Śmigła HELIX - prośba o pomoc w doborze

Latanie silnikowe
Awatar użytkownika
NEWRO
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Sympatyk

Śmigła HELIX - prośba o pomoc w doborze

Postautor: NEWRO » 05 października 2020, 02:04

Cześć,

ponieważ latanie swobodne w naszym klimacie pozostawia duży niedosyt, postanowiłem podciągnąć czas spędzony w powietrzu lataniem z napędem. Tak się złożyło, że silników mam obecnie 2 sztuki:
- JPX Corsair M21Y
- Moster 185 classic
oraz 3 komplety śmigieł:
- EcExtreme (Helix) H30F 1,25m L-Z-07-2 (Set 1)
- EcExtreme (Helix) H30F 1,25m L-NM-07-2 (Set 7)
- Helix H30F 1,25m L-NM-06-2 (Set 5)
mam prośbę do doświadczonych PPG'antów - które śmigło najlepsze do JPX, a które do Moster'a? Proszę o opinię praktyków.

Z góry dzięki - pozdrawiam.

AdamN
Latam: Tylko z Napędem
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Re: Śmigła HELIX - prośba o pomoc w doborze

Postautor: AdamN » 05 października 2020, 07:51

H30F 1,25m L-NM-07-2 - to moim zdaniem, jest najlepsze (z wymienionych przez Ciebie) do Mostera Classic.
Swoją drogą, jeśli będziesz kiedyś zmieniał śmigło - polecam przetestować śmigło od Werenca (130cm S2) - pracuje nieco ciszej, lepiej się wkręca, mniejszy efekt "od śmigłowy" i mniejsze spalanie, a cena dużo lepsza od konkurencji. Ale to tylko moje zdanie i nie muszę mieć racji...

Awatar użytkownika
prokopcio
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Postautor: prokopcio » 05 października 2020, 10:48

Mimo, że przedstawiciel HELIXA upierał się, że do JPXa jest idealne 30cm to H30F 1,25m L-Z-07-2 jest moim ulubionym śmigłem dla JPX a przelatałem ich kilka. Werenc nie przypadł mi do gustu za ich delikatność, choć rzeczywiście masa, efekt odśmigłowy/ żyroskopowy jest mniejszy niż przy "pancernych" helixach.
Do Mostera wg mnie to są śmigła za lekkie.
jeśli latasz powoli to korzystniejsze są śmigła dłuższe z mniejszym skokiem, jak chcesz latać szybko to korzystniejsze są krótsze z większym skokiem.

Helix H30F 1,25m L-NM-06-2 (Set 5) nie za bardzo jest sens zakładać do tych napędów ;)
Łukasz Prokop

Awatar użytkownika
NEWRO

Postautor: NEWRO » 05 października 2020, 17:20

OK, wielkie dzięki za pomoc - czyli JPX dostaje H30F 1,25m L-Z-07-2, do Moster'a zakładam H30F 1,25m L-NM-07-2, a H30F 1,25m L-NM-06-2 zostaje na zapas.
Gdybyście mieli jakieś własne typy super śmigła do w/w silników to chętnie posłucham co i dlaczego, bo wiadomo - nic nie jest wieczne...

Jako ciekawostkę dodam, iż Moster'a kupiłem z L-NM-06-2, JPX'a z L-NM-07-2, a L-Z-07-2 luzem na zapas. Czyli wszystko zupełnie na odwrót :)

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
prokopcio
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Postautor: prokopcio » 05 października 2020, 17:28

Niecierpliwie czekam na informację ile Twój jpx wykręci obrotów z tym śmigłem mój max 7050
Łukasz Prokop

Awatar użytkownika
NEWRO

Postautor: NEWRO » 05 października 2020, 19:13

Musisz się trochę uzbroić w cierpliwość, ponieważ rozgrzebałem oba napędy w celach serwisowych. Ponadto potrzebuję trochę ładnej pogody żeby dokończyć kurs, bo póki co papiery mam tylko na PG a nie chcę latać "na dziko".
Podejrzewam że dopiero jak trochę polatam będę mógł coś powiedzieć o jednym i drugim napędzie oraz zadecydować który zostawić. BTW. Kurs robię na JPX Black Devil (trochę mocniejszy od mojego M21Y) - wcześniej było założone śmigło Helix'a (niestety nie wiem jaki model), obecnie E-Props - wg. mnie ogromna różnica na korzyść tego drugiego (bardziej liniowa charakterystyka, mniejsze wibracje, cichsze, jakby bardziej "miękko" pracuje, niestety wygląda też na dużo bardziej delikatne), oba dwułopatowe.
Jak tylko coś pomierzę z tymi moimi sprzętami bezzwłocznie dam znać - a póki co w dalszym ciągu czekam na propozycję śmigła idealnego do JPX'a M21Y oraz Moster'ka.

Wróć do „PPG”