Budowa trajki ? czy kupić

Jaki sprzęt wybrać na początek przygody z lataniem.
fotolot
Latam: Tylko z Napędem
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Re: Budowa trajki ? czy kupić

Postautor: fotolot » 14 lutego 2021, 22:13

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Na UL 115 wystarczy mieć byle jakie paralotniowe świadectwo.

Warto wiec walczyć z nadzorującymi, aby te "byle jakie paralotniowe świadectwa", nie miały dalszej racji bytu. Aby zastąpić je ewentualnie, czymś faktycznie zaświadczającym o solidnym wyszkoleniu teoretycznym, bardzo licznych adeptow paralotniarstwa.

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: uriuk » 14 lutego 2021, 22:34

fotolot pisze:
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Na UL 115 wystarczy mieć byle jakie paralotniowe świadectwo.

Warto wiec walczyć z nadzorującymi, aby te "byle jakie paralotniowe świadectwa" nie miały dalszej racji bytu. I zastąpić je czymś zaświadczającym o faktycznym solidnym wyszkoleniu bardzo licznych paralotniarzy.

Postulujesz cos dokladnie odwrotnego do idei UL 115, czyli rezygnacji z formalnego solidnego szkolenia. Zeby latac UL 115 wystarczy zaswiadczenie o odbyciu szkolenia z przepisow prawa lotniczego i juz. Mozna latac. Poniewaz podczas szkolenia paralotniowego jest wykladane prawo lotnicze, to nasze SK spelnia wymogi. Ale rownie dobrze mozna wziac zaswiadczenie o odbyciu teretycznego szkolenia i tez latac.
Usawodawca zaklada, ze pilot nie jest idiota i bez umiejetnosci nie siadzie za sterami.
Moja szkola otrzymuje sporo zapytan o takowe szkolenie, poniewaz dysponujemy motoszybowcem i mamy prawo szkolic w dziedzinie prawa lotniczego. Jak ktos zechce dodatkowo nauczyc sie sterowac samolotem, to moze to robic do sciecia bialka, az poczuje sie gotowy na przesiadke na swoj ledwolot. Bez zatwierdzonych programow szkolenia, nadzoru ULCu, audytow itp.

Na fotce: sprzet do szkolenia

42412a74-9a2a-4242-8167-27e9ffd2c6c4.jpg
42412a74-9a2a-4242-8167-27e9ffd2c6c4.jpg (301.45 KiB) Przejrzano 4856 razy

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 14 lutego 2021, 22:52

fotolot pisze:

Warto wiec walczyć z nadzorującymi, aby te "byle jakie paralotniowe świadectwa", nie miały dalszej racji bytu. Aby zastąpić je ewentualnie, czymś faktycznie zaświadczającym o solidnym wyszkoleniu teoretycznym, bardzo licznych adeptow paralotniarstwa.

Mam całkowicie przeciwne zdanie. Uprawnienia nie dają żadnej gwarancji. Liczą się przede wszystkim umiejętności. Trzeba inwestować w wolność i odpowiedzialność a nie w kontrolę. Szczególnie teraz gdy cała polityka idzie w kierunku ubezwłasnowolnienie całych społeczeństw. To jest fundamentalny brak zgody na kontrolowanie przez państwo najdrobniejszych aktywności społeczeństwa.
Zbyszek Gotkiewicz

fotolot

Postautor: fotolot » 15 lutego 2021, 00:24

uriuk pisze:
fotolot pisze:Warto wiec walczyć z nadzorującymi, aby te "byle jakie paralotniowe świadectwa" nie miały dalszej racji bytu. I zastąpić je czymś zaświadczającym o faktycznym solidnym wyszkoleniu bardzo licznych paralotniarzy.

Postulujesz cos dokladnie odwrotnego do idei UL 115, czyli rezygnacji z formalnego solidnego szkolenia. ... Poniewaz podczas szkolenia paralotniowego jest wykladane prawo lotnicze, to nasze SK spelnia wymogi....

Nadinterpretujesz, odniosłem się tu jedynie do określenia o "bylejakości" paralotniowego $K(jako masowego zagrożenia-przy pilotach ul115, stanowiących może promil).
Odbycie w Polsce ulcowego , "formalnego szkolenia" paralotniowego czy lotniowego ,wcale nie oznacza, że było ono przeprowadzone z zasadami zdrowego rozsądku lub wystarczająco "solidnie" , do samodzielnego latania (znam ekspresowo wyciulanych na sporą kase, którym perfidnie wmawiano że najważniejsze dla nich są głównie kwity...! :shock: )
Wykładanie na pałę teorii, nie jest żadnym gwarantem jej natychmiastowego opanowania, przez wszystkich kursantów. Tylko jawny system, autentycznego udostepnienia wymaganego zakresu wiedzy i faktyczne samosprawdzenie jej przyswojenia(np. testy online), może zakończyć patologiczną "bylejakość ulcowych $K" przynajmniej w zakresie wymagań teorii.

fotolot

Postautor: fotolot » 15 lutego 2021, 01:22

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Uprawnienia nie dają żadnej gwarancji. Liczą się przede wszystkim umiejętności. Trzeba inwestować w wolność i odpowiedzialność a nie w kontrolę. To jest fundamentalny brak zgody na kontrolowanie przez państwo najdrobniejszych aktywności społeczeństwa.

Czyli jesteś zwolennikiem budowy normalności, poczynając od wyje...nia fałszywych pieczęci w kosmos, na wzór francuski?
Ostatnio zmieniony 15 lutego 2021, 01:36 przez fotolot, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 15 lutego 2021, 01:35

fotolot pisze: Odbycie w Polsce ulcowego , "formalnego szkolenia" paralotniowego czy lotniowego ,wcale nie oznacza, że było ono przeprowadzone z zasadami zdrowego rozsądku lub wystarczająco "solidnie" , do samodzielnego latania (znam ekspresowo wyciulanych na sporą kase, którym perfidnie wmawiano że najważniejsze dla nich są głównie kwity...! :shock: )
Wykładanie na pałę teorii, nie jest żadnym gwarantem jej natychmiastowego opanowania, przez wszystkich kursantów. Tylko jawny system, autentycznego udostepnienia wymaganego zakresu wiedzy i faktyczne samosprawdzenie jej przyswojenia(np. testy online), może zakończyć patologiczną "bylejakość ulcowych $K" przynajmniej w zakresie wymagań teorii.

Przeciez to wszystko jest.
Sa dwie mozliwosci:
-nie potrafisz tego znalezc
-nie potrafisz opanowac materialu
Oba przypadki oznaczaja, ze nie powinienes latac.
Masz chlopie problem.
Dlaczego nie pojdziesz z tym do specjalisty, tylko zameczasz nas swoimi fobiami?
Czy myslisz, ze to forum istnieje po to, zeby zajmowac sie kursantami specjalnej troski nie potrafiacymi zdac banalnego egzaminu?

Ja ci cos poradze:
Ty sie przerzuc na lotnie, albo na wiatrakowce.
Bedziesz komu innemu zawracal glowe.

fotolot

Postautor: fotolot » 15 lutego 2021, 01:54

uriuk pisze:Czy myslisz, ze to forum istnieje po to, zeby zajmowac sie kursantami specjalnej troski nie potrafiacymi zdac banalnego egzaminu?

Ty wiesz za siebie do jakich celów chcesz to forum wykorzystywać.
Natomiast ja akurat teraz przytaczam tu przykłady, dość inteligentnych, byłych kursantów . Mogę też spróbować zapytać ich o dodatkowe udzielenie ,dokumemtalnego wywiadu na temat ich kursu, przygotowań do egzaminu itp. - ku przestrodze innych?

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 15 lutego 2021, 02:17

To ze jakas szkola zle szkoli, nie oznacza, ze w internecie brakuje materialow teoretycznych.
Dwa posty wyzej napisales, ze ich nie ma, oraz ze wszystkie szkoly szkola zle.
Jak ktos jest rozgarniety, to znajdzie dobra szkole oraz materialy do nauki.
Znowu swoimi fobiami psujesz wateek o budowie trajki. Zaczales dyskutowac o problemie wywrotek, padly konkretne argumenty, a ty zamiast sie do nich ustosunkowac, wywlekasz po raz kolejny sprawe twoich niedostatkow intelektualnych nie pozwalajacych ci wygooglac teorii i zdac egzaminu.
Na tym forum jest przynajmniej jeden psychiatra. Masz o tyle ulatwiona sprawe, ze on te egzaminy zdawal, wiec wie, ze problem nie lezy w tajnosci materialoww, wiec bedziecie mogli od razu przejsc do meritum.
A teraz wroc do tematu watku. Masz cos do powiedzeia w tej sprawie?

Awatar użytkownika
NEWRO
Doświadczenie: Sympatyk

Postautor: NEWRO » 15 lutego 2021, 18:16

fotolot pisze:Newro, jeśli wychodząc z założenia, że podczas np. zlotu wielu użytkownikow trajek , jesteś wtedy tym co chciał przepisu by "łapać beztroskich". To jak byś chciał to realizować i co byś proponował z nimi robić? Ewentualnie jeśli nie Ty chciałbyś to robić, to kogo z tych "świadomych"(?), chciał byś wynająć i opłacać do prześwietlenia trajek tych "beztroskich" i Twojej własnej wydumki ?.

Kończąc moje wypowiedzi chciałbym tylko sprostować, iż to nie ja jestem od "łapania beztroskich" - jestem za pełną wolnością, wrodzoną wysoką inteligencją i bogactwem dla wszystkich...

PS. Chciałem ponad rok temu zrobić hobbystycznie papiery na mechanika paralotniowego, by "moje wydumki" (na własny użytek) były robione może bardziej świadomie (?) ale okazuje się to tematem nie do przeskoczenia dla inżyniera (oraz wieloletniego inspektora budowlanego, bo taki jest mój zawód). W sumie nie powinienem być zdziwiony, wystarczy trochę poczytać popytać i w końcu ręce same opadną...

Pozdrawiam wszystkich ambitnych, nie dajcie się !!!

SławekP
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Postautor: SławekP » 16 lutego 2021, 08:53

fotolot pisze:
uriuk pisze:Czy myslisz, ze to forum istnieje po to, zeby zajmowac sie kursantami specjalnej troski nie potrafiacymi zdac banalnego egzaminu?

Ty wiesz za siebie do jakich celów chcesz to forum wykorzystywać.
Natomiast ja akurat teraz przytaczam tu przykłady, dość inteligentnych, byłych kursantów . Mogę też spróbować zapytać ich o dodatkowe udzielenie ,dokumemtalnego wywiadu na temat ich kursu, przygotowań do egzaminu itp. - ku przestrodze innych?

Fotolocie, z całym szacunkiem do Ciebie - czytając Twoje posty za ch*** nie mogę skumać o co Tobie kaman.
Ten bezładny słowotok ryje mi beret przez cały dzień, bo próbuję zrozumieć co autor miał na myśli.
Poddaję się... :D

fotolot

Postautor: fotolot » 16 lutego 2021, 09:58

SławekP pisze:.. nie mogę skumać o co Tobie kaman.
Ten bezładny słowotok ryje mi beret przez cały dzień, bo próbuję zrozumieć co autor miał na myśli.
Poddaję się... :D

" :D " Z całym szacunkiem,ale z takim podejściem, nigdy nie zrozumiesz wszystkiego, jeśli nie będziesz chcial dociekac, choćby pojedynczych, niezrozumiałych dla Ciebie szczegółów, a następnie szerszych aspektów .
Jestem otwarty na wzajemna dyskusję(chyba po to są fora?) i wyjaśnianie Ci tego, czego w ktorejś z moich wypowiedzi nie zrozumiałeś. Dla porządku cytuj najlepiej osobno, wybrane zdanie i opisz czego w nim nie skumałeś. SławkuP, jestem chętny aby Ci pomóc, co byś sobie tego bereta, całkiem nie zrył.
Jeśli chcesz podyskutować szerzej o "bylejakości $K", dzięki absurdom szkoleniowym, to możemy założyć o tym dodatkowy temat.

Pozdrawiam serdecznie
fotolot

ciacholot
Doświadczenie: Były Pilot

Postautor: ciacholot » 16 lutego 2021, 11:54

fotolot pisze:
SławekP pisze:..
Jeśli chcesz podyskutować szerzej o "bylejakości $K", dzięki absurdom szkoleniowym, to możemy założyć o tym dodatkowy temat.

Pozdrawiam serdecznie
fotolot

I to by było najlepsze rozwiązanie do którego zachęcam Cię bardzo mocno. Może w ten sposób nie będziemy kończyć każdego tematu na wpisach dotyczących jednego tylko problemu i w taki osobnym temacie będziesz mógł skupić wokół siebie same zainteresowane Twoimi przemyśleniami i rozwiązaniami osoby, a cała reszta będzie mogła rozwijać się w komentarzach dotyczących tematu jaki ktoś założył.
Mariusz Kilian

fotolot

Postautor: fotolot » 16 lutego 2021, 16:22

ciacholot pisze: .. nie będziemy kończyć każdego tematu na wpisach dotyczących jednego tylko problemu ..., a cała reszta będzie mogła rozwijać się w komentarzach dotyczących tematu jaki ktoś założył.

Ciacholot, oczywiście częściowo uważamy tu podobnie. Tylko po co przy tym kłamiesz, o kończeniu "każdego tematu" czy jakiegokolwiek... ? Przecież "cała reszta", cały czas, dowolnie się "może rozwijać" i wypowiadać w odniesieniu do tego co zacytuja(autor uzyskał tu podpowiedzi ). Wszystkie tematy są dla każdego - ZAWSZE OTWARTE. Wiele wątkow, przecież bardzo często ewoluuje, więc równolegle, czesto dyskutuje ze sobą wiele osób. Ewentualny problem dotyczy tzw. "gownoburz" i wynika z napastliwych atakow trolli, kłamliwie manipulujących czyimiś wypowiedziami oraz ich prawdziwymi intencjami. Z tego powodu, najbardziej wartościowi fachowcy, nigdy nie będą w stanie, zniżyć się do ich poziomu chamstwa. Jako że jestem pasjonatem stwarzania możliwości rozwoju konstrukcji amatorskich. To chętny jestem do dyskusji, również technicznych np. z Newro. Niestety z kilku względów, nie o wszystkim chce publicznie mówić. Ponieważ dla wytłumaczenia innowacyjności, wymieniając krytyczne uwagi o funkcjonowaniu niektorych z dotychczasowych koncepcji trajek. Naruszyć można przekonania innych o zajebistości i wartości ich nabytych dóbr materialnych(a co dopiero interes ich wytwórców..).

Pozdrawiam
Wiesiek
Ostatnio zmieniony 17 lutego 2021, 11:00 przez fotolot, łącznie zmieniany 1 raz.

ciacholot

Postautor: ciacholot » 16 lutego 2021, 19:55

Wiesiu? Szczepiłeś się już na COVID ?
Mariusz Kilian

wladek1

Postautor: wladek1 » 16 lutego 2021, 20:04

Mógłby się zaszczepić na milczenie albo inną amnezję blokującą dostęp do forum.
Władysław Peter

ciacholot

Postautor: ciacholot » 16 lutego 2021, 20:14

Milczenie jest cnotą przecież... :lol:
Mariusz Kilian

wladek1

Postautor: wladek1 » 16 lutego 2021, 20:16

Na to liczę że kolega ten to kiedyś to zrozumie
Władysław Peter

fotolot

Postautor: fotolot » 16 lutego 2021, 20:53

Nie są wiec koledzy cnotliwi. I jak widać, fajnie się "szczepili" ,świetnie do siebie pasują oraz do wozeczkow kupnych... ;)

Wróć do „Sprzęt”