nowe startowisko Urwanica NW pasmo Policy (Beskid Żywiecki)

Rafał Dominikiewicz
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

nowe startowisko Urwanica NW pasmo Policy (Beskid Żywiecki)

Postautor: Rafał Dominikiewicz » 06 lipca 2018, 22:51

Awatar użytkownika
der
Latam: Swobodnie i z Napędem

Re: nowe startowisko Urwanica NW pasmo Policy (Beskid Żywiecki)

Postautor: der » 06 lipca 2018, 23:45

Nie daj się prosić, rzuć koordynatami ;)

Najważniejsza rzecz, bo film nie do końca to przedstawia. Gdzie jest potencjalne lądowisko, oraz czy jest bezpieczny dolot, w razie niewykrętki, z powiedzmy połowy szczytu ?

Rafał Dominikiewicz

Postautor: Rafał Dominikiewicz » 07 lipca 2018, 09:31

W tamtym roku wystrógaliśmy startowisko Urwanica SE dojazd od wsi Sidzina w kierunku na łysa polana na Zubrzyce ale sam tego nie znajdziesz na pierwszy raz zdało by sie z lokalesami ustawić .Kilka dni temu zrobili startowisko na NW i to był strzał w dyche dojazd od Krakowa lub śląska najprościej na Zawoje szukać wiochy Skawica a potem Sucha Góra ja że mieszkam w Osielcu więc jade na Juszczyńskie Polany i na Suchej Górze zostawiamy auto.Jeśli chodzi o kierunek SE to podejście jest przez las około 2 godzin spacerkiem dobry piechur zrobi krócej a jeśli chodzi o NW to podobno do 30 minut podejście od auta dzięki Ci dobry Boże mówię podobno bo cały ten szczytny plan odbył sie bezemnie bo narazie siedze za granicą ale już przebieram nóżkami .Lądowisko z tego co widziałem na przeciw startowiska .Teraz latanie po pierwszym dniu zaraz po skończonej wycince i czysczeniu startowiska z tego co wiem wszyscy sie powykręcali kumpel zadzwonił mi uchachany on wykręcił sie coś tam coś tam lądował pod domem w Sidzinie drugi lądował pod domem w Bystrej Podhalańskiej powiedział mi że na żaglu z palcem w dupie zalece pod dom całe pasmo ma 22 kilometry i można sie wozić po całym paśmie az po Babią Góre i z powrotem po kamieniołom w Osielcu drugi dzień podobno był jeszcze lepszy wykretki po 700 metrów i latacka od 16 tej do 20tej aż dupa zaboli i krew odejdze od rąk.Zapytałem czy moge stwierdzić że mamy prawie Bassano pod domem odpowiedział możesz synu możesz.

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: uriuk » 07 lipca 2018, 14:53

Pozwolilem sobie dopisac w tytule, ze chodzi o Beskid Żywiecki. Tak sie jakos zlozylo, ze forum czytaja ludzie z calej Polski a nawet swiata i nie wszyscy sa zorientowani o topografii gminy Bystre-Sidzina. Malo tego, sa nawet tacy gamonie, ktorzy nie maja pojecia, ze takowa gmina wogole istnieje.
Bede sie upieral, ze posiadajac koordynaty da sie trafic z dokladnoscia do 3 m, nawet jesli tubylcy uwazaja inaczej (przetestowane na tubylcach z czterech kontynentow)

https://www.openstreetmap.org/?mlat=49. ... &layers=CN

MrGroch
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Postautor: MrGroch » 14 lipca 2018, 15:30

Wydaje się to bardzo piękne, mam chatkę w linii prostej 5 km od Urwanicy ale jakoś tam jeszcze nie byłem, raczej ciaglo mnie w drugim kierunku na Police :) Możecie prosze na mapce nakreślić jak tam podejść i gdzie ładować? Oficjalnymi szlakami wydaje się że z Suchej Góry niezły objazd trzeba wydeptać, może są jakieś ścieżki na przełaj?

Screenshot_2018-07-14-15-26-08-892_net.osmand.png
Mapka
Screenshot_2018-07-14-15-26-08-892_net.osmand.png (1.37 MiB) Przejrzano 10852 razy

dawid_krakow

Postautor: dawid_krakow » 01 sierpnia 2018, 11:13

Cześć,
To jak z tym startowiskiem, podzielisz się koordynatami?

TooMan
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Postautor: TooMan » 01 sierpnia 2018, 19:57

dawid_krakow pisze:Cześć,
To jak z tym startowiskiem, podzielisz się koordynatami?

49°38'00.1"N 19°39'56.7"E Pytanie nie do mnie, ale patrząc na filmik, sprawdzając na google maps wnioskuję, że to będzie te miejsce. ;) https://www.google.pl/maps/place/49%C2% ... 38!5m1!1e4

Wróć do „Krajowe”