Samostatek, czy NIEsamostatek ? Oto jest pytanie

Latanie silnikowe
fotolot
Latam: Tylko z Napędem
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Re: Samostatek, czy NIEsamostatek ? Oto jest pytanie

Postautor: fotolot » 21 grudnia 2018, 15:17

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Wiesiek, to świetny pomysł. Najlepiej gdyby zebrać wszystkie błędy pilotów które doprowadzają do wypadków, napisać jak do nich dochodzi i jak ich uniknąć. Można by nawet zrobić z tego książke :)

Cieszę się że jesteś za tym pomysłem i choć w sumie wszystkich błędów powodujących wypadki i tak nie uda się zebrać bo to nie możliwe to warto zainicjować pospolite ruszenie i ogólnonarodową(oraz zagraniczną) zbiórkę materiałów- mam kilka pomysłów ale to poruszę w jakimś bardziej adekwatnym temacie- nie spodziewałbym się szału , chodzi mi tylko o jakieś wabiki powodujące zapoczątkowanie solidarnego wspódziałania.
Mówisz o wydawaniu książki ? -bogatemu wszystko wolno ;) ale ja uważam że obecna młodzież wolałaby materiały z wizualizacjami w wersji elektronicznej i za darmochę(np. pod choinkę za rok) :)

Pozdrawiam Wiesiek

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 21 grudnia 2018, 15:31

Podoba mi się pomysł, żeby ktoś to zrobił za darmo :)
Zbyszek Gotkiewicz

fotolot

Postautor: fotolot » 21 grudnia 2018, 16:05

michau pisze:"..... uważam, że każdy, ale to każdy paralotniarz powinien być od góry i przymusowo zrzeszony i być członkiem PSP. Dlaczego ? A dlatego, że wtedy każdy, ale to każdy wypadek musiałby być odnotowany i zbadany.
...każdy glajciarz powinien być członkiem PSP i każde zdarzenie powinno być zgłoszone i sprawdzone. Ale na temat wolnej amerykanki latania w PL powinna być też napisana książka i inny wątek na forum.

Kolego wykazałeś na razie że pojęcia o lataniu nie masz, wykaż jeszcze czy Ty wiesz czym się zajmuje PSP ? W tym momencie chyba nikogo nie wkurzyłeś ale rozśmieszyłeś ? Jeśli dałeś się wciągnąć na ich członka to Twoje prywatne upodobania ale dlaczego innych byś chciał gwałtem do tego zmuszać ...?
Jak byś nie wiedział to wypadkami zajmuje się PKBWL, a od PSP to kalendarzyk możesz jedynie wyrwać(za Twoją kasę) ;) .

Pozdrawiam Wiesiek.
ps. dlaczego ukrywałeś to zdarzenie? przenieś swój opis wypadku do odpowiedniego działu i rozwiń przyczynowo- skutkowo by było to przestrogą żeby blisko samochodów nie lądować, jak byś wrzucił filmik to cóż więcej trzeba(pilota do pierdla zapakować?).
Ostatnio zmieniony 21 grudnia 2018, 17:06 przez fotolot, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 21 grudnia 2018, 16:09

Wiesiek, a jak PKBWL zajmuje się wypadkami? Możesz mi przytoczyć działania jakie podjęło PKBWL aby zbadać tegoroczne wypadki paralotniowe i zadbać o dotarcie z wnioskami do zainteresowanych?
Zbyszek Gotkiewicz

fotolot

Postautor: fotolot » 21 grudnia 2018, 16:46

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Wiesiek, a jak PKBWL zajmuje się wypadkami? Możesz mi przytoczyć działania jakie podjęło PKBWL aby zbadać tegoroczne wypadki paralotniowe i zadbać o dotarcie z wnioskami do zainteresowanych?

Jest duże niezadowolenie społeczne z ich opieszałości.
Dlatego jest potrzeba wybrania osób reprezenatywnych aby mogły mieć wpływy na to żeby w obecnej komisji znalazła się osoba z naszego środowiska o najwyższym doświadczeniu i zaufaniu społecznym, która nie miałaby problemu z umieszczaniem informacji na forach.

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Latam: Swobodnie i z Napędem
Kontakt:

Postautor: uriuk » 21 grudnia 2018, 16:51

Herflik pisze: A propos lotniarzy Uriuk , to są i dobrze się mają,
pozdro Stanlee

Cała dwudziestka?

michau

Postautor: michau » 21 grudnia 2018, 16:52

fotolot pisze:
michau pisze:"..... uważam, że każdy, ale to każdy paralotniarz powinien być od góry i przymusowo zrzeszony i być członkiem PSP. Dlaczego ? A dlatego, że wtedy każdy, ale to każdy wypadek musiałby być odnotowany i zbadany.
...każdy glajciarz powinien być członkiem PSP i każde zdarzenie powinno być zgłoszone i sprawdzone. Ale na temat wolnej amerykanki latania w PL powinna być też napisana książka i inny wątek na forum.

Kolego wykazałeś że pojęcia o lataniu nie masz, wykaż jeszcze czy Ty wiesz czym się zajmuje PSP ? W tym momencie chyba nikogo nie wkurzyłeś ale rozśmieszyłeś ? Jeśli dałeś się wciągnąć na ich członka to Twoje prywatne upodobania ale dlaczego innych byś gwałtem zmuszał do zbiorowych aktów...?
Jak byś nie wiedział to wypadkami zajmuje się PKBWL(dlaczego dopiero teraz napisałeś o zdarzeniu?), a od PSP to kalendarzyk możesz jedynie wyrwać(za Twoją kasę) ;) .

Pozdrawiam Wiesiek.
ps. przenieś swój opis wypadku do odpowiedniego działu i rozwiń przyczynowo- skutkowo by było to przestrogą żeby blisko samochodów nie lądować.

Wolałbym żeby instytucje zewnętrzne takie jak PKBwL za bardzo nie mieszały w naszym paralotniowym sosie. Gdyby oni znali szczegóły wszystkich wypadków i to co niektórzy wyprawiają, to zapewne długo by nie trwało, jak przepisy zostałyby obostrzone tak srogo jak w innych krajach. A tego nie chcemy ...prawda (?) Niech nam zostanie jeszcze trochę wolności, chociaż to się skończy prędzej czy później.
PSP w Polsce jest jedyną organizacją, która robi coś w imieniu i dla wspólnego interesu wszystkich glajciarzy. To oni załatwili legalną częstotliwość dla nas, ale tacy ignoranci mają to w D i nadal używają radia na lewo. A Ty Wiesiu ... co zrobiłeś dla parotniarstwa w Polsce ? Może i masz duży nalot, ale nie znam Cię od strony jakiegoś wkładu dla dobra ogółu glajciarzy. Natomiast znam kilka innych nazwisk, w tym z tego forum.
Dlaczego nie zgłosiłem wypadku ? A niby komu ? Miałem polecieć na Policję ? Nie zamierzam robić sobie wrogów w naszym środowisku, bo nasz paralotniowy światek jest i tak już wystarczająco podzielony i skłócony. Nawet tu , na forum nie ujawniam się oficjalnie, bo nie zamierzam robić sobie wrogów na startowiskach. PSP z tego co wiem współpracuje z Aeroklubem Polskim. I super. Dlatego utrzymuję, że dla utrzymania porządku i bezpieczeństwa każdy powinien być w PSP podlegającym w jakiś tam sposób Aeroklubowi, oby tylko za dużo zewnętrzne instytucje za dużo nam nie mieszały w przepisach. A pod PSP powinny podlegać wszystkie inne , regionalne kluby paralotniowe. I wtedy byłby porządek i mniej wypadków. Na naszych startowiskach i w powietrzu robi się coraz tłoczniej i wypadki będą pewnie coraz częstsze.
Ale wiem, że jeśli będą się zdarzały takie durne wypadki, przez zwykłe olewanie, to w końcu instytucje państwowe dobiorą się nam do dup i skończy się radiowanie na lewo, skończy się latanie pod mostami, pod drutami , nad autostradami i wiele innych. Na startowiskach będzie stała Policja i sprawdzała, czy piloci mają ważne licencje, przeglądy skrzydeł, RSH i dmuchanie w balonik. Napędy będą musiały mieć pieczątkę co rok, czy są sprawne. Chcesz tego ? J auważam, że nie. Wszyscy na tym stracimy

michau

Postautor: michau » 21 grudnia 2018, 17:14

uriuk pisze:
Herflik pisze: A propos lotniarzy Uriuk , to są i dobrze się mają,
pozdro Stanlee

Cała dwudziestka?

Lotniarze, tak jak piloci wahadłowców. Jest ich niewielu, ale za to bohaterowie.

fotolot

Postautor: fotolot » 21 grudnia 2018, 19:17

michau pisze:
Dlaczego nie zgłosiłem wypadku ? A niby komu ? Miałem polecieć na Policję ? Nie zamierzam robić sobie wrogów w naszym środowisku, bo nasz paralotniowy światek jest i tak już wystarczająco podzielony i skłócony. Nawet tu , na forum nie ujawniam się oficjalnie, bo nie zamierzam robić sobie wrogów na startowiskach. .... A pod PSP powinny podlegać wszystkie inne , regionalne kluby paralotniowe. I wtedy byłby porządek i mniej wypadków. Na naszych startowiskach i w powietrzu robi się coraz tłoczniej i wypadki będą pewnie coraz częstsze.
Ale wiem, że jeśli będą się zdarzały takie durne wypadki, przez zwykłe olewanie, to w końcu instytucje państwowe dobiorą się nam do dup i skończy się radiowanie na lewo, skończy się latanie pod mostami, pod drutami , nad autostradami i wiele innych. Na startowiskach będzie stała Policja i sprawdzała, czy piloci mają ważne licencje, przeglądy skrzydeł, RSH i dmuchanie w balonik. Napędy będą musiały mieć pieczątkę co rok, czy są sprawne. Chcesz tego ? J auważam, że nie. Wszyscy na tym stracimy

No przecież do tego Twojego PSP miałeś "zgłosić" ten wypadek, żebyś sobie wrogów w środowisku nie narobił.(moje zapytanie było :dlaczego nie "napisałeś" o zdarzeniu..-chodziło mi o dział na tym forum)

"..nie ujawniam się oficjalnie.." - ja Ci się wcale nie dziwię "Michau" po tym co Ty zacząłeś tu wypisywać(Jackie wróć!), domyślam się że już masz samych "kumpli", pokaż się tylko na jakimś startowisku, będącym pod opieką regionalnego klubu :D

Powiadasz w sensie: "albo poddajcie się za wymuszone haracze pod jedyną słuszną "ochrane" albo koniec z wami "-"Chcecie tego?"
Nie strasz, nie strasz bo sobie smrodu narobisz(choć i tak już narobiłeś). ;) Nie chciałbym odpisywać na teksty : "powinniście"," musicie" bo Święta idą radujmy się.

Pozdrawiam Wiesiek
ps. jak chcesz opisać jakieś niebezpieczne zdarzenie ku przestrodze to nie musisz należeć do PSP ani podawać pełnych danych.

michau

Postautor: michau » 21 grudnia 2018, 19:53

fotolot pisze:No przecież do tego Twojego PSP miałeś "zgłosić" ten wypadek, żebyś sobie wrogów w środowisku nie narobił.(moje zapytanie było :dlaczego nie "napisałeś" o zdarzeniu..-chodziło mi o dział na tym forum)

"..nie ujawniam się oficjalnie.." - ja Ci się wcale nie dziwię "Michau" po tym co Ty zacząłeś tu wypisywać(Jackie wróć!), domyślam się że już masz samych "kumpli", pokaż się tylko na jakimś startowisku, będącym pod opieką regionalnego klubu :D

Powiadasz w sensie: "albo poddajcie się za wymuszone haracze pod jedyną słuszną "ochrane" albo koniec z wami "-"Chcecie tego?"
Nie strasz, nie strasz bo sobie smrodu narobisz(choć i tak już narobiłeś). ;) Nie chciałbym odpisywać na teksty : "powinniście"," musicie" bo Święta idą radujmy się.

Pozdrawiam Wiesiek
ps. jak chcesz opisać jakieś niebezpieczne zdarzenie ku przestrodze to nie musisz należeć do PSP ani podawać pełnych danych.

A tak na prawdę , to co Ciebie tak bulwersuje ? No jest sobie PSP i jaki masz z tym problem ? Co, lub kto Ci tam nie pasi ? Stary...nie mam pojęcia o co Ci biega. Może poluzuj troszkę gacie i wytłumacz mi młodemu, o co tak zgrzytasz zębami. Opis tego wypadku też Cię tak poruszył, jakby dotyczył Ciebie samego, lub Twojego kupla. Strasznie agresywny z Ciebie typ. Masz coś z psychiką chłopie ?

michau

Postautor: michau » 21 grudnia 2018, 20:15

fotolot pisze:

NO i wszystko jasne. Przejrzałem sobie Twoją aktywność na forum i widzę, że Ty w ogóle z natury jesteś bardzo agresywnym typem. Wykłócasz się , wymądrzasz ze wszystkimi i o wszystko i w dodatku bez żadnej kultury. Powinieneś się zgłosić do psychiatry i z nim o tym pogadać, że wkurzają Cię ludzie i wkurza Cię świat. Nie szkoda Ci własnego zdrowia na aż takie branie do siebie tego co sądzą inni ? U mnie masz na razie bana, chyba, że zmądrzejesz i swoje poglądy zaczniesz przedstawiać w bardziej grzeczny sposób.

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 21 grudnia 2018, 20:31

Watwk zaczyna sie kwalifikowac do MMA

Awatar użytkownika
CichyBart

Postautor: CichyBart » 21 grudnia 2018, 21:37

To ja (nie tworząc nowego tematu) dopytam jak to jest z tymi odpuszczonymi trymerami, lecz na skrzydle ITV Boxer. Nie ma on żadnych "kulek" do sterowania przy odpuszczonych trymerach, więc używam delikatnie sterówek. Mam nadzieję, że nie robię błędu.

ps: obojętnie, jakie skrzydło byś nie kupił, jeśli to Twoje pierwsze skrzydło pod napęd, to i tak będziesz twierdził, że jest mega bezpieczne. Kiedyś też czytałem, oglądałem i nie chciałem słuchać opinii typu "lataj, nie oglądaj". Teraz sam Tobie powiem: "LATAJ!!! a nie czytasz, oglądasz i szukasz czarnych wizji".
Jeśli nie wiesz co robić, nabieraj wysokości. Nikt się jeszcze nie zderzył z niebem.
PPG / [ITV Boxer (Green) - sprzedane], [Solo 210 - sprzedane], ITV Billy (Red), C-Max E, airone.pro unique single

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 21 grudnia 2018, 21:59

Przeczytaj dokładnie instrukcję. Konstruktorzy w skrzydłach samostatecznych przeznaczonych dla pilotów rekreacyjnych są w stanie tak dobrać parametry, żeby można było używać tylko jednych sterówek we wszystkich konfiguracjach skrzydła. Żeby przetestować swoje skrzydło to mozesz spróbować pociągnąć za główne sterówki na pełnej beli i odpuszczonym trymerze, ale to już jest testowanie i powinno się to robić z zachowaniem odpowiednich procedur, więc odradzam próby spontaniczne. Dlatego proponuję przeczytać dokładnie instrukcję, a w razie wątpliwości męczyć sprzedawcę, a nawet konstruktora.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
prokopcio
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Postautor: prokopcio » 21 grudnia 2018, 22:59

michau pisze:uważam, jak uważam...każdy glajciarz powinien być członkiem PSP i każde zdarzenie powinno być zgłoszone i sprawdzone. Ale na temat wolnej amerykanki latania w PL powinna być też napisana książka i inny wątek na forum.

Wytłumaczyć mi proszę jaka jest różnica między trzymającym język za zębami pilota zrzeszonego i takiego niezrzeszonego ?
Łukasz Prokop

fotolot

Postautor: fotolot » 22 grudnia 2018, 02:10

michau pisze:
A tak na prawdę , to co Ciebie tak bulwersuje ? No jest sobie PSP i jaki masz z tym problem ? Co, lub kto Ci tam nie pasi ? Stary...nie mam pojęcia o co Ci biega. Może poluzuj troszkę gacie i wytłumacz mi młodemu, o co tak zgrzytasz zębami. Opis tego wypadku też Cię tak poruszył, jakby dotyczył Ciebie samego, lub Twojego kupla. Strasznie agresywny z Ciebie typ. Masz coś z psychiką chłopie ?

Tłumaczę Ci "młody": nie jestem wcale "strasznie agresywny typ"(na pewno nie wobec ludzi), ale bardzo stanowczy w swoich przekonaniach i stąd takie wrażenie o wypowiedziach.
Każdy ma swoje poglądy i może je wyrażać, problemy zaczynają się kiedy ktoś chce je narzucać , używając wobec innych słów nakazowych np. "wszyscy POWINNI" ty powinieneś to czy tamto . Nawet jeśli byłbym psychologiem to też nie napisałbym Ci po wypowiedziach, że "powinieneś" się leczyć Michau- ewentualnie zaproponowałbym Ci kurację w jakiś dobrowolny sposób, byś mógł uzyskać samokontrolę emocjonalną lub "samostateczność".
Nie mam żadnego problemu żeby było sobie PSP ale jeśli Ty piszesz że ja "powinienem" do niego należeć to właśnie tylko "o to słówko mi biega" i nie muszę nikomu tłumaczyć dlaczego mam swoje zdanie(kiedyś im faktycznie kibicowałem).
Opisy wypadków zazwyczaj "poruszają", ale dla mnie jeszcze bardziej poruszające jest kiedy ktoś je zataja.
Czy mam coś z psychą? każdy ma odmienną i można np. nie pozwalać "dawać się co niektórym zwariować", a czy chciałbyś abym ja zamiast o sens w Twojej wypowiedzi zapytał czy Ty Michau jesteś całkiem normalny?
Pozdrawiam Wiesiek
Ostatnio zmieniony 22 grudnia 2018, 17:25 przez fotolot, łącznie zmieniany 1 raz.

michau

Postautor: michau » 22 grudnia 2018, 07:34

prokopcio pisze:Wytłumaczyć mi proszę jaka jest różnica między trzymającym język za zębami pilota zrzeszonego i takiego niezrzeszonego ?

W jednej organizacji byłaby większa jedność i spójność całego środowiska i właśnie wtedy nie dochodziłoby do zatajeń wypadków i niebezpiecznego latania. Nie jestem za tym żeby meldować o wszystkim służbom państwowym, ale w naszym środowisku powinna być spójność i karcenie zachowań niebezpiecznych. No bo jak jesteś w jednym teamie, to masz prawo kogoś upomnieć żeby nie świrował. A jak Ty należysz do jakiegoś tam swojego klubu, ktoś inny do innego, jeszcze inny jest samotnikiem i w żadnym klubie nie jest, to wychodzi na to, że nikt nikomu nie ma prawa zwrócić uwagi i w efekcie latają sobie co niektórzy jak chcą w D mając innych. To zdarzenie tandemowe, które opisałem, nie zataiłem tylko ja. Zataiła to chyba z setka (100) ludzi, bo tego dnia był tłok na starcie i bardzo dużo ludzi. Młody chłopak, nawet chyba niepełnoletni, dostał od babci lot na urodziny, a stary pilot, tandemiarz o 15 cm i by go zabił. Gdyby wpakował się z nim w tą klapę szyją, to wątpię czy by to przeżył. Małe 15cm. A setka ludzi, starych, młodych pilotów, instruktorów i obecnych gości nabrała wody w usta. Nikt kuźwa nic nie wie. Jestem przekonany, że takich zatajonych zdarzeń jest dużo więcej i właśnie dlatego obstaję przy tym, że zrzeszenie w JEDNYM klubie powinno być odgórne i obligatoryjne, po to żeby w naszym środowisku jeden pilnował drugiego. Wiem, że to brzmi "policyjnie", ale nie widzę innej możliwości, aby ukrócić świrowanie innym.
Jeden klub mógłby organizować jakieś wspólne integracje, zloty, pikniki. Po co ? A po to żeby każdy z każdym się znał, żeby każdy z każdym był kumplem, albo kumplem mojego kumpla. A z kumplami nie toczy się wojen...prawda ? To tyle, po prostu uważam, że członkostwo w jednym klubie dawałoby większa spójność.

Jakby co , to ja już się wyłączam. I tak już jest to dyskusja na zupełnie inny temat niż był w założeniu.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 22 grudnia 2018, 09:03

Rzeczywiście dyskusja poszła w złym kierunku i trzeba by ją przenieść. Borsk ma taką specyfikę, że tam zawsze ukrywali wszelkie zagrożenia i niebezpieczne sytuacje. Taka specyfika ludzi, którzy tam latają. Każdy kto próbował informować że coś się w tamtym towarzystwie wydarzyło był natychmiast narażony na ostracyzm. Przypuszczam że to zasługa ludzi tworzących klub GCG, którzy promują taki sposób zamiatania wszystkiego pod dywan.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 22 grudnia 2018, 09:14

Wiesz co zrobi ktoś z przytaczanego przez Ciebie Borska lub skąd inąt jak członkowstwo PSP będzie obowiązkowe?
Opłaci składkę członkowską....
Nie wiem, nie znam ludzi z Borska ( chyba ) ale jest duże prawdopodobieństwo, że są tam ludzie z opłaconą taką składką, ba, pewnie był ktoś podczas zdarzenia i co z tego. To czy ktoś zgłosi czy nie ( np Ty ) nie zależy od opłacenia składki. Opisz to zdarzenie w najpopularniejszym tu dziale!
Łukasz Prokop

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 22 grudnia 2018, 13:17

Nie odpowiedziałeś na pytanie w czym człowiek zrzeszony jest "lepszy" od niezrzeszonego
Łukasz Prokop

Wróć do „PPG”