Alpejka - cztery błędy

Porady dla początkujących dotyczące techniki w czasie lotu i na ziemi. Sprawy szkoleniowe.
Dziubdzius
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Re: RE: Re: Alpejka - cztery błędy

Postautor: Dziubdzius » 18 listopada 2016, 17:40

uriuk pisze:
der pisze:Na tym filmie ledwo co wieje. Nie ujmuję to umiejętnościom mistrza, ale ten film słabo obrazuje to o czym piszą tu niektórzy.

Chcesz i masz

Na zadnym filmie nie widzialem startu Kunga w silnym wietrze na plaskim. Pod gorke to i ja daje rade. Jezeli na plaskim jest w stanie stac w niejscu ze skrzydlem w cobra pozycji to za slabo wieje. Jak by przyjechal do mnie to by zaliczyl takie rodeo ze glowa mala.

Sent from my SM-G920F using Tapatalk
Ostatnio zmieniony 18 listopada 2016, 17:50 przez Zbyszek Gotkiewicz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Usunąłem słowo kutasina. Myślę że Kung niczym sobie nie zasłużył na to określenie.
Pozdrawiam Pawel Cypel

Awatar użytkownika
starry
Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Kontakt:

Re: Alpejka - cztery błędy

Postautor: starry » 18 listopada 2016, 20:19

To jest chyba dobry przykład. trudne warunki i dobry pilot. Sterówki cały czas w rękach.
Darecki -starry
------------------------------
http://glajtem.pl

Awatar użytkownika
der
Latam: Swobodnie i z Napędem

Re: Alpejka - cztery błędy

Postautor: der » 18 listopada 2016, 20:29

W temacie drugiego filmu Kunga . Mistrz ciągle zostanie mistrzem. Jednak przyśpieszenie klatek by podnieść atrakcyjność sytuacji wygląda raczej słabo. Fajna miejscówka do ćwiczeń. Bardzo łagodne odsłonięte w całości wzniesienie. Dzięki czemu laminarny wiatr o równym kierunku co widać po fladze. Jednak nadal wiatr łba nie urywa. Wystarczy spojrzeć na trawę. W temacie panowania nad skrzydłem przy silnym wietrze chyba łatwiej będzie znaleźć coś z twórczości znarcyziałego rudzielca kopiącego ptaki. Ten miał dużo większe parcie na szkło. . A i miejscówki pod kątem trudności czy rozsądku bywały dyskusyjne. Kung po założeniu rodziny medialnie zniknął
Przykład z Maurerem to już poziom klasy kosmos. Można podziwiać ale tego się ty/ja tych nie nauczysz. O kilka tysięcy godzin nalotu w Alpach za mało. Tzw. Przechuj nad przechuje i już :) Czy Wy też macie wrażenie że to była medialna ustawka? Nie wiem czy ten drugi linki liczył czy lamówki prasował ale to co robili we dwóch było irracjonalne. I nawet nie spojrzał na start mistrza. Dziwne co?

Dziubdzius

Re: RE: Re: RE: Re: Alpejka - cztery błędy

Postautor: Dziubdzius » 18 listopada 2016, 20:52

Tu na filmie Mauer stosuje stary chwyt marketingowy. Startuje na zboczu o masywnym pochyleniu. Tez tak czasami musze ale jestem zestrany bo praktycznie startu sie nie da przerwac. Skrzydlo wyciaga do momentu gdy jest w pelni dociazone. Oczywiscie nigdy sie nie odwazylem tego zrobic w takich warunkach jak on lecz duzo slabszych.
Istnieje ryzyko kalafiora lub np linki zabiora piepszona galazke w trakcie startu i mamy wezel i dupa zbita.

Sent from my SM-G920F using Tapatalk
Pozdrawiam Pawel Cypel

Wróć do „Szkolenie i technika latania”