Pytanie jak w temacie. Nie mam kompletnie orientacji w wariometrach, tabletach, komórkach, mam jedynie wario/pikawkę.
Jaki polecacie tablet/komórkę (nie wario sprzętowe) jako przyrządy nawigacyjno-pomiarowe do latania swobodnego? Chodzi o sprzęt/soft sprawdzony przez Was.
Jaki talbel/smartfon jako przyrząd pomiarowy pokładowy ?
- Rafazer
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Re: Jaki talbel/smartfon jako przyrząd pomiarowy pokładowy ?
Samsung seria galaxy. (Nie ważne który model) bardzo dobrze się sprawdza. Ma dobre czujniki. Z XCsoarem działa super!
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Rafał
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Też z tym latałem. Działa bez zarzutu. Jedynie dobrze jest mieć czułą pijawkę łączącą się z telefonem bo warto w telefonie nie działa tak subtelnie. Jeśli pijawka nie łączy się to też żadna strata, bo można wyłączyć dźwięk w telefonie i używać do nawigacji.
Zbyszek Gotkiewicz
- tooosh
- Latam: Tylko Swobodnie
Kiedyś używałem Galaxy S3, potem Xiaomi Redmi note 4, a teraz Redmi note 11 pro. Do latania przydaje się wyświetlacz AMOLED o dużej jasności, duża przekątna ekranu i bateria najlepiej powyżej 45000 mah. Barometru w telefonie nie używam, więc skupiam się tylko na tych parametrach.
-
Najpopularniejsze to chyba XCTrack na Androida i Flyskyhy na iOS. Uzywam tego drugiego i przy moim rekreacyjnym lataniu jestem zadowolony.
Trzeba natomiast pamietac, ze niektore opcje sa platne i strefy trzeba wrzucac recznie. Sa jakies opcje livetrackingu ale nie tak popularne jak rozwiazanie wbudowane w XCtracka.
Dosyc popularny byl kiedys FlyMe na Androida (ubozszy w funkcje od XCtracka) ale to zdaje sie juz nierozwijane rozwiazanie.
Trzeba natomiast pamietac, ze niektore opcje sa platne i strefy trzeba wrzucac recznie. Sa jakies opcje livetrackingu ale nie tak popularne jak rozwiazanie wbudowane w XCtracka.
Dosyc popularny byl kiedys FlyMe na Androida (ubozszy w funkcje od XCtracka) ale to zdaje sie juz nierozwijane rozwiazanie.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Ja używam jeszcze xc soar na Androida gdyby komuś xc track się nie podobał.
Zbyszek Gotkiewicz
- Krzysztof Pochmurski
Cześć
Ja mam Samsunga Galaxy A5 (SM-A520F z 2017), który z XCtrackiem działa ok. Ja mam tego smartfona bez karty SIM, a połączenie internetowe pobieram przez WiFi z drugiego smartfona. Wszystkie powiadomienia - poza XCTrackiem - mam wyłączone, więc nic nie rozprasza w locie.
Ps.
W późniejszych latach chyba nie wszystkie Galaxy miały czujnik ciśnienia, więc warto to potwierdzić.
Ja mam Samsunga Galaxy A5 (SM-A520F z 2017), który z XCtrackiem działa ok. Ja mam tego smartfona bez karty SIM, a połączenie internetowe pobieram przez WiFi z drugiego smartfona. Wszystkie powiadomienia - poza XCTrackiem - mam wyłączone, więc nic nie rozprasza w locie.
Ps.
W późniejszych latach chyba nie wszystkie Galaxy miały czujnik ciśnienia, więc warto to potwierdzić.
Pozdrawiam serdecznie,
Krzysztof "Smokun"
Krzysztof "Smokun"
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Eski miały chyba wszystkie czujnik baro. Ja na czas lotu włączam tryb samolotowy, ale to chyba logiczne. No i zawsze latam z powerbankiem. Teraz, żeby nie miec kabli wziąłem powerbank z indukcją i trzymam to razem w utui rowerowym na kokpicie.
Zbyszek Gotkiewicz
- Blazej
- Doświadczenie: Sympatyk
Kaźdy dobry pilot, który dla mnie jest przelotowo/zawodniczym autorytetem jako głównego przyrządu pokładowego używa dedykowanej elektroniki paralotniowej. Sam używam telefon, bez dźwięku ale tylko dodatkowo z innymi danymi na ekranie xctracka. I zachęcam do kupna nawet tańszego, mniej zaawansowanego urządzenia niż super telefon. Szczególnie na początku przygody z lataniem.
-
- Latam: Tylko z Napędem
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Ja od lat używam aplikacji PPGpS na starym Samsungu z barometrem. Używałem również na telefonie bez barometru ale wtedy nie ma co patrzeć na wysokość i wznoszenie/opadanie. Aplikacja jest intuicyjna i można wgrać do niej strefy. Polecam wypróbować - mi nic więcej nie potrzeba.
Darek Cuber
-
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
PPGps jest spoko ale programiści strasznie zawalili z zoomem mapy, w ustawieniach można zmienić go tylko w małym zakresie zakresie (15-18) przy czym 15 to max oddalenie - ale i to jest o wiele za mało. Jak lecę w trasę powiedzmy 80km to chcę widzieć na ekranie całość trasy żeby się zorientować gdzie jestem a teraz trzeba dodawać waypointy i patrzeć w cyferki ile mi zostało do końca bo na ekranie g.... widać, jak przez lunetę.
Odzoomowanie powinno być bez ograniczeń a przynajmniej do 11.
Tutaj można sobie dla porównania sprawdzić jaka cyferka odpowiada jakiemu zoomowi. Jest w pasku adresu po "map=..."
https://www.openstreetmap.org/#map=11/50.4352/18.2855
Odzoomowanie powinno być bez ograniczeń a przynajmniej do 11.
Tutaj można sobie dla porównania sprawdzić jaka cyferka odpowiada jakiemu zoomowi. Jest w pasku adresu po "map=..."
https://www.openstreetmap.org/#map=11/50.4352/18.2855
Latałem z Huawei Mate 9 pro a teraz z Huawei Mate 20 pro i nie zamieniłbym na inny. Częste odświeżanie baro z kalibracją, navi z Galileo, dobra czytelność i oczywiście z androidem i niezłą ceną. Apka PPGpS z racji latania na trajce. Na starej 9tce na zapasie XCTrack. Polecam