Kokon

Jaki sprzęt wybrać na początek przygody z lataniem.
wojtek
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Kokon

Postautor: wojtek » 14 czerwca 2021, 08:53

Przyszedł czas, ze muszę (chce?) kupić nowa uprząż. Do tej pory latałem na SOLu Spring Airbag, która daje dobra ochronę (niestety, mialem okazje raz przetestować). Wybór padł na kokon, ale po kilku dniach przegladania stron producentów i czytaniu opinii wiem, ze wiem coraz mniej. Prosiłbym więc o sugestie na które uprzęże zwrócić uwagę, jeśli chodzi o wymagania, to nie musi być super lekka, mieć dobry protektor (i tutaj odpadło Techno - 15cm protektor jakoś do mnie nie przemówił, ale byc może się mylę) i zapas we front kontenerze. A gdyby jeszcze była sprzedawana przez sklep/dealera wystawiającego faktory pozwalające na zwrot VATu przy wyjezdzie poza UE to już byłoby super. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

wojtek

JakubM

Re: Kokon

Postautor: JakubM » 14 czerwca 2021, 09:45

Nie sugeruj się tylko grubością protektora, bo nie tylko z pianki je robią. Inne materiały, coraz bardziej popularne to: poduszki dmuchane, Koroyd, mikrobalon są znacznie bardziej efektywne i zajmują mniej miejsca niż tradycyjna gąbka (ale wiele z nich jest jednorazowa).
A jak Cię takie wynalazki nie interesują i waga nie ma większego znaczenia to uprzęże Dudka mają bardzo dobre opinie.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 14 czerwca 2021, 10:16

Jeśli chodzi o wagę to uprzęże Dudka są w światowej czołówce. Niewiele ponad 3 kg jest bardzo dobrym kompromisem pomiędzy trwałością, zaufaniem i wagą.
Zbyszek Gotkiewicz

wojtek

Postautor: wojtek » 14 czerwca 2021, 11:05

JakubM pisze:A jak Cię takie wynalazki nie interesują

Nie chodzi o to, ze nie interesują. Priorytetem dla mnie jest dobra ochrona, waga jest drugorzędną (jasne, nie chciałbym podchodzić z uprzężą ważąca 7 kg :roll: )

w.

Dziubdzius
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: Dziubdzius » 14 czerwca 2021, 17:04

wojtek pisze:
JakubM pisze:A jak Cię takie wynalazki nie interesują

Nie chodzi o to, ze nie interesują. Priorytetem dla mnie jest dobra ochrona, waga jest drugorzędną (jasne, nie chciałbym podchodzić z uprzężą ważąca 7 kg :roll: )

w.

Hey

Jednak popatrz na ofertę Dudka bo widziałem ostatnio uprząż z kokonem Dudka nie potrafię powiedzieć co to było (Techno?) ale naprawdę ładnie się prezentowała i opinia angielskiego pilota była bardzo pozytywna. Sam posiadam Ozone Forza z pełnym neoprenem i Lightness 2 Advance. Podchodzę pod wzgórza z Forza ale to jest już sado-masochizm. Jednak uważam ze to bardzo dobra i komfortowa uprząż. Lightness 2 protektor nie jest za specjalny ale uprząż ma niskie podwieszenie i świetnie gada do tego jest w miarę lekka. Nowy model to Lightness 3 (inne podwieszenie) warto wsadzić dupe całkiem fajna.
I jeszcze warto zobaczyć Supair Delight 3, chyba najlepiej wykonana uprząż na rynku w dodatku medium lekka z najlepszym podparciem na plecach.

Osobiście nie odrzucałbym Dudka ze względu na protektor. To dobre i nie drogie uprzęże. Oczka mi się świeca na nową Soul

Pozdrawiam
Pozdrawiam Pawel Cypel

Łukasz_

Postautor: Łukasz_ » 14 czerwca 2021, 18:15

Jeżeli najważniejsze są dla Ciebie cyfry przy testach to chyba wszystkie znajdziesz tutaj:
https://para-test.com/reports

Sam kupowałem pierwszy kokon całkiem niedawno i ważna dla mnie była ochrona. Muszę Cię tutaj jednak zmartwić, kokony przeważnie nieco gorzej wypadają w testach nich uprzęże siedzące, mają mniejsze protektory. Uważam natomiast że wpływ na bezpieczeństwo ma również sama konstrukcja uprzęży. Taka którą łatwo przygotujesz do startu i bez problemu będziesz w nią wsiadał również poprawi Twoje bezpieczeństwo, ponieważ skupisz się na kontroli nad skrzydłem. Jeżeli masz możliwość, koniecznie obejrzyj na żywo i przymierz uprząż. Ocenisz dzięki temu jakość/grubość materiału oraz zobaczysz czy czujesz się w niej pewnie.

wojtek

Postautor: wojtek » 17 czerwca 2021, 09:34

Dziękuję za wszystkie sugestie.
Gdyby ktoś jeszcze miał info na temat sklepu paralotniowego wystawiającego faktury do zwrotu vat dla osób spoza UE to byłbym bardzo wdzięczny.

w.

Wróć do „Sprzęt”