Szukam bratnich dusz z WrocŁawia
-
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Re: Szukam bratnich dusz z WrocŁawia
Miejscowka o ktorej pisze Krzysztof:
https://goo.gl/maps/yQHxMszVy13i9fgA8
Uwaga dot. dojazdu - z drogi 374 nalezy skrecic do centrum ogrodniczego "Bodnar". Pozornie jest to droga wewnetrzna , ale po przejechaniu przez cale centrum skrecamy w lewo i widzimy juz przed soba interesujacy nas "masyw".
Wygodny dojazd droga gruntowa na sama gore, na startowisko. NIsko skoszona trawa, brak przeszkod o charakterze irytujacym - nie ma krzaczorow, krowich plackow itp. Troche smieci polibacyjnych , na gorze miejsce na ognisko.
Duzo miejsca na starcie, jeszcze wiecej do ladowania.
Jest tam wiecej niz tylko jeden stok, mysle ze mozna sie pobawic na minimum dwoch znajdujacych sie obok siebie.
Wystawa na polnoc z odchylkami . Spotkani na miejscu modelarze zeznali dobrowolnie ze gorka jest znana od wielu lat, niestety - malo popularna poniewaz rzadku to wieja to wiatry z interesuajacego nas kierunku.
Poza modelarzami mozna podziwiac na miejscu entuzjastow motocrossu , powerkittingu (!!!) oraz ASG. Nastawieni przyjaznie - duzy areal powoduje brak konfliktow.
Jesli ktos sie bedzie wybieral w to miejsce bardzo prosze o kontakt - zawsze to w grupie razniej i bezpieczniej. Z Wroclawia moge zabrac samochodem.
https://goo.gl/maps/yQHxMszVy13i9fgA8
Uwaga dot. dojazdu - z drogi 374 nalezy skrecic do centrum ogrodniczego "Bodnar". Pozornie jest to droga wewnetrzna , ale po przejechaniu przez cale centrum skrecamy w lewo i widzimy juz przed soba interesujacy nas "masyw".
Wygodny dojazd droga gruntowa na sama gore, na startowisko. NIsko skoszona trawa, brak przeszkod o charakterze irytujacym - nie ma krzaczorow, krowich plackow itp. Troche smieci polibacyjnych , na gorze miejsce na ognisko.
Duzo miejsca na starcie, jeszcze wiecej do ladowania.
Jest tam wiecej niz tylko jeden stok, mysle ze mozna sie pobawic na minimum dwoch znajdujacych sie obok siebie.
Wystawa na polnoc z odchylkami . Spotkani na miejscu modelarze zeznali dobrowolnie ze gorka jest znana od wielu lat, niestety - malo popularna poniewaz rzadku to wieja to wiatry z interesuajacego nas kierunku.
Poza modelarzami mozna podziwiac na miejscu entuzjastow motocrossu , powerkittingu (!!!) oraz ASG. Nastawieni przyjaznie - duzy areal powoduje brak konfliktow.
Jesli ktos sie bedzie wybieral w to miejsce bardzo prosze o kontakt - zawsze to w grupie razniej i bezpieczniej. Z Wroclawia moge zabrac samochodem.
- krislerta
- Latam: Tylko Swobodnie
- Kontakt:
Klement pisze:Wrzuć proszę pinezkę. Stok na północ? Szukam miejsca do ćwiczeń, bo już od pięciu lat robię dupozloty po przeczytaniu "Nauki paralotniarstwa w weekend" - prawie całej - ale alpejką wciąż się kompromituję haniebnie. A ćwiczenia na płaskim nie oddają realiów startowiska na stoku.
tak to wygląda
Krzysztof Łukasiewicz
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Jeśli dobrze zaznaczyłem, to jest to stok skierowany na zachód z północną odchyłką.
Pinezka
W pobliżu: Rogoźnica
https://maps.app.goo.gl/A3SyCdRf3AEXonf28
Pinezka
Zbyszek Gotkiewicz
- krislerta
- Kontakt:
Tak to ten z odchyłką. Jest tam kilka łączek takich do ćwiczeń. Po prawej od tego stoku jest polana bardziej skierowana na pn. Malowniczy terenZbyszek Gotkiewicz pisze:Jeśli dobrze zaznaczyłem, to jest to stok skierowany na zachód z północną odchyłką.
Pinezka
Krzysztof Łukasiewicz
- krislerta
- Kontakt:
Polecam wyjazd z Benjaminem fajny i uczynny Gość ps. Masz może za duże skrzydło, że alpejka nie wychodzi. Byłeś na kursie?Klement pisze:Wrzuć proszę pinezkę. Stok na północ? Szukam miejsca do ćwiczeń, bo już od pięciu lat robię dupozloty po przeczytaniu "Nauki paralotniarstwa w weekend" - prawie całej - ale alpejką wciąż się kompromituję haniebnie. A ćwiczenia na płaskim nie oddają realiów startowiska na stoku.
Krzysztof Łukasiewicz
- wroblitis
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Klement pisze:Wrzuć proszę pinezkę. Stok na północ? Szukam miejsca do ćwiczeń, bo już od pięciu lat robię dupozloty po przeczytaniu "Nauki paralotniarstwa w weekend" - prawie całej - ale alpejką wciąż się kompromituję haniebnie. A ćwiczenia na płaskim nie oddają realiów startowiska na stoku.
Krzaychu, no nie chce mi się wierzyć, że nie znasz górki wystawionej na NW +- na ul. Ceglanej we Wrocławiu...
Bardzo dobre miejsce do ćwiczeń i na miejscu.
- krislerta
- Kontakt:
Krzaychu, no nie chce mi się wierzyć, że nie znasz górki wystawionej na NW +- na ul. Ceglanej we Wrocławiu...
Bardzo dobre miejsce do ćwiczeń i na miejscu.
Znam górkę na ceglanej fajna jest jeszcze na szczepinie na wszystkie kierunki. Dzięki za pomoc Pozdrawiam
Krzysztof Łukasiewicz
- Marcus Biesioroff
krislerta pisze:Znam górkę na ceglanej fajna jest jeszcze na szczepinie na wszystkie kierunki.
Zarówno na Ceglanej jak i na Szczepińskiej regularnie ktoś bywa(my) także trzymaj rękę na pulsie a wcześniej czy później na kogoś się natkniesz. W zeszłą niedzielę z Pawłem spędziliśmy pół dnia na Ceglanej świetnie się bawiąc reszta poleciała polować na setki częściowo nawet z powodzeniem
Lubię patrzeć na niebo, bo wiem, że go nie wyasfaltują
- krislerta
- Kontakt:
Marcus Biesioroff pisze:krislerta pisze:Znam górkę na ceglanej fajna jest jeszcze na szczepinie na wszystkie kierunki.
Zarówno na Ceglanej jak i na Szczepińskiej regularnie ktoś bywa(my) także trzymaj rękę na pulsie a wcześniej czy później na kogoś się natkniesz. W zeszłą niedzielę z Pawłem spędziliśmy pół dnia na Ceglanej świetnie się bawiąc reszta poleciała polować na setki częściowo nawet z powodzeniem
Dzięki. Już się natknąłem na szczepińskiej na Pawła Kunika, na tej górce bywam regularnie. Czasem robię tam ogniska wyciełem kilka posuszy topolowych piłą i wszystko poszło do nieba z dymem. Była przednia zabawa.
Ostatnio zmieniony 28 kwietnia 2020, 17:33 przez krislerta, łącznie zmieniany 1 raz.
Krzysztof Łukasiewicz
- krislerta
- Kontakt:
Ostatnio zmieniony 28 kwietnia 2020, 17:34 przez krislerta, łącznie zmieniany 1 raz.
Krzysztof Łukasiewicz
- krislerta
- Kontakt:
Krzysztof Łukasiewicz
- Marcus Biesioroff
Klement pisze:Byłem na Ceglanej kilka lat temu, raz że dojazd był tam jakiś hardcorowy (ale robili tam w okolicy wtedy kanalizację, może teraz nie ma problemu z dojazdem), dwa że górka dosyć zahaszczona, trzy że zlot był z niej niemożliwy, bo na dole jakieś kopy ziemi były usypane.
A o górce na Szczepinie nie pomyślałem, miałbym też na nią o wiele bliżej.
Najbliżej, bo kilometr od domu, mam Górę Śmieciową na Maślicach. Ona ma jednak zbocza z trzech stron zbyt strome na ćwiczenia, czwarte - najłagodniejsze - zbocze kończy na młodniku.
Te górki z definicji nie służą do latania (choć nie jest to niemożliwe) bardziej do symulacji stania na startowisku i ćwiczenia GH. Swoją drogą do tego samego celu świetnie nadają się wały przeciwpowodziowe w Twoich okolicach. Nie wiem jak tam obecnie z zachaszczeniem, ale je jeszcze kilka lat temu dało się spędzić długie godziny na niezłej zabawie.
Lubię patrzeć na niebo, bo wiem, że go nie wyasfaltują
- krislerta
- Kontakt:
A o górce na Szczepinie nie pomyślałem, miałbym też na nią o wiele bliżej.
Najbliżej, bo kilometr od domu, mam Górę Śmieciową na Maślicach. Ona ma jednak zbocza z trzech stron zbyt strome na ćwiczenia, czwarte - najłagodniejsze - zbocze kończy na młodniku.[/quote]
Na śmieciowej nie pozwalają ochroniarze bo tam jeszcze wydobywa się metan, zrobiłem z niej dwa zloty na wschód i było fajnie Pozdrawiam. Na ceglaną trzeba wpaść z maczetą i chaszcze wyjebać w kosmos i będzie ok
Krzysztof Łukasiewicz
- krislerta
- Kontakt:
Marcus Biesioroff pisze:Swoją drogą do tego samego celu świetnie nadają się wały przeciwpowodziowe w Twoich okolicach. Nie wiem jak tam obecnie z zachaszczeniem, ale je jeszcze kilka lat temu dało się spędzić długie godziny na niezłej zabawie.
Nie wpadłem na to jeszcze ale opcja fajna. Zapraszam kiedyś na ognisko na szczepińską są wysuszone topole będzie fajnie
Krzysztof Łukasiewicz
-
Na Ceglana mam 1 km z domu wiec czesto tam bywam . Ale nie lubie - jakas taka wysokopienna trawa tam rosnie co to jej suche badyle do prawie metra wysokosci dochodza i utrudniaja zabawe. Czysty GH mozna tam pouprawiac ale cwiczenia startu sa utrudnione. Wole podjechac kawalek i znalezc cos bardziej komfortowego. Stad moje zainteresowanie Rogoznica. Jesli macie jeszcze jakies aktualne miejscowki do cwiczenia GH plus starty to prosze o informacje.
Np gdzies wyczytalem ze w Witkowie Slaskim jest pagór nadajacy sie to takich celow - ale to informacja sprzed paru lat , wiec moze nieaktualna?
Podobnie z Łyściem kolo Bielawy - tam sie kiedys odbywaly regularne szkolenia , wiec gorka powinna byc ok. Ale teraz nie wiem - moze ktos ma najnowsze wiesci ?
Skuszony krazacymi na forach informacjami odwiedzilem ostatnio legendarny Kuraszkow kolo Obornik Slaskich. Byla paralotniowe baza AWF Wroclaw. Niestety - gorka zarosła krzaczorami. Pewnie byłaby do odtworzenia bo to i blisko Wroclawia, i ladnie wystawiona na popularne wiatry południowe ale pracy byloby sporo. NIe jestem pewien czy warto....
Np gdzies wyczytalem ze w Witkowie Slaskim jest pagór nadajacy sie to takich celow - ale to informacja sprzed paru lat , wiec moze nieaktualna?
Podobnie z Łyściem kolo Bielawy - tam sie kiedys odbywaly regularne szkolenia , wiec gorka powinna byc ok. Ale teraz nie wiem - moze ktos ma najnowsze wiesci ?
Skuszony krazacymi na forach informacjami odwiedzilem ostatnio legendarny Kuraszkow kolo Obornik Slaskich. Byla paralotniowe baza AWF Wroclaw. Niestety - gorka zarosła krzaczorami. Pewnie byłaby do odtworzenia bo to i blisko Wroclawia, i ladnie wystawiona na popularne wiatry południowe ale pracy byloby sporo. NIe jestem pewien czy warto....
- krislerta
- Kontakt:
benmali pisze:Na Ceglana mam 1 km z domu wiec czesto tam bywam . Ale nie lubie - jakas taka wysokopienna trawa tam rosnie co to jej suche badyle do prawie metra wysokosci dochodza i utrudniaja zabawe. Czysty GH mozna tam pouprawiac ale cwiczenia startu sa utrudnione. Wole podjechac kawalek i znalezc cos bardziej komfortowego. Stad moje zainteresowanie Rogoznica. Jesli macie jeszcze jakies aktualne miejscowki do cwiczenia GH plus starty to prosze o informacje.
Krzysztof Łukasiewicz
- krislerta
- Kontakt:
benmali pisze:Skuszony krazacymi na forach informacjami odwiedzilem ostatnio legendarny Kuraszkow kolo Obornik Slaskich. Byla paralotniowe baza AWF Wroclaw. Niestety - gorka zarosła krzaczorami. Pewnie byłaby do odtworzenia bo to i blisko Wroclawia, i ladnie wystawiona na popularne wiatry południowe ale pracy byloby sporo. NIe jestem pewien czy warto....
Warto warto ja mam piły i maczety i umiejętności. Nie ma co czekać aż ktoś zrobi to za nas. Do dzieła
Krzysztof Łukasiewicz
- krislerta
- Kontakt:
krislerta pisze:Marcus Biesioroff pisze:Swoją drogą do tego samego celu świetnie nadają się wały przeciwpowodziowe w Twoich okolicach. Nie wiem jak tam obecnie z zachaszczeniem, ale je jeszcze kilka lat temu dało się spędzić długie godziny na niezłej zabawie.
Nie wpadłem na to jeszcze ale opcja fajna. Zapraszam kiedyś na ognisko na szczepińską są wysuszone topole będzie fajnie
Zdjęcia ze szczepińskiej i miejsce na ognisko murowane
Krzysztof Łukasiewicz
- uriuk
- Site Admin
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
"Latałem" z Kuraszkowa w ubiegłym wieku. To kiepska górka, bo lądowanie wypada chłopu w pszenicy, a na przedpolu są generatory rotorów. Nadmiar energii lepiej włożyć w wyjazd. Całkiem fajna jest hałda w Rusku niedaleko Jaroszowa. Nie wiem jak wygląda teraz, nie bylo mnie tam kilka lat.