Polini 130 pytanie o EGT

Latanie silnikowe
Awatar użytkownika
leszekm40
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Polini 130 pytanie o EGT

Postautor: leszekm40 » 28 września 2021, 22:59

witam kolegów mam pytanie natury technicznej.
Mam tego polini 130 i ogólnie silnik chodzi jak zegarek. Ale założyłem sobie ostatnio sondy cht i egt i ten cały monitor. Ogólnie wszystko fajnie tylko na max obrotach temperatura egt jest na poziomie 640 stopni. Czyli jakieś 8400 obrotów na moim smigle. Temperatura głowicy jest na poziomie 135 stopni. Jeżeli zejdę z obrotów o 1000 w dóło temperaturę egt wskazuje na poziomie 560 stopni. I w sumie nie wiem teraz bo zgłupiałem czy te parametry sa ok ? czy nie bardzo ? Ta temperatura egt wysoka dosyć . Czujnik niby zamontowany poprawnie do póki tego nie założyłem nie miałem dylematów latałem i nic się nie działo . Teraz jak to założyłem to się zacząłem zastanawiać po co chyba żeby się wkurzać :D Ale tak poważnie to co myślicie o tych temperaturach?

7van.krzysztof
Latam: Swobodnie i z Napędem

Re: Polini 130 pytanie o EGT

Postautor: 7van.krzysztof » 29 września 2021, 07:12

Mam ten sam napęd. Polini Thor 130. Też chodzi jak zegarek. Też chciałem zamontować motomonitor. Ale mój mechanik, PPGant (bardzo znany w polskim środowisku PPG ), który serwisuje mi sprzęt odradził mi montowanie motomonitora. Uzasadnił to, tak jak napisałeś, że będę się tylko wkurzał i bez przerwy gapił się w ten monitor, zamiast cieszyć się lotem. Doradził mi tylko kontrolę świecy i jak jest OK, to lataj i nie zawracaj sobie głowy jakimiś odczytami z monitora. No i pozostało tylko na chceniu. Nie posiadam monitora, Polini chodzi jak zegarek, a ja cieszę się lataniem.

Awatar użytkownika
leszekm40

Postautor: leszekm40 » 29 września 2021, 08:00

7van.krzysztof pisze:Mam ten sam napęd. Polini Thor 130. Też chodzi jak zegarek. Też chciałem zamontować motomonitor. Ale mój mechanik, PPGant (bardzo znany w polskim środowisku PPG ), który serwisuje mi sprzęt odradził mi montowanie motomonitora. Uzasadnił to, tak jak napisałeś, że będę się tylko wkurzał i bez przerwy gapił się w ten monitor, zamiast cieszyć się lotem. Doradził mi tylko kontrolę świecy i jak jest OK, to lataj i nie zawracaj sobie głowy jakimiś odczytami z monitora. No i pozostało tylko na chceniu. Nie posiadam monitora, Polini chodzi jak zegarek, a ja cieszę się lataniem.

No właśnie i tu myślę miał rację . Ja jednak to założyłem i teraz się zastanawiam czy jest ok czy nie jest :) a był święty spokój :)

7van.krzysztof

Postautor: 7van.krzysztof » 29 września 2021, 08:29

Skontaktuj się z Walterem Wojciechowskim z AirAction Częstochowa. On jest dealerem Polonii powinien coś wiedzieć o tych temperaturach. Regulacja gaźnika powinna pomóc. Chociaż przy max. obrotach, nie wiem czy bym się przejmował. W końcu ile się lata na maxie ? Tylko chwilę po przy starcie.

Awatar użytkownika
leszekm40

Postautor: leszekm40 » 29 września 2021, 08:41

Dlatego właśnie chciałem zapytać o opinie bo tak jak pisałem ta temperatura do 640 jest na max obrotach . Na niższych już spada poniżej 600 . W instrukcji silnika pisze że temperatura egt jest na poziomie 570 do 600 stopni

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: uriuk » 29 września 2021, 10:39

A jaka jest dokładność pomiaru?

matgaw
Doświadczenie: Przelotowiec

Postautor: matgaw » 29 września 2021, 10:46

Wsadź ten czujnik do zagotowanej wody żeby sprawdzić czy pokaże 100 stopni.

Prawdopodobnie masz zamontowany w złym miejscu - przy 640 stopniach pewnie już byś miał miękki tłok albo z dziurą.

Awatar użytkownika
leszekm40

Postautor: leszekm40 » 29 września 2021, 20:18

uriuk pisze:A jaka jest dokładność pomiaru?

Dokładność pomiaru hmmm chyba kiepska jak głupoty pokazuje :D

Wróć do „PPG”