Czołem,
mam pytanie do bardziej doświadczonych kolegów: latam już kilkanaście lat ale ostatnio jedynie z napędem, czy do wymagań karty IPPI bierze się w jakiś sposób nalot PPG? Z tego co czytam na różnych stronach, to wygląda że nie... więc chyba zapowiada się intensywne latanie swobodne .
Dzięki & pozdrawiam
Janusz
IPPI a nalot PPG
-
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
IPPI a nalot PPG
Janusz Kruszelnicki
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Re: IPPI a nalot PPG
Latanie ppg w niewielkim stopniu powoduje wzrost umiejętności, a stopnie IPPI opisują właśnie wzrost umiejętności
Zbyszek Gotkiewicz
-
Ok, dzięki. Może nazbierałbym nalot na ParaPro4, ale wszystko jest z lat 2002-2007, może być? Czy mogą wszystkie startowiska być w Polsce? Zapis na wniosku jest niejasny: 3 krajowe - minimum 3 czy 2 pozostałe muszą być zagraniczne? Mam jeszcze problem z 60 lotami... zlotów nie zapisywałem, będzie to duży problem do przeskoczenia?
Pozdrawiam
Janusz
Pozdrawiam
Janusz
Janusz Kruszelnicki
-
... jeszcze jedno, we wniosku jest zapis: dopuszcza się wydanie ParaPro3 na podstawie ŚK, czy jak mam ŚK to stopień 3 dostaje z automatu? To by pozwoliło mi przeskoczyć wymóg 60 lotów.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Janusz Kruszelnicki
- Marcin Kawula
- Latam: Tylko Swobodnie
Jeśli zaczniesz intensywnie latać to wszystkie warunki na IPPI4 z łatwością spełnisz w jeden sezon.
-
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Marcin Kawula pisze:Jeśli zaczniesz intensywnie latać to wszystkie warunki na IPPI4 z łatwością spełnisz w jeden sezon.
Pod warunkiem, ze mieszkasz w miejscu, gdzie pogoda na to pozwala. U mnie od wrzesnia zeszlego roku byly 2 (slownie dwa) dni w ktorych mozna bylo troche polatac (a nie robic zloty) i w ktore moglem sobie zrobic wolne.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
IPPI 3 dostaje się z automatu jeśli masz ŚK bo przy szkoleniu pg program realizuje zakres wiedzy i umiejętności obejmujący IPPI 3. nawy go przekracza, ale nie wypełnia zakresu na IPPI 4. Dlatego trzeba to zrobić we własnym zakresie przynajmniej poprzez zrobienie dodatkowego nalotu. Prawdę mówiąc karta IPPI 3 niewiele daje i nie warto jej wyrabiać. W większości krajów wymagają IPPI 4.
Zbyszek Gotkiewicz
-
Ok, dzięki. Spróbuję uderzyć do AP z tym co mam. Według moich wyliczeń powinno być ok.
Latam PPG bo nie mam czasu na swobodne, ale szykuje mi się wyjazd na pewien czas w miejsce gdzie napędu nie będę brał a góry są niedaleko... może się nawrócę .
Latam PPG bo nie mam czasu na swobodne, ale szykuje mi się wyjazd na pewien czas w miejsce gdzie napędu nie będę brał a góry są niedaleko... może się nawrócę .
Janusz Kruszelnicki