Mam na imię Mateusz i jestem z okolic Piekar Śląskich. Hobbystycznie (a w zasadzie trochę też służbowo - sklep outdoor'owy) chodzę po górach i uprawiam wspinaczkę skalna/wysokogórską. W końcu stwierdziłem, że góry są za nisko

Koniec czerwca idę na kurs do ALTI w Międzybrodziu (I i II etap).
Obecnie, nauczony doświadczeniem o wyłapywaniu złych nawyków ucząc się samemu, "zasysam" jedynie wiedze teoretyczną (fizyka, meteorologia). Nie oglądam, i nie czytam jak stawiać skrzydło, jak startować, lądować etc. Praktykę i elementy czysto techniczne chce poznać na kursie, żeby nie robić sobie sieczki.
I teraz wchodzą pytania, wątpliwości, nieścisłości -->
Po za kuciem przeglądam internety pod kątem sprzętu. Doszło juz do mnie, że skrzydło zakupie dopiero po kursie, dopasowane pod umiejętności.
Ale pytanie brzmi - czy warto juz powolutku kompletować sprzet (po za skrzydłem) ? Czasami w przypadku sprzętu używanego trafiaja sie fajne okazje i szkoda przegapić

Rozmawiałem ze znajomym paralotniarzem, pomacałem sprzęt, poczytałem i mam "mniej więcej" zarys jak chciałbym latać. Najbliżej mam Beskidy (1h drogi) więc zdecydowanie najwiecej czasu spędzę tam. Po za lataniem w koło górki bardzo chciałbym latac przelotowo (mam na to czas

Z racji, że narzeczona bardziej lubi morze, a ja opalać sie nie lubie, conajmniej raz w roku bryza na krawężniku w jakimś Trzęsaczu.
Nie jest to moje jedyne hobby więc co roku sprzetu chyba zmieniać nie będe (zobaczymy

Zrobiłem sobie mały zarys cenowy (jak przegiąłem pałkę to śmiało można krytykować) napiszcie prosze co polecacie, może akurat ktoś coś ma, czy zmieszcze sie w przedziale cenowym i jak to jest z tymi uprzężami ? Chyba, ze jest cos mega uniwersalnego

1. Uprząż używka do 1000zł?
I teraz biorąc pod uwagę predyspozycje (patrz wyzej) jaka bedzie najlepsza? Czy roznia sie jakos typem? wiem, że jedne maja kokon, a drugie nie, maja jakoś inna pozycje siedzenia ? Jak dobrać odpowiednią ? Czy kokon jest przydatny/ potrzebny ? (pytanie retoryczne ale nie wiedziałem jak je zadać

2. Kask 400zł widziałem pare integralnych i bez szczeki za 300-500zł wiec tu myśle nie trzeba wszczynać dyskusji.
3. Zapas - 1500zł - widziałem że za tyle kupie nowy więc chyba ok ? Ew. jak widzicie kupowanie używek ?
4. Wario z GPS - 800-900zł - wyczytałem, ze na początku gps moze byc dla mnie nieprzydatnym bajerem ale nie chce co pol roku bawic sie w sprzedawanie/kupowanie. Kupie raz, a porządnie

no i 5. Skrzydło - temat na "po kursie" ale dostane takie dla poczatkujacych etc. uzywane ... za 2000zł ?
i pytanie premium: Aby zrobic kurs tandemowy, trzeba miec 60h nalotu. W jaki sposób czas nalotu jest weryfikowany ? Rejestrujecie trasy przelotów i to wystarczy czy odbywa sie to "jakąś" bardziej oficjalna drogą ?