Jakie skrzydlo

Latanie silnikowe
Did88
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Jakie skrzydlo

Postautor: Did88 » 19 czerwca 2024, 12:05

Witam jestem szkolącym się pilotem na PPG, pytanie do was jaki rozmiar skrzydła solo dudkowe, moja waga 96 kg napęd octagon 190 i mam dylemat co do rozmiaru jedni doradzaja 24 a inni 27 proszę was o poradę dzięki i pozrdo.

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Re: Jakie skrzydlo

Postautor: uriuk » 19 czerwca 2024, 20:33

Jako instruktor z dwudziestoparoletnim stażem sugeruje najpierw Universala 28, a po 50 godzinach przesiadka na Solo 24. Praktyka dowodzi, ze jakakolwiek droga "na skróty" WYDŁUŻA cykl szkolenia i zwiększa ryzyko, że przerzucisz się na planszówki. Swoje trzeba wylatać i nie bądź frajer, nie daj się podpuszczać "doświadczonym" kolegom (jak nie wylatał 1000 godzin to nie powinien nikomu niczego doradzać)

matgaw
Doświadczenie: Przelotowiec

Re: Jakie skrzydlo

Postautor: matgaw » 20 czerwca 2024, 01:21

Did88 pisze:Witam jestem szkolącym się pilotem na PPG, pytanie do was jaki rozmiar skrzydła solo dudkowe, moja waga 96 kg napęd octagon 190 i mam dylemat co do rozmiaru jedni doradzaja 24 a inni 27 proszę was o poradę dzięki i pozrdo.

Trudno odpowiedzieć. Oba rozmiary będą dla Ciebie dobre. Wybierz co Ci podpowiada intuicja lub instruktor.

Universal o wiele gorzej wstaje w bezwietrzu i może być przyczyną przerzucenia się na planszówki.

Wróć do „PPG”