Cześć.
Mam „głupie” pytanie. Przy założeniu że macie taśmy dzielone (A i A’) to czy przy starcie klasykiem i alpejką ciągniecie za obie pary trzymając razem czy tylko za A. Jeśli różnie to proszę o wskazówki kiedy/dlaczego/po co….
W instrukcji skrzydła którym latam jest napisane albo tak albo tak w zależności od warunków.
Pytanie o taśmy A’ podczas startu.
-
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Re: Pytanie o taśmy A’ podczas startu.
Ja łapię tylko za A i skrzydło wstaje bez problemu. Na początku próbowałem łapać obie (przy alpejce) ale było mi nie wygodnie. Ogólnie nie ma tu wielkiej filozofii... Skrzydło musisz wyciągnąć nad głowę, a jak to zrobisz to zależy od Ciebie.
Ostatnio zmieniony 25 marca 2021, 10:11 przez 88dawid88, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Latam: Tylko z Napędem
DaRiO77 pisze:Cześć.
Mam „głupie” pytanie. Przy założeniu że macie taśmy dzielone (A i A’) to czy przy starcie klasykiem i alpejką ciągniecie za obie pary trzymając razem czy tylko za A. Jeśli różnie to proszę o wskazówki kiedy/dlaczego/po co….
W instrukcji skrzydła którym latam jest napisane albo tak albo tak w zależności od warunków.
Najlepiej tylko A. Najpierw podnosisz centropłat. A' są do bocznych sekcji pierwszego rzędu, które powinny podnieść się i napełnić się dopiero po centropłacie.
A, że tak z ciekawości, kolega miał kiedyś jakiś kurs ? Bo to na kursie są podstawy
- uriuk
- Site Admin
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Zalezy od skrzydla. Jesli dany model ma tendencje do wstawania "motylem" to uzywa sie wylacznie tasm A, jesli wstaje centroplatem, to ciagnie sie za wszystkie tasmy.
-
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Były Pilot
Można by się jeszcze rozdrobnić na siłę wiatru i długość startowiska przy klasyku w aspekcie wypełniania się całego skrzydła przy użyciu tylko A.
I przy alpejce z większym wiatrem żeby wypełniało się wyżej a nie już na ziemi...
Nie mogę się rozwodzić bo mnie wyleją z roboty, ale może ktoś...
I przy alpejce z większym wiatrem żeby wypełniało się wyżej a nie już na ziemi...
Nie mogę się rozwodzić bo mnie wyleją z roboty, ale może ktoś...
Mariusz Kilian
-
Jarko_147 pisze:DaRiO77 pisze:Cześć.
Najlepiej tylko A. Najpierw podnosisz centropłat. A' są do bocznych sekcji pierwszego rzędu, które powinny podnieść się i napełnić się dopiero po centropłacie.
A, że tak z ciekawości, kolega miał kiedyś jakiś kurs ? Bo to na kursie są podstawy
W temacie ciekawości:
Szwagier zrobił wyciągarkę to się nauczyłem, po co kurs Panie „piniędzy” szkoda. A i najważniejsze: nie mam akwarium
a dokładniej wyjdzie z kalambura, zamieniając literę "S" na "T"
A na poważnie:
Powołując się na literaturę fachową: "Suma wszystkich błędów w paralotniarstwie" wydanie 1 czytamy że można tak i tak.
No skoro można "tak i tak" to może jak słabiej wieje to obie a jak mocniej to tylko A. Czyli jeśli klasykiem, bo wtedy jeszcze słabiej wieje to chwytać obie?
Czy czasami w tych "lepszych" skrzydłach, gdzie wcale nie ma taśmy A' i trzeba uszy zakładać "uważniej" żeby sobie SAT-a nie zafundować, te linki nie są już na stałe doczepione do A?
A może nie ma to żadnego znaczenia i niepotrzebnie zawracam 4 litery
Jak napisałem to "głupie pytanie"....
P.S.
W instrukcji mam napisane:
The take-off with the Cruiser is quite easy. Generally we recommend to take both A-risers ( A and A´) for
starting the Cruiser. Depending on the starting-technique, the wind-situation and the terrain you can
alternatively use only the inner A-risers (A) for lifting up the glider.
For a better orientation the different risers are marked with different colours.
---
a po naszemu (google translator):
Start Cruisera jest dość łatwy. Generalnie zalecamy zabranie obu taśm A (A i A´) na
uruchomienie Cruisera. W zależności od techniki startu, sytuacji wiatrowej i terenu jaki możesz
alternatywnie używaj tylko wewnętrznych taśm A (A) do podnoszenia szybowca.
Dla lepszej orientacji różne piony są oznaczone różnymi kolorami.
-
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Ja tam łapie za A i A', w weekend ma wiać to spróbuję obu wersji.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Ciągnięcie za A plus A' przyspiesza stawianie pod warunkiem że skrzydło nie idzie w motyla. Jeśli idzie w motyla, to należy skrzydło rozłożyć bardziej łuk lub podczas stawiania rozłożyć ręce możliwość szeroko. Albo stawiać tylko za taśmy A bez A'. Czyli za A plus A' opłaca się ciągnąć przy słabym wietrze. Przy silniejszych podmuchach nie ma to sensu. Najlepiej po prostu sprawdzić jaka jest różnica i przejść do bardziej zaawansowanych ćwiczeń: stawianie bez trzymania taśm A i stawianie za pomocą jednej taśmy A.
Zbyszek Gotkiewicz
90% Ciała , 10% łapek/taśm i to tylko na początku jako impuls i równo wstanie.
Wróć do „Szkolenie i technika latania”