Program szkolenia na paralotnie swobodnie latające.

Porady dla początkujących dotyczące techniki w czasie lotu i na ziemi. Sprawy szkoleniowe.
Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Re: Program szkolenia na paralotnie swobodnie latające.

Postautor: uriuk » 05 stycznia 2018, 23:45

max pisze:. Nauka alpejki na kursie? Ile by to trwało, żeby każdy mógł się nauczyć, ile kosztowałby kurs? Dobrze, że tego nie uczą, bo pilot może poczuje, że będzie wstyd na górce i ruszy zadek na łąkę pobawić się z glajtem.

Jak q... nie uczą? Jest w programie, wiec nikt nie robi łaski.
Ćwiczy się do ścięcia białka.

Awatar użytkownika
max
Latam: Tylko z Napędem
Doświadczenie: Sympatyk

Postautor: max » 06 stycznia 2018, 00:06

Mam na myśli praktyczne nauczanie ;) bo teoretyczne było. Ale Uriuk przyznaj bo sam pewnie miałeś kursantów o różnych zdolnościach - miałoby to sens? Przecież to umiejętność którą trzeba trenować. To nie zakładanie uszu - "ciągniecie za te linki..." tylko godziny praktyki i zabawy ze skrzydłem.

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 06 stycznia 2018, 00:18

Ja nie mam na kursie nauczyc perfekcyjnie startowac alpejka, tylko pokazac o co w tym chodzi, jakich bledow unikac i jak ma wygladac efekt koncowy, czyli demonstracja umiejetnosci :). Pozniej, jesli wieje, misiaczki GODZINAMI walcza z tematem. Jest to wstep do dalszej nauki wlasnej, ale te kilka godzin pod nadzorem jest rownowazne kilkudziesiaciu godzinom samodzielnie.

Awatar użytkownika
max

Postautor: max » 06 stycznia 2018, 00:26

Przecież można się fajnie nauczyć z youtube'a :lol: Może to głupio brzmi ale jak ktoś potrafi oceniać przydatność informacji to nie jest tak źle. Przynajmniej ja jestem zadowolony ze swoich samodzielnych nauk na łączce.

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 06 stycznia 2018, 00:56

max pisze:Przecież można się fajnie nauczyć z youtube'a :lol: Może to głupio brzmi ale jak ktoś potrafi oceniać przydatność informacji to nie jest tak źle. Przynajmniej ja jestem zadowolony ze swoich samodzielnych nauk na łączce.

YT nie podejdzie do ciebie i nie powie ci, ze z uporem maniaka popelniasz caly czas ten sam blad. Nie podpowie ci tez jak wybrnac z niektorych sytuacji, tzn za ktora linke i jak pociagnac, zeby odwrocic skrzdlo.

Awatar użytkownika
max

Postautor: max » 06 stycznia 2018, 01:13

Oczywiście, że nie podpowie. Sprawdzam różne sposoby i wybieram ten który najbardziej mi odpowiada. Konsultuję poza tym swoje spostrzeżenia i staram się słuchać opinii innych. Nie będę tu się rozwodził jak to robię ale robię to skutecznie i wygodnie. Reszta jest kwestią praktyki i ciągłych ćwiczeń. Podobnie uczyłem się żeglowania - książka, YT i pierwsze pływania poszły gładko. Teraz tylko muszę oficjalne papiery ogarnąć bo bez nich jest ciężko wypożyczyć żaglówkę. Takie czasy...

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 06 stycznia 2018, 01:23

Samouctwo ma jeden feler: brak wiedzy o tym, czego sie nie wie. O ile w przypadku alpejki grozi to co najwyzej przeciagnieciem misiaczka przez krzaczory, to braki wiedzy np w podziale przestrzeni owocuja wlotem w CTR lub TMA.

Awatar użytkownika
max

Postautor: max » 06 stycznia 2018, 01:32

Masz absolutną rację!
Póki co latam koło gniazda lub z gniazda do gniazda. Zanim zapuszczę się w tereny objęte kontrolą lotów zapoznam się z tematem, mapami itp. Mam tego świadomość. Było na kursie ale niewiele z tego pamiętam i jest to wiedza na razie niepraktykowana (a więc ulotna). Podobnie było z radiem. Chyba nawet do dzisiaj nie wcisnąłem PTT w trakcie latania. Latam tylko na nasłuchu (także FM ;) ) Lubię poznawać radio, jego zalety zalety i możliwości, a w wątpliwych sytuacjach mam kogo zapytać ;)

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 06 stycznia 2018, 01:38

max pisze:Masz absolutną rację!
Póki co latam koło gniazda lub z gniazda do gniazda. Zanim zapuszczę się w tereny objęte kontrolą lotów zapoznam się z tematem, mapami itp. Mam tego świadomość. Było na kursie ale niewiele z tego pamiętam i jest to wiedza na razie niepraktykowana (a więc ulotna). Podobnie było z radiem. Chyba nawet do dzisiaj nie wcisnąłem PTT w trakcie latania. Latam tylko na nasłuchu (także FM ;) ) Lubię poznawać radio, jego zalety zalety i możliwości, a w wątpliwych sytuacjach mam kogo zapytać ;)

A skad wiesz, czy nad twoim "gniazdem" nie idzie MRT albo wlasnie nie postawili CA?

Awatar użytkownika
max

Postautor: max » 06 stycznia 2018, 02:16

W okolicach Żar/Skrzyczne nie ma tego wiele. Może być jakiś piknik lotniczy, albo skoki żołnierzy na łączkę w Lipowej. To się wie albo się widzi. Zwykle lata An-2 albo jakiś wojskowy sokół. Na skrzyczniaku nie latałem w mniejszym niż 10 pilotów gronie, a zakładam, że co najmniej jeden jest bardziej ogarnięty w tym temacie. Na Żarze i tak zwyczajowo w tym sezonie mile widziana jest wycieczka do Pana Wojtka Kosa i pogadanka o sytuacji w danym dniu.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 06 stycznia 2018, 09:50

Max. Ten program to nie jest mój pomysł, ale oficjalny program szkolenia który określa minimalny poziom wyszkolenia we wszystkich szkołach. Ten program jest na tyle znany i uniwersalny, że gdy pilot po takim szkoleniu pojedzie na drugi koniec świata i powie, że ukończył szkolenie na poziomie IPPI 3, to go nie dopuszczą do samodzielnego latania i każą się doszkolić. A jeśli jakaś szkoła upraszcza swoje szkolenie do IPPI 2 nie informując o tym pilota to popełnia zwykłe oszustwo. Oczywiście wiesz co to jest IPPI i para pro?
Zbyszek Gotkiewicz

ciacholot
Doświadczenie: Były Pilot

Postautor: ciacholot » 06 stycznia 2018, 12:26

Program szkolenia to jedna sprawa, ale co z niego zostaje w głowie kursanta to zupełnie inna rzecz. Chodzi mi o to, że w szkole, nawet podstawowej, też dużo było, a tylko niewielu wyniosło z niej co trzeba. O kolejnych etapach edukacji nie wspominając. Na kursach też mówi się o wielu rzeczach, a kursanci nie słuchają albo nie zauważyli bo pisali SMS-a :lol:
Fajnie było by gdyby był indeks zaliczeń (kursant dostaje jak się zapisuje na kurs). Wtedy kursant miałby z automatu świadomość programu do opanowania, wiedział by czy zaliczył i wie, czy ma tylko wpis. Instruktor zakreślając zaliczenie miałby świadomość, że może zostać zapytany o dany element lub wiedział by, że dany kursant czegoś nie wie albo nie potrafi. Jeśli by mimo to zakreślił to świadomie by naciągał. Zgodność indeksu z programem wydaje się być oczywista i prosta. Ja bym chciał szkolić się w szkole z takim indeksem, świadomością programu i minimum do ogarnięcia.Nawet dziś po latach chciałbym zerknąć sobie co i jak było na szkoleniu co poprawiłem, a czego nie pamiętam.
Mariusz Kilian

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 06 stycznia 2018, 16:53

Mariusz. Fajny pomysł. Można by ten skrypt rozszerzyć o tablicę z zaliczeniami.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
maro
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: maro » 06 stycznia 2018, 21:07

max pisze:Oczywiście, że nie podpowie. Sprawdzam różne sposoby i wybieram ten który najbardziej mi odpowiada. Konsultuję poza tym swoje spostrzeżenia i staram się słuchać opinii innych. Nie będę tu się rozwodził jak to robię ale robię to skutecznie i wygodnie. Reszta jest kwestią praktyki i ciągłych ćwiczeń. Podobnie uczyłem się żeglowania - książka, YT i pierwsze pływania poszły gładko. Teraz tylko muszę oficjalne papiery ogarnąć bo bez nich jest ciężko wypożyczyć żaglówkę. Takie czasy...

Nie no, czasy nie są takie złe ;) Spróbowałbyś wynająć łódkę 20 temu... Teraz do 7,5m nie musisz mieć patentu. A papiery? To jest analogiczna sytuacja jak w paralotniach, tylko tu odpowiadasz za siebie, załogę i sprzęt.
Nb, też tak uczyłem się żeglarstwa :)
pozdrawiam

ciacholot

Postautor: ciacholot » 10 stycznia 2018, 16:05

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Mariusz. Fajny pomysł. Można by ten skrypt rozszerzyć o tablicę z zaliczeniami.

Fajnie było by rozpisać taki indeks zaliczeń na podstawie skryptu i podzielić zaliczenia na teoretyczne i praktyczne tak jak realnie najlepiej da się to zrobić. Chodzi mi o to, że poinformowany uczeń o tym co ma wykonać podczas każdego lotu po wykonaniu zadania otrzymuje zaliczenie, a przecież podczas jednego lotu może zaliczyć więcej niż jeden element pilotażu. Podobnie z teorią. Porządna szkoła też miała by dowód, że kursant zaliczył i miał świadomość bo miał wpis. Nikt by wtedy nie dyskutował, było czy nie było i czy go oszukali czy przegapił, albo olał. Zapomnieć czegoś ludzka rzecz, a tak to jest potwierdzenie procedury szkolenia. Tablica zaliczeń dla szkoły, tożsama z indeksem to byłby komplet. Niby papierologia, ale ucięła by zbędne dyskusje kłapiących po próżnicy wymyślaczy rzeczywistości... :lol:
Mariusz Kilian

Awatar użytkownika
calhal
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: calhal » 10 stycznia 2018, 17:36

Przepraszam za off-topa, ale jak to wszystko czytam (plus jakieś trolowanie na preclu w podobnym temacie), to się cieszę, że wszystkiego nauczyłem się w FR a nie w PL. Nawet jeśli wtedy kiepsko mówiłem/rozumiałem żabojadów, przez co trudniej było mi ogarnąć temat.

Mi się podoba system, gdzie nie ma presji na kwit. Nie da się kogoś kompletnie nowego (no dobra, wyjątki się zawsze zdarzą) nauczyć wszystkiego na jednym czy dwóch kursach. Tutaj ludzie przychodzą na kurs, żeby się nauczyć podstaw. Potem zapisują się do klubu, gdzie latają pod okiem kolegów (uwaga, odpowiedzialność spada na pilota, nie kolegów) przez kilka miesięcy, rok, po czym znowu wracają do szkoły na jakiś kurs (papiera na poziomie IPPI4 za piękne oczy się nie dostanie, o IPPI5 czy tandemie już nie wspomnę).

Istnieje państwowy kwit akompaniatora i animatora klubowego, żeby klub mógł lepiej opiekować się takimi świeżakami.
Często kluby organizują kursy dla swoich członków, dzięki czemu są zniżki w szkołach. Także kursy SIV. W ogóle to niektóre kluby dopłacają coś (jak mają z czego) żółtodziobom do SIVów, żeby ich dodatkowo zachęcić.

A co do samego kursu to na początku dostaje się takie coś
http://www.airschool.fr/_iserv/dlfiles/dl.php?ddl=passeportvl2013.pdf
W tym czymś uczeń/pilot sam sobie robi "rachunek sumienia" co już potrafi. A jak stwierdzi, że ok, to może próbować robić kwit. W dowolnej szkole, w dowolnym terminie (oczywiście jeśli są warunki meteo).

No i na kursie teoretycznym dostaje się skrypty.I nie, nie 14 dni przed kursem ;)

ciacholot

Postautor: ciacholot » 10 stycznia 2018, 21:01

calhal pisze:Przepraszam za off-topa, ale jak to wszystko czytam (plus jakieś trolowanie na preclu w podobnym temacie), to się cieszę, że wszystkiego nauczyłem się w FR a nie w PL. Nawet jeśli wtedy kiepsko mówiłem/rozumiałem żabojadów, przez co trudniej było mi ogarnąć temat.

Mi się podoba system, gdzie nie ma presji na kwit. Nie da się kogoś kompletnie nowego (no dobra, wyjątki się zawsze zdarzą) nauczyć wszystkiego na jednym czy dwóch kursach. Tutaj ludzie przychodzą na kurs, żeby się nauczyć podstaw. Potem zapisują się do klubu, gdzie latają pod okiem kolegów (uwaga, odpowiedzialność spada na pilota, nie kolegów) przez kilka miesięcy, rok, po czym znowu wracają do szkoły na jakiś kurs (papiera na poziomie IPPI4 za piękne oczy się nie dostanie, o IPPI5 czy tandemie już nie wspomnę).

Istnieje państwowy kwit akompaniatora i animatora klubowego, żeby klub mógł lepiej opiekować się takimi świeżakami.
Często kluby organizują kursy dla swoich członków, dzięki czemu są zniżki w szkołach. Także kursy SIV. W ogóle to niektóre kluby dopłacają coś (jak mają z czego) żółtodziobom do SIVów, żeby ich dodatkowo zachęcić.

A co do samego kursu to na początku dostaje się takie coś
http://www.airschool.fr/_iserv/dlfiles/dl.php?ddl=passeportvl2013.pdf
W tym czymś uczeń/pilot sam sobie robi "rachunek sumienia" co już potrafi. A jak stwierdzi, że ok, to może próbować robić kwit. W dowolnej szkole, w dowolnym terminie (oczywiście jeśli są warunki meteo).

No i na kursie teoretycznym dostaje się skrypty.I nie, nie 14 dni przed kursem ;)

Zgadzam się z Tobą, że znacznie przyjemniej jest uczyć się bez presji na kwit, do tego wśród klubowych kolegów, ale czy ten kolorowy "la cośtam" z żabolandii nie jest podobnym spisem umiejętności. Ja nie koniecznie proponuję obowiązkowy kategoryczny i nie pomijalny obowiązek, tylko udogodnienie i podniesienie świadomości tak kursantów jak i szkół. Latając z kolegami w klubie dobrze jest wiedzieć o czym się rozmawia i do czego służy jaki sznurek i dopiero na tej podstawie rozwijać swoją wiedzę i umiejętności, a jeśli tego brakuje na szkoleniach to jestem zdania, że warto gdzieś wyszczególnić i sobie potwierdzić co było mówione i robione, a co nie. Mi w mojej drodze do latania bardzo tego brakowało i dojście do do wielu rzeczy przez brak niektórych elementów w szkoleniu okazało się niemożliwe lub trudne i długie.
Poza tym to przecież dyskusja i podany przez Ciebie przykład jest też bardzo ciekawy. Taka praktyka u nas była by o niebo lepsza niż teraźniejsze nic.
Mariusz Kilian

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 10 stycznia 2018, 21:26

Aby nawiązać do tematu umieszczam tu link artykułu oceniająceho pracę szkół paralotniowych którą robiłem wraz z dwoma kolegami kilka lat temu:

http://psp.org.pl/ocena-pracy-szkol-wyniki-ankiety/
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
micro
Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Kontakt:

Postautor: micro » 10 stycznia 2018, 22:13

Myślałem, że dowiem się, które szkoły dobrze wypadły w rankingu, a tu ... :cry: .
Roman Michalak

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 10 stycznia 2018, 22:20

micro pisze:Myślałem, że dowiem się, które szkoły dobrze wypadły w rankingu, a tu ... :cry: .

Raczej chodziło o to żeby instruktorzy prowadzący szkoły wiedzieli czego się od nich oczekuje. I tak takie rankingi nie mają wpływu na wybór szkoły dlatego nie ma sensu walczyć z instruktorami, a raczej należy im podpowiadać jak mogą poprawić proces szkolenia.
Zbyszek Gotkiewicz

Wróć do „Szkolenie i technika latania”