Pierwszy zestaw PPG

Latanie silnikowe
oko_temp

Pierwszy zestaw PPG

Postautor: oko_temp » 22 września 2018, 15:25

Hej,
Wiem, że było sporo tego typu pytań ale każdy case jest troszkę inny więc i rada może być inna ..

Po bardzo długiej przerwie w lataniu swobodnym chciałbym wrócić do latania PPG. W lataniu swobodnym nie byłem asem ale parę godzin mam nalatanych w termice, na żaglu nawet się chyba raz albo dwa holowałem. Przygodę z lataniem zacząłem w 95-97 roku przez kilka lat intensywnie starałem się latać, potem miałem kryzys po nie fortunym wyjedzie na Monte Avena gdzie prawie się pożegnałem z życiem. W 2006 roku wróciłem do latania swobodnego i latałem na Airvave Sport (głownie latanie na żaglu na trójmiejskich klifach). Po 3 sezonach raczej rzadkiego latania porzuciłem temat ze względu na brak czasu czekania na warun.

Ciągnie w powietrze więc chciałem wrócić do tematu. Chciałem Was podpytać jakie skrzydło samostateczne na początek oraz jaki napęd.
W gaciach ważę 92-95 kg. Plan to zakup raczej solidnego napędu (docelowego) i używane skrzydło, które pozwoli mi się bezpiecznie nauczyć latać.

Dodatkowa informacja która być może pomoże w radzeniu. Na na "codzień" jeżdzę na motocyklu 300ccm 2T więc tamat pracy dwusuwa, rezonansu, mieszkanek i tuningu gaźnika, wymian tłoków itd raczej mam opanowane. Moc prawie 50 kM na ziemi kontroluję ;-) natomiast nie wiem czy to pomoże jakoś w powietrzu...

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Re: Pierwszy zestaw PPG

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 22 września 2018, 15:40

Standardem w tej chwili jest skrzydło Universal. Jestvteż kilka innych skrzydeł dla początkujących pilotów ppg, ale nie znam więcvtrudno mi polecać. Napędów też jest sporo i szukaj takich któr mają 20 kM i więcej. Waga oczywiście też się liczy.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
oko
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Były Pilot

Postautor: oko » 22 września 2018, 19:39

Masz na myśli Dudek Universal 1.1 ?
POdrzucie proszę jakieś konkretne nazwy napędów i skrzydeł proszę. Od mojej ostaniej przygody z latanem duuuuużo się zmieniło. Za czym się oglądać z używanych skrzydeł ?

Artur

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 22 września 2018, 19:52

Tak. Dudek Uniwersal 1.1. A napędy możesz brać pod uwagę krajowe Motoroma, Techno Fly oraz z różnymi zagranicznymi silnikami wkładanymi w kosze krajowej roboty. I tak najważniejszy potem jest serwis i niezawodność a to dość rozległy temat. Najmocniejszy obecnie silnik który można polecać to Pollini 250 chłodzony wodą, jednak tyle mocy to potrzeba do wyczynu lub tandemów.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
oko

Postautor: oko » 01 października 2018, 21:41

Panowie,
Czy możecie podać jakieś konkretne przykłady napędów za którymi można się rozglądać (producent napędu / typ silnika) ?
Póki co moją uwagę zwrócił Socout Enduro na Pollini Thor 200 i TechnoFly Octagon 190. Budżet ok 20 tys. Napęd ma być docelowy na wagę pilota 95 kg i samostatek.

Artur

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Latam: Swobodnie i z Napędem
Kontakt:

Postautor: uriuk » 01 października 2018, 21:45

Jest jeszcze Moster i kilka podobnych. Nie bierz pod uwage niczego slabszego niz 25 KM, bo bedzie kicha.

Awatar użytkownika
oko

Postautor: oko » 01 października 2018, 23:29

Dzięki, a możesz podać jeszcze producentów napędów ? Silnik to tylko część sukcesu ;-)

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 02 października 2018, 09:01

Sprawdź firmę Techno fly z Warszawy. Oraz Motoroma też z Warszawy. Oni jako jedyni dają swoje silniki. Przed zakupem dowiedz się jak wygląda gwarancja i serwis.
Zbyszek Gotkiewicz

Only21
Latam: Tylko z Napędem
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Postautor: Only21 » 03 października 2018, 04:58

Nie żebym robił reklamę ale TF ,nie zostawią Cię na lodzie w razie W. Bardzo miła,konkretna i sprawna obsługa serwisowa jak i poserwisowa. Octagon tez świetny dla "Kowalskiego" No może delikatny ale jak uważasz to nie można narzekać . Jeśli będziesz brał nowy napęd czy tez szukasz używki to szukaj z starterem elektrycznym i trzy łopaty .

Only21

Postautor: Only21 » 03 października 2018, 05:15

Only21 pisze:Nie żebym robił reklamę ale TF ,nie zostawią Cię na lodzie w razie W. Bardzo miła,konkretna i sprawna obsługa serwisowa jak i poserwisowa. Octagon tez świetny dla "Kowalskiego" No może delikatny (mowa o koszu bo silnik nie jest do zajechania)ale jak uważasz to nie można narzekać . Jeśli będziesz brał nowy napęd czy tez szukasz używki to szukaj z starterem elektrycznym i trzy łopaty .

Co do gwarancji TF , dwa lata . W przypadku serwisu możesz dostać bonus ( kurier odbiera i dostarcza napęd ) pod drzwi . I najważniejsze żeby ten pierwszy raz pojechać osobiście.Na miejscu wszystko łopatologicznie zostanie Ci przekazane,wyregulowane i objaśnione. Nie musisz się zastanawiać ,czytać instrukcji choć i tak jest wszystko przemyślane i składa się intuicyjnie.

Awatar użytkownika
oko

Postautor: oko » 10 października 2018, 20:48

Panowie, jestem w zasadzie przed zakupem napędu. Mam kilka typów które spełniają moje oczekiwania natomiast mam pytanie o silnik. Który radzicie wybrać..

Tornado 190
Thor 200
Moster Plus

Wady, zalety w kontaście mocy, drgań efektu odśmigłowego, łatwości rozruchu, trwałości/niezawodności

Only21

Postautor: Only21 » 10 października 2018, 21:57

Chyba Oktagon 190 bo Tornado ma 280

Awatar użytkownika
oko

Postautor: oko » 10 października 2018, 21:59

True ;-)
Octagon

Only21

Postautor: Only21 » 10 października 2018, 22:02

Ja wybrałem oktagona,powód jest prosty. Serwis pod ręką. Tym się głównie kierowałem. Mam grubo ponad 100 na oktagonie i nic poważnego .Wyglada dobrze nawet bardzo,lekki i póki co niezawodny .Wazne: warto dopłacić za rozrusznik i 3 lopaty

Wróć do „PPG”