Teoria a praktyka.

Porady dla początkujących dotyczące techniki w czasie lotu i na ziemi. Sprawy szkoleniowe.
ciacholot
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Były Pilot

Re: Teoria a praktyka.

Postautor: ciacholot » 12 stycznia 2021, 10:36

Krislerta.
Nasz sport to nie do końca zabawa. Tutaj nie można w dowolnym momencie zdecydować, że dziękuję i wysiadam. Bez konkretnej wiedzy i dobrego przygotowania paralotniarstwo jest po prostu śmiertelnie niebezpieczne. Wszystkie zachowania wybiegające poza procedury i wypracowane przez znawców tematu zachowania, doprowadzają do dramatu. Należy sobie zdawać sprawę, że przygoda z lekkim traktowaniem zagrożeń jakie niesie ten sport może doprowadzić Cię do śmierci, tak tak do Twojego pogrzebu. W najlepszym wypadku do wózka. Tak tak do codziennych problemów w poruszaniu się i wielu kłopotów nieodwracalnych z tym związanych. To nie są żarty, ani straszenie. Potrzebna jest powaga respekt opanowanie i panowanie nad emocjami.
Niema co się obrażać na piszących bo my tu wszyscy wiemy czym kończy się takie lekkie i nonszalanckie podejście do zasad i procedur. W tym sporcie twardziele to ludzie z wiedzą i doświadczeniem. Nam tutaj bardzo zależy na dobrym wizerunku naszego sportu i dobrym odbiorze społecznym nas jako paralotniarzy. Wszystkie złe zdarzenia i wypadki nie sprzyjają naszemu celowi. Nie trzeba być Sokratesem, żeby zauważyć że paralotniarstwo się popularyzuje i informacje o wypadkach goszczą na łamach prasy i stronach internetu coraz częściej. To nie jest nikomu potrzebne, a już napewno ich głównym bohaterom, którym w ocenie ludzi znających zagadnienie Ty staniesz się bardzo szybko jeśli nie zaczniesz bardzo poważnie traktować wszystkiego co tutaj zostało napisane. Zważ na to, że chodzi o Twoje zdrowie i życie. Obrażanie się i tworzenie rzeczywistości równoległej w oparciu o swoje przekonania i nie kompletną wiedzę z całą pewnością doprowadzi Cię do dramatu.

Zachowanie w sieci to już inna bajka, ale w przedszkolu nie jesteśmy więc sam wiesz, że na bal w kaloszach się nie idzie, nawet na taki na którym są sami przychylni Tobie ludzie.
Mariusz Kilian

Awatar użytkownika
sokrates
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Sympatyk

Postautor: sokrates » 12 stycznia 2021, 10:57

ciacholot pisze:Krislerta.
Nasz sport to nie do końca zabawa. Tutaj nie można w dowolnym momencie zdecydować, że dziękuję i wysiadam. Bez konkretnej wiedzy i dobrego przygotowania paralotniarstwo jest po prostu śmiertelnie niebezpieczne. Wszystkie zachowania wybiegające poza procedury i wypracowane przez znawców tematu zachowania, doprowadzają do dramatu. Należy sobie zdawać sprawę, że przygoda z lekkim traktowaniem zagrożeń jakie niesie ten sport może doprowadzić Cię do śmierci, tak tak do Twojego pogrzebu. W najlepszym wypadku do wózka. Tak tak do codziennych problemów w poruszaniu się i wielu kłopotów nieodwracalnych z tym związanych. To nie są żarty, ani straszenie. Potrzebna jest powaga respekt opanowanie i panowanie nad emocjami.
Niema co się obrażać na piszących bo my tu wszyscy wiemy czym kończy się takie lekkie i nonszalanckie podejście do zasad i procedur. W tym sporcie twardziele to ludzie z wiedzą i doświadczeniem. Nam tutaj bardzo zależy na dobrym wizerunku naszego sportu i dobrym odbiorze społecznym nas jako paralotniarzy. Wszystkie złe zdarzenia i wypadki nie sprzyjają naszemu celowi. Nie trzeba być Sokratesem, żeby zauważyć że paralotniarstwo się popularyzuje i informacje o wypadkach goszczą na łamach prasy i stronach internetu coraz częściej. To nie jest nikomu potrzebne, a już napewno ich głównym bohaterom, którym w ocenie ludzi znających zagadnienie Ty staniesz się bardzo szybko jeśli nie zaczniesz bardzo poważnie traktować wszystkiego co tutaj zostało napisane. Zważ na to, że chodzi o Twoje zdrowie i życie. Obrażanie się i tworzenie rzeczywistości równoległej w oparciu o swoje przekonania i nie kompletną wiedzę z całą pewnością doprowadzi Cię do dramatu.

Zachowanie w sieci to już inna bajka, ale w przedszkolu nie jesteśmy więc sam wiesz, że na bal w kaloszach się nie idzie, nawet na taki na którym są sami przychylni Tobie ludzie.

Dziękuję, dociera do mnie, szanuję Was, chcę latać i robię to. ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;)

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 12 stycznia 2021, 11:10

Mnie kilku kolegów zmarło na rękach. A mieli dużo poważniejsze podejście do latania. Po cholerę mam inwestować w kogoś kto musi być następny.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
sokrates

Postautor: sokrates » 12 stycznia 2021, 11:13

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Mnie kilku kolegów zmarło na rękach. A mieli dużo poważniejsze podejście do latania. Po cholerę mam inwestować w kogoś kto musi być następny.

Objecuję , że się poprawię, nie będę następny!!! i proszę o dodatkowe minuty nalotu za dwa wypadki z których się szybko podniosłem. ;)

Piotr Domański
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: Piotr Domański » 12 stycznia 2021, 11:23

sokrates pisze:Objecuję , że się poprawię, nie będę następny!!! i proszę o dodatkowe minuty nalotu za dwa wypadki z których się szybko podniosłem. ;)

Musisz przyznać że statystykę masz nie najlepszą. Ewidentnie musisz coś zmienić w swoim podejściu do tematu.

Awatar użytkownika
prokopcio
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Postautor: prokopcio » 12 stycznia 2021, 11:27

sokrates pisze:Dziękuję, dociera do mnie, szanuję Was, chcę latać i robię to. ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;)

Swoimi ostatnimi wypowiedziami z przymrużonymi oczkami można odebrać, że jednak nie szanujesz ludzi, którzy naprawdę nie mają złych intencji.
W moim odczuciu ostatnio mocno przegiąłeś i tak naprawdę nie musisz słuchać niczyich rad ani szanować ludzi ( nie szanujesz nawet siebie ) to twoja wolna wola, ale wiedz, że wiąże się to z konsekwencjami ( od drobnego zablokowania na forum na śmierci kończąc, czego Ci ani Twojej rodzinie nie życzę ).
Uważam, że masz sporo szczęścia że jeszcze piszesz.
Bezpiecznych lotów.
ps. czy może któryś z adminów usunąć Avatar krislerty ? Jest mocno dezorientujący.
Ostatnio zmieniony 12 stycznia 2021, 11:30 przez prokopcio, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz Prokop

Awatar użytkownika
sokrates

Postautor: sokrates » 12 stycznia 2021, 11:29

Piotr Domański pisze:
sokrates pisze:Objecuję , że się poprawię, nie będę następny!!! i proszę o dodatkowe minuty nalotu za dwa wypadki z których się szybko podniosłem. ;)

Musisz przyznać że statystykę masz nie najlepszą. Ewidentnie musisz coś zmienić w swoim podejściu do tematu.

Przyznaje, trzeba coś mieć, z głową, żeby mieć 2h nalotu i dwa wypadki. :oops:

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 12 stycznia 2021, 11:45

prokopcio pisze:ps. czy może któryś z adminów usunąć Avatar krislerty ? Jest mocno dezorientujący.

Nie ma takiej mozliwosci. Mozna tylko wywalic caly profil.

Awatar użytkownika
stefandedalus
Doświadczenie: Uczeń

Postautor: stefandedalus » 12 stycznia 2021, 11:46

uriuk pisze:
prokopcio pisze:ps. czy może któryś z adminów usunąć Avatar krislerty ? Jest mocno dezorientujący.

Proszę przywróćcie mnie a usunę awatar

Awatar użytkownika
wlaskow

Postautor: wlaskow » 12 stycznia 2021, 11:55

Po kontakcie z wpisami sokratesa, "natchnęło" mnie filozoficzne pytanie?

Kto tracąc grunt pod nogami, mentalnie twardo stąpa po ziem?
Ostatnio zmieniony 12 stycznia 2021, 12:17 przez wlaskow, łącznie zmieniany 1 raz.

benmali

Postautor: benmali » 12 stycznia 2021, 11:56

sokrates pisze:
uriuk pisze:To, ze Salewa nie znaczy ze paralotniowa. To wg mnie jest uprzaz do brydza, albo do ping-ponga.

pokazywałem ją instruktorowi Arkowi Pomarańskiemu i On nie miał wątpliwości , że to paralotniowa tylko, że po kolorystyce widać, że to lata 80 ;)

Krzychu, po co bijesz piane? Wszyscy tutaj mowia ze ta "uprzaz" sie nie nadaje , wiec sie nie nadaje - nie ma co drazyc !!!
Masz preciez inna, bardziej normalna uprzaz w ktorej na co dzien latasz wiec .... nie rozumiem w czym problem.

Awatar użytkownika
stefandedalus

Postautor: stefandedalus » 12 stycznia 2021, 11:58

benmali pisze:
sokrates pisze:
uriuk pisze:To, ze Salewa nie znaczy ze paralotniowa. To wg mnie jest uprzaz do brydza, albo do ping-ponga.

pokazywałem ją instruktorowi Arkowi Pomarańskiemu i On nie miał wątpliwości , że to paralotniowa tylko, że po kolorystyce widać, że to lata 80 ;)

Krzychu, po co bijesz piane? Wszyscy tutaj mowia ze ta "uprzaz" sie nie nadaje , wiec sie nie nadaje - nie ma co drazyc !!!
Masz preciez inna, bardziej normalna uprzaz w ktorej na co dzien latasz wiec .... nie rozumiem w czym problem.

Ja też nie rozumiem ;)

Awatar użytkownika
stefandedalus

Postautor: stefandedalus » 12 stycznia 2021, 12:01

wlaskow pisze:Po kontakcie z wpisami sokratesa, "natchnęło" mnie filozoficzne pytanie?

Kto tracąc grunt pod nogami, jednocześnie myślami twardo stąpa po ziem?

To paralotniarz bo zrozumiał, że się paralotnią przykleił do nieba ;)

Awatar użytkownika
krislerta
Kontakt:

Postautor: krislerta » 12 stycznia 2021, 12:11

uriuk pisze:

Dziękuję, pozdrawiam ;)
Krzysztof Łukasiewicz ;)

Awatar użytkownika
krislerta
Kontakt:

Postautor: krislerta » 12 stycznia 2021, 12:12

stefandedalus pisze:
benmali pisze:
sokrates pisze:pokazywałem ją instruktorowi Arkowi Pomarańskiemu i On nie miał wątpliwości , że to paralotniowa tylko, że po kolorystyce widać, że to lata 80 ;)

Ja też nie rozumiem ;)

No no no no no ;)
Krzysztof Łukasiewicz ;)

fotolot
Latam: Tylko z Napędem

Postautor: fotolot » 14 stycznia 2021, 13:56

Zbyszek Gotkiewicz pisze: Od początku nie słuchał ze powinien pójść na kurs do instruktorami który go nie oszuka. I nie poszedł.

Proponuję aby Osoby rozpoczynające swoje samodzielne wzloty, "oszukane" przez niektórych instruktorów(do spóły z ulcowymi egzaminatorami). W udzielanych poradach , traktować ze zrozumieniem i szacunkiem(choć niektóre "stare woły" , mogą mieć z tym oczywisty problem..) .
Czyli np. w sposób taki, jak byście mieli udzielać rad, własnym dzieciom , które ciężko zapracowane na wakacjach pieniądze, postanowiły zainwestować w swoje bezpieczne wyszkolenie .
Czyż w przypadku gdyby wasza pociecha rzeczywiście padła ofiarą ekspresowego oszustwa. Nie dochodzili byście najpierw waszych praw do odzyskania wyłudzonych oszczędności?
Aby starać się zainwestować je nastepnie w innej szkole, godnej uzyskania zapłaty za wykonaną uczciwie usługę?
Zbyszek, przecież Krzysztof skierował swoje pierwsze kroki do można by rzec: Najwyżej stojącej i najbardziej reprezentatywnej osoby w obecnym polskim systemie nauczania paralotniowego.......! . Gdzie wiec w RP , podobni mogliby dochodzić swoich praw ? . A następnie skoro sugerowaleś tu "oszustwo" to skąd mają wiedzieć gdzie nie zostaną znowu tak samo oszukani ...? Wiem dobrze o czym pisze bo miewam kontakty z podobnie zagubionymi, zarowno przed wyborem szkoły (i jej egzaminatora). Jak i tymi "z kwitkiem" , nawet bez podstawowej wiedzy i umiejętności.
Pozdrawiam
Wiesiek
Ostatnio zmieniony 14 stycznia 2021, 14:05 przez fotolot, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 14 stycznia 2021, 14:04

Wiesiek. Przeczytaj jeszcze raz co napisałeś i spróbuj zaproponować coś jeszcze raz, ale tak, żeby to było zrozumiałe.
Zbyszek Gotkiewicz

fotolot

Postautor: fotolot » 14 stycznia 2021, 14:58

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Wiesiek. Przeczytaj jeszcze raz co napisałeś i spróbuj zaproponować coś jeszcze raz, ale tak, żeby to było zrozumiałe.

Kwestia "zrozumiałości" jest rzeczą indywidualną i inna może być tu np. dla danego byłego kursanta oraz inna dla danego instruktora.
Oczywiście Ty Zbyszek mogłeś coś z tego zrozumieć lub nie wiele. Nie udzieliłem tu porady dla Krzyśka, a jedynie zobrazowałem nieco problem od strony zagubionych klientów. Odniosłem się tu cześciowo do Twojej porady -aby Krislerta zainwestował następną kasę w uczciwego nauczyciela i wypomnienia mu, że Twojej "tajemniczej propozycji" nie wykonał.

Ja to mogę zaproponować nieuczciwie potraktowanym, umówienie sie na kontakt z ULCem , odpowiedzialnym za te szkoleniowe "patologie" wymagane i kontrolowane w imieniu RP.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 14 stycznia 2021, 15:08

To podaj telefony do ULC i napisz na co mają się skarżyć jeśli chcesz żeby informacja była użyteczna.
Zbyszek Gotkiewicz

SławekP

Postautor: SławekP » 14 stycznia 2021, 15:36

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Wiesiek. Przeczytaj jeszcze raz co napisałeś i spróbuj zaproponować coś jeszcze raz, ale tak, żeby to było zrozumiałe.

Sam go wypuściłeś... :D

Wróć do „Szkolenie i technika latania”