wypuszczanie sterówek z rąk

Porady dla początkujących dotyczące techniki w czasie lotu i na ziemi. Sprawy szkoleniowe.
Awatar użytkownika
Lucjan Piekutowski
Latam: Nie latam
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Re: wypuszczanie sterówek z rąk

Postautor: Lucjan Piekutowski » 24 maja 2016, 20:24

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Jeśli usztywnienie sterówki cie denerwuje to je wyjmij. Ja tego nie robie bo trzymam sterówki nachwytem i bez tego kołka sterówka by mi ściskała dłoń odcinając krążenie. Przy długich lotach to jest problem bo palce drętwieją.

To nie jest takie proste, w moich sterówkach po pierwsze nie da się tego wywalić (jak w dudkowych), poza tym nawet jakbym chciał ciąć, to muszę naruszyć szew łączący sterówkę w pętle a nie chcę ich psuć. Jeszcze trochę się przemęczę a potem inne skrzydło. Kiedyś poeksperymentuję i uszyję kilka sterówek sam.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 24 maja 2016, 20:37

Możesz też kupić sterówki które Ci odpowiadają z innej firmy i je sobie zostawić jak będziesz sprzedawał skrzydło.
Zbyszek Gotkiewicz

mchmielo
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Przelotowiec

Postautor: mchmielo » 24 maja 2016, 21:48

Zbyszek Gotkiewicz pisze:.... Oczywiście są sytuacje gdzie ryzyko puszczenia sterówek jest małe. Na przykład na przeskoku pomiędzy kominami w spokojnym powietrzu na dużej wysokości.

Np. latając PPG w wieczornym "maselku" często "zapinam" sterówki magnesach na taśmach (aby w przypadku atrakcji nie dostały się w śmigło) aby nie męczyć niepotrzebnie rąk. Oczywiśnie nie robię tego gdy jest turbulętnie.

Marek

Wróć do „Szkolenie i technika latania”