Skrzydła NOVA Ibex4 i DoubleSkin na początek

Jaki sprzęt wybrać na początek przygody z lataniem.
pawel30
Doświadczenie: Uczeń

Skrzydła NOVA Ibex4 i DoubleSkin na początek

Postautor: pawel30 » 19 lutego 2023, 17:18

Witam planuje kupić skrzydło aby uczyć się na wysłanym sprzęcie. Mam niewielkie doświadczenie spadochronowe. Interesuje mnie sprzęt lekki ;) wyprawy w góry głównie złoty i niedługie przeloty. Na początku myślałem o Run&Fly2 Dudka ale zainteresowały mnie lekkie dwu powłokowe paralotnie firmy NOVA: Ibex4 lub DubleSkin. Moja Waga do 95 kg/189 cm.

Czy ktoś ma doświadczenie z tymi skrzydłami ? Czy ich pilotaż nadaje się początek ?
I bardziej ambitnie czy ktoś latał na takich skrzydłach np. w Karkonoszach :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Awatar użytkownika
tooosh
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Re: Skrzydła NOVA Ibex4 i DoubleSkin na początek

Postautor: tooosh » 19 lutego 2023, 19:08

Jeśli chcesz polatać to olej paralotnie do zlotów. Te 1-1,5kg w najlepszych warunach dadzą pokręcić termikę, ale pewnie nie zdarzy się to często. W Polskich górach jeszcze rzadziej, a do tego jednopowłokowce słabo lecą pod wiatr i mają niskie doskonałości (ilość metrów w poziomie z jednego metra w pionie).

To fajny sprzęt, ale w połączeniu z super lekką, 300g uprzężą, kiedy masz ochotę na szybkie wyjście na zlota z 2,5-3kg sprzętem.
http://www.SRUdoChmury.pl

Marcin Duszyński

pawel30

Postautor: pawel30 » 19 lutego 2023, 19:50

tooosh pisze:Jeśli chcesz polatać to olej paralotnie do zlotów. Te 1-1,5kg w najlepszych warunach dadzą pokręcić termikę, ale pewnie nie zdarzy się to często. W Polskich górach jeszcze rzadziej, a do tego jednopowłokowce słabo lecą pod wiatr i mają niskie doskonałości (ilość metrów w poziomie z jednego metra w pionie).

To fajny sprzęt, ale w połączeniu z super lekką, 300g uprzężą, kiedy masz ochotę na szybkie wyjście na zlota z 2,5-3kg sprzętem.

No tak pewnie doskonałość paralotni jednopokojowych typu run and fly czy hike an fly to w okolicach 4:1 może 5:1 tych danych nie znalazłem.

Dlatego może kompromisem będzie taki sprzęt jak NOVA Ibex4 lub DoubleSkin czy Ozone Ultralight 4 - dwupowłokowy waga w okolicach 3,5 kg. Nie znalazłem wielu opini o tym sprzęcie, dlatego pytam.
Może ktoś miał okazje tym latać ?

Awatar użytkownika
Blazej
Doświadczenie: Sympatyk

Postautor: Blazej » 19 lutego 2023, 19:54

Zaczynasz od dupy strony, nie idź tą drogą. Idź na kurs zamiast tego. Po drugie jestem raczej pewny, że żaden instruktor nie pozwoli Ci się uczyć w jego szkole na Twoim skrzydle i do tego takim. Po drugim etapie jeśli masz opanowaną alpejkę, klasyka i podstawy z meteorologi powoli powinieneś zacząć myśleć o h&f. Ale co ja tam wiem, nie będę się wymądrzał.

pawel30

Postautor: pawel30 » 19 lutego 2023, 20:29

Dzięki za głos rozsądku

Awatar użytkownika
Blazej
Doświadczenie: Sympatyk

Postautor: Blazej » 19 lutego 2023, 21:08

Pogadaj z Toooshem to Cię odpowiednio poprowadzi. Oprócz tego, że jest instruktorem to jest jednym z bardziej doświadczonych volbiv/h&f pilotów w kraju.

Awatar użytkownika
tooosh

Postautor: tooosh » 20 lutego 2023, 16:54

pawel30 pisze:Witam planuje kupić skrzydło aby uczyć się na wysłanym sprzęcie.

Nie zauważyłem pierwszego zdania. Kupowanie paralotni przed kursem nie ma sensu. Polatasz, potestujesz, pogadasz i plany się sprecyzują. Szkoda zużywać swój sprzęt na kursie, zwłaszcza delikatniejszy, lekki.

Do h&f trochę trzeba już wiedzieć, mieć jakieś doświadczenia w lataniu w górach np na 'trzecim etapie' i być nieco samodzielnym. Na początku łatwo o błędy, często poważne w skutkach przez głupotę czy niewiedzę.
Nie jest to jednak coś bardzo trudnego i przy odpowiedniej pracy, motywacji i ścieżce nauki dość szybko da się ogarnąć.

Marcin Duszyński

pawel30

Postautor: pawel30 » 21 lutego 2023, 19:35

tooosh pisze:
pawel30 pisze:Witam planuje kupić skrzydło aby uczyć się na wysłanym sprzęcie.

Nie zauważyłem pierwszego zdania. Kupowanie paralotni przed kursem nie ma sensu. Polatasz, potestujesz, pogadasz i plany się sprecyzują. Szkoda zużywać swój sprzęt na kursie, zwłaszcza delikatniejszy, lekki.

Do h&f trochę trzeba już wiedzieć, mieć jakieś doświadczenia w lataniu w górach np na 'trzecim etapie' i być nieco samodzielnym. Na początku łatwo o błędy, często poważne w skutkach przez głupotę czy niewiedzę.
Nie jest to jednak coś bardzo trudnego i przy odpowiedniej pracy, motywacji i ścieżce nauki dość szybko da się ogarnąć.

Dzięki za info panowie, faktycznie trochę to z dupy strony kupować sprzęt. YouTube vs rzeczywistość

Zastanawiam się jak ocenić doskonałość takiego R&F i czy w Polsce można na tym zlecieć? W Karkonoszach pewnie będzie trudno

PS
Ktoś z was robi w Karkonoszach szkolenia indywidualne dla 3-4 chłopa ?

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: uriuk » 21 lutego 2023, 20:49

Jak nie znajdziesz kogoś do wiosny to się odezwij.

pawel30

Postautor: pawel30 » 21 lutego 2023, 21:15

uriuk pisze:Jak nie znajdziesz kogoś do wiosny to się odezwij.

Awatar użytkownika
tooosh

Postautor: tooosh » 22 lutego 2023, 10:41

Zastanawiam się jak ocenić doskonałość takiego R&F i czy w Polsce można na tym zlecieć? W Karkonoszach pewnie będzie trudno

Jednopłokowe glajty pod wiatr mają tendencję do bujania się i tracą doskonałość. Na pewno gdzieś się da zlecieć, ale na Polskie warunki raczej taki sprzęt nie ma sensu. Taki sprzęt będzie ograniczał.
Dobrego, lekkiego glajta znajdziesz w wadze około 4kg (uwzględniając Twoją wagę). Z dobrym plecakiem około 10 kg chodzi się komfortowo. Na wyprawie przez całe Alpy miałem 14-18 kg i było ok. Na latanie po okolicy noszę 8-10kg.

Marcin Duszyński

pawel30

Postautor: pawel30 » 22 lutego 2023, 23:31

tooosh pisze:

Jednopłokowe glajty pod wiatr mają tendencję do bujania się i tracą doskonałość. Na pewno gdzieś się da zlecieć, ale na Polskie warunki raczej taki sprzęt nie ma sensu. Taki sprzęt będzie ograniczał.
Dobrego, lekkiego glajta znajdziesz w wadze około 4kg (uwzględniając Twoją wagę). Z dobrym plecakiem około 10 kg chodzi się komfortowo. Na wyprawie przez całe Alpy miałem 14-18 kg i było ok. Na latanie po okolicy noszę 8-10kg.

Dzięki za te info

Wróć do „Sprzęt”