Szarpaczka Raket

Latanie silnikowe
gnomm
Latam: Tylko z Napędem
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Re: Szarpaczka Raket

Postautor: gnomm » 05 lipca 2017, 09:38

prokopcio pisze:a o co chodzi z tymi "ulepszonymi" szarpaczkami - producenci często dodają takie hasła przy nowych rypach napędu - na czym polegają owe ulepszenia ? generalnie z tego co czytam to szarpaczki lubiąsię urwać a ja dziś urwałem ( nie przetarłem ) dyneeme co się nią holuję :)

Słyszałem, że kiedyś w Rakecie kółko od nawijania sznurka, było wykonane z jakiegoś tworzywa sztucznego w celu obniżenia masy. Tworzywo to jednak nie wytrzymywało i kółko zostało zmienione na metalowe (chyba aluminium) i teraz jest dobrze. Tego typu zmiany (ulepszenia) wprowadzają również inni producenci. Po prostu ulepszają coś co nie do końca działało tak jak by sobie tego życzył użytkownik.
Darek Cuber

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 05 lipca 2017, 10:05

Ponieważ szarpaczka od zawsze była elementem dostarczającym użytkownikom wielu trosk, to najlepiej zastąpić ją rozrusznikiem elektrycznym lub kupić raketa w wersji dual start.
Zbyszek Gotkiewicz

gnomm
Latam: Tylko z Napędem
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Postautor: gnomm » 05 lipca 2017, 10:10

Kamil123 pisze:Witam.
Panowie mam problem z szarpaczka. Wystarczy kilka szarpniec i szarpaczka nie zwija sznurka. Trzeba rozkrecic i skreci po czym znowu kilka szarpniec. W momencie kiedy śrubę ktora trzeba sprezyne do obudowy przykrece na sile to szarpaczka ciezko kreci. Kiedy ja poluzuje to od wibracji i szarpania sie odkreca.
Szarpaczka nie zwija tez plynnie o cos musi obciera.

Dobrze złożoną szarpaczkę powinno dać się skręcić dość mocno a i tak będzie się ona obracała luźno. Na początku wymyj wszystkie elementy w benzynie ekstrakcyjnej, sprawdź czy wizualnie wszystko jest z nimi OK i poskładaj na spokojnie. Zwróć też uwagę, czy współpracujące ze sobą elementy
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
bez skręcania pracują lekko - może dostało się coś pomiędzy nie? Możesz też spróbować skręcić szarpaczkę na klej do gwintów ale to będzie półśrodek.

Mi również zdarzało się złożyć szarpaczkę tak, że chodziła bardzo ciężko - po jej rozkręceniu i złożeniu od nowa działała tak jak powinna.

---------
zdjęcia pochodzą ze strony paramotor.pl
Darek Cuber

Wróć do „PPG”