Loty nad chmury- prognozowanie.
Loty nad chmury- prognozowanie.
Witam.
Jako napędowy świeżak mam pytanie do pilotów z doświadczeniem w lataniu ponad chmury.
Chodzi o prognozowanie ewentualnego waruna pozwalającego wbić się nad chmury. Doprecyzuję, że chodzi mi o jesienne klimaty nie o latanie nad letnimi Cu (technika terma + manetka jest mi znana).
Pytania:
Jakich prognoz używacie i na co zwracać uwagę?
Jak przewidzieć na podstawie prognoz możliwość pojawienia się niskich chmur np. stratus?
Warunki na loty ponad chmury częsciej towarzyszą frontom chłodnym czy ciepłym?
Jak prognozujecie pionową rozciągłość chmur?
Z góry dzięki za rady,
pozdrawiam, Krzysiek.
Jako napędowy świeżak mam pytanie do pilotów z doświadczeniem w lataniu ponad chmury.
Chodzi o prognozowanie ewentualnego waruna pozwalającego wbić się nad chmury. Doprecyzuję, że chodzi mi o jesienne klimaty nie o latanie nad letnimi Cu (technika terma + manetka jest mi znana).
Pytania:
Jak przewidzieć na podstawie prognoz możliwość pojawienia się niskich chmur np. stratus?
Z góry dzięki za rady,
pozdrawiam, Krzysiek.
-
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Re: Loty nad chmury- prognozowanie.
kowalik pisze:Witam.
Pytania:
Z góry dzięki za rady,
pozdrawiam, Krzysiek.
Jeśli chodzi o latanie nad stratusem to przemyśl jakie potrzebujesz przyrządy i papiery aby złożyć plan lotu IFR . Pewnie prościej jest zarezerwować strefę ale nie wiem czy przebijanie mokrego stratusa jest tego warte. Najlepiej wylecieć ponad chmury jak są duże dziury.
Jesienią to jest przeważnie latanie właśnie nad stratusami ale raczej w wersji rozrzedzających się mgieł i to jest bardzo ważne aby te mgły już zanikały, trzeba wyczekać ten moment jak słońce je przepali i pojawią się dziury na tyle duże żeby nie było problemów z widocznością i orientacją. Zimą fajnie jest też nad inwersją, latem rano przy chłodnym froncie można spotkać na małej wysokości pełno małych Cu. Jak jesteś jak napisałeś świeżakiem to najlepiej poczekaj trochę na te PPG-owe desery w postaci lotów powyżej chmur, na początku to i tak każdy jeden lot jest piękny:)
Dzieki za odpowiedz i garść cennych informacji.
W sumie to świeżak jestem jeśli chodzi o napęd bo swobodnie trochę lat już latam.
Loty nad chmury też mam zaliczone, ale były one raczej wynikiem przypadku niż drobiazgowego planowania i dlatego pytam co i jak aby wiedzieć i świadomie planować takie latanie.
W sumie to świeżak jestem jeśli chodzi o napęd bo swobodnie trochę lat już latam.
Loty nad chmury też mam zaliczone, ale były one raczej wynikiem przypadku niż drobiazgowego planowania i dlatego pytam co i jak aby wiedzieć i świadomie planować takie latanie.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Najważniejsze to żebyś mógł bezpiecznie wylądować. Poza tym dobrze żebyś poczytał trochę o oblodzeniu.
Zbyszek Gotkiewicz
-
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Najważniejsze to żebyś mógł bezpiecznie wylądować. Poza tym dobrze żebyś poczytał trochę o oblodzeniu.
I też o zmoczeniu;)
-
- Doświadczenie: Przelotowiec
kowalik pisze:Witam.
Pytania:
Z góry dzięki za rady,
pozdrawiam, Krzysiek.
Obawiam się że jest to bardzo trudne pytanie aby znaleźć jakąś odpowiedź...
Pewną wskazówkę może dać wykres chmur na meteorogramie ICM - szukamy chmur niskich, i to trzeba zestawić z własną intuicją.
W praktyce i tak trzeba nasze przewidywania zweryfikować z rzeczywistością dopiero w momencie startu. Żeby wylecieć nad chmury musimy mieć dziurę, i dopiero po tej dziurze da się ocenić pionową rozciągłość chmur.
Powyżej 900 m ASL / 300 m AGL (wyższa wartość) możesz latać nad chmurami nie widząc ziemi, ale jak stracisz z oczu dziurę aby przejść ponownie pod chmury to będziesz w grubych tarapatach.
Z doświadczenia powiem, że bardzo łatwo się zapomnieć nie widząc ziemi I dać się wywiać daleko od startu, więc nawigowanie się wg GPS to podstawa.
- prokopcio
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
I koniecznie sprawdź jak wieje górą, bo mimo słabiutkiego wiaterku na dole możesz się zdziwić,
że speedem co najwyżej prędkość możesz zmniejszyć
że speedem co najwyżej prędkość możesz zmniejszyć
Łukasz Prokop
-
Jak kolega słusznie zauważył, zachmurzenie którego poszukujesz może się tworzyć na styku dwóch różnych warstw powietrza. Nad chmurami wieje mocniej.
Możesz się posiłkować np. prędkościami wiatrów na wysokościach wg GFS. Jeżeli przez dużą rozciągłość pionową prędkość wiatru niewiele się zmienia, i jest prognozowane w tych okolicach zachmurzenie, to możesz się spodziewać że to właśnie te chmury blokują przepływ wiatru / są tam z powodu braku wiatru. Czyli chmury będą grube Jeżeli natomiast prędkość wiatru swobodnie zmienia się z wysokością, to jest większa szansa że prognozowane chmury będą "cienkie". Jeżeli chcesz w to iść głębiej, to poszukaj takich prognoz:
Im na większym zakresie wysokości wartość temperatury i punktu rosy są zbliżone do siebie, tym większa szansa na grubą warstwę chmur... Tam gdzie się do siebie najbardziej zbliżają jest zwykle podstawa.
Możesz się posiłkować np. prędkościami wiatrów na wysokościach wg GFS. Jeżeli przez dużą rozciągłość pionową prędkość wiatru niewiele się zmienia, i jest prognozowane w tych okolicach zachmurzenie, to możesz się spodziewać że to właśnie te chmury blokują przepływ wiatru / są tam z powodu braku wiatru. Czyli chmury będą grube Jeżeli natomiast prędkość wiatru swobodnie zmienia się z wysokością, to jest większa szansa że prognozowane chmury będą "cienkie". Jeżeli chcesz w to iść głębiej, to poszukaj takich prognoz:
Im na większym zakresie wysokości wartość temperatury i punktu rosy są zbliżone do siebie, tym większa szansa na grubą warstwę chmur... Tam gdzie się do siebie najbardziej zbliżają jest zwykle podstawa.
-
Przykładowo, jutro u mnie ma padać, a opad oznacza grube chmury. Wykres w prognozie wygląda tak:
Jak widać, prognoza przewiduje wystąpienie podstaw na około 500 m. Wilgotność zbliżona do 100% panuje do 3,5 km, a więc będziemy mieli chmury grube na 3 km a może i więcej.
Jak widać, prognoza przewiduje wystąpienie podstaw na około 500 m. Wilgotność zbliżona do 100% panuje do 3,5 km, a więc będziemy mieli chmury grube na 3 km a może i więcej.
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
Jest serwis pokazujacy pionowy przekroj atmosfery. Moze go sobie "przekroic" nad danym lotniskiem miedzynarodowym (Gramet aero), albo na trasie pomiedzy lotniskami (Gramet meteo). Naley pamietac, ze serwis rozumie jedynie kody lotnisk miedzynarowodych, np Wroclaw Strachowice to EPWR
https://www.ogimet.com/gramet_aero.phtml.en
https://www.ogimet.com/gramet_aero.phtml.en
jakież to prawdziwe stwierdzenie. Potrzebowałem chwilki żeby załapać o co biega.prokopcio pisze:możesz się zdziwić, że speedem co najwyżej prędkość możesz zmniejszyć
Prawda.
-
W ten weekend jest duża szansa na loty nad-chmurowe - przy tej okazji jestem ciekawy, co prognozujecie, i jak
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
No to jeszcze jeden patencik. Odpalamy windy.com.
Klikamy na miejscowke ktora nas interesuje
Rozwijamy menu
Ogladamy przekroj pionowy i widzimy ineteresujace zachmurzenie we wtorek
Klikamy na miejscowke ktora nas interesuje
Rozwijamy menu
Ogladamy przekroj pionowy i widzimy ineteresujace zachmurzenie we wtorek