wyskoczyć ponad chmurę, czyli jak sie układa komin i tworzy chmura
Ostatnio na fajsbuku miałem ciekawą dyskusje z pilotem ppg ze dla nas granicą jest chmura a imi lataja ponad.
Z doświadczenia- kilka razy byłem ponad chmurami Cu przewiercając chmure razem z kominem termicznym.
Mało pilotów wie, że nie zawsze zwieńczeniem komina termicznego, które wykorzystujemy do zyskania wysokości jest chmura Cu. Są kominy które swój sufit maja powyżej chmur. Chmura Cu tworzy się wtedy gdy następuje specyficzna koleracja kilku zalezych od siebie czynników czyli: temperatura, ciśnienie, punkt rosy oraz punkt stopnia zero (izoterma). Chmura tworzy się na ogół poniżej punktu rosy czyli wysokości na której występuje temperatura i ciśnienie pozwalająca na rozpoczęcie procesu skraplania wody. Wysokość punktu rosy jest bardzo uzależniona od ciśnienia atmosferycznego i to własnie ciśnienie odpowiada czy punkt rosy będzie nisko czy wysoko. Ciśnienie, izoterma oraz temperatura w danym dniu odpowiada także czy wogóle będa chmury Cu czy tez będzie bezchmurnie
Opisałem swoimi słowami więc purystów prosze o wybaczenie poniżej rysunek gdzie bardzo poglądowo oznaczyłem jak układa się komin i gdzie się tworzy chmura, która ma swoją podstawę na około 2tys m. a punkt rosy to około 2200. Według tego poglądowego rysunku chmura wypiętrza się na około 2400m a komin ma swój sufit na około 2600
Wracając do meritum, chmurę można "przewiercić". komin termiczny czasami nadal działa powyżej punktu rosy czyli powyżej wytworzonej chmury. Aby wyskoczyć ponad chmure trzeba niestety zaakceptować lot bez widocznośći, czyli kręcenie w chmurze. Odpowiednia doza cierpliwości i wyskoczymy ponad. Jak widać na rysunku poglądowym, kręcąc centro komina można wylecieć ponad Cu. Widoki sa niesamowite
I tutaj UWaGA! zgodnie z naszymi przepisami lot w chmurach, bez widoczności, i bez odpowiednich uprawnien do lotów bez widoczności jest niezgodny z prawem.
Pozdro Przemek Kamon
Z doświadczenia- kilka razy byłem ponad chmurami Cu przewiercając chmure razem z kominem termicznym.
Mało pilotów wie, że nie zawsze zwieńczeniem komina termicznego, które wykorzystujemy do zyskania wysokości jest chmura Cu. Są kominy które swój sufit maja powyżej chmur. Chmura Cu tworzy się wtedy gdy następuje specyficzna koleracja kilku zalezych od siebie czynników czyli: temperatura, ciśnienie, punkt rosy oraz punkt stopnia zero (izoterma). Chmura tworzy się na ogół poniżej punktu rosy czyli wysokości na której występuje temperatura i ciśnienie pozwalająca na rozpoczęcie procesu skraplania wody. Wysokość punktu rosy jest bardzo uzależniona od ciśnienia atmosferycznego i to własnie ciśnienie odpowiada czy punkt rosy będzie nisko czy wysoko. Ciśnienie, izoterma oraz temperatura w danym dniu odpowiada także czy wogóle będa chmury Cu czy tez będzie bezchmurnie
Opisałem swoimi słowami więc purystów prosze o wybaczenie poniżej rysunek gdzie bardzo poglądowo oznaczyłem jak układa się komin i gdzie się tworzy chmura, która ma swoją podstawę na około 2tys m. a punkt rosy to około 2200. Według tego poglądowego rysunku chmura wypiętrza się na około 2400m a komin ma swój sufit na około 2600
Wracając do meritum, chmurę można "przewiercić". komin termiczny czasami nadal działa powyżej punktu rosy czyli powyżej wytworzonej chmury. Aby wyskoczyć ponad chmure trzeba niestety zaakceptować lot bez widocznośći, czyli kręcenie w chmurze. Odpowiednia doza cierpliwości i wyskoczymy ponad. Jak widać na rysunku poglądowym, kręcąc centro komina można wylecieć ponad Cu. Widoki sa niesamowite
I tutaj UWaGA! zgodnie z naszymi przepisami lot w chmurach, bez widoczności, i bez odpowiednich uprawnien do lotów bez widoczności jest niezgodny z prawem.
Pozdro Przemek Kamon
- arekgarbacz
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Przelotowiec
- Kontakt:
Re: Czy można wyskoczyć ponad chmurę, czyli jak sie układa komin i tworzy chmura
"komin termiczny czasami nadal działa powyżej punktu rosy"
Kurcze, a ja myślałem, że najczęściej działa Skraplanie jest zjawiskiem egzotermicznym, a więc dodatkowy zastrzyk energii, który ciągnie powietrze dalej w górę. Dzięki temu chmurki żyją sobie po "oderwaniu" się od swojego źródła na ziemi.. takie samodzielnie latające odkurzacze
Są jeszcze 2 sposoby, które przychodzą mi do głowy bez wlatywania w chmurę:
1. Latanie na chmurze na żaglu. Na nawietrznej chmury powinien się taki tworzyć, niestety jeszcze nie miałem okazji tak polatać.
2. Latanie w miejscu, gdzie mamy kilka poziomów inwersji i np. na tyle wysokie góry, żeby się po zboczach przebić ponad takie poziomy. Wtedy chmurki rosną pod nogami. Tak akurat miałem okazję polatać więc się pochwalę, a co! Jak się komuś nie chce oglądać od początku to tak od 5:00
Kurcze, a ja myślałem, że najczęściej działa Skraplanie jest zjawiskiem egzotermicznym, a więc dodatkowy zastrzyk energii, który ciągnie powietrze dalej w górę. Dzięki temu chmurki żyją sobie po "oderwaniu" się od swojego źródła na ziemi.. takie samodzielnie latające odkurzacze
Są jeszcze 2 sposoby, które przychodzą mi do głowy bez wlatywania w chmurę:
1. Latanie na chmurze na żaglu. Na nawietrznej chmury powinien się taki tworzyć, niestety jeszcze nie miałem okazji tak polatać.
2. Latanie w miejscu, gdzie mamy kilka poziomów inwersji i np. na tyle wysokie góry, żeby się po zboczach przebić ponad takie poziomy. Wtedy chmurki rosną pod nogami. Tak akurat miałem okazję polatać więc się pochwalę, a co! Jak się komuś nie chce oglądać od początku to tak od 5:00
Pozdr!
ArekG
ArekG
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Re: Czy można wyskoczyć ponad chmurę, czyli jak sie układa komin i tworzy chmura
Wedlug mnie nad chmurą nie ma noszenia. Kiedyś nawet to sprawdzałem wchodząc w cumulus od góry. Pierwsze ruchy powietrza zaczynały się dopiero po zanurzeniu w chmurę.
Zbyszek Gotkiewicz
-
- Kontakt:
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Wedlug mnie nad chmurą nie ma noszenia. Kiedyś nawet to sprawdzałem wchodząc w cumulus od góry. Pierwsze ruchy powietrza zaczynały się dopiero po zanurzeniu w chmurę.
Nie masz racji Zbyszek. Szybownicy umieją przewiercać chmury jednak oni mają łatwiej ze wzgledu na doskonałość maszyn Nad chmurami, wyskakując ponad Cu, przewiercając ją przez całą grubość byłem 2 razy. Trzymałem się mocnego noszenia nie zważając na wodę cieknącą po linkach i szło . Kilka jak nie kilkanaście razy wierciłem chmurę do połowy lub nawet 3/4 jej grubości i tylko moją decyzją było wyjśc bokiem. Mam kilka swoich filmów potwierdzających te loty gdzie bokiem wychodziłem. Niestety żadnego z przewiercenia chmur.
Jako ciekawostkę przytocze także symulator szybowca Kondor. Dośc fajnie zrobiony symulator termicznego latania. W trybie nauki symulatora odpowiednim przyciskiem można włączyć podgląd terminki, która wtedy zaznczona jest strzałkami do góry. Niekiedy te strałki ida od ziemi do Cu a później jeszcze wyżej choć dynamike maja wtedy mniejszą
pozdrawiam
Przemek
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
W chmurze można robić wysokość do szczytu chmury, ale ponad chmurę nie wyskoczysz. Natomiast wyjście bokiem to jest normalna rzecz, choć przeżycie niezwykłe.
Zbyszek Gotkiewicz
-
- Kontakt:
Zbyszek Gotkiewicz pisze:W chmurze można robić wysokość do szczytu chmury, ale ponad chmurę nie wyskoczysz. Natomiast wyjście bokiem to jest normalna rzecz, choć przeżycie niezwykłe.
Byłem nad
-
- Kontakt:
Leciałem także ponad inwersją na lekkiej fali, Ponad wszystkimi Cu. W tandemie. Inwersja była na 1200. Niestety kierunek wiatru był w strefę wiec musiałem wytracać na siłe wysokość
http://xcc.paragliding.pl/module.php?id ... b57c1e562a
http://xcc.paragliding.pl/module.php?id ... b57c1e562a
- der
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Przemek, w takiej sytuacji przychodzi mi jeszcze jedno zjawisko do głowy. Równoległe tworzenie się chmur przystających do siebie.
Zdarza się, że wwiercając się jeszcze ze 100-200 czy 300 metrów w dość mocną chmurę wychodzimy z jej boku, gdzie pod nogami mamy słabszą, połączoną z nią o podobnej podstawie ale mniejszym wypiętrzeniu. Tym samym jesteśmy nad chmurą, ale nie tą samą w którą weszliśmy.
Ostatnio tak miałem ponad tydzień temu, gdzieś w dolnośląskim wwiercając się na niemal 2500, gdzie podstawy zaczynały się od 2200. Tyle, że to było już na tyle późno, po 16tej, że okoliczne chmury raczej się już rozpadały niż tworzyły. Ale doznanie równie przyjemne.
Zdarza się, że wwiercając się jeszcze ze 100-200 czy 300 metrów w dość mocną chmurę wychodzimy z jej boku, gdzie pod nogami mamy słabszą, połączoną z nią o podobnej podstawie ale mniejszym wypiętrzeniu. Tym samym jesteśmy nad chmurą, ale nie tą samą w którą weszliśmy.
Ostatnio tak miałem ponad tydzień temu, gdzieś w dolnośląskim wwiercając się na niemal 2500, gdzie podstawy zaczynały się od 2200. Tyle, że to było już na tyle późno, po 16tej, że okoliczne chmury raczej się już rozpadały niż tworzyły. Ale doznanie równie przyjemne.
Ostatnio zmieniony 16 maja 2016, 16:10 przez der, łącznie zmieniany 1 raz.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
PrzemKam pisze:Zbyszek Gotkiewicz pisze:W chmurze można robić wysokość do szczytu chmury, ale ponad chmurę nie wyskoczysz. Natomiast wyjście bokiem to jest normalna rzecz, choć przeżycie niezwykłe.
Byłem nad
Ja też byłem wiele razy nad chmurą. Będę się jednak upierał że komin nie może przebijać chmury i iść dalej bo komin to cumulus a cumulus to komin.
Zbyszek Gotkiewicz
-
- Kontakt:
Wiem że ten screen to słaby argument bo pochodza z symulatora szybowca Condor. Jednak własnie moje loty ponad chmurę oraz zabawa na tym symulatorze uświadomiły mi że można ponad chmury czasem wyskoczyć.
Symulator ten uznawany jest przez szybowników za doskonale oddający warunki termiczne. Te zdjęcia sa z opcji uczenia się latania na tym symulatorze gdzie można włączyć "podgląd" termiki. Czerwone strzałki pod kominami to silne noszenia, niebieski i białe to duszenia. Zauważcie że twórcy tego programu, notabene znani szybownicy, zaznaczyli także czerwone strzałki ponad Cu
Zbyszek, a zdażyło Ci sie wylecieć z boku chmury i zauważyć że pod nogami tworzy się nowy kłaczek?
Symulator ten uznawany jest przez szybowników za doskonale oddający warunki termiczne. Te zdjęcia sa z opcji uczenia się latania na tym symulatorze gdzie można włączyć "podgląd" termiki. Czerwone strzałki pod kominami to silne noszenia, niebieski i białe to duszenia. Zauważcie że twórcy tego programu, notabene znani szybownicy, zaznaczyli także czerwone strzałki ponad Cu
Zbyszek, a zdażyło Ci sie wylecieć z boku chmury i zauważyć że pod nogami tworzy się nowy kłaczek?
-
- Kontakt:
Myślę, że niewielu pilotów próbowało krzekręcić chmurę. Wynika to z cierpliwości wymaganej dla lotu bez widoczności, z utracenia noszenia w chmurze i wtedy juz się ine szuka innego tylko szuka wyjścia z chmury.
Chmura to tylko kłąb pary wodnej, Komin termiczny to coś więcej
Chmura to tylko kłąb pary wodnej, Komin termiczny to coś więcej
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Jasne że gdy wychodzę z boku chmury to pode mną może coś powstać i gdy będę ciepłego to coś podejdzie od dołu i to coś okaże się nowym strumieniem ciepłego powietrza. Chmury nigdy nie próbowałem przewiercic od dołu do góry. Próbowałem za to od góry i jak pisałem nad chmurą nie dzieje się nic. Za to w chmurze od razu po wyjściu w nią czuć ruszające się powietrze.
Zbyszek Gotkiewicz
-
Wprawdzie nie przewiercona,ale chyba by sie dalo.....
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Gregor pisze:Wprawdzie nie przewiercona,ale chyba by sie dalo.....
Jak na mój gust to wyszedł bokiem i to niedaleko podstawy.
Zbyszek Gotkiewicz
-
2.39 Zbyszek....przeciez napisane......
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Gregor pisze:2.39 Zbyszek....przeciez napisane......
No właśnie. Wiec skąd przypuszczenie ze dało by się wyjść góra z tej chmury. To tak jakby zakładać że w bezchmurnej termice można wykręcić powyżej szczytu komina.
Zbyszek Gotkiewicz
-
- Kontakt:
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Gregor pisze:2.39 Zbyszek....przeciez napisane......
No właśnie. Wiec skąd przypuszczenie ze dało by się wyjść góra z tej chmury. To tak jakby zakładać że w bezchmurnej termice można wykręcić powyżej szczytu komina.
Obiecuję sobie ze wezme się i przekręcę przy najbliższej sposobności chmurę. Postaram sie wyskoczyć nad. Zrobie film lub zdjecia
Zbyszek nadlatywanie nad chmury może rzeczywiście nic nie dac ponieważ wg mnie nie zawsze komin przechodzi noszeniem nad każdą chmurę. I nie każdego lotnego dnia. Przeciez wiesz, że zdażają sie także dni w drugą stronę gdy kominy nie dają takich noszen aby dokręcić do podstaw chmur. Czasami brakuje nawet kilkuset metrów
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Czasem nie można dokręcić do chmury gdy noszenie słabnie na tyle, że paralotnia przestaje się wznosić. Może to być spowodowane różnymi czynnikami. Na przykład słaba warstwą inwersji na jakimś poziomie. Pilot zostanie a powietrze pójdzie do góry. Skroplona para wodna w cumulusie pokazuje po prostu jak wygląda szczyt komina bo jest jego częścią. Komin nie może się uwolnić od pary wodnej powyżej punktu rosy i polecieć sobie wyżej bez tej mgły. Nie ma na to żadnego uzasadnienia.
Zbyszek Gotkiewicz
Ciekawy temat tu się pojawił niejednokrotnie latałem nad chmurami w chmurach lecz nie udało mi się jeszcze wyjść ponad nie wykorzystując komin termiczny który tworzy tą chmurę.Po prostu jest to fizycznie niemożliwe zresztą tak samo jak wznoszenie się po powierzchni frontowej np. frontu ciepłego. Są natomiast warunki które umożliwiają takie wejście, część nawet była tu przytoczona. Na nizinach najczęstszym jest konwergencja, która pozwala na styku dwóch mas na w miarę spokojne wejście ponad strefę konwekcji. Myślę że było by nawet do wykorzystania przez glajciarzy.Drugim to inwersyjne zafalowania występują dość często lecz trudność polega na przejściu strefy granicznej rozdzielającej te ośrodki. W sprzyjających okolicznościach nawet nie trzeba wchodzić w chmury znając rozkład wiatru górnego można wejść dość wysoko. Nad Opolem najwyżej udało mi się polecieć na 4800m i to było już nad chmurami Cytowany tutaj żagiel na chmurze w specyficznych okolicznościach silnego gradientu wiatru z wysokością do wykorzystania ale raczej już nie przez glajty. Super latanie zwłaszcza jak wałki chmur mają duże wypiętrzenia. To wszystko co można zaobserwować na płaskim, zostają pagórki i tereny górzyste. Tu króluje fala orograficzna we wszystkich odmianach. Rozdział wybitnie nie dla glajtów lecz dający największe możliwości.Tu można powiedzieć że lot jest nad chmurami nawet czasami tak że zostają w dole parę tys.metrów.Przeloty falowe to coś najbardziej wyszukanego w realnym otoczeniu (nie mówię o Condorze..). No i "zwykłe" pośmiganie po cumulusach i stwierdzenie ile warty jest człowiek z wyłączonym błędnikiem, a muszę powiedzieć że warty jest niewiele... Taki lot każdemu bym polecał zanim coś napisze, bo naprawdę to z Condorem ma niewiele wspólnego. Wiele zdjęć jest na moim profilu na FB cześć jest nawet publiczna jest tam na każdy z poruszanych tematów sporo...
Zbigniew Kunas
Zbigniew Kunas