Witam!
Temat był już wałkowany gdzie nie gdzie, ale zdaje się, że brak było pomiarów z natury.
Wczoraj natura pokazała mi, że różnica wysokości rejestrowanej przez GPS i czujnik barometryczny w urządzeniu Kobo mini wynosi ok. 160 metrów. Na wyświetlaczu (podczas lotu) wskazywana jest wysokość baro, która jest mniejsza niż wysokość GPS. Istotne jest to zawsze, kiedy ma się nad głową sufit, którego nie należy zarysować. Tak jest m.in. w Borsku i Debrznie - sufit na 2000 mnpm.
Na portalach gdzie brana jest pod uwagę wysokość GPS, gdy pilot leciał na wysokości baro i wg tych wskazań nie zarysował strefy, po przekroczeniu limitu strefy wg wskazań GPS lot taki nie będzie akceptowany (np. XCPortal, XContest, Leonardo). Za to na portalach gdzie brana jest pod uwagę wysokość baro będzie ok. (XCGlobe).
Nie muszę tłumaczyć jak istotne zrobiło się te 160 metrów, prawda?!
Kobo - różnica wysokości GPS i Baro
-
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Kobo - różnica wysokości GPS i Baro
- Załączniki
-
- GPS - Baro.jpg (195.73 KiB) Przejrzano 7663 razy
- arekgarbacz
- Doświadczenie: Przelotowiec
- Kontakt:
Re: Kobo - różnica wysokości GPS i Baro
To jak wielka będzie to różnica zależy chyba jednak od dnia? Czy też zmiana ciśnienia w funkcji wysokości jest raczej stała niezależnie od warunków?
W każdym razie tu wykład na ten temat dla zainteresowanych:
W każdym razie tu wykład na ten temat dla zainteresowanych:
Pozdr!
ArekG
ArekG
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Z powodu że w zawodach ważna jest wysokość gps to taką sobie ustawiłem w moi kobo, choć dokładność podawanej wysokości pozostawia wiele do życzenia i może wprowadzić mnie w zakazaną wysokość nawet wbrew mojej woli. Ostatnio zauważyłem że dolot do mety przez punkt mam mieć od 1600 metrów. Zrobiłem 1500 i mimo braku dolotu odchodzę na trasę. Po odejściu nawet mimo że leciałem w duszeniach wysokość wzrosła o 150 metrów.
Zbyszek Gotkiewicz
-
dużo zależy od aplikacji jaką rejestrujesz tracka.Jeśli masz statycznie ustawiane QNH to musisz przed każdym lotem je aktualizować ręcznie - albo zmienić konfigurację tak aby wyświetlała się wyskość GPS a nie baro.
XCSoar można ustawić tak aby przy uruchomieniu brał wysokość z GPS i parował ją z wartością odczytaną z czujnika ciśnienia - ja nigdy nie miałem aż tak dużych różnic między odczytami wysokości GPS/Baro.
XCSoar można ustawić tak aby przy uruchomieniu brał wysokość z GPS i parował ją z wartością odczytaną z czujnika ciśnienia - ja nigdy nie miałem aż tak dużych różnic między odczytami wysokości GPS/Baro.
-
lotem.Nie wierze. Czy te 150m to różnica między baro a GPS podczas tego lotu czy ta różnica pojawiła się podczas lotu.Jak ustawisz QNH przed lotem to GPS i BARO powinny być zbliżone. Jakiekolwiek zmiany różnicy pomiędzy nimi nie powinny być aż tak duże bo mogą wynikać tylko ze zmiany ciśnienia lokalnego ( daleki długi lot np samolotem lub ....może burza/ niż) ale nie 150m nagle.
Jeśli cały czas masz 150 to nie ustawiłeś przed lotem.
Jeśli cały czas masz 150 to nie ustawiłeś przed lotem.
-
To wyżej do Zbyszka.
A do pytającego to :po wykresie widać że olałeś ustawienia przed lotem
Pozdro
A do pytającego to :po wykresie widać że olałeś ustawienia przed lotem
Pozdro
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Nie mam pojęcia jak do tego doszło. Prawdopodobnie podczas krążenia gps miał słaby kontakt z satelitami i dopiero jak wyprostowałem lot to przez kilkadziesiąt sekund gps precyzował swoją pozycję. Muszę go sprawdzić z innym wariometrem, bo ostatnio stracił sygnał na kilkanaście minut w czasie lotu. Może po prostu coś w nim się psuje bo wcześniej nie zauważyłem tak dużych różnic i opóźnienia. A do tego może Amerykanie coś kombinują z sygnałem.
Zbyszek Gotkiewicz
-
Oprogramowanie to LK8000. Cisnienie dla miejsca startu dobiera automatycznie po zlikalizowaniu go wg iluś tam satalitów. Gdyby mnie ta różnica wysokości nie martwiła to bym o tym nie pisał. Podobne różnice można odczytać nie tylko z moich traków i nie tylko na Leonardo. Szukajcie podwójnych wykresów np. na XContest.
-
Nie używam LK8000 ale teraz próbowałem coś znaleźć na ten temat.
Jaką masz wersję? Były problemy we wcześniejszych.
Jeśli LK8000 nie potrafi tego sobie sam ustalić to trzeba by ustawiać samemu QNH przed lotem tak by się wysokości zgadzały . Najlepiej pobrać METAR z pobliskiego lotniska. W XCSOAR tak to działa, pewnie w LK8000 podobnie.
Pochwal się jeszcze jaki masz czujnik BARO. Trzeba wyłuskać z niego podawane ciśnienie(może LK8000 może to wyświetlić w jakimś "monitorze" jak XCSOAR) i porównać z rzeczywistym, choćby z VARIO lub z jakiejś stacji w pobliżu w zasięgu kilku kilometrów na tej samej wysokości. Nie powinny się wiele różnić. Jeśli są na tej samej wysokości to zapewne do 1hPa.
Jaką masz wersję? Były problemy we wcześniejszych.
Jeśli LK8000 nie potrafi tego sobie sam ustalić to trzeba by ustawiać samemu QNH przed lotem tak by się wysokości zgadzały . Najlepiej pobrać METAR z pobliskiego lotniska. W XCSOAR tak to działa, pewnie w LK8000 podobnie.
Pochwal się jeszcze jaki masz czujnik BARO. Trzeba wyłuskać z niego podawane ciśnienie(może LK8000 może to wyświetlić w jakimś "monitorze" jak XCSOAR) i porównać z rzeczywistym, choćby z VARIO lub z jakiejś stacji w pobliżu w zasięgu kilku kilometrów na tej samej wysokości. Nie powinny się wiele różnić. Jeśli są na tej samej wysokości to zapewne do 1hPa.
-
Procedura startowa jest u mnie taka: na lotnisku włączam Flymastera B1 i ręcznie wprowadzam mu wysokość lotniska - np. Borsk to 145 mnpm. Klawiszem F3 zeruję wysokość na gruntem. B1 pokazuje mi obie wysokości AMSL i AGL. Włączam Kobo z LK i po chwili na ekranie mam taką samą parę wysokości z komunikatem, że ustalono wysokość wg czujnika baro. Na chwilę przed startem włączam Garmina CSx60. Siłą rzeczy pokazuje wysokość GPS.
Podczas lotu LK i B1 pokazują to samo. Pod strefą ustalam wysokość wg najwyższego ze wskazań z tych 3 urządzeń czyli wg Garmina. I jak widać słusznie.
LK wersja na Kobo 5d. Komplet kupiony w GoFly i nie wiem jaki tam jest czujnik.
Problem nie jest odosobniony czego dowodem jest np. ten lot, gdzie różnica wskazań czasami wynosi nawdt 300 m http://www.xcontest.org/world/pl/loty/s ... 2016/07:19
Podczas lotu LK i B1 pokazują to samo. Pod strefą ustalam wysokość wg najwyższego ze wskazań z tych 3 urządzeń czyli wg Garmina. I jak widać słusznie.
LK wersja na Kobo 5d. Komplet kupiony w GoFly i nie wiem jaki tam jest czujnik.
Problem nie jest odosobniony czego dowodem jest np. ten lot, gdzie różnica wskazań czasami wynosi nawdt 300 m http://www.xcontest.org/world/pl/loty/s ... 2016/07:19
-
Flymaster B1 nie pokaże Ci AGL bo nie zna topografii terenu.
Chyba że umawiamy się, iż latasz nad idealnie płaskim terenem?
Idziemy dalej: para wysokości na KOBO - nie powinna stanowić problemu wg GPS i wgranych map co do 1 metra. Dziwi mnie info o ustaleniu wg baro. Jak to dokładnie brzmi. ZACYTUJ.
Samo ciśnienie nie wystarczy ani do wysokości AMSL ani do AGL. Musimy znać ciśnienie odniesienia QNH do AMSL i topografie terenu do AGL. W tym miejscu należałoby zweryfikować wszystkie dane.
Zakładam że dane na LK wyświetlają się jednak wg GPS. Podczas lotu B1 pokazuje wysokość AMSL bo ją ustawiłeś i wysokość nad lotnisko bo ją wyzerowałeś.
Na xcsoar da się wyciągnąć ikonkę z wysokością BARO i osobno z wysokością GPS. Da się tak na LK8000?
Ten lot który podlinkowałeś też pokazuje ewidentnie że nie ustawiono ciśnienia odniesienia. W XCSOAR robię to ręcznie wg danych METAR pobliskiego lotniska- inaczej nie umiem. LK8000 wyłuskano z XCSOAR, może też trzeba to zrobić ręcznie.
Chyba że umawiamy się, iż latasz nad idealnie płaskim terenem?
Idziemy dalej: para wysokości na KOBO - nie powinna stanowić problemu wg GPS i wgranych map co do 1 metra. Dziwi mnie info o ustaleniu wg baro. Jak to dokładnie brzmi. ZACYTUJ.
Samo ciśnienie nie wystarczy ani do wysokości AMSL ani do AGL. Musimy znać ciśnienie odniesienia QNH do AMSL i topografie terenu do AGL. W tym miejscu należałoby zweryfikować wszystkie dane.
Zakładam że dane na LK wyświetlają się jednak wg GPS. Podczas lotu B1 pokazuje wysokość AMSL bo ją ustawiłeś i wysokość nad lotnisko bo ją wyzerowałeś.
Na xcsoar da się wyciągnąć ikonkę z wysokością BARO i osobno z wysokością GPS. Da się tak na LK8000?
Ten lot który podlinkowałeś też pokazuje ewidentnie że nie ustawiono ciśnienia odniesienia. W XCSOAR robię to ręcznie wg danych METAR pobliskiego lotniska- inaczej nie umiem. LK8000 wyłuskano z XCSOAR, może też trzeba to zrobić ręcznie.