Uprząż dla anorektyków

Jaki sprzęt wybrać na początek przygody z lataniem.
Ciechan
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Uprząż dla anorektyków

Postautor: Ciechan » 04 lutego 2021, 12:37

Cześć! Mam prośbę o doradzenie w wyborze uprzęży dla osoby wysokiej i chudej (192 cm i 75 kg)

Przeczytałem już cały internet i niewiele znalazłem- czyżby było mało chudych pilotów? ;) Ma to być moja pierwsza uprząż. Wiadomo, że przed kupnem uprząż powinno się przymierzyć, ale potrzebuję chociaż jakichś typów, bo nie sposób zmierzyć 50 modeli. Może ktoś tutaj ma podobne warunki fizyczne?

Generalnie dochodzę do wniosku, że przy tych parametrach pasują uprzęże bezdeskowe (np. Advance Progress) albo z elastyczną deską (np. Dudek Disco). Jednak uprzęże typu hamak są kontrowersyjne pod względem sterowania, wolę więc na początku nie iść aż tak radykalną drogą. Dudek Disco jest gdzie zmierzyć, więc ją na pewno uwzględnię.

Ale może ktoś ma doświadczenia z którąś z poniższych uprzęży i pomoże mi ws. jej uwzględnienia albo eliminacji? A może kojarzycie jakąś inną na taką budowę ciała, którą mógłbym dopisać do listy?

-Dudek Disco, Jazz
-WV Wani 1/2 (tyle że w którymś modelu szkolnym tej firmy totalnie pływałem)
-Advance Axess 3 (karbonowa deska i rozmiarówka dająca nadzieję)
-U-Turn RX3
-Gin Verso
-Swing Connect Reverse

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że pewnie i tak wybiorę źle i dopiero po zdobyciu doświadczenia będę umiał dobrać uprząż, ale nie chcę wtopić totalnie. Byłoby dobrze złapać uprzężoplecak, ale to nie priorytet.

Będę wdzięczny za wszelkie porady i na pewno sam odwdzięczę się pomocą na forum jak tylko będę miał doświadczenie, którym można się dzielić ;)

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Re: Uprząż dla anorektyków

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 04 lutego 2021, 12:49

Dudek będzie ok. Weź z podnóżkiem. Tam deka jest dość wąska, więc jest szansa, że nie będziesz w niej latał na boki. Tam jest deska węglowa, więc zwęzić się nie da, ale zawsze można zrobić węższa ze sklejki. Hamak sobie odpuść.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Latam: Swobodnie i z Napędem
Kontakt:

Postautor: uriuk » 04 lutego 2021, 12:54

Gin verso, Swing conect i WV Wani to jest ta sama uprzaz, robiona w tym samym miejscu w Srodzie Slaskiej. Roznia sie tylko "karoseria" czyli wygladem zewnetrznym.
Rozmiar uprzezy to glownie szerokosc deski i dlugosc "zajaca". Zajac to wykroj plecow przez zeszyciem, Wierz mi ze do zludzenia przypomina zajaca :).
Za szeroka deska to dramat. Wpadniesz w jeden kat i bedziesz latal w kolko ;)
Ja bym zrobil tak, ze wzialbym duza uprzaz M i zwezil deske. Uprzaz sie wydluzy i zwezi. Ewentualnie zalozyl deske od M do uprzezy L, tylko wtedy bedzie to dlugosc XL. Wzrostu ci nie brakuje, wiec moze byc OK.

Jarko_147
Latam: Tylko z Napędem

Postautor: Jarko_147 » 04 lutego 2021, 13:29

uriuk pisze:Ja bym zrobil tak, ze wzialbym duza uprzaz M i zwezil deske. Uprzaz sie wydluzy i zwezi. Ewentualnie zalozyl deske od M do uprzezy L, tylko wtedy bedzie to dlugosc XL. Wzrostu ci nie brakuje, wiec moze byc OK.

Żeby nie kombinować w ciemno myślę, że możesz skontaktować się z jakimś dystrybutorem ( nawet nie jednym ;) ) i ugadać na zrobienia takiej przymiarki w uprzęży.

Ciechan

Postautor: Ciechan » 04 lutego 2021, 13:32

Dzięki za szybkie odpowiedzi! Ten manewr z zamianą deski w uprzęży L na mniejszą wydaje się być dobrym pomysłem. Dopytam jeszcze czy w tych 3 ww. podobnych uprzężoplecakach jak i w Dudku będę w stanie to samemu zrobić czy to jakaś grubsza operacja?

I czy zawsze można zamienić oryginalną karbonową na sklejkową? tzn. czy np. karbonowa nie jest węższa i sklejkowa się nie zmieści- intuicja podpowiada co innego ale wolę dopytać ;)

Pytam, bo raczej kupię używaną- ale oczywiście umówienie na przymiarkę to dobry pomysł

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 04 lutego 2021, 13:38

Zamienic mozna. Przyciac sklejkowa tez mozna. Nie przytniesz weglowej.

Chrab
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: Chrab » 04 lutego 2021, 14:22

Pamiętaj o sprawdzeniu wysokości podparcia pleców. Jak weźmiesz rozmiar m to na 90% nie będziesz mógł się oprzeć wygodnie.

Ciechan

Postautor: Ciechan » 04 lutego 2021, 14:37

Celuję w uprząż L i deskę z M, czy też z L ale o zwężonej szerokości - bo wszelkie rozmiary (poza szerokością deski) pasują mi z XL (to tak generalnie mówię, wiadomo że co model to inna rozmiarówka)

ciacholot
Doświadczenie: Były Pilot

Postautor: ciacholot » 04 lutego 2021, 15:18

Tak dla podtrzymania tematu.
Jak wsadzisz węższą deskę to zmieni się odległość deski od karabinków co oczywiście nie jest problemem (tym bardziej dla Ciebie), ale uprząż zmieni delikatnie charakter.
No i ponieważ idzie Tłusty Czwartek, a to moje poletko, to zachęcam do zjedzenia kilku pączków i może problem delikatnie zniknie. Oczywiście najlepiej kup je u mnie :lol:
Mariusz Kilian

szymon.strus
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: szymon.strus » 04 lutego 2021, 21:15

Mam chyba bardziej hardkorowe parametry (75kg@195cm+) i jak do tej pory latalem w:
- Sol Virtue XL (z podnozkiem)
- Gin Genie Race 2 L
- Supair Skypper XL
- Swing Connect Race Light L

I w zadnej z nich nie mialem syndromu 'zyda w pustym sklepie'. Moze Sol byl najbardziej obszerny ale z racji polezacej pozycji barzdziej gadal plecami niz dupa. W zadnej z tych uprzezy nie znalazlem sie w mitycznym zakleszczeniu po jednej ze stron ale moze nie umiem :) Znajdz sensownego sprzedawce ktory ma sprzet do przymiarki i ocen sam.
pzdr,
/Szymon

Awatar użytkownika
Dominika_

Postautor: Dominika_ » 05 lutego 2021, 09:15

Też miałam problem ze zbyt szeroką deską przez co wbijało mnie w jeden róg uprzęży, zwężenie deski rozwiązało ten problem.

Awatar użytkownika
qbaepp11
Doświadczenie: Sympatyk

Postautor: qbaepp11 » 05 lutego 2021, 10:45

uriuk pisze:Zamienic mozna. Przyciac sklejkowa tez mozna. Nie przytniesz weglowej.

A to dlaczego nie przytnie węglowej?

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 05 lutego 2021, 10:52

qbaepp11 pisze:
uriuk pisze:Zamienic mozna. Przyciac sklejkowa tez mozna. Nie przytniesz weglowej.

A to dlaczego nie przytnie węglowej?

Deska laminatowa jest robiona w formie i ma konstrukcję przekładową. Tkanina przesączona żywicą jest na zewnątrz a w środku jest przekładka. Całość jest zamknięta po obwodzie. Jeśli to zniszczysz tą konstrukcję a w dodatku otrzymasz dwie ostre krawędzie, które będą cięły najważniejszą taśmę uprzęży która trzyma ciężar pilota. Jak tak sobie latam i myślę, to wymyślam, że gdybym się oderwał od skrzydła to zawsze mogę ratować się zapasem, ale gdybym wypadł z uprzęży to miałbym naprawdę przejebane. Dlatego od czasu do czasu sprawdzam miejsce styku deski z taśmą.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
qbaepp11
Doświadczenie: Sympatyk

Postautor: qbaepp11 » 24 lutego 2021, 08:38

Zgadza się co piszesz, ale po przycięciu można to tak zrobić by krawędzie nie były ostre. Tylko trzeba wiedzieć jak.

Wróć do „Sprzęt”