Co to za sposób wpięcia?
-
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Co to za sposób wpięcia?
Na jednym z filmów dotyczących tematyki ppg znalazłem taki oto sposób wpięcia paralotni. Pierwszy raz widzę coś takiego. Czy ktoś z Państwa mógłby mi go przybliżyć?
- Załączniki
-
- a.jpg (96 KiB) Przejrzano 3992 razy
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Re: Co to za sposób wpięcia?
To ucho wygląda za słabo jako punkt podwieszenia paralotni. Widziałem podwójne podwieszenia, ale wyglądały solidniej.
Zbyszek Gotkiewicz
Mam tak w nemo 2. Wg instrukcji gorne podwieszenie jest do napedu ppg a dolne do swobodnego
- prokopcio
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
może jest tak przemyślane, że w sytuacji krytycznej nawet jak się urwie / rozpruje bo chyba o to ci chodzi to karabinek zatrzyma się na docelowej taśmie.Zbyszek Gotkiewicz pisze:To ucho wygląda za słabo jako punkt podwieszenia paralotni. Widziałem podwójne podwieszenia, ale wyglądały solidniej.
swoją drogą to bardziej martwi mnie już zaciągnięta sterówka tak strasznie wysoko nie wiem czy na wyprostowanych rękach w górę sterówka dojdzie do bloczka
Łukasz Prokop
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Piloci napędowej mają tak wielką potrzebę latania że muszą znieść wiele kompromisów. Gdyby paralotnia była projektowana od podstaw do latania z silnikiem to z pewnością by powstała zupełnie inna konstrukcja. W zasadzie to powstały takie konstrukcje i nazywają się paraplany. Są tak brzydkie że latają dzięki temu, że ziemia je odpycha od siebie.
Zbyszek Gotkiewicz