FIS - zgłoszenie lotu.

Latanie silnikowe
Szwajcar
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Przelotowiec

FIS - zgłoszenie lotu.

Postautor: Szwajcar » 11 września 2019, 20:04

Cześć,
Jeśli zgłaszam do FIS-u lot motoparalotnią do wysokości 200 m, to jak oni to rozumieją - AGL czy AMSL?
Refleksja przyszła mi po czasie :-)

Awatar użytkownika
micro
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Kontakt:

Re: FIS - zgłoszenie lotu.

Postautor: micro » 11 września 2019, 20:33

To nie mogłeś sam powiedzieć ? :) .
Roman Michalak

Awatar użytkownika
CichyBart
Latam: Tylko z Napędem
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: CichyBart » 11 września 2019, 20:43

Ja zawsze dodaje "asl"
Jeśli nie wiesz co robić, nabieraj wysokości. Nikt się jeszcze nie zderzył z niebem.
PPG / [ITV Boxer (Green) - sprzedane], [Solo 210 - sprzedane], ITV Billy (Red), C-Max E, airone.pro unique single

Szwajcar

Postautor: Szwajcar » 11 września 2019, 21:23

Mogłem sam powiedzieć, ale zapomniałem, a oni nie zapytali.

matgaw

Postautor: matgaw » 11 września 2019, 22:07

W FIS Poznań nam powiedzieli, że jak podajesz w metrach, to interpretują jako AGL, a jak w stopach, to AMSL.

Moje typowe zgłoszenie brzmi tak: "Dzień dobry. Chciałbym zgłosić lot paralotnią z napędem z miejscowości X, do wysokości A m, w promieniu B km, do godziny XX:XX czasu zulu. Zgłoszę zakończenie lotów."

Czas zulu = UTC

Ewentualnie dopytuję jeszcze o aktywność stref w pobliżu lub o natężenie ruchu.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 11 września 2019, 22:16

Podobno średnia wysokość gruntu w Polsce wynosi 173 m n.p.m. w takiej sytuacji to deklarowanie lotu na wysokości 200 metrów powinno być domyślnie rozumiane jako nad gruntem.
Zbyszek Gotkiewicz

JarekPG
Doświadczenie: Były Pilot

Postautor: JarekPG » 18 września 2019, 13:58

a gdzie latałeś ?
możliwe, że w tamtym rejonie dla fisu to całkowicie nieistotne czy lecisz 150,250,czy 350m ;)

Szwajcar

Postautor: Szwajcar » 21 września 2019, 21:20

Istotne. Ja tu mam max. 215 AGL. I muszę zgłaszać.

Pit

Postautor: Pit » 30 września 2020, 16:09

Tak z ciekawości. Używasz radia dwuzakresowego dla częstotliwości lotniczych i paralotniarskich??

Awatar użytkownika
Bartess

Postautor: Bartess » 30 września 2020, 17:31

matgaw pisze:Moje typowe zgłoszenie brzmi tak: "Dzień dobry. Chciałbym zgłosić lot paralotnią z napędem z miejscowości X, do wysokości A m, w promieniu B km, do godziny XX:XX czasu zulu. Zgłoszę zakończenie lotów."

Tak z ciekawości - zgłaszasz do FISu, bo musisz ze względu na miejsce lotów, czy dlatego, że chcesz (mieć św. spokój)?

matgaw

Postautor: matgaw » 30 września 2020, 17:34

Bartess pisze:
matgaw pisze:Moje typowe zgłoszenie brzmi tak: "Dzień dobry. Chciałbym zgłosić lot paralotnią z napędem z miejscowości X, do wysokości A m, w promieniu B km, do godziny XX:XX czasu zulu. Zgłoszę zakończenie lotów."

Tak z ciekawości - zgłaszasz do FISu, bo musisz ze względu na miejsce lotów, czy dlatego, że chcesz (mieć św. spokój)?

Dla swojego bezpieczeństwa i z przyzwyczajenia. Latam blisko dużego miasta i ruch tu często jest spory, a sufit nisko ze względu na TMA.

Na FIS nas bardzo lubią :)

Awatar użytkownika
Bartess

Postautor: Bartess » 30 września 2020, 17:50

matgaw pisze:Na FIS nas bardzo lubią :)

Lubią czy „lubią”? :-).
Jak konkretnie to zgłaszasz? (Treść już pokazałeś). Trzeba zgłosić emailem czy robisz to tak dla wygody? Można tel? Z dużym wyprzedzeniem musisz to zgłoszenie wysłać? Zakończenie lotów również emailem zgłaszasz? I musisz zgłaszać zakończenie lotów, czy np. możesz od razu w zgłoszeniu podać godzinę zakończenia lotów?

Dzięki za odpowiedzi :-).

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: uriuk » 30 września 2020, 19:13

Dzwonisz, nie musisz sie przedstawiac. Mowisz czym lecisz, gdzie (jesli to pipidowa to podajesz np 12 km na wschod od Krasnika), podajesz wysokosc i przewidywany czas akcji. Wazne jest, zeby podawac jednostki, to znaczy wysokosc jaka (nad grunt, nad poziom morza, w stopach, w metrach?) i czas w czasie GMT czy lokalny. Przewaznie prosza o zgloszenie zakonczenia. Jesli latasz sam, to w zasadzie powinenes. Jesli lata was cale stado, to mowisz, ze policzycie sie sami o zmierzchu (zmierzch i zachod slonca to rozne terminy, nam wolno latac do zmierzchu, czyli 30 min po zachodzie slonca)

ciacholot

Postautor: ciacholot » 30 września 2020, 19:46

Bartess pisze:

Jak konkretnie to zgłaszasz? (Treść już pokazałeś). Trzeba zgłosić emailem czy robisz to tak dla wygody? Można tel? Z dużym wyprzedzeniem musisz to zgłoszenie wysłać? Zakończenie lotów również emailem zgłaszasz? I musisz zgłaszać zakończenie lotów, czy np. możesz od razu w zgłoszeniu podać godzinę zakończenia lotów?

Lubią-lubią. Tak normalnie. Zapraszają na wieżę i szkolą o strefach. Po zgłoszeniu informują o innych aktywnościach. Czasami sami zezwalają na wlot nad pobliski poligon. Szanują to, że traktowani są bardzo poważnie. Wzajemne informacje są bezcenne dla bezpieczeństwa wszystkich użytkowników przestrzeni powietrznej.
Zgłoszenia są telefoniczne zaraz przed startem. Podajemy plan lotu czyli dokąd jest przelot, ustalamy wysokość, planowane lądowanie i ilość paralotni.Zakończenie lotów zgłaszamy zaraz po lądowaniu ostatniej paralotni.
Nie chodzi o to, że trzeba tylko o to, że chcemy bo to i bezpieczniej i poważniej.
Mariusz Kilian

matgaw

Postautor: matgaw » 30 września 2020, 19:47

Bartess pisze:

Lubią ;)

Telefonicznie, najczęściej jak już jestem uszykowany do startu i mam zakładać kask to dzwonię. Czasami sami proszą aby zgłosić zakończenie, a czasami nie. Zwykle wtedy mówię że zgłoszę zakończenie.

Pit

Postautor: Pit » 30 września 2020, 20:29

Zgłaszanie do FIS jest jak najbardziej ok tylko zastanawiam się jakiej radiostacji używasz. Masz radiostację, która obsługuje (nasłuchuje) pasmo lotnicze i paralotniarskie jednocześnie?

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 30 września 2020, 20:34

Do FISu Dzwonisz telefonem,
nie musisz ( zakładam być może niesłusznie że nie masz nawet prawa bez dodatkowych uprawnień ) używać w tym celu radia.
Łukasz Prokop

Pit

Postautor: Pit » 30 września 2020, 20:42

Ok bo z formy komunikatu wywnioskowałem, że w użytku jest radiostacja. Sprawa już jasna.

matgaw

Postautor: matgaw » 30 września 2020, 20:46

Czasami zdarza mi się latać z radiem lotniczym, ale to nie jest łatwy temat ze względu na uprawnienia i zakłócenia. Do lotu w przestrzeni G poza lotniskami mało przydatne ;)

Mam kask z możliwością jednoczesnego podpięcia dwóch radii. Radio nadające jednocześnie na AM airband I naszych FM niestety nie istnieje.

JarekPG

Postautor: JarekPG » 02 października 2020, 10:38

Zywkłe najtańsze boefangi czy jak im tam dają się przeprogramować, że łapią część pasma lotniczego. Jedne egzemplarze więcej inne mniej.

Wróć do „PPG”