Co to za sposób wpięcia?
-
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Co to za sposób wpięcia?
Na jednym z filmów dotyczących tematyki ppg znalazłem taki oto sposób wpięcia paralotni. Pierwszy raz widzę coś takiego. Czy ktoś z Państwa mógłby mi go przybliżyć?
- Załączniki
-
- a.jpg (96 KiB) Przejrzano 4239 razy
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Re: Co to za sposób wpięcia?
To ucho wygląda za słabo jako punkt podwieszenia paralotni. Widziałem podwójne podwieszenia, ale wyglądały solidniej.
Zbyszek Gotkiewicz
Mam tak w nemo 2. Wg instrukcji gorne podwieszenie jest do napedu ppg a dolne do swobodnego
- prokopcio
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
może jest tak przemyślane, że w sytuacji krytycznej nawet jak się urwie / rozpruje bo chyba o to ci chodzi to karabinek zatrzyma się na docelowej taśmie.Zbyszek Gotkiewicz pisze:To ucho wygląda za słabo jako punkt podwieszenia paralotni. Widziałem podwójne podwieszenia, ale wyglądały solidniej.
swoją drogą to bardziej martwi mnie już zaciągnięta sterówka tak strasznie wysoko

Łukasz Prokop
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Piloci napędowej mają tak wielką potrzebę latania że muszą znieść wiele kompromisów. Gdyby paralotnia była projektowana od podstaw do latania z silnikiem to z pewnością by powstała zupełnie inna konstrukcja. W zasadzie to powstały takie konstrukcje i nazywają się paraplany. Są tak brzydkie że latają dzięki temu, że ziemia je odpycha od siebie.
Zbyszek Gotkiewicz