Skrzydło dla początkującego
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Re: Skrzydło dla początkującego
Ja bym nie podważał wiarygodności sprzedawców. W końcu to ludzie którzy powinni bardzo dobrze znać sprzęt który sprzedają. Inna rzecz czy dzielą się tą wiedzą i w jaki sposób. W każdym razie wrzucanie wszystkich sprzedawców do jednego worka jest krzywdzące dla tych rzetelnych i uczciwych. Tym bardziej że według mnie takich jest większość. A że niektórzy potrafią zahipnotyzować klienta to już zupełnie inna historia
Zbyszek Gotkiewicz
-
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Są firmy które stawiają tylko na latanie swobodne i wśród takich szukałbym skrzydła które miałoby służyć do nauki swobodnego latania.
Dudek przynajmniej produkuje glajty na których zdarza się latać w PWC
http://pwca.org/results/results/e_1_1.h ... 0128194348
Advanca to widać tylko u kultystów tej marki
A tak bardziej serio, to w kategorii A jeden pies co się kupi, byle nie było to totalnym bublem (a takim na przykład jest Swing Arcus w najmniejszym rozmiarze dla lekkich pilotów).
I tak jak człowiek zacznie ogarniać conieco to szybko przejdzie do wysokiego B i tutaj można zacząć się zastanawiać i wybierać, chociaż też bez spiny bo w obrębie jednej epoki to wszystko lata podobnie jeśli chodzi o osiągi... Szczególnie że przed testami z bloga 'dust of the universe' (Ziad Bassi) właściwie nie było żadnej rzetelnej informacji, tylko tematy takie jak ten Przelecenie kilku swobodnych skrzydeł przed zakupem (w PL) też jest średnio wykonalne.
- Lucjan Piekutowski
- Latam: Nie latam
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
maticus pisze:
w obrębie jednej epoki to wszystko lata podobnie jeśli chodzi o osiągi... Szczególnie że przed testami z bloga 'dust of the universe' (Ziad Bassi) właściwie nie było żadnej rzetelnej informacji, tylko tematy takie jak ten Przelecenie kilku swobodnych skrzydeł przed zakupem (w PL) też jest średnio wykonalne.
Ziad robi dobrą robotę, choć niektórzy mówią że jego testy są mało precyzyjne. Z tym się zgodzę, ale jednak oblatuje glajty i można się czegoś o nich dowiedzieć.
A tak bardziej serio, to w kategorii A jeden pies co się kupi, byle nie było to totalnym bublem (a takim na przykład jest Swing Arcus w najmniejszym rozmiarze dla lekkich pilotów).
No i przed takimi skrzydłami należy przestrzegać, osobiście Arcusy bardzo mi się swego czasu podobały, podobnie jak Discusy ale po kilku dziwnych akcjach na holu z Arcusem zraziłem się do tych skrzydeł.
Ciekawe co można by powiedzieć na przykład o skrzydłach BGD? Konstruktor ma doświadczenie, jednak zastanawiam się czy nie są one trochę przekombinowane, na pewno mają większe obciążenie powierzchni niż porównywalne glajty innych firm.
-
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Były Pilot
Na pierwszym skrzydle za zwyczaj nie lata się długo z powodu, że przestaje się latać w ogóle, albo lata się więcej i chce się inne. Aby wiedzieć co się chce i co się podoba pilotowi i jakich indywidualnych cech się szuka to trzeba mieć trochę nalotu i to jest chociaż 100 godzin. Reszta to jest gdybanie, opowieści szumne i loteria czy się trafi czy nie. Co do lepszości to moje jest lepsze, a ze szkolnych to na pewno ma być bezpieczne i trzeba zawalczyć ze sobą i koniec. Samo się od "dobrego" skrzydła nie zrobi. Prywatne odczucia każdego z nas są prywatne i każdy ma prawo powiedzieć, że jego zdaniem coś. Jakie miały by być kryteria "lepszego" skrzydła to nie bardzo jestem w stanie sobie wyobrazić. Można zadać konkretne pytanie wielu pilotom, ale nie sądzę, że piloci latający na A będą w stanie na nie wszystkie odpowiedzieć. Można zadać pytanie instruktorom na jakim glajcie szybciej się kursanci uczą, ale czy to będzie oznaczało jak skrzydło lata? Musiało by ze trzech dobrych pilotów polatać po dajmy na to 30 godzin na kilku skrzydłach icognito i po obleceniu każdego wypełniić ankietę z pytaniami o konkretne kryteria. Może wtedy było by jakoś w miarę obiektywnie co jest lepsze, ale i tak jeden woli ogórki, a innemu pocą się nogi... czy jakoś tak...
Mariusz Kilian
-
No i przed takimi skrzydłami należy przestrzegać, osobiście Arcusy bardzo mi się swego czasu podobały, podobnie jak Discusy ale po kilku dziwnych akcjach na holu z Arcusem zraziłem się do tych skrzydeł.
Taki Arcus6 w certyfikacji 60-80kg ma powierzchnię 25.7m^2 (mój glajt cert. 85-100kg ma 25.8m^2...) Trochę poniewiera przy nauce alpejki kogoś, kto waży 55kg w majtach (startowa ponad 70). Klify totalnie odpadają. No, ale to można było wyczytać z tabelek przed kupnem skrzydła i nie pluć sobie potem w brodę Chociaż tutaj Swing podstępnie pisze przy tym rozmiarze "Arcus 6 22"...
Ciekawe co można by powiedzieć na przykład o skrzydłach BGD? Konstruktor ma doświadczenie, jednak zastanawiam się czy nie są one trochę przekombinowane, na pewno mają większe obciążenie powierzchni niż porównywalne glajty innych firm.
Kura jest ciekawym glajtem na pewno, wszyscy ją kochają wydłużenie jak u Mantry, obciążenie powierzchni jak Litte Cloud Goose 3... Na pewno jest to ciekawy kierunek rozwoju. Jak będę robił przesiadkę na EN C to będzie niezła zagwozdka
- Lucjan Piekutowski
maticus pisze:Taki Arcus6 w certyfikacji 60-80kg ma powierzchnię 25.7m^2
Własnie zapomniałem o jednej ważnej cesze Swigów, cecha ta powoduje, że Twoja dziewczyna której kupiłeś najmniejszego Swinga zaczyna cie nienawidzić....
Swing arcus 7 EN B rozm.22, (60-80) Powierzchnia 25, 50m2 obciążenie 2,4-3,1
Dla porównania;
Advance Epsilon 8 EN B rozm. 23, (55-75) powierzchnia 22,50m2 obciążenie 2,4-3,3
BGD Base EN B Rozmiar S (60-80) powierzchnia 22,56 obciążenie 2,7-3,5
Swing Discus EN A rozm. XS (55-80) powierzchnia 24,00 obciążenie 2.3-3.3
- Zippo_Drill
marek mastalerz pisze:Zbyszek Gotkiewicz pisze:
Żeby to jeszcze była prawda. Skrzydła szkolne Dudka to Alfa, Elf, Vip, Vox, Rex, Nemo, Nemo 2, Nemo XX. Chyba wszystkie, ale mogłem coś z tej półki pominąć.
No pewnie! Pominąłeś skrzydło Dudek ALT. Uczyłem się latać na takim
Tu masz 2 propozycje (NOT!)
http://allegro.pl/paralotnia-dudek-elf- ... ml#thumb/4
http://allegro.pl/paralotnia-dudek-vip- ... 57468.html
VIP podobno ciągle szleści Jongtajmer normalnie!
(dla pewności uprzedzam wszystkich zainteresowanych a nie zorientowanych, że z tymi propozycjami to żart ofkors...)
Bartek Naszewski
Teraz, gdy już nauczyliśmy się latać w powietrzu jak ptaki, pływać pod wodą jak ryby, brakuje nam tylko jednego: nauczyć się żyć na ziemi jak ludzie - G.B. Shaw
Teraz, gdy już nauczyliśmy się latać w powietrzu jak ptaki, pływać pod wodą jak ryby, brakuje nam tylko jednego: nauczyć się żyć na ziemi jak ludzie - G.B. Shaw
- Lucjan Piekutowski
Zippo_Drill pisze:Tu masz 2 propozycje (NOT!)
http://allegro.pl/paralotnia-dudek-elf- ... ml#thumb/4
http://allegro.pl/paralotnia-dudek-vip- ... 57468.html
VIP podobno ciągle szleści Jongtajmer normalnie!
(dla pewności uprzedzam wszystkich zainteresowanych a nie zorientowanych, że z tymi propozycjami to żart ofkors...)
No weś no weś nie propoponuj mu tego !!!!!!! Bo się chopak zabije
BTW taki vip jeśli by miał protokół to byłby świetny klifowy zapierdalacz, ale chyba lepiej Vox bo nowszy. BTW 2 : Ludzie czasem faktycznie trzymają w szafie nowe glajty, kumpel kupił ostatnio U turna z zerowym przebiegiem za jakieś śmieszne pieniądze. Wygląda jak nowy choć konstrukcja zdradza że ma jakieś 10 lat. I dla tych co się będą śmiać. Materiał szeleści ("strzela" jak świeża gazeta) nie pachnie butwą tylko nowym glajtem.
-
Ostatnio zmieniony 14 marca 2017, 09:55 przez Marcinmarcin, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Proszę o opinie na temat skrzydła nemo xx jak nosi w słabym warunie na żaglu itp.... oraz jak lata w termice. Dzieki
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Jeśli nie weźmiesz zbyt małego rozmiaru to w słabych noszeniach polatasz tak samo jak na skrzydłach wyższej klasy. Ja przy masie startowej 95 kg latałem na 28 i w bardzo słabej termice wykrecakąc się razem z Opticem zauważyłem minimalnie gorszą prędkość wznoszenia. Po jakiś 10 minutach spędzonych razem różnica wysokości wyniosła kilka metrów. Skrzydło dobrze informuje o ruchach powietrza i dobrze się steruje, więc możliwość utrzymania się w powietrzu gdy latają inne skrzydła zależy wyłącznie od umiejętności pilota.
Zbyszek Gotkiewicz
-
Dziękuję za opinię.... nie wiem czemu teraz jest moda na jakies BGD i trple 7 skoro Dudek robi naprawdę konkretne skrzydła...... pozdrawiam.
- calhal
Marcinmarcin pisze:Dziękuję za opinię.... nie wiem czemu teraz jest moda na jakies BGD i trple 7 skoro Dudek robi naprawdę konkretne skrzydła...... pozdrawiam.
A czemu nie? Te jakieś BGD i Triple 7 to też naprawdę konkretne skrzydła. I to jest super, że mamy wybór i nie jesteśmy skazani na jedną firmę i jeden model w klasie.
Jedyne co mnie lekko irytuje to bezsensowne, niepoparte żadnymi argumentami stwierdzenie, że coś jest lepsze, albo najlepsze ;P
Pozdro
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Konkurencja jest dobra. Poza tym jeśli kilku konstruktorów pracuje nad tym samym problemem to czasem któryś wymyśli coś fajnego, nie opatentuje, a pozostali wprowadzą do swoich konstrukcji. Fajnie jest przyglądać się jak szybko dobre pomysły znajdują zastosowanie w większości konstrukcji i stają się czymś oczywistym.
Zbyszek Gotkiewicz
- Krisek1973
- Kontakt:
maticus pisze:No i przed takimi skrzydłami należy przestrzegać, osobiście Arcusy bardzo mi się swego czasu podobały, podobnie jak Discusy ale po kilku dziwnych akcjach na holu z Arcusem zraziłem się do tych skrzydeł.
Co do Arcusa 7(rozmiar 26) to latałem na nim prawie w maksymalnej wadze przez 3 lata i uważam, że jest bardzo bezpiecznym glajtem na którym można też świetnie polatać. A latałem w różnych warunkach w górach, słabych, bardzo ostrych, duża termika, termożagiel, żagiel itd. Raz tylko miałem niezłe ciśnienie i atrakcję, bo to w rotorze było nisko nad ziemią ale na szczęście skrzydełko szybko wyszło z atrakcji przy odrobinie reakcji z mojej strony i lądowanie zakończyło się bezpiecznie. Dlatego, uważam Arcusa 7 za dobrego i bezpiecznego kompana w lataniu.
maticus pisze:Ciekawe co można by powiedzieć na przykład o skrzydłach BGD? Konstruktor ma doświadczenie, jednak zastanawiam się czy nie są one trochę przekombinowane, na pewno mają większe obciążenie powierzchni niż porównywalne glajty innych firm.
Zeszły cały sezon latałem na BGD Base (rozmiar ML) też prawie na maksymalnej wadze dla tego glajta i też w różnych warunkach w górach. W porównaniu do Arcusa jest ostrzejszy i zdecydowanie bardziej wymagający ale pomimo tego i tak bardzo bezpiecznie się na nim czuję choć latałem również w ostrej termie. Ogólnie lata dużo lepiej niż Arcus ale zdecydowanie nie polecam skrzydła początkującym i okazjonalnym pilotom - to jednak już górne B jest.
Pozdrawiam
Krzysiek
------------------------------------------------------
Filmiki z mojego latania: http://nielezymy.pl
Krzysiek
------------------------------------------------------
Filmiki z mojego latania: http://nielezymy.pl
-
- Doświadczenie: Uczeń
Witam.
Szukam opinii na temat tych skrzydeł:
http://allegro.pl/paralotnia-u-turn-fre ... 53372.html lub
http://scout.dev.new.pl/produkt/obsession-ii-dhv-1-2/
skrzydło ma być na początek.
-
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Były Pilot
scharrow pisze:Witam.
Nie znam tych skrzydeł, ale to glajty o wydłużeniu 5,3 i 5,4 . Dobrze było by gdybyś zapytał swojego instruktora czy na pewno takie wydłużenie jest dla Ciebie. Piszesz, że to na początek, a w opisie masz uczeń stąd moja rada.
Możesz też odszukać w dziale PG temat "Skrzydło na początek" . Jako dziesiąty post znajdziesz pomocnik do wyboru skrzydła. Zobaczysz tam jak się ma Twój nalot do tych skrzydeł i łatwiej będzie Ci podjąć decyzję.
Mariusz Kilian
-
Właściwie to zaliczyłem już swoje 500 m. Każdą wolna chwile poświęcam na trening. Widziałem ludzi po kursie którzy nie potrafili wystartować choć nie mowie ze sam jestem lepszy Wiec dlatego uczeń bo na razie staram się nie wychodzić poza swoje umiejętności.
-
500 m npm. Głownie żagiel i zloty.Mam wiekowe skrzydło od znajomego które nadaje się już do wymiany wiec szukam innego.