Hej,
W ofercie Dudka są już dostępne nowe Soul i Techno i zdaje się kokon mają z tego samego materiału, co wersje 2015.
Spotkałem się z krytycznymi opiniami o tych Lycrowych kokonach - a że firanka, a że wieje przez to. Zatem, co daje kokon z Lycry, do czego się nadaje, a do czego nie?
Konkretne przypadki użycia, które mnie interesują:
- wystartować (i podczas przelotu nie zmarznąć ) w krótkich spodenkach z Kobali w lecie.
- podobnie, ale wiosną w spodniach trekkingowych nieocieplanych, pod chmurką już okolice zera.
Nada się, czy szukać raczej czegoś grubszego (jak w Impressie czy Connect Race)?
Techno poza kokonem idealnie wpisuje się w moje preferencje, czyli kokon z uczciwym protektorem, front kontenerem i jest lekki. No ale ta lekkość jest za cenę izolacji, więc chciałbym konkretniej wiedzieć jak daleko ten kompromis jest posunięty.
Pozdrawiam,
eltomek
Co daje kokon z Lycry?
- marek mastalerz
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Re: Co daje kokon z Lycry?
Latam kilka lat w Soulu. Ktoś, kto mówi że to firanka, pierniczy głupoty.
Lycra użyta do produkcji kokonów, jest na tyle nieprzewiewna że daje komfort cieplny związany z tym że wiatr nie hula po rajtuzach.
Owszem jak jest bardzo zimno na zewnątrz to może będzie trochę chłodniej niż w szczelnym neoprenie. I tu pada słowo klucz - szczelny! Kokon musi się szczelnie zamykać i to jest warunkiem do tego żeby mieć komfort cieplny. Wada lycry jest taka że łatwiej się odkształca czy to pod wpływem powietrza, czy kokpitu do którego napakujemy zbyt dużo ciężkich rzeczy. Ważne żeby kokon z lycry nie był za długi, bo jak nie jest dobrze naciągnięty w czasie lotu to się odkształca i może wpuszczać zimne powietrze do środka.
Latem latam tylko w krótkich spodenkach, również na Kobali. Wiosną jak spodziewam się niskich temperatur blisko 0 stopni latam w dżinsach lub dżinsach i bieliźnie termicznej pod spodem. Kwietniowe latanie w Polsce po chłodnym froncie potrafi być hardcorowe. Ale kokon z neoprenu niewiele tu zmieni. Zauważ że producenci używają coraz cieńszego neoprenu i to raczej ze względu na sztywność materiału, a nie na jego właściwości termiczne. Latanie to nie nurkowanie
Pozdrawiam
Lycra użyta do produkcji kokonów, jest na tyle nieprzewiewna że daje komfort cieplny związany z tym że wiatr nie hula po rajtuzach.
Owszem jak jest bardzo zimno na zewnątrz to może będzie trochę chłodniej niż w szczelnym neoprenie. I tu pada słowo klucz - szczelny! Kokon musi się szczelnie zamykać i to jest warunkiem do tego żeby mieć komfort cieplny. Wada lycry jest taka że łatwiej się odkształca czy to pod wpływem powietrza, czy kokpitu do którego napakujemy zbyt dużo ciężkich rzeczy. Ważne żeby kokon z lycry nie był za długi, bo jak nie jest dobrze naciągnięty w czasie lotu to się odkształca i może wpuszczać zimne powietrze do środka.
Latem latam tylko w krótkich spodenkach, również na Kobali. Wiosną jak spodziewam się niskich temperatur blisko 0 stopni latam w dżinsach lub dżinsach i bieliźnie termicznej pod spodem. Kwietniowe latanie w Polsce po chłodnym froncie potrafi być hardcorowe. Ale kokon z neoprenu niewiele tu zmieni. Zauważ że producenci używają coraz cieńszego neoprenu i to raczej ze względu na sztywność materiału, a nie na jego właściwości termiczne. Latanie to nie nurkowanie
Pozdrawiam
- Krisek1973
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
- Kontakt:
Cześć,
w Soul'u latam od 2015 i potwierdzam opinię Marka, w lecie latam w krótkich spodenkach i jest idealnie. Wystarczy dobrze dobrany rozmiar i dobre wyregulowanie, aby nie było szczelin i nie wwiewało zimnego powietrza. Da się to też bez problemu wyregulować podczas lotu.
Pozdrawiam
w Soul'u latam od 2015 i potwierdzam opinię Marka, w lecie latam w krótkich spodenkach i jest idealnie. Wystarczy dobrze dobrany rozmiar i dobre wyregulowanie, aby nie było szczelin i nie wwiewało zimnego powietrza. Da się to też bez problemu wyregulować podczas lotu.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Krzysiek
------------------------------------------------------
Filmiki z mojego latania: http://nielezymy.pl
Krzysiek
------------------------------------------------------
Filmiki z mojego latania: http://nielezymy.pl
-
Nie wiem jak neopren, ale lycra (w Oziumie) mechaci się okrutnie od jakichkolwiek rzepów czy ostro zakończonych linek (np przez niedbałe przypalanie). Estetów może to denerwować.
Poza tym, kokon jakoś szczególnie do ciała nie przylega, więc jego wpływ na "grzanie" duży nie jest. Tak jak pisze Marek, główne zadanie to brak wiatru w gaciach. No i moja lycra jest nieco przewiewna, ale jest okej. Drugie spodnie biorę jak pod podstawą jest zero albo niżej.
Poza tym, kokon jakoś szczególnie do ciała nie przylega, więc jego wpływ na "grzanie" duży nie jest. Tak jak pisze Marek, główne zadanie to brak wiatru w gaciach. No i moja lycra jest nieco przewiewna, ale jest okej. Drugie spodnie biorę jak pod podstawą jest zero albo niżej.
- marek mastalerz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
maticus pisze:Nie wiem jak neopren, ale lycra (w Oziumie) mechaci się okrutnie od jakichkolwiek rzepów czy ostro zakończonych linek (np przez niedbałe przypalanie). Estetów może to denerwować.
Owszem, kokon w Ozium 1 jest bardzo cienki, cieńszy od tego stosowanego przez Dudka. Nie mam porównania do np. Lightnessa, czy uprzęży SupAira, bo się nie przyglądałem. Ozium 2 ma już możliwość dobrania różnej grubości kokonu.
Lajkra lajkrze nierówna.
pozdrawiam
-
Ozium 2 ma już możliwość dobrania różnej grubości kokonu.
W sumie kokon z O2 pasuje do O1. I ma w końcu normalny kokpit Jedyne co nie pasuje to cena
- calhal
marek mastalerz pisze:Nie mam porównania do np. Lightnessa, czy uprzęży SupAira, bo się nie przyglądałem.
Jeśli chodzi o SupAir Strike to nie wiem z czego jest kokon, w manualu jest
Speedbag : MEMBRANE AQUATECH
Wisiałem w tym dwa tygodnie temu na 3 tysiach w cieniu pod chmurą i nie było mi zimno (pod spodem dosyć grube spodnie z Decathlonu na wypady w góry). Podejrzewam, że latem w szortach raczej nie będzie zimno. Z resztą w szortach już też latałem w tym roku w marcu/kwietniu ale do 1200m asl).
Niby testowałem Soula, ale to było dawno i nie bardzo pamiętam żeby porównać jedną z drugą, ale wydaje mi się, że będzie niegorzej, a pewnie i lepiej niż w Strike.
- Marcin Kawula
Mi się nic nie mechaci w Soulu Dudka. Kokon dobrze wyregulowany jest szczelny i cieplutki. Zawsze latam w długich spodniach nawet w lecie (prewencyjnie przed kleszczami). Innego kokona nie chcę.
-
Tomek jak chcesz to możesz oblookać mojego Delighta 2. Kokon jest cienki, fakt, ale szczelnie się zamyka (ma magnes w połowie długości) i nie wieje i to jest jego główne zadanie. Startuje się bez problemów bo to leciutkie jest i się nie obija o nogi. Po starcie wchodzi się też bez problemów. Mam go dopiero od końcówki zeszłego sezonu więc jeszcze nie wiem jak z wytrzymałością na przetarcia, ale wiem że z ostrymi krawędziami trzeba z daleka. Kiedyś wyciągnąłem z plecaka z rozdarciem na kilkanaście cm, chyba kijkiem trekingowym przyhaczyłem.