Im więcej czytam tym bardziej się boję.

Porady dla początkujących dotyczące techniki w czasie lotu i na ziemi. Sprawy szkoleniowe.
fotolot
Latam: Tylko z Napędem
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Re: Im więcej czytam tym bardziej się boję.

Postautor: fotolot » 25 marca 2021, 21:58

Blazej pisze:Jednak Wiesiek mnie przekonał ... że nieporównywalnie większe szanse i możliwości na rozwój Twojego latania znajdziesz tutaj, na rym forum.
Jestem pewien, że kiedy poprosisz Wieśka o rady przed startem lub kilka tipsów w powietrzu to bez wahania stawi się na miejscu i pokaże Ci jak to się robi.

Po osiągnięciu w miarę bezpiecznej samodzielności, oczywiście korzysta się z różnych dowolnych żródeł . Ja przy tej okazji napisałem ogólnie o masowości problemu, zupełnego zagubienia, niedouczonych świeżaków . O bezsensownie traconych funduszach na same kwity, zamiast bardziej sensownego inwestowania w faktyczne usamodzielnienie, pod zaufaną opieką. Jeśli ty sam na prośby, "bez wahania będziesz stawiać się na miejscu" to potwierdzaj to za siebie. Albo za tych którzy cię do tego upoważnią. A Wieśkiem z drugiego końca Polski, którego ani doświadczeń, ani uprzejmości nie znasz , twarzy sobie nie wycieraj. Nie znam takich co by mieli odmawiać poproszeni o poradę przez drugiego pilota. Problem w tym, że nie każda porada od przypadkowego nieznajomego, może być właściwa dla nieznanego mu nowicjusza. Więc domniemanie, że gdzieś tam np. na Żarze, większość to odpowiedzialne edukacyjnie debeściaki, jest ryzykanctwem. Co do wspierania i działań na zasadach kontaktów klubowych, oczywiście jestem za, lecz i tu warto aby było ono udzielane wg. instruktorskich wskazań.
Ostatnio zmieniony 26 marca 2021, 00:51 przez fotolot, łącznie zmieniany 1 raz.

matgaw
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Przelotowiec

Postautor: matgaw » 25 marca 2021, 22:03

fotolot pisze:O bezsensownie traconych funduszach na same kwity, zamiast bardziej sensownego inwestowania w faktyczne usamodzielnienie, pod zaufaną opieką.

Robienie kursu = źle

fotolot pisze:inwestowania w faktyczne usamodzielnienie, pod zaufaną opieką.

Słuchanie innych pilotów = źle

fotolot pisze:Problem w tym, że nie każda porada od przypadkowego nieznajomego, może być właściwa dla nieznanego mu nowicjusza

Po to są instruktorzy, aby ludzie nie uczyli się od "przypadkowych nieznajomych".

Czyli rozumiem, że według Ciebie, istnieją tacy "zaufani ludzie" (coś jak instruktorzy...?), którzy zamiast prowadzić kursy ("kwity"), uczą ludzi lepiej?

A ich "zaufanie" nie jest potwierdzone żadnym niezależnym świadectwem (kwalifikacji), tylko no właśnie "zaufaniem" (czyim)? Kto to zaufanie potwierdza? W czym to jest lepsze?

Ehh i po co ja odpisuję :P

fotolot

Postautor: fotolot » 25 marca 2021, 22:35

Piotr Domański pisze:
fotolot pisze:chaotyczne fora.
Wiesiek

Gdybyś milczał to było by lepiej w tej kwestii;)

Zawsze możesz zacytować to, czego nie chcesz zrozumieć, a ja ci wtedy pomogę to rozjaśnić ..... ;) Znam nowicjuszy oraz jestem w stanie wyobrazić sobie ich początkowe zagubienie nie tylko w internecie.

Szosa

Postautor: Szosa » 25 marca 2021, 23:18

Co za sieczka się zrobiła. Ciekawy wątek, kolega chciał się czegoś dowiedzieć, a tu znowu festiwal sarkazmow, docinków i pierdolenia bez ładu i składu.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 25 marca 2021, 23:29

Jest umowa że za chyba trzy kciuki w dół jest ban na tydzień. Do dzieła!
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
Marcus Biesioroff
Latam: Tylko Swobodnie

Postautor: Marcus Biesioroff » 26 marca 2021, 01:53

OFF TOPIC...
krislerta pisze:(ciach dużo tekstu)
fotolot pisze:
Blazej pisze:(ciach dużo tekstu)
To blisko masz do nas na Żar...(ciach dużo tekstu)

Dla początkujących... (ciach dużo tekstu)

Brawo popieram. Dobrze prawisz. Pozdrawiam. Kocham ;)

Kurrrrde, Krzychu, cieszymy się, że się cieszysz, ale tnij do jasnej cholery cytowane teksty, gdy chcesz napisać tylko ja też.... Prośbę tę kieruję również to pozostałych uczestników forum. W przeciwnym wypadku, jako ten zły moderator, będę musiał takowe posty usuwać a ich autorów banować... a wszyscy tego nie chcemy.

Proszę, skorzystajcie z narzędzi do edycji postów i poskracajcie ile się da.

Srogie pozdro, zawsze Wasz, bies.
Lubię patrzeć na niebo, bo wiem, że go nie wyasfaltują

fotolot

Postautor: fotolot » 26 marca 2021, 01:59

Szosa pisze: Ciekawy wątek, kolega chciał się czegoś dowiedzieć, a tu znowu festiwal sarkazmow, docinków i pierdolenia bez ładu i składu.

Nigdy nie jest to fajne, kiedy jeden drugiego, np. podśmiechujkami zaczyna atakować i powstają wzajemne szarpanki .
Kolega się sporo dowiedział gdyż wyrażał podziękowania, Nic więc nie poszło tu na marne. Każdy może dalej coś swojego dopisać lub zapytać

fotolot

Postautor: fotolot » 26 marca 2021, 02:11

Marcus Biesioroff pisze: jako ten zły moderator, będę musiał takowe posty usuwać a ich autorów banować... a wszyscy tego nie chcemy.

Proszę, skorzystajcie z narzędzi do edycji postów i poskracajcie ile się da.

Srogie pozdro, zawsze Wasz, bies.

Mów za samego siebie, czego ty nie chcesz...bana? ;) Widać Krzysiek odniósł się do całości czyjejś wypowiedzi...? Jeśli nie robisz sobie jaj :evil: to w takim razie określ to :" na ile się da", konkretną ilością sztuk cytowanych literek w regulaminie forum ? Mnie to akurat trochę śmieszy ale serdecznie współczuję Ci bycia moderatorem cenzorem... ;) Może by lepiej, jakąś kompresję czcionki, większych cytatów wprowadzić ?
Ostatnio zmieniony 26 marca 2021, 02:49 przez fotolot, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Marcus Biesioroff

Postautor: Marcus Biesioroff » 26 marca 2021, 02:48

fotolot pisze: ...Widać Krzysiek odniósł się do całości czyjejś wypowiedzi...?

czyjejś... zupełnie przypadkowo Twojej i konieczne zależy Ci na obronie peanów na własną cześć?... Nie interesuje mnie zbytnio do czego się odnosi, wystarczy zacytować krótki fragment, by inni wiedzieli czego się tyczy, zwłaszcza gdy odpowiedź do danego, długiego cytatu w ogóle nie ma żadnego związku z meritum danego postu.

Awatar użytkownika
Marcus Biesioroff

Postautor: Marcus Biesioroff » 26 marca 2021, 02:48

fotolot pisze: ...Widać Krzysiek odniósł się do całości czyjejś wypowiedzi...?

czyjejś... zupełnie przypadkowo Twojej i konieczne zależy Ci na obronie peanów na własną cześć?... Nie interesuje mnie zbytnio do czego się odnosi, wystarczy zacytować krótki fragment, by inni wiedzieli czego się tyczy, zwłaszcza gdy odpowiedź do danego, długiego cytatu w ogóle nie ma żadnego związku z meritum danego postu.

fotolot

Postautor: fotolot » 26 marca 2021, 03:36

Marcus Biesioroff pisze:

Prawisz jak wkurwiający się cenzor z powołania. Teraz tym bardziej Ci współczuję. Pozdrawiam. Kocham ;)
ps. " peany na własną cześć" powiadasz ?..... :D to chyba musi być coś bardzo cennego dla skończonych dupków, pozorantów...

Awatar użytkownika
krislerta
Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Kontakt:

Postautor: krislerta » 26 marca 2021, 04:30

fotolot pisze:
Szosa pisze: Ciekawy wątek, kolega chciał się czegoś dowiedzieć, a tu znowu festiwal sarkazmow, docinków i pierdolenia bez ładu i składu.

Nigdy nie jest to fajne, kiedy jeden drugiego, np. podśmiechujkami zaczyna atakować i powstają wzajemne szarpanki .
Kolega się sporo dowiedział gdyż wyrażał podziękowania, Nic więc nie poszło tu na marne. Każdy może dalej coś swojego dopisać lub zapytać

o tak ;)
Krzysztof Łukasiewicz ;)

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 26 marca 2021, 08:14

Wiesiek. Prośba była prosta i nie wymaga niepotrzebnej dyskusji. Tym bardziej, że to się powtarza, czyli takie "wyjęliście mi to z ust" i pokazanie od razu, że to co wyjęliśmy było bardzo duże.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
Blazej
Doświadczenie: Sympatyk

Postautor: Blazej » 26 marca 2021, 09:32

fotolot pisze: Jeśli ty sam na prośby, "bez wahania będziesz stawiać się na miejscu" to potwierdzaj to za siebie. Albo za tych którzy cię do tego upoważnią. A Wieśkiem z drugiego końca Polski, którego ani doświadczeń, ani uprzejmości nie znasz , twarzy sobie nie wycieraj. Nie znam takich co by mieli odmawiać poproszeni o poradę przez drugiego pilota. Problem w tym, że nie każda porada od przypadkowego nieznajomego, może być właściwa dla nieznanego mu nowicjusza. Więc domniemanie, że gdzieś tam np. na Żarze, większość to odpowiedzialne edukacyjnie debeściaki, jest ryzykanctwem. Co do wspierania i działań na zasadach kontaktów klubowych, oczywiście jestem za, lecz i tu warto aby było ono udzielane wg. instruktorskich wskazań.

Dyskusja z tobą jest jałowa i nic nie wnosi ale pomimo tego również ty jesteś mile widziany na Żarze. A jak już upublicznisz kompendium wiedzy popartym swoim paralotniowym doświadczeniem to z chęcią się z nim zapoznam. Chyba nawet mogę powiedzieć, że nie będę jedynym.

SandokanPL
Doświadczenie: Uczeń

Postautor: SandokanPL » 26 marca 2021, 13:21

Panowie... Proszę nie róbmy gówno burzy. Bo jestem naprawdę mega zachwycony Waszymi poradami. Daliście mi sporego pozytywnego kopa także nie psujcie tego potyczkami słownymi bez celu. Blazej baaaardzo dziękuję Ci za zaproszenie i z pewnością z niego skorzystam chociażby po to, aby się poznać poobserwować i pogadać ;) jak kiedyś odważe się odpalić przy Was to z chęcią poproszę o jakieś rady ;) tym czasem wiem, że daleka droga przedemną, a okres pracy zdalnej wykorzystam na ćwiczenia GH bo przecież lepsza symulacja latania na ziemi niż leżenie przed tv :D. Swoją drogą jestem meeeega zadowolony z mojej obecności na tym forum. Nie spodziewałem się że dostanę ponad 50 odpowiedzi :shock: , a Wasze potyczki słowne utwierdzają mnie w tym że wszyscy chcecie dobrze. W związku z tym bardzo ale to bardzo dziękuję jeszcze raz i posyłam wirtualnego piątala wszystkim ;)

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 26 marca 2021, 14:40

To teraz czas na wątek Im więcej latam tym bardziej się boję:)
Zbyszek Gotkiewicz

SandokanPL
Doświadczenie: Uczeń

Postautor: SandokanPL » 26 marca 2021, 17:34

Zbyszek Gotkiewicz pisze:To teraz czas na wątek Im więcej latam tym bardziej się boję:)

Zbyszku na to przyjdzie czas, a narazie studiuje Twój kanał na YT i przymierzam się do jutrzejszego GH ;)

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 26 marca 2021, 17:56

W Borsku dziś już latali pełna gębą w termice.
Zbyszek Gotkiewicz

JarekPG
Doświadczenie: Były Pilot

Postautor: JarekPG » 26 marca 2021, 18:19

Zbyszek Gotkiewicz pisze:W Borsku dziś już latali pełna gębą w termice.
Dlaczego "latali" a nie "lataliśmy" ?

Awatar użytkownika
der

Postautor: der » 26 marca 2021, 18:23

Jak nie pojechałeś to nie lataliście :D

Wróć do „Szkolenie i technika latania”