Silnik boxer w ppg
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Re: Silnik boxer w ppg
Zdzisław. Najlepiej po prostu zrobić taki napęd i przedstawić efekty po oblataniu napędu. Kalkulacja kosztów jest tak optymistyczna że aż wierzyć się nie chce. Moc silnika jest wystarczająca, jednak fizyki nie oszukasz i żeby uzyskać przynajmniej 40 kg ciągu to musisz zastosować śmigło o średnicy ponad 110 cm. Czyli i reduktor i większy kosz niż sobie założyłeś. No i pozostaje jeszcze kwestia żywotności takiego silnika.
Zbyszek Gotkiewicz
-
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Były Pilot
Zdzisław. Fajnie, że jesteś optymistą, ale Twój biznes plan jest delikatnie mówiąc nie przystający do rzeczywistości. Tak można sobie policzyć jak się robi coś dla siebie, przy okazji, w wolnych chwilach i nie zauważy się niechcący czy chcący setek kosztów, które te domniemane 1000 zł. niby zysku zjedzą w przedbiegach. Też wkurzają mnie ceny napędów, ale jeśli nie zrobią ich automaty w dużych ilościach to ceny z pewnością nie spadną. Nie mówiąc o sieci dystrybucji, serwisu i wielu wielu innych aspektach prowadzenia takiej działalności. To natomiast jeszcze długo się nie wydarzy ponieważ popyt jest za mały z uwagi na małą popularność naszego sportu itd.
Mariusz Kilian
-
- Latam: Nie latam
Zakładając ten temat, myślałem że można coś więcej zyskać. Jeden post Kajana wystarczył mi, żebym przekonał się, że jestem w błędzie. Filmy z silnikami modelarskimi widziałem, z małego śmigła nie da się uzyskać dużego ciągu, choćby silnik miał 100KM. W zwiększeniu mocy napędów widzę tylko dwie możliwości. Pierwsza, to zastosowanie silnika Wankla, bo jest lekki i jego moc w porównaniu do wagi jest dobra, ale są duże problemy z uszczelnieniem tego silnika. Druga możliwość zwiększenia mocy, to silniki od kartów, W drugim przypadku, firma zajmująca się projektowaniem tych silników mogła by zrobić coś takiego dla paralotniarzy. Zrobienie silnika mającego 80KM z 250ccm3 raczej nie byłoby problemem. Pytanie tylko...., kto sprzeda swój luksusowy jacht, żeby zapłacić za wykonanie takiego silnika. Druga kwestia to, czy jakiegoś zawodnika było by stać na wydanie z 1-2tys. złoty na sam tłok, po wylataniu 10-ciu godzin, zakładając że napęd dostał od sponsora. Na obecną chwilę nie widzę żadnego taniego silnika do PPG.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Żółty. Wspomniałeś o bokserze który był rozrusznikiem w silnikach turboodrzutowych BMW pierwszych samolotów odrzutowych. Zrobiłem zdjęcie takiego silnika żebyś zobaczył to cacko. Moc około 10 km. Masa 16,5 kg.
https://photos.app.goo.gl/2kOkuYuPpK7bGp823
https://photos.app.goo.gl/2kOkuYuPpK7bGp823
Zbyszek Gotkiewicz
-
Dzięki Zbyszku za fotkę, miałem możliwość kupna tego silnika na olx, ale jakoś nie zdecydowałem się na jego zakup.
Edit:
Jak na te lata, to ten silnik miał dobrą moc.
Edit:
Jak na te lata, to ten silnik miał dobrą moc.
- prokopcio
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
żółty27 pisze:....Druga możliwość zwiększenia mocy, to silniki od kartów, W drugim przypadku, firma zajmująca się projektowaniem tych silników mogła by zrobić coś takiego dla paralotniarzy.....
Radne Raket właśnie jest Kartingowy
i ktoś nawet robił ( próbował zrobić ) z dwóch takich boxera.
Łukasz Prokop
-
Chyba jednak coś się nie udało