Duże skrzydło dla początkującego

Jaki sprzęt wybrać na początek przygody z lataniem.
Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Duże skrzydło dla początkującego

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 11 lutego 2019, 09:34

Jakie macie doświadczenia z ciężkimi pilotami? Moje są niewielkie, a trzeba doradzić pilotowi początkującemu jakieś skrzydło. Masa startowa 140 kg i po przeliczeniu to wypadało by mu zaproponować coś o powierzchni około 35 metrów i wydłużenie 5- 5,2. Najprościej gdyby schudł 20 kg, bo większość firm kończy rozmiarówkę na 31 metrach a nawet mniej.
Zbyszek Gotkiewicz

adam.a
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Sympatyk

Re: Duże skrzydło dla początkującego

Postautor: adam.a » 11 lutego 2019, 10:48

Uturn emotion3

Krzysiek__G
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Postautor: Krzysiek__G » 11 lutego 2019, 11:26

SOL Atmus 2, SOL Prymus 5

Awatar użytkownika
arekgarbacz
Doświadczenie: Przelotowiec
Kontakt:

Postautor: arekgarbacz » 11 lutego 2019, 15:08

MAC robi duże skrzydła, korzystam do dziś
http://www.macpara.com/en/illusion.html
Pozdr!
ArekG

Awatar użytkownika
Ikarus
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: Ikarus » 11 lutego 2019, 23:20

Latam na Nemo XX. Masy startowej mam około 135 kg czasem pewnie zdarzy się że ciut więcej. Trochę szybciej latam ale daję radę :D
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
calhal

Postautor: calhal » 12 lutego 2019, 08:12

Ikarus pisze:Latam na Nemo XX. Masy startowej mam około 135 kg czasem pewnie zdarzy się że ciut więcej. Trochę szybciej latam ale daję radę :D
Pozdrawiam

Tylko że rozmiar 31 do 135kg jest certyfikowany. Ciutke więcej, ok, już nie latasz na certyfikowanym glajcie, ale jeszcze tragedii nie będzie, szczególnie jeśli masz jakieś tam doświadczenie w kręceniu termiki.

Natomiast początkujący, przy 140kg plus ta okazjonalna "ciutka więcej" i może być nie do końca kompatybilnie z jego odruchami w razie atrakcji, no i po prostu trudniej utrzymać się w powietrzu.

ciacholot
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Były Pilot

Postautor: ciacholot » 12 lutego 2019, 09:01

Nie demonizował bym tej wagi czy przeważenia na Nemo XX 31. (poza utratą certyfikacji jak słusznie pisze calhal)Na początku i tak same zloty więc nie przeszkadza. Atrakcje w spokojnych warunkach na Nemo dość trudno wyprodukować. Jak wszystko będzie nosiło tak że i świerzaka zabierze to mimo przeważenia też polata, a najważniejsze są w moim odczuciu dwie sprawy. Jedna, że zobaczy czy naprawdę chce, a jeśli nie to Nemo 31 sprzeda łatwo. Druga, że jeśli chce latać to będzie miał motywację zejść z wagi, a to często najważniejsze w skutecznym odchudzaniu. Małe 15 kg mniej i będzie lala. Zrobi to do maja lekko bo to mały procent wagi.
Mariusz Kilian

Awatar użytkownika
der

Postautor: der » 12 lutego 2019, 10:30

ciacholot pisze:(...) a jeśli nie to Nemo 31 sprzeda łatwo.

Jesteś tego pewny ?

Dużże skrzydła sprzedaje się równie "łatwo" jak xxs.

ciacholot

Postautor: ciacholot » 12 lutego 2019, 12:10

der pisze:
ciacholot pisze:(...) a jeśli nie to Nemo 31 sprzeda łatwo.

Jesteś tego pewny ?

Dużże skrzydła sprzedaje się równie "łatwo" jak xxs.

No tak. Tyle, że takie 35 to już na wieki mu zostanie, a 31 predzej znajdzie nowego nabywcę. Ok może nie łatwo, ale bardziej możliwe to jest.
Mariusz Kilian

Awatar użytkownika
der

Postautor: der » 12 lutego 2019, 13:04

33 czy 35 to już celuje w mały tandem. A tych co raz więcej na rynku. I może w taki target należało by uderzyć. Na zbyt małym skrzydle latać się nie nauczy. Co najwyżej szybciej biegać.

Awatar użytkownika
arekgarbacz
Doświadczenie: Przelotowiec
Kontakt:

Postautor: arekgarbacz » 13 lutego 2019, 15:27

der pisze:33 czy 35 to już celuje w mały tandem. A tych co raz więcej na rynku. I może w taki target należało by uderzyć. Na zbyt małym skrzydle latać się nie nauczy. Co najwyżej szybciej biegać.

I spadać jak żelazko w dół. Myślę, że miałem podobną masę startową i męczyłem się ze skrzydłem do 130kg i wydłużeniu ok 5.2 (Macpara Eden chyba 4ka) przez parę lat. Aż się dziwię, że ciągle latam, ale chyba nie wiedziałem, że można jakoś inaczej. Co się o wkurw... i nazlatywałem, tyle w tym pozytywnego, że mnie to nauczyło cierpliwości i może "dokładniejszego" kręcenia, bo zawsze była walka o utrzymanie się w powietrzu. Faktycznie jak był mocniejszy warun, to się dało "polatać", ale po co ....

Reasumując, małe wydłużenia nie lubią przeważania. Jak wejdziesz na wydłużenia nawet od 5.5 w górę (miałem tak samo przeciążonego Rusha 4, ale było już dużo lepiej)albo w ogóle powyżej 6, to przeciążone skrzydło radzi sobie dużo lepiej. Z moich doświadczeń wynika, że przeciążone szkolne skrzydła to czysta mordęga i masochizm, dlatego też polecał bym zmieścić się w przedziale, a wręcz z 5kg poniżej. A wiec jakieś skrzydło do 145kg.
Pozdr!
ArekG

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 13 lutego 2019, 15:59

arekgarbacz pisze:
der pisze:33 czy 35 to już celuje w mały tandem. A tych co raz więcej na rynku. I może w taki target należało by uderzyć. Na zbyt małym skrzydle latać się nie nauczy. Co najwyżej szybciej biegać.

I spadać jak żelazko w dół. Myślę, że miałem podobną masę startową i męczyłem się ze skrzydłem do 130kg i wydłużeniu ok 5.2 (Macpara Eden chyba 4ka) przez parę lat. Aż się dziwię, że ciągle latam, ale chyba nie wiedziałem, że można jakoś inaczej. Co się o wkurw... i nazlatywałem, tyle w tym pozytywnego, że mnie to nauczyło cierpliwości i może "dokładniejszego" kręcenia, bo zawsze była walka o utrzymanie się w powietrzu. Faktycznie jak był mocniejszy warun, to się dało "polatać", ale po co ....

Reasumując, małe wydłużenia nie lubią przeważania. Jak wejdziesz na wydłużenia nawet od 5.5 w górę (miałem tak samo przeciążonego Rusha 4, ale było już dużo lepiej)albo w ogóle powyżej 6, to przeciążone skrzydło radzi sobie dużo lepiej. Z moich doświadczeń wynika, że przeciążone szkolne skrzydła to czysta mordęga i masochizm, dlatego też polecał bym zmieścić się w przedziale, a wręcz z 5kg poniżej. A wiec jakieś skrzydło do 145kg.

Ja bym konsekwentnie szukał skrzydła do obciążenia około 3,8 kg/m w rozłożeniu. Producenci są w stanie zrobić certyfikację nawet dla obciążenia powyżej 4,5 kg/m w rozłożeniu. Nieświadomy pilot kupuje bo przecież mieści się w wadze, a że nie polata to dowie się dopiero po zakupie. I najczęściej nie będzie wiedział dlaczego.
Zbyszek Gotkiewicz

ciacholot

Postautor: ciacholot » 13 lutego 2019, 18:27

Całkowicie zgadzam się z tym co piszecie. Zwłaszcza z tym, że jak rośnie wydłużenie to i obciążenie nie jest problemem. Sam latam z obciążeniem 4,3, a i 4,5 miewałem na wydłużeniu 6,2 czy teraz 5,8.
Miałem jednak przyjemność przelecieć się na Nemo 31 własnym organizmem z wagą startową 128 kg o ile nie troszkę więcej. To skrzydło z takim obciążeniem nie wymagało szczególnych zabiegów, aby normalnie utrzymać się w powietrzu. Zdaję sobie sprawę z tego, że kolejne 12 kg zwiększy obciążenie o 0,38 kg/m2, a to wcale nie mało jak na to wydłużenie. Gdyby jednak mnie to dotyczyło to zawalczył bym o wagę, a nie pchał się w skrzydła większe.
Nie wiem w jakim wieku jest gość i jak z jego sprawnością ogólną i czy to napakowany kafar bez słoninki czy bardziej jak np. ja, który ma z czego zejść, gdyby korytko było wyżej, a motywacja była by silniejsza ;)
No cóż takie mam zdanie to takie piszę. Chłop się postara, schudnie, to i lżej buty zawiązać i pobiegać po łące i inne wyzwania łatwiej będzie podjąć. O zdrowiu nie wspominając. Coś o tym wiem bo najlżejszy nie jestem.

Podsumowując. Moim zdaniem gdyby udało się facetowi zejść, w czasie kiedy jeszcze będzie robił same zloty, do wagi startowej 125 kg to powinien zupełnie normalnie polatać na tym konkretnym skrzydle.
Zbyszek. Masz gdzieś pewnie pod ręką jakieś Nemo XX do szkoleń. Weź małe, dopakuj się balastem i zobacz czy się da. Poza tym wraz ze wzrostem rozmiaru ten problem też wygląda troszkę korzystniej na rzecz dużego glajta. Duże będzie lepiej znosiło obciążenie niż mały rozmiar (tandemy).
Mariusz Kilian

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 13 lutego 2019, 19:10

Jak brałem Nemo na zawody to przy startowej 100 kg wziąłem rozmiar 28, żeby dać sobie szansę. Na mniejszym może i miałbym fajniejsze latanie, ale obawiam się, że krótsze i doświadczenie mógłbym sobie w buty wsadzić. Za to jak piszesz gdy biorę skrzydło o wydłużeniu ponad 6 to optimum dla mnie jest obciążenie 4,2. Obciążenie 4,5 to granica powyżej której skrzydła swobodne, nawet wyczynowe nie nadają się do robienia przelotów w termice. Zlatywać to można na wszystkim :)
Zbyszek Gotkiewicz

ciacholot

Postautor: ciacholot » 13 lutego 2019, 19:41

Jeśli bohater wątku wybiera się na przelot, albo zawody to tak, ale jeśli ma się uczyć to z całą pewnością zacznie od zlotów.
Mariusz Kilian

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 13 lutego 2019, 20:06

ciacholot pisze:Jeśli bohater wątku wybiera się na przelot, albo zawody to tak, ale jeśli ma się uczyć to z całą pewnością zacznie od zlotów.

Chłopak ma skrzydło 31 metrówi ono ma certyfikat do 145, a on ma na nim obciążenie 4,5 i dwa razy dłuższy rozbieg i dobieg niż pozostali. Szkoda człowieka.
Zbyszek Gotkiewicz

ciacholot

Postautor: ciacholot » 13 lutego 2019, 20:41

Szkoda to jest zostawić pyszną karkóweczkę zrazik zawijany kawał serniczka i ze dwa pączki. Czekoladowy batonik i szklanicę pepsi. Kawusię z cukrem i śmietanką i cztery bułeczki.
Na rowerek to może jutro pójdę jak nie będzie za zimno. O kur..a, ale dziś gorąco...jednak za ciepło na rower. Może jutro.

Niech gania! Nic mu się nie stanie jak się spoci ze dwa razy!
Mariusz Kilian

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 13 lutego 2019, 20:44

ciacholot pisze:Szkoda to jest zostawić pyszną karkóweczkę zrazik zawijany kawał serniczka i ze dwa pączki. Czekoladowy batonik i szklanicę pepsi. Kawusię z cukrem i śmietanką i cztery bułeczki.
Na rowerek to może jutro pójdę jak nie będzie za zimno. O kur..a, ale dziś gorąco...jednak za ciepło na rower. Może jutro.

Niech gania! Nic mu się nie stanie jak się spoci ze dwa razy!

Jesteś bez serca. Dziś było 28 stopni :(
Zbyszek Gotkiewicz

ciacholot

Postautor: ciacholot » 13 lutego 2019, 20:51

Zbyszek dodaj proszę opis
Obci%C4%85%C5%BCenie%20a%20wielko%C5%9B%C4%87%20skrzyd%C5%82a.jpg
Obci%C4%85%C5%BCenie%20a%20wielko%C5%9B%C4%87%20skrzyd%C5%82a.jpg (170.57 KiB) Przejrzano 9561 razy
Mariusz Kilian

Awatar użytkownika
calhal

Postautor: calhal » 13 lutego 2019, 21:00

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Obciążenie 4,5 to granica powyżej której skrzydła swobodne, nawet wyczynowe nie nadają się do robienia przelotów w termice. Zlatywać to można na wszystkim :)

Masz na myśli standardową, przeciętną termikę ;P

Czasem się u nas zdarza, że na 17m2 skrzydłach akro (i obciążeniu 4.7 - 5.3) kumple robią kilkadziesiąt km. Ale tak, zgadza się, do tego musi być taka terma, że cegły całymi paletami latają. No i przeskoków niewiele.

A z innej bajki, trochę schudłem i odchudziłem też szpej, dlatego planuję glajta zmienić (na lekkiego). Mój stary glajt C 25m2 i wydłużeniu 6.2 latany na mniej więcej 3.68 to materac jak jasny ch..pieron. Natomiast testuję B light 24m2 (przeciążony jakieś 2kg ponad certyfikację), wydłużenie 5.5 latany na 3,83 jest po prostu super (wiosenny warun sprzed kilku dni, turbulentny z zaznaczonym wiatrem meteo i bryzą w dolinie). No może trochę mniej gryzie termikę niż ten C na pełnym obciążeniu certyfikowanym. No ale dalej nie jest to obciążenie 4.2 a lata OK.

Wróć do „Sprzęt”