Jeśli nowy napęd PPG to który? Na co zwrócić uwagę?

Latanie silnikowe
matgaw
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Przelotowiec

Re: Jeśli nowy napęd PPG to który? Na co zwrócić uwagę?

Postautor: matgaw » 24 sierpnia 2020, 16:53

Powiem Ci tak. Wybierz z tej listy jeden z dwóch najpopularniejszych Twoim zdaniem silników i nie kombinuj z dzieleniem włosa na czworo. Jak kupisz jakiś mało popularny model to później się będziesz bujał z problemami bo mało kto będzie miał części i wiedzę.

Chłodzenie cieczą w silniku 80 jest rozwiązaniem nietypowym i podejrzewam ciężaro- i problemogennym, po co.

Piotr Domański
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: Piotr Domański » 24 sierpnia 2020, 18:32

matgaw pisze:Chłodzenie cieczą w silniku 80 jest rozwiązaniem nietypowym i podejrzewam ciężaro- i problemogennym, po co.

We wszystkich znanych mi silnikach 2t do latania jakie znam nie słyszałem o problemach związanych z układem chłodzenia cieczą, natomiast słyszałem wiele o problemach z przegrzewaniem się silników chłodzonych powietrzem.

Eltomek, owadami w chłodnicy się nie przejmuj jak pewnie zauważyłeś grasują zwykle przy ziemi, skoro w samochodzie czy motocyklu to nie stanowi kłopotu to w napędzie tym bardziej nie będzie;) Sky Engine 100 ma już za sobą co najmniej 15 lat kariery i o problemach z układem chłodzącym nie było słychać, mało tego o awariach tego silnika też nie:) W thorach chyba też samo chłodzenie cieczą nie dostarcza kłopotów. Mogę się wypowiedzieć na temat dwusuwowych Rotaxów i chłodzone cieczą R462 czy R582 znacznie przebija trwałością R503, a musimy pamiętać, że to wolnoobrotowe silniki trudne do przegrzania.

eltomek

Postautor: eltomek » 24 sierpnia 2020, 21:24

matgaw pisze:Wybierz z tej listy jeden z dwóch najpopularniejszych Twoim zdaniem silników i nie kombinuj z dzieleniem włosa na czworo.

A skąd ja mam wiedzieć co jest najpopularniejsze? :-) Właśnie dlatego zebrałem tutaj 4 silniki, które sobie wybrałem z rynku, żeby dowiedzieć się co o nich doświadczeni piloci sądzą.

Dziękuję wszystkim za pomoc. Zasięgnąłem dziś jeszcze opinii w SkyTrekking i EMGE Paramotor i ostatecznie zdecydowałem się na Atom 80, który zapewni wystarczająco dużo mocy na moje skromne 70kg masy ciała lecące pod klasykiem, będzie umiarkowanie cichy, oszczędny, niewielki i lekki, a jak widać na filmie to nawet w tandemie da się tym polecieć ;)

Odradzono mi Thor 80 z uwagi na to, że to niezbyt popularny model, a Thor 130 przy swoich 21KM waży prawie 15kg.

Wiktor

Postautor: Wiktor » 04 września 2020, 13:34

Polecam napęd mostera 185 plus z firmy Skytrekking.
Napęd ma dużo mocy jeśli ktoś nie lata wyczynowo napęd idealny ciężki do zagrzania podczas długiego lotu i bardzo ekonomiczny. Latam na mosterze z firmy Skytrekking i jestem bardzo zadowolony ponieważ szybki i niezawodny serwis niektóre sprawy związane ze serwisem są robione od ręki a jak nie to w bardzo krótkim czasie i po oddaniu napędu nie muszę się przejmować że coś jest zrobione nie tak jak powinno

kriss

Postautor: kriss » 20 września 2020, 12:46

Witajcie.
Ja osobiście wybrałem napęd Moster185 firmy Wittorazi. Jest to mój pierwszy napęd i po prawie 2-letnim użytkowaniu z czystym sumieniem mogę go polecić. Moster dysponuje pojemnością 185ccm i mocą 25KM. Uwierzcie, że to prawdziwa moc! Mimo to nie jest to silnik wyżyłowany, dlatego jest bardzo trwały. Polecam zakup tego napędu w firmie SKYTREKKING - Macie pewną gwarancje, serwis pogwarancyjny i oczywiście po pierwszych 25h darmowy serwis. Szczerze polecam Skytrekking i naped Moster185.
Pozdrawaim.
Kriss

eltomek

Postautor: eltomek » 28 września 2020, 20:52

Skończyło się tak, że kupiłem w https://www.emgeparamotor.pl/ napęd na bazie silnika Vittorazi Atom 80, po krótkich doświadczeniach z Octagonem 190 i Topem 80 uznałem, że te 16KM w zupełności wystarczy (moja waga 70kg) do mojego latania na skrzydle klasycznym. Czas pokaże, czy był to dobry wybór. Na razie zepsuła się pogoda :)

Jarko_147
Latam: Tylko z Napędem
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Postautor: Jarko_147 » 28 września 2020, 23:01

eltomek pisze:napęd na bazie silnika Vittorazi Atom 80

Tak z ciekawości, jeśli można wiedzieć, ile dałeś?

kriss

Postautor: kriss » 08 stycznia 2021, 19:59

Witam!! Miałem taki sam problem jak zastanawiałem sie nad kupnem mojego pierwszego napedu i z pomocą pana Piotra z firmy SkyTrekking wybrałem vittorazi moster180. Jest świetny, niezawodny i jak kupisz w tej własnie firmie to śmiało możesz liczyć na każdą pomoc a po 25godz. pracy masz serwis w cenie. Naprawde szczerze polecam i z czystym sumieniem. Ja osobiście dokonał bym tegosamego wyboru. Pozdrawiam

Wróć do „PPG”