Hike&Fly - Alpy
-
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Hike&Fly - Alpy
Chciałbym wybrać się na moje pierwsze hike&fly w Alpy. Plan jest bardzo wstępnie taki, żeby pojechać samochodem np w okolice Tolminu, po czym transportem publicznym powiedzmy koło 300-500 km na zachód. Następnie próbować wrócić z buta i latając, spać na dziko, jedzenie kupować na jeden-dwa dni. Nie mam doświadczenia w tematyce hike&fly, na ten powrót dałbym sobie tydzień, maks dwa tygodnie, w zależności kiedy bym miał dosyć. Jakby mi nie szło, to wróciłbym stopem i transportem publicznym. Termin – koniec lipca, początek sierpnia. Pytanie – czy ktoś chciałby dołączyć do takiego przedsięwzięcia? Nie jestem ekspertem, moje doświadczenie paralotniowe jest średnie, ale nie mam spiny. Jak są wątpliwości co do warunu – nie próbuję startować, jak mam dosyć – rezygnuję, bez dramatów. Szczegółowiej opiszę sprawę jeśli ktoś będzie zainteresowany. Będę też bardzo wdzięczny za wszelkie rady. Pozdrawiam.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Re: Hike&Fly - Alpy
A kiedy chcesz zrobić tą trasę? Szkoda że nie rzuciłeś tego pomysłu zimą kiedy planowałem sobie latania latem. Na ta trasę namawiam kolegę od wielu lat, ale jak nie praca to kłopoty ze zdrowiem. Masz jakiś szkic trasy którą chcesz pokonać?
Zbyszek Gotkiewicz
- tooosh
Lutek, w czasie PMP robiłem małe H&F, 260km robiłem przez 7 dni, z czego 230km powietrzem, 70 pieszo i 100 autostopem... Latam sensownie dopiero drugi rok.
http://xcportal.pl/user/19515
Nie będzie lepiej znaleźć dwa dogodne połączenia kolejowe? Np. z Polski pod Lajnar można dojechać w 15h, a nie musisz się przejmować powrotem i jesteś bardziej elastyczny co do wyboru trasy.
Na dzień potrzebujesz ok. 800g jedzenia (2400kcal) - dzień albo dwa zapasu nie ważą dużo, a nie musisz lądować na dole albo zmieniać planu.
3L wody, które tankowałem rano to nie było dużo, a nie zawsze jest dostęp do źródła, ludzi na startowiskach czy śniegu.
Moim zdaniem nie ma to sensu, trudno jest dobrać umiejętności latania, formę fizyczną czy choćby szczęście w czasie lotu.
Moja lista sprzętu:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1HI8lMSHKc5H8LXfifw4ZhN8f2kX-vowCIXen3qGd32A/pubhtml
Z technikaliów:
- zainstaluj sobie appke 'where is my droid', ktoś, kto będzie Cię pilnował może wysłać specjalny sms i dostać zwrotnie Twoje współrzędne,
- do nawigacji najlepiej sprawdza się Osmand, ma wtyczkę do poziomic/cieniowania terenu i da się wyszukiwać np. źródła wody czy oficjalne startowiska,
- support pogodowy, który Cię odpowiednio nakieruje to podstawa,
- na trasę wybierz sobie coś co się świeci na czerwono na skyways w xcplannerze.
Kleszcze! Podchodząc na San Simeone (1000m cycek w środku doliny, gdzie zawraca się robiąc setkę z Tolmina) co 5 minut musiałem ściągać z każdej nogi po kilka kleszczy. Przez ostatnie trzy dni wyciągnąłem z siebie co najmniej 20...
http://xcportal.pl/user/19515
Nie będzie lepiej znaleźć dwa dogodne połączenia kolejowe? Np. z Polski pod Lajnar można dojechać w 15h, a nie musisz się przejmować powrotem i jesteś bardziej elastyczny co do wyboru trasy.
Na dzień potrzebujesz ok. 800g jedzenia (2400kcal) - dzień albo dwa zapasu nie ważą dużo, a nie musisz lądować na dole albo zmieniać planu.
3L wody, które tankowałem rano to nie było dużo, a nie zawsze jest dostęp do źródła, ludzi na startowiskach czy śniegu.
czy ktoś chciałby dołączyć do takiego przedsięwzięcia?
Moim zdaniem nie ma to sensu, trudno jest dobrać umiejętności latania, formę fizyczną czy choćby szczęście w czasie lotu.
Moja lista sprzętu:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1HI8lMSHKc5H8LXfifw4ZhN8f2kX-vowCIXen3qGd32A/pubhtml
Z technikaliów:
- zainstaluj sobie appke 'where is my droid', ktoś, kto będzie Cię pilnował może wysłać specjalny sms i dostać zwrotnie Twoje współrzędne,
- do nawigacji najlepiej sprawdza się Osmand, ma wtyczkę do poziomic/cieniowania terenu i da się wyszukiwać np. źródła wody czy oficjalne startowiska,
- support pogodowy, który Cię odpowiednio nakieruje to podstawa,
- na trasę wybierz sobie coś co się świeci na czerwono na skyways w xcplannerze.
Kleszcze! Podchodząc na San Simeone (1000m cycek w środku doliny, gdzie zawraca się robiąc setkę z Tolmina) co 5 minut musiałem ściągać z każdej nogi po kilka kleszczy. Przez ostatnie trzy dni wyciągnąłem z siebie co najmniej 20...
-
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Uczeń
Ja jestem zainteresowana. Tylko na razie ze mną możesz więcej chodzić niż latać. Jest jeszcze jedna dziewczyna zainteresowana takim wyjazdem, ale myślimy o Rumunii w tym terminie.
-
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Uczeń
...i ja jestem zdania, że we dwoje jest zawsze przyjemniej, nawet kosztem kilometrów z powodu różnic w "umiejętności latania czy formie fizycznej". Alpy może i są w porządku na samotne wyjazdy, ale w dziksze rejony, to już chyba trochę nierozważne.
-
Tooosh, mega!!! Dokładnie coś takiego bym chciał spróbować. Dzięki wielkie za opis i listę sprzętu, bardzo pomocne!!
Co do Twojego pytania Gotek - trasa podobna do tego co zrobił kolega, a więc raczej na skraju Alp - blisko doliny. To pierwsza próba więc nie zapędzałbym się w wyższe, poza tym zawsze bliżej do drogi/sklepu. Myślałem natomiast żeby lecieć w jedną stronę, sam nie wiem czemu, bardziej mi się podoba taka trasa. Termin - chodziło mi oczywiście o koniec lipca/początek sierpnia tego roku. No a więc za jakieś 5-6 tygodni.
A co do podróży we dwójkę - w razie potrzeby można się też rozdzielić. Zawsze pozostaje się jednak w kontakcie i w razie problemów są też większe możliwości manewru. Dojazd na miejsce też łatwiej ogarnąć zespołowo, więc zgadzam się że pojedyncza osoba zwykle bedzie bardziej sprawna, ale zespół też ma zalety.
Postaram się w najbliższych dniach wykminić trochę więcej konkretów, no i muszę kupić lekką uprząż. Jakby co to można mnie znalezc na fb jako Lutosław Bogusz, tam łatwiej się dogadać w wiadomościach.
Jeśli ktoś jeszcze ma takie doświadczenia albo chęci i chce się tym podzielić to oczywiście zapraszam do tego też tutaj;)
pozdro!!
Co do Twojego pytania Gotek - trasa podobna do tego co zrobił kolega, a więc raczej na skraju Alp - blisko doliny. To pierwsza próba więc nie zapędzałbym się w wyższe, poza tym zawsze bliżej do drogi/sklepu. Myślałem natomiast żeby lecieć w jedną stronę, sam nie wiem czemu, bardziej mi się podoba taka trasa. Termin - chodziło mi oczywiście o koniec lipca/początek sierpnia tego roku. No a więc za jakieś 5-6 tygodni.
A co do podróży we dwójkę - w razie potrzeby można się też rozdzielić. Zawsze pozostaje się jednak w kontakcie i w razie problemów są też większe możliwości manewru. Dojazd na miejsce też łatwiej ogarnąć zespołowo, więc zgadzam się że pojedyncza osoba zwykle bedzie bardziej sprawna, ale zespół też ma zalety.
Postaram się w najbliższych dniach wykminić trochę więcej konkretów, no i muszę kupić lekką uprząż. Jakby co to można mnie znalezc na fb jako Lutosław Bogusz, tam łatwiej się dogadać w wiadomościach.
Jeśli ktoś jeszcze ma takie doświadczenia albo chęci i chce się tym podzielić to oczywiście zapraszam do tego też tutaj;)
pozdro!!
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
To trzymam kciuki i czekam na relację. Termin który podałeś mam już zajęty więc pozostaje mi tylko dopingować. Powodzenia
Zbyszek Gotkiewicz