Witam panowie (bo pań chyba niewiele w PPG, ale jeśli są, to również witam...i to z buziakiem :-*).
Jako, że ostatnio prawie się pogubiłem w terenie (a właściwie nad nim) gdzieś na Kaszubach, zdecydowałem, że powinienem się dozbroić w elektronikę nawigacyjną. Doradźcie proszę co kupić tak żeby urządzonko miało wszystkie potrzebne funkcje do latania PPG i bez jakiś zbędnych bajerów, z których i tak się nie korzysta, a jedynie podwyższają cenę. Chcę tylko to co na prawdę się przydaje w powietrzu, ale też nie zupełnie proste i z małą funkcjonalnością. Kto jak nie Wy wiecie najlepiej jaka elektronika jest najlepsza do latania w nieznanym terenie.
Nawigacja...prośba o pomoc w wyborze modelu
-
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
- Domin
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Re: Nawigacja...prośba o pomoc w wyborze modelu
Polecam zwykły telefon z wgraną nawigacją paralotniową. Ja używam XCTrack https://xctrack.org/ - ma świetne mapy, są wskazania vario.
- Blazej
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Sympatyk
Swietnie dziala Flyme lub jak wspomnial kolega xctrack jesli masz androida i nie chcesz wydawac kasy. Naviter Oudie lub Skytraxx 3 to juz vario i gps z kolorowymi mapami i dodatkowymi bajerami.
-
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Kiedy w telefonie włączysz mapę google, to widzisz gdzie jesteś na mapie i jeśli wcześniej zaznaczyłeś gdzie zostawiłeś samochód to widzisz jak do niego wrócić.
To tak najprościej. Ja latam bez żadnej elekroniki i aplikacji w telefonie i jak czasem potrzebuję wrócić do auta, w terenie mi obcym, to zawsze przecież wiem, koło jakiej mejscowości mam furę i wystarczy, że w nawigacji telefonicznej wstukam jej nazwę, to mniej więcej mnie telefon do niej zaprowadzi jeśli się zgubię.
Rozróżniam strony świata i w jakim kierunku odleciałem od startowiska.
Bardziej zaawansowaną formą jest nawigacja w telefonie typu FlyMy, a jeszcze bardziej urządzenie dedykowane, które oprócz wysokości n.p.m, nad gruntem, prędkości wznoszenia i opadania, siły i kierunku wiatru, aktualnej pozycji, kierunku do startowiska, czy czasu tego lotu, może Ci pokazywać parametry silnika; jego temperaturę, obroty, poziom paliwa i całkowity czas pracy.
pozdrawiam
Walter
To tak najprościej. Ja latam bez żadnej elekroniki i aplikacji w telefonie i jak czasem potrzebuję wrócić do auta, w terenie mi obcym, to zawsze przecież wiem, koło jakiej mejscowości mam furę i wystarczy, że w nawigacji telefonicznej wstukam jej nazwę, to mniej więcej mnie telefon do niej zaprowadzi jeśli się zgubię.
Rozróżniam strony świata i w jakim kierunku odleciałem od startowiska.
Bardziej zaawansowaną formą jest nawigacja w telefonie typu FlyMy, a jeszcze bardziej urządzenie dedykowane, które oprócz wysokości n.p.m, nad gruntem, prędkości wznoszenia i opadania, siły i kierunku wiatru, aktualnej pozycji, kierunku do startowiska, czy czasu tego lotu, może Ci pokazywać parametry silnika; jego temperaturę, obroty, poziom paliwa i całkowity czas pracy.
pozdrawiam
Walter
Szkoła Paralotniowa Airaction
Najszybszy glajt PPG Apco F1
Idealny dla zaawansowanych PPG Apco F 3
Paralotnie BGD
Elektronika dla glajciarzy
http://www.airaction.pl
Najszybszy glajt PPG Apco F1
Idealny dla zaawansowanych PPG Apco F 3
Paralotnie BGD
Elektronika dla glajciarzy
http://www.airaction.pl
-
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Wielkie dzięki za wsparcie. Jakoś mi XC Track nie leży do PPG. Ale zainspirowany waszymi podpowiedziami zacząłem szukać w Google Play i znalazłem aplikację pod Androida, która nazywa się PPGps, Jak nazwa wskazuje jest ona specjalnie dedykowana pod latanie napędowe. W trybie Demo, prezentuje się bardzo ciekawie. NIezależnie od tego czy ostatecznie będę latał z XC Trackiem , czy z PPGps, to jeszcze raz wielkie dzięki, bo dzięki wam zaoszczędziłem ładnych kilka stówek. Stawiam bawarskiego browara, w szczególności Tobie Walter, bo niedługo się spotkamy w Rudnikach.
-
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Hej,
Wg mnie na PPG najlepiej lata się na LK8000.
Do XC Track jeszcze się nie przyzwyczaiłem ale współpracuje dużo szybciej z moim zewnętrznym vario - wiec pewnie fajniejszy do lotów PPG + termika.
Wg mnie na PPG najlepiej lata się na LK8000.
Do XC Track jeszcze się nie przyzwyczaiłem ale współpracuje dużo szybciej z moim zewnętrznym vario - wiec pewnie fajniejszy do lotów PPG + termika.
Pozdr.,
Artur
Artur
-
- Doświadczenie: Przelotowiec
Podepnę temat i zapytam - lata ktoś może z jakimś małym tabletem 7" z Androidem? Szukam czegoś żeby miało trochę większy wyświetlacz do mapy niż telefon, i dłużej trzymała bateria
- der
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Już mało kto lata z kobo. Był hit wyszedł kit. Po kilku godzinach lotu ghostuje wiesza się. Sprzęt zdecydowanie nie dla przelotowców. Jeśli już koniecznie tablet, kup sobie jakiegoś samsunga z amoledem. Do tego. Zewnętrzne wario z bluetoothem lub nie co kto woli. Z baro były motorole ale kiepsko świeciły. Raczej polecam duży telefon z jasnym ekranem.