Co ma wpływ na spadek mocy silnika
-
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Były Pilot
Re: Co ma wpływ na spadek mocy silnika
Filtr jest nie potrzebny, a jak spadnie to niszczy śmigło, albo zmienia się skład mieszanki i można przegrzać tłok itp. Załóż trąbkę.
Mariusz Kilian
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Trochę próbowałem czytać na ten temat. Jeśli chodzi o sam tłumik szmerów ssania to można zagotować sprężynę stalową o średnicy pięć razy większej od średnicy gardzieli gaźnika owiniętej warstwą 2 cm gąbki i folią. Długość takiej rury to pół metra. Jeśli chcesz zrobić puszkę rezonansową, to najlepiej zrobić taką której jedna ściana, ta odbijająca falę będzie przesuwana. Wtedy będziesz mógł dostroić rezonans do określonych obrotów. Oczywiście musisz też zadbać żeby wejście powietrza do puszki miało jak najmniejsze opory. Zysk puszki to paliwo które gaźnik dwusuwa wypluwa, choć przy zaworze dolotowym to chyba nie ma tego zjawiska. Musisz pamiętać że każda zmiana na dolocie wymusza także zmianę regulacji gaźnika, bo zmieniają się opory przepływu. Założenie filtra stożkowego też to spowoduje. Wydaje mi się że filtr powietrza nic ci nie da bo napęd to nie motocykl i te parę much przeklęci swobodnie przez silnik nie robiąc mu krzywdy, za to dobry tłumik smsów ssania oraz ciche śmigło są według mnie bezcenne.
Zbyszek Gotkiewicz
- prokopcio
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
No mi właśnie o hałas chodzi a doczytałem że filtr też sporo wygłusza
Łukasz Prokop
- der
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
cytując za Kajanem, może nie pomóc, ale na pewno nie zaszkodzi
Problem spadania obrotow ma wiekszosc JPX-ow,z moich wyliczen rury rezonansowej JPX wychodzi ze jest ona za krotka,kiedy jest zimny fala rezonansowa ma mniejsza predkosc i doladowuje cylinder jak juz sa zasloniete kanaly pluczace przez tlok,z chwila rozgrzania rury po paru minutach zwieksza sie predkosc fali rezonansowej i doladowuje kiedy jeszcze sa otwarte okna pluczace cylindra i cofa mieszanke do karteru tym samym jest jej mniej i obroty spadaja,to tak troche teori
Jedynie co mozesz zrobic to wyplukaj"kretem" do kanalizacji cala rure a szczegolnie rurke wylotowa ta zaokraglona kielbaske co wychodzi do dotlumiacza bo zalazla nagarem i zmniejszyla sie srednica powodujac zwiekszenie temperatury w rurze
- prokopcio
Mam świadomość że Kajan to mądry człowiek ale dziwnie to opisał albo ja źle rozumiem że rezonans jest tak dobrany, że na zimnym fala jest za długa a na zagrzanym za krótka ale wtedy istniałaby temperatura przejściowa / optymalną dla której rezonans działa idealnie. U mnie tak nie było i nigdy nie dokręcał dużych śmigieł ( nawet o małym skoku ) . Piszę w czasie przeszłym bo bez puszki z helixem 125 działa jak nówka . Wręcz idealnie więc nie grzebię. Spróbuję tylko założyć filtr bo ponoć wycisza a teraz jak przepustnica jest otwarta to zdecydowanie głośniej chodzi.
Łukasz Prokop
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Kielich z pewnością poprawi parametry pracy silnika, ale też z pewnością nic nie wyciszy.
Zbyszek Gotkiewicz
- prokopcio
Może kiedyś wydrukuję różne kielichy i przetestuję.
Czy zwiększenie w ten sposób "wydajności mieszani" oczhwiście odpowiednio wyregulowanym gaźniku może mieć niekorzystny wpływ na resurs?
Czy zwiększenie w ten sposób "wydajności mieszani" oczhwiście odpowiednio wyregulowanym gaźniku może mieć niekorzystny wpływ na resurs?
Łukasz Prokop
- der
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Na test ok. Ale na takim drukowanym nie lataj. Szkoda śmigła. Natomiast gdybym miał latać bez tłumika szmerów to z chęcią zastosowałbym dobrze wykonaną trąbkę.
W kwestii trwałości. Nie podnosisz w ten sposób maksymalnej prędkości obrotowej bo zaciążasz go śmigłem. To w czym problem?
W kwestii trwałości. Nie podnosisz w ten sposób maksymalnej prędkości obrotowej bo zaciążasz go śmigłem. To w czym problem?