Skrzydło 3 a 4 rzędowe - różnice
-
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Skrzydło 3 a 4 rzędowe - różnice
Cześć,
czy możecie pokrótce opisać różnice w sterowaniu/możliwościach skrzydeł 3 i 4 rzędowych?
Może bardziej na konkretnym przykładzie - jeżeli uczyłem się latać na 3 rzędowym mojo/pice, czy odnajdę się na 4 rzędowym icaro cyber 4?
Mój budżet aktualnie na skompletowanie sprzętu to ok 5.000 i powyższe icaro świetnie mi się w niego wpisuje.
Latać zamierzam 1-2x w miesiącu w polskich górach zamiennie z holami + 3 etap za granicą i może jakiś 1 wyjazd dodatkowo rocznie.
Nie wykluczam również zabawy z napędem jeżeli na taki się zdecyduję w przyszłości.
Skrzydło raczej na sezon, może 2. Jeżeli złapię bakcyla na stałe, pozwolę sobie na wyższy budżet.
czy możecie pokrótce opisać różnice w sterowaniu/możliwościach skrzydeł 3 i 4 rzędowych?
Może bardziej na konkretnym przykładzie - jeżeli uczyłem się latać na 3 rzędowym mojo/pice, czy odnajdę się na 4 rzędowym icaro cyber 4?
Mój budżet aktualnie na skompletowanie sprzętu to ok 5.000 i powyższe icaro świetnie mi się w niego wpisuje.
Latać zamierzam 1-2x w miesiącu w polskich górach zamiennie z holami + 3 etap za granicą i może jakiś 1 wyjazd dodatkowo rocznie.
Nie wykluczam również zabawy z napędem jeżeli na taki się zdecyduję w przyszłości.
Skrzydło raczej na sezon, może 2. Jeżeli złapię bakcyla na stałe, pozwolę sobie na wyższy budżet.
- uriuk
- Site Admin
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Re: Skrzydło 3 a 4 rzędowe - różnice
Nie ma większych różnic. Tyle, że 4 rzędowe umożliwia założenie tasm do PPG, a 3 rzędowe nie.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
-
uriuk pisze:Nie ma większych różnic. Tyle, że 4 rzędowe umożliwia założenie tasm do PPG, a 3 rzędowe nie.
A https://www.nova.eu/en/gliders/ion-4?
Chyba jest 3 rzędowe a ma dodatek moto (na dole strony).
Pozdr.,
Artur
Artur
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
ArturK pisze:uriuk pisze:Nie ma większych różnic. Tyle, że 4 rzędowe umożliwia założenie tasm do PPG, a 3 rzędowe nie.
A https://www.nova.eu/en/gliders/ion-4?
Chyba jest 3 rzędowe a ma dodatek moto (na dole strony).
Ion 4 czysta trzyrzędówka i widziałem w linku taśmy Moto.
Zbyszek Gotkiewicz
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
Widze, ze nie obejdzie sie bez szerszego wyjasnienia.
Kiedys glajty mialy 4 rzedy. To znaczy do czaszy przychodzily 4 rzedy linek, a na dole byly 4 tasmy, ktore z czasem wyewoluowaly do 5 (bo pojawily sie A i A'). Nastepnie konstruktorzy zauwazyli, ze 3 i 4 rzad przenosza mniejsze obciazenia, wiec ten 4 rzad linek podpieto czesciowo do linek 3 rzadu, tzn ze skrzydla wychodzi normalna galeria linek, ktora poznij jest podlaczona do zbiorczych lin trzeciego rzedu przez co zniknieto zbiorcze liny 4 rzedu, co dalo spadek oporow. Czyli na dole mamy system trzytasmowy (plus A'), a na gorze 4 galerie.
W takim przypadku nie da sie zastosowac tasm z trymerami.
Ale konstruktorzy kombinowali dalej, az zlikwidowali calkowicie 4 rzad. Czyli do czaszy przychodzi tylko 3 rzedy galerii I wtedy tasmy moto znow mozna zalozyc
Kiedys glajty mialy 4 rzedy. To znaczy do czaszy przychodzily 4 rzedy linek, a na dole byly 4 tasmy, ktore z czasem wyewoluowaly do 5 (bo pojawily sie A i A'). Nastepnie konstruktorzy zauwazyli, ze 3 i 4 rzad przenosza mniejsze obciazenia, wiec ten 4 rzad linek podpieto czesciowo do linek 3 rzadu, tzn ze skrzydla wychodzi normalna galeria linek, ktora poznij jest podlaczona do zbiorczych lin trzeciego rzedu przez co zniknieto zbiorcze liny 4 rzedu, co dalo spadek oporow. Czyli na dole mamy system trzytasmowy (plus A'), a na gorze 4 galerie.
W takim przypadku nie da sie zastosowac tasm z trymerami.
Ale konstruktorzy kombinowali dalej, az zlikwidowali calkowicie 4 rzad. Czyli do czaszy przychodzi tylko 3 rzedy galerii I wtedy tasmy moto znow mozna zalozyc

-
- Doświadczenie: Sympatyk
buzz pwr ma te "oszukane " 3 rzędy i taśmy z trymerami http://www.flyozone.com/gallery/main.ph ... mId=137149
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
adam.a pisze:buzz pwr ma te "oszukane " 3 rzędy i taśmy z trymerami http://www.flyozone.com/gallery/main.ph ... mId=137149
Wg mnie w ten sposob profil ulega zmianie. No ale widac, ze ten zmieniony profil w jakis sposob miescil sie w widelkach.
- Lucjan Piekutowski
- Latam: Nie latam
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
uriuk pisze:adam.a pisze:buzz pwr ma te "oszukane " 3 rzędy i taśmy z trymerami http://www.flyozone.com/gallery/main.ph ... mId=137149
Wg mnie w ten sposob profil ulega zmianie. No ale widac, ze ten zmieniony profil w jakis sposob miescil sie w widelkach.
A może być 3 rzędowe na 4 taśmach? To taśmy do tego samego glajta, wychodzi na to że z napędem robi się 4 rzędowy.

- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Wygląda na to że skrzydło w wersji z trymerami jest inaczej olinowane. Ma trochę więcej lin, ale za to można modyfikować profil.
Zbyszek Gotkiewicz
-
Dzięki za odpowiedzi.
Po przemysleniu kilku rzeczy, stanelo na Pawnie od Triple Seven
Po przemysleniu kilku rzeczy, stanelo na Pawnie od Triple Seven

-
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Cześć, podłączę się troszkę do tematu.
Mogę prosić o wypisanie skrzydeł które nadają się zarówno do latania swobodnego jak i z napędem.
I które są godne polecenia?
Jestem początkującym, po kursie na razie byłem tylko na Lijaku i Kobali latając na żaglu i termice. Ale chciałbym też spróbować polatać z napędem.
Szukam na razie sprzętu używanego, tańszego, jak się określę to będę zastanawiał się nad zakupem lepszego sprzętu.
Na razie wiem, że takimi skrzydłami są:
Dudek Nemo XX
Dudek Universal/Universal 1.1
Triple seven PAWN
BGD Epic
NOVA Ion 4
pozdrawiam
Mogę prosić o wypisanie skrzydeł które nadają się zarówno do latania swobodnego jak i z napędem.
I które są godne polecenia?
Jestem początkującym, po kursie na razie byłem tylko na Lijaku i Kobali latając na żaglu i termice. Ale chciałbym też spróbować polatać z napędem.
Szukam na razie sprzętu używanego, tańszego, jak się określę to będę zastanawiał się nad zakupem lepszego sprzętu.
Na razie wiem, że takimi skrzydłami są:
Dudek Nemo XX
Dudek Universal/Universal 1.1
Triple seven PAWN
BGD Epic
NOVA Ion 4
pozdrawiam
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Wszystkie te skrzydła na których możesz bezpiecznie polatać swobodnie nadają się do latania napędowego. Dlatego twój wybór będą pokierować wyłącznie twoje umiejętności i oczywiście dostępność sprzętu.
Zbyszek Gotkiewicz