Napęd Solo 210 - czy to jest jeszcze sprzedawalne

Latanie silnikowe
Tomaszek

Re: Napęd Solo 210 - czy to jest jeszcze sprzedawalne

Postautor: Tomaszek » 08 lutego 2025, 21:05

Dołączę się do dyskusji bo też latam na Solo od 16 lat i nie powiem złego słowa na ten napęd. Nigdy mnie nie zawiódł a po przesiadce dopiero w tamtym roku na Speedstera (wcześniej nie latałem na samostatku) mogę powiedzieć, że teraz tniemy chmury jak miecz samurajski (trochę mnie poniosło ;-))

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: uriuk » 08 lutego 2025, 21:54

Chcesz powiedzieć, że ten zestaw zapewnia lot poziomy przy odpuszczonych trymerach i wciśniętym speedzie?

m72
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Postautor: m72 » 09 lutego 2025, 07:24

Ja chcę powiedzieć że duże Solo + Dudek Reaction + 100kg cielska na odpuszczonych trymerach zapewnia lot po prostej . Na spidzie nie wiem bo nie mam podpiętego.

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 09 lutego 2025, 08:52

Sprzedam Fiata 126p. Czwórka nie wchodzi, ale jeździć się da.
Już któryśtam miłośnik Solo pisze, że nie ma podpiętego speeda. Ano nie ma, bo na speedzie topi.
I właśnie dla tego ten sprzęt nie nadaję się do latania.

stanley
Latam: Tylko z Napędem
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: stanley » 12 lutego 2025, 22:36

Na simonini też nie mam podpiętego. Mógłbyś to jakoś ,, merytorycznie" skomentować?

stanley

Postautor: stanley » 12 lutego 2025, 22:43

Na równi z miłośnikami starych maszyn latających można postawić miłośników zabytkowych samochodów. Tych jest znacznie więcej.
Ale czy znasz choć jednego, który takowy kupuje i traktuje jako jedyny środek transportu w domu?

Taki Ford T idealnie nadaje się do niedzielnej powolnej przejażdżki w ciepłe lipcowe popołudnie. Ale nic ponadto. Choć kiedyś zmotoryzował świat. A tak, to generalnie miło na niego popatrzeć i czasem przepalić. Zmieniły się oczekiwania i priorytety. Niektórzy nazywają to postępem.[/quote]

A gdybyś miał czterdziestoletniego mercedesa 190 po kapitalnym remoncie to też byś go używał tylko do niedzielnej przejażdżki w lipcowe popołudnie? Porównanie Solo do Forda T zupełnie nietrafione , moim zdaniem oczywiście .

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 14 lutego 2025, 13:59

stanley pisze:Na simonini też nie mam podpiętego. Mógłbyś to jakoś ,, merytorycznie" skomentować?

Zrobiłes samopodpierdolke. Czyli ogłośiłes na cały internet, że latasz tylko w maslanych warunkach i krótkie trasy. Najprawdopodobniej nie słyszałes o teorii McCreadyego. Czyli masz mocno umiarkowaną wiedze i praktykę. Poświęcasz czas na udzielanie swoich świetlanych wskazówek, zamiast latać.
Ja znikam na 9 dni w celach statutowych, czyli latać, latać, latać. Oczywiście z podpietym speedem, bo nie jestem kursantem na I etapie.

stanley

Postautor: stanley » 14 lutego 2025, 18:42

I wszyscy twoi kursanci, od razu po kursie kupują 30 konne napędy i latają na pełnej beli przy wietrze 8 m/s. A tak w ogóle to podaj przykład 30 konnegi napędu który waży 22 kg. A ja będę latał w maslanych warunkach bo tak lubię i co mi zrobisz?

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 14 lutego 2025, 18:50

Wszyscy moi kursanci kupują minimum Techno-Fly Revo (moc wg producenta 27 KM) i latają na speedzie. Wiatr 8 m/s to poniżej 30 km/h. Górą występuje dość często, zwłaszcza przed zachodem słońca. To elementarne mój Watsonie. Ale że ty o tym nie wiesz? Czyżbyś nie latał wysoko?
Ani daleko? Według programu, żeby dostać Świadectwo Kwalifikacji PPG/PPGG trzeba zrobić trzy loty nawigacyjne. Jak tyś się uchował? Poczytaj co napisałem w sąsiednim wątku o używaniu speesystemu. Może się czegoś dowiesz. O sobie ;)

stanley

Postautor: stanley » 14 lutego 2025, 19:16

Ja o sobie wiem wystarczająco dużo, a ty nie odpowiedziałeś na moje pytanie. Jaki napęd 30 konny waży 22 kg. Kilka postów wyżej dałeś taki przykład.

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 14 lutego 2025, 19:24

Techno-Fly Tornado. Moc 32 KM, waga 21,4 kg

Wróć do „PPG”