Hej, może głupie pytanie ale latam od niedawna, w zasadzie dopiero stawiam pierwsze kroki w lataniu bez instruktora Chciałabym polatać na Javorovym, czytałam że to dobre miejsce dla początkujących. Podobno od czasu gdy ścięto tam drzewa przy startowisku, robią się rotory - nie wiem na ile to jest prawda?
Latał ktoś Was ze szczytu Tuł albo z góry Chełm? Czy mogę prosić o jakieś informacje? Z góry dziękuję
Jaworowy, Tuł, Chełm -prośba o opinie
-
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Re: Jaworowy, Tuł, Chełm -prośba o opinie
A o która górę Chełm chodzi? Bo jest ich sporo, a na dwóch przynajmniej startowisko
Jeżeli chodzi o Chełm koło grybowa to bardzo fajne startowisko, jednak musisz mieć opanowane stawiania skrzydła ponieważ bardzo wąsko, tandem praktycznie nie ma możliwości korygowania. Na cumulus24.pl masz szerszy opis
Jeżeli chodzi o Chełm koło grybowa to bardzo fajne startowisko, jednak musisz mieć opanowane stawiania skrzydła ponieważ bardzo wąsko, tandem praktycznie nie ma możliwości korygowania. Na cumulus24.pl masz szerszy opis
-
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Dominika_ pisze:Hej,Chciałabym polatać na Javorovym, czytałam że to dobre miejsce dla początkujących. Podobno od czasu gdy ścięto tam drzewa przy startowisku, robią się rotory - nie wiem na ile to jest prawda?
Latał ktoś Was ze szczytu Tuł albo z góry Chełm? Czy mogę prosić o jakieś informacje? Z góry dziękuję
Javorovy To bardzo dobre miejsce dla początkujących. W ciągu ostatnich 4 lat nie wycinano drzew w pobliżu startowiskach, ale trzeba uważać jeśli się startuje przy odchyłkach-zwłaszcza NW- wzdłuż trasy z której się startuje rzeczywiście rosną dość wysokie drzewa.W dniu lotnym mnóstwo glajciarzy w tym Polaków-jak masz wątpliwosci podejdź i zapytaj- na pewno każdy podpowie.
Jeżeli chodzi o Chełm koło Skoczowa to nie słyszałem aby ktoś tam latał ostatnio, a poza tym to mała górecka-typowa łamignatka .
Tuł- ?? a gdzie to??
- Dominika_
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Dzięki wielkie za odpowiedzi.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Schronisk ... m%E2%80%9D
https://pl.wikipedia.org/wiki/Schronisk ... m%E2%80%9D
- Dominika_
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Rewelacja, dzięki za ten film!