Lekki sprzęt dla świeżaka

Jaki sprzęt wybrać na początek przygody z lataniem.
pgjakub
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Sympatyk

Lekki sprzęt dla świeżaka

Postautor: pgjakub » 30 lipca 2022, 22:19

Dzień dobry,
jakiś czas temu skończyłem kurs zdałem egzamin i zastanawiam się na skompletowaniem lekkiego zestawu który pozwoli mi na doszkalanie umiejętności ale również zapewni mi pełną mobilność. Jako że nie jestem fanem noszenia wielu kilogramów to chciałbym kupić jakiś zestaw, który będzie bezpieczny i w miarę lekki. Waga pilota w przedziale 78-80kg.

Co chciałbym robić z takim zestawem?
Na pewno chciałbym poćwiczyć loty żaglowe na klifach (Polska i zagranica), zloty (hike&fly), wprowadzenie do termiki (ale bez jakiś większych XC). Zakładam że pierwsze kroki będę stawiał na wyjazdach i dodatkowych szkoleniach.

Czego oczekuję?
Chciałbym by uprząż zapewniła mi dość dobre bezpieczeństwo.
Powinien być dość lekki i mały tak bym mógł spokojnie z nim podróżować (głównie drogą lotniczą).

Na ten moment wymyśliłem sobie taki zestaw:
SupAir Radical 3 z airbagiem + front kontener z zapasem SupAir Fluid Light - M
V-King 20 ES

Czy sądzicie że taki zestaw będzie fajnym początkiem i pozwoli mi podnosić moje umiejętności? I czy w ogóle taki zestaw spełni moje podstawowe oczekiwania? Czy znacie jeszcze jakieś lepsze alternatywne uprzęże i skrzydła które dużo bardziej spełnią moje oczekiwania? Może Easiness-3 będze lepszym wyborem?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Re: Lekki sprzęt dla świeżaka

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 30 lipca 2022, 22:25

Ja bym się najpierw nauczył latać na normalnym skrzydle a dopiero potem zastanawiał się nad jednopowłokowcem. Nabędziesz złych odruchów których potem nie będziesz umiał się pozbyć. Nie latalem na v-kingu, ale sam producent w instrukcji odradza to skrzydło jako sprzęt do nauki latania.
Zbyszek Gotkiewicz

pgjakub
Doświadczenie: Sympatyk

Postautor: pgjakub » 30 lipca 2022, 22:38

Cytat ze strony producenta:
"V-King ES to wzmocniona wersja V-Kinga - kompaktowe, jednopowłokwe skrzydło klasy EN B, stworzone do latania swobodnego i z napędem. Idealne do nauki latania. Niewielkie rozmiary po spakowaniu są ogromnym atutem w podróży."

Oczywiście mam świadomość że skrzydła jednopowłokowe to inna bajka.

Jakie lekkie dwupowłokowe konstrukcje możecie mi polecić? Dodam że masa tego v-kinga w rozmiarze 20 to 3,55kg.

Awatar użytkownika
tooosh
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: tooosh » 30 lipca 2022, 22:47

pgjakub pisze:Cytat ze strony producenta:
"V-King ES to wzmocniona wersja V-Kinga - kompaktowe, jednopowłokwe skrzydło klasy EN B, stworzone do latania swobodnego i z napędem. Idealne do nauki latania. Niewielkie rozmiary po spakowaniu są ogromnym atutem w podróży."

Oczywiście mam świadomość że skrzydła jednopowłokowe to inna bajka.

Jakie lekkie dwupowłokowe konstrukcje możecie mi polecić? Dodam że masa tego v-kinga w rozmiarze 20 to 3,55kg.

Jeśli chcesz latać w termice w górach to v-king nie jest do tego stworzony. W mocnym warunie pewnie będzie ok, ale przez większość czasu będziez robił złoty i patrzył na kolegów, którzy normalnie latają.

Zwykłe, lekkie glajty do latania XC ważą w tym rozmiarze 3,5kg, więc jednopowłokowiec nie ma większego sensu. Na początek dobry może być np. Supeir Leaf 2 Light: https://airsportspolska.pl/#pdp?id=45

Jeśli interesuje Cię H&F to zapraszam: https://srudochmury.pl/wyprawy/
http://www.SRUdoChmury.pl

Marcin Duszyński

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 30 lipca 2022, 23:12

Proponuję czytać całą instrukcje
"Pamiętaj jednak, że jeśli rozpocząłeś swoją przygodę z paralotniarstwem zaczynając od konstrukcji jednopowłokowych nie pozwala Ci to na samodzielną naukę latania na standardowych dwupowłokowcach."
Zbyszek Gotkiewicz

Wróć do „Sprzęt”